F1

13 Jan, 2022 Ώρα 08:35

Ayrton Senna X Μονακό 1984: Rise of a legend!

Thumbnail

Ο νεαρός Ayrton Senna ποζάρει στη μαρίνα του Μονακό το 1984, λίγο πριν δώσει την πρώτη του σπουδαία παράσταση ως πιλότος Formula 1. 

Close

 

 

Ο Βραζιλιάνος rookie εκκίνησε τον αγώνα του Πριγκηπάτου από την 13η θέση κι αν τα προσπεράσματα στο Μονακό είναι έτσι κι αλλιώς μία δύσκολη ιστορία, μπορείτε να φανταστείτε ( ; ) τί βιώνει ένας πιλότος στους στενούς δρόμους του σερκουί υπό συνθήκες καταρρακτώδους βροχής.

Κανείς δεν γνώριζε αν το Grand Prix θα ολοκληρωνόταν. Κι αυτό γιατί οι κανονισμοί προέβλεπαν μέγιστη διάρκεια αγώνα 2 ώρες, που με τις συνθήκες που επικρατούσαν οι 77 προβλεπόμενοι γύροι ήταν αδύνατον να ολοκληρωθούν. Με τους ουρανούς να έχουν ανοίξει λοιπόν, ο φέρελπις πιλότος της Toleman - Hart είχε ανέβει από τη 13η θέση στην 6η και απειλούσε άμεσα τον πρωταθλητή του 1982, Keke Rosberg. Τον προσπέρασε και αυτόν, όπως και την "παλιοσειρά" Rene Arnoux, όμως δεν σταμάτησε ούτε εκεί.

Close

Επόμενο "θύμα" των ορέξεων του Senna ο δις Παγκόσμιος Πρωταθλητής (θα έπαιρνε τον 3ο τίτλο της καριέρας του στο τέλος της χρονιάς) Niki Lauda, ο απόλυτος σταρ του σπορ την εποχή εκείνη. Πλέον ο νεαρός Βραζιλιάνος είναι 2ος και όλοι έχουν μείνει με το στόμα ανοιχτό. Σε έναν αγώνα που έχουν εγκαταλείψει 7 πιλότοι από οδηγικό λάθος, σε μία πολύ δύσκολη διαδρομή για ένα rookie οδηγό με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω της καταρρακτώδους βροχής που έπεφτε αδιάκοπα, ο Senna κάνει πράγματα και θαύματα!

Από τη 2η θέση πλέον ο Βραζιλιάνος, έχοντας μεγάλη απόσταση από τον Alain Prost, συνεχίζει να σπάει τα χρονόμετρα με ταχύτερους γύρους και αδιανόητο γυρολόγιο. Την ίδια στιγμή ο Prost οδηγεί όλο και πιο αργά και πιέζει με όλους τους τρόπους του υπεύθυνους να διακόψουν τον αγώνα. Τελικά αυτό θα συμβεί στον 31ο γύρο, όλοι όμως έχουν γίνει μάρτυρες ενός "φαινομένου". Ήταν η πρώτη φορά που φαινόταν τί μπορεί να κάνει στο βρεγμένο οδόστρωμα ο 24χρονος Βραζιλιάνος και πλέον το όνομά του θα ακουγόταν όλο και περισσότερο εντός και εκτός πίστας.

Close

Κάποιοι λένε ότι αν ο αγώνας τελικά ολοκληρωνόταν ο Senna θα περνούσε και τον Prost με το ρυθμό που είχε. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι η ανάρτηση ενός από τους τροχούς της Toleman TG184, που είχε στραπατσαριστεί από τη μάχη με τον Keke Rosberg, δεν θα άντεχε και ο Βραζιλιάνος δεν θα τερμάτιζε καν τον αγώνα. Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία γράφτηκε όπως γράφτηκε κι εμείς απλά τη διηγούμαστε.

 

 

Κείμενο: All Terrain Motorsports

10 Jul, 2025 Ώρα 11:50

Ο πρόεδρος της FIA θέλει επιστροφή των V8 κινητήρων στην Formula 1 από το 2029 και 12η ομάδα

Thumbnail

Με την F1 να αποκλείει την επιστροφή των V10 κινητήρων, ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, επανέλαβε τις δηλώσεις τους πως η Formula 1 θα πρέπει από το 2029 να στραφεί σε πολύ φθηνότερους κινητήρες, προτείνοντας αυτή τη φορά την επιστροφή των V8 κινητήρων, ενώ στάθμισε τις πιθανότητες μιας 12ης ομάδας να ενταχθεί στο grid.

Close

Ο Ben Sulayem προέτρεψε την Formula 1 να στραφεί σε φθηνότερους κινητήρες το συντομότερο δυνατό, πιστεύοντας ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να συμβεί τη σεζόν του 2029, μόλις τρία χρόνια μετά την εισαγωγή των νέων μονάδων ισχύος του 2026.

Για εμάς, οι V8 κινητήρες έρχονται. Με τις ομάδες τώρα, είμαι πολύ αισιόδοξος, χαρούμενος γι’ αυτό. Η FOM είναι υποστηρικτική, οι ομάδες συνειδητοποιούν ότι είναι ο σωστός δρόμος.

Close

Πρέπει να το κάνουμε σύντομα. Χρειάζονται τρία χρόνια, οπότε ελπίζουμε ότι μέχρι το 2029 θα έχουμε κάτι εκεί, αλλά το καύσιμο είναι επίσης πολύ ακριβό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτό. Τα κιβώτια ταχυτήτων είναι πολύ ακριβά.

Ο τρέχων κινητήρας δεν έχεις ιδέα πόσο περίπλοκος είναι, και είναι δαπανηρός. Η έρευνα και ανάπτυξη φτάνει τα 200 εκατομμύρια δολάρια, και ο κινητήρας κοστίζει περίπου 1,8 έως 2,1 εκατομμύρια δολάρια, οπότε αν επιλέξουμε έναν V8 κινητήρα.

Close

Τα σχόλια του Ben Sulayem αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτά που έκανε ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι της FIA νωρίτερα αυτή τη σεζόν, όταν οι εκκλήσεις του προέδρου για φθηνότερους κινητήρες οδήγησαν σε συνάντηση με τους διάφορους τρέχοντες και μελλοντικούς κατασκευαστές μονάδων ισχύος στο Μπαχρέιν. Το κύριο συμπέρασμα από τη συνάντηση αυτή ήταν ότι η F1 πρέπει να διατηρήσει μια μορφή ηλεκτροκίνησης καθώς και βιώσιμα καύσιμα στους μελλοντικούς κανονισμούς κινητήρων της.

Δεν έχουν υπάρξει επίσημες συζητήσεις για μελλοντικές μονάδες ισχύος από τη συνάντηση στο Μπαχρέιν, με οποιαδήποτε απόφαση να απαιτεί την υποστήριξη της FIA και του κατόχου εμπορικών δικαιωμάτων FOM, καθώς και μια ενισχυμένη πλειοψηφία μεταξύ των κατασκευαστών.

Ο Ben Sulayem εξέφρασε νωρίτερα την επιθυμία του για V10 κινητήρες, αλλά οι V8 κινητήρες με μια πιο μετριοπαθή και φθηνότερη μορφή υβριδικού συστήματος πιθανότατα θα είχε περισσότερο νόημα, καθώς σχετίζονται περισσότερο με τα συμβατικά αυτοκίνητα και είναι ελαφρύτεροι από τους V10, κάτι που θα ανταποκρινόταν στα αιτήματα για περαιτέρω μείωση του ελάχιστου βάρους των μονοθεσίων της F1.

Πολλοί από τους κατασκευαστές παράγουν V8 κινητήρες στα αυτοκίνητά τους, επομένως εμπορικά είναι σωστό. Πόσο κοστίζει; Ο στόχος είναι πάνω από 50% [φθηνότερα] σε όλα.

Ο Ben Sulayem αναφέρθηκε επίσης σε μια πιθανή 12η ομάδα στο grid. Μετά από μια παρατεταμένη προσπάθεια να εξασφαλίσει μια αμερικάνικη εργοστασιακή ομάδα, με την Cadillac να μπαίνει στο πρωτάθλημα από το 2026, στρέφει το βλέμμα του σε μια συμμετοχή από την Κίνα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοια προσφορά αυτή τη στιγμή και ο Ben Sulayem αναγνώρισε ότι κάθε ενδιαφερόμενο μέρος θα πρέπει να περάσει από τις ίδιες αυστηρές διαδικασίες της FIA και της FOM για να διασφαλιστεί ότι είναι βιώσιμο και προσθέτει αξία στο πρωτάθλημα.

Θα έρθει η ώρα που θα νιώσουμε ότι είναι σωστό να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον. Δεν είμαστε εδώ για να αναστατώσουμε άλλες ομάδες. Δεν θα είναι απλώς να πάμε και να το κάνουμε για να το κάνουμε. Πρέπει να αξίζει τον κόπο για εμάς. Η ομάδα πρέπει να προσθέσει αξία στη διατήρηση της επιχείρησης της Formula 1.