F1

13 Jan, 2020 Ώρα 11:49

F1: 8 ρεκόρ που παίζει να σπάσουν το 2020

Thumbnail

Απέχουμε σχεδόν 2 μήνες από την στιγμή που θα μπούμε πάλι σε αγωνιστικούς ρυθμούς, καθώς ο πρώτος αγώνας της F1 για το 2020 διεξάγεται στις 15-18 Μαρτίου. Η φετινή σεζόν θα μείνει στην ιστορία πριν καν ξεκινήσει, καθώς για πρώτη φορά στην 70χρονη ιστορία του θεσμού θα διεξαχθούν 22 Grands Prix.

Close

Εκτός αυτού, όμως, υπάρχουν οκτώ ρεκόρ που θα μπορούσαν να σπάσουν -άλλα πιο εύκολα, άλλα πιο δύσκολα- στην 70η σεζόν της F1.

 

Close

1. Νίκες

Ο Lewis Hamilton έχει κατακτήσει 84 νίκες, μόλις επτά λιγότερες από το απόλυτο ρεκόρ του Michael Schumacher με 91, και – έχοντας κατά μέσο όρο 9 νίκες ανά σεζόν από τη στιγμή που πήγε στη Mercedes το 2013 (και είναι ο μόνος οδηγός στην ιστορία που έχει κατακτήσει τουλάχιστον μία νίκη σε κάθε σεζόν που έχει αγωνιστεί), ο Βρετανός είναι πιθανό να γίνει ο πολυνίκης του θεσμού. Ωστόσο, ο Schumacher χρειάστηκε μόλις 248 GPs για να πετύχει τις 91 νίκες του, ενώ ο Hamilton έχει ήδη εκκινήσει σε 250 αγώνες, γεγονός που δείχνει πόσο κυρίαρχος ήταν ο συνδυασμός Schumacher-Ferrari στις αρχές του αιώνα.

Close

 

2. Συνεχόμενα πρωταθλήματα κατασκευαστών

Τόσο η Ferrari, όσο και η Mercedes έχουν στο ενεργητικό τους έξι συνεχόμενα πρωταθλήματα κατασκευαστών (1999-2004 η πρώτη και 2014-2019 η δεύτερη), αλλά καμία ομάδα στην ιστορία του θεσμού δεν έχει καταφέρει να πάρει επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα, με την γερμανική ομάδα να έχει την ευκαιρία να το καταφέρει φέτος. Εκτός αυτού, η Mercedes θα μπορούσε επίσης να γίνει ο πρώτος κατασκευαστής κινητήρων που θα έχει τροφοδοτήσει επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα οδηγών, μετά την Ford-Cosworth από το 1968 έως το 1974.

 

3. Ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής

Όταν ο Sebastian Vettel πήρε το πρώτο του πρωτάθλημα με την Red Bull το 2010 ήταν μόλις 23 χρονών και 134 ημερών. Με τη Ferrari και τη Red Bull να θέλουν να πρωταγωνιστήσουν και να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Mercedes, οι Charles Leclerc και Max Verstappen έχουν την δυνατότητα να γίνουν οι νεότεροι παγκόσμιοι πρωταθλητές στην ιστορία της F1, όταν ολοκληρωθεί η σεζόν.

 

4. Τερματισμούς στους βαθμούς

Ο Michael Schumacher βαθμολογήθηκε σε 221 αγώνες μεταξύ 1992 και 2008, αλλά ο Lewis Hamilton και ο Kimi Raikkonen είναι μόνο οκτώ αγώνες πίσω από αυτό το ρεκόρ. Όσον αφορά τους διαδοχικούς αγώνες εντός των βαθμών, ο Hamilton κατέχει ήδη αυτό το ρεκόρ έχοντας βαθμολογηθεί για 33 διαδοχικούς αγώνες, πιο συγκεκριμένα από το Ιαπωνικό Grand Prix του 2016 έως το γαλλικό GP του 2018. Ο Hamilton έχει ισοφαρίσει αυτό το ρεκόρ, καθώς τερματίζει συνεχόμενα στους βαθμούς από το Βρετανικό GP του 2018, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα στον αγώνα της Αυστραλίας, ο Βρετανός θα μπορούσε να θέσει ένα νέο ρεκόρ.

 

5. Εκκινήσεις αγώνων

Με 322 εκκινήσεις, ο Rubens Barrichello είναι ο πιο πολύπειρος οδηγός στην ιστορία της F1, καθώς ξεκίνησε την καριέρα του το 1993 και αποσύρθηκε το 2011. Ο Raikkonen, όμως, έχει 312 εκκινήσεις σε GP, κάτι που σημαίνει ότι αν όλα πάνε καλά, στο Αυστριακό Grand Prix ο Iceman θα σπάσει το ρεκόρ εκκινήσεων σε GP.

 

6. Pole Position στον ίδιο αγώνα

Αν ο Hamilton κατακτήσει την pole position στην Αυστραλία θα του δώσει το ρεκόρ των εννέα εκκινήσεων από την πρώτη θέση σε μια συγκεκριμένη πίστα, σπάζοντας το υπάρχον ρεκόρ που κρατά ο ίδιος, ο Ayrton Senna και ο Schumacher, με 8 pole σε μια πίστα. Παραδόξως, όμως, ο Hamilton μετράει μόλις δύο νίκες στην πίστα της Μελβούρνης.

 

7. Νίκες με πρωτοπορία σε όλον τον αγώνα

Ο Ayrton Senna ήταν πρώτος σε κάθε γύρο στις 19 από τις 41 νίκες του, ένα ρεκόρ που έχει ισοφαρίσει ο Hamilton, έχοντας οδηγήσει κάθε γύρο στις νίκες του το 2019 στην Κίνα, στην Ισπανία, στο Μονακό, στη Γαλλία και στο Abu Dhabi. Το ρεκόρ των Grand Slam (ή Grand Chelem, δηλαδή ότανένας οδηγός παίρνει την pole positon, κάνει τον ταχύτερο γύρο και είναι στην πρωτοπορία σε κάθε γύρο μέχρι να νικήσει) κατέχει σήμερα ο Jim Clark, με 8 αγώνες. Αν ο Hamilton καταφέρει να το επαναλάβει δύο φορές, θα ισοφαρίσει τον Clark.

 

8. Τερματισμούς στο podium

Αυτό το ρεκόρ είναι θέμα χρόνου, καθώς ο Hamilton έχει τερματίσει 151 φορές στο podium (σε 250 αγώνες), με το ρεκόρ να ανήκει στον Michael Schumacher με 155 τερματισμούς στο podium (σε 308 εκκινήσεις).

 

Πηγή: Autoblog

Tags
04 Apr, 2024 Ώρα 13:19

F1: Στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου το Grand Prix της Κυριακής

Thumbnail

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων που η F1 επισκέπτεται την πίστα της Suzuka International Racing Course τόσο νωρίς. Μέχρι και πέρυσι ο αγώνας ήταν πάντα στο πρόγραμμα, στο δεύτερο μέρος της σεζόν, κάπου ανάμεσα στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και θεωρητικά στην πίστα αυτή έβγαινε «μαθηματικά» ποιος θα είναι ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής. Μάλιστα τα δύο  τελευταία χρόνια, είχαμε δύο στάνταρ αποτελέσματα. Το 2022, σ’ αυτή την πίστα, ο Max Verstappen σφράγισε το δεύτερο τίτλο του, ενώ το 2023 η Red Bull εξασφάλισε τη διατήρηση του τίτλου των κατασκευαστών.

Close

Το πρώτο Grand Prix του Ειρηνικού είχε γίνει στις 17 Απριλίου 1994, στην Αΐντα. Το 1995 ο αγώνας μεταφέρθηκε τον Οκτώβριο.

Το παραδοσιακό slot της τελευταίας σεζόν άλλαξε και τώρα στις αρχές Απριλίου έχουμε αγώνα με έναν καιρό να δείχνει τα δόντια του. Αυτό το διάστημα αναμένονται ψυχρότερες συνθήκες και οι γιαπωνέζοι μετεωρολόγοι προβλέπουν την ημέρα του αγώνα βροχές και καταιγίδες.

Close

Στους τρεις προηγούμενους αγώνες, στο Bahrain, στη Saudia Arabia και στην  Αυστραλία, η πίστα ήταν στεγνή. Τα βρόχινα αλλά και τα ενδιάμεσα ελαστικά μέχρι σήμερα ήταν τυλιγμένα στις κουβέρτες. Τώρα όμως φαίνεται ότι θα βγουν αφού ο 4ος αγώνας λογικά θα γίνει υπό βροχή.

Το Weather.com αναφέρει πιθανότητα βροχής και τις τρεις ημέρες στην Ιαπωνία. Την Παρασκευή αναμένεται συννεφιά με θερμοκρασίες έως και 15 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχει 23% πιθανότητα βροχής κατά τη διάρκεια του FP1!

Close

Το Σάββατο, η θερμοκρασία προβλέπεται να αυξηθεί κατά έναν βαθμό και η πιθανότητα βροχής αυξάνεται στο 24%. Οι κατατακτήριες δοκιμές, ωστόσο, αναμένεται να έχουν τελειώσει πριν αρχίσει να βρέχει.

 

 

Τι λέει το πρόγραμμα

Την Παρασκευή, 5 Απριλίου, στις 05.30 θα γίνει το Practice 1

Την ίδια ημέρα στις 09.00 θα γίνει το Practice 2

Το Σάββατο, 6 Απριλίου, στις 05.30 θα γίνει το Practice 3 και λίγες ώρες αργότερα στις 09.00 θα γίνει το Qualifying όπου θα βγει και ο Pole Man του αγώνα.

Την Κυριακή, 7 Απριλίου, ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 08.00 το πρωί.

Το τέταρτο Grand Prix της σεζόν συμπίπτει με την εποχή των ανθισμένων κερασιών. Η Sakura στην Ιαπωνία, εμφανίζεται ανάμεσα στο τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Sakura ονομάζεται στην Ιαπωνία το άνθος αρκετών δέντρων του γένους Prunus. Συγκεκριμένα της ιαπωνικής κερασιάς Prunus serrulata.

Είναι η πρώτη φορά που το Ιαπωνικό Grand Prix θα διεξαχθεί αυτή την εποχή της «Sakura». Η πρώιμη άνοιξη λογικό είναι να έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες από ότι είναι συνηθισμένες. Αυτή την εποχή κυμαίνονται μεταξύ 8°C και 13°C.

 

 

Η Suzuka International Racing Course έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι αγαπητή στους πιλότους της F1. Για πρώτη φορά αγώνας της F1 έγινε το 1987. Η πίστα είναι κλασική και δοκιμάζει τις ικανότητες των οδηγών με την απαιτητική χάραξη σχήματος «8». Το συνολικό μήκος της πίστας είναι 5.807 μέτρα. Οι πιλότοι θα καλύψουν σε 53 γύρους 307.471 Km. Το ρεκόρ με χρόνο 1.30.983 κατέχει από το 2019 ο Lewis Hamilton.

H πίστα δοκιμάζει επίσης τα ελαστικά: τόσο από άποψη φθοράς – λόγω υψηλών επιπέδων τραχύτητας ασφάλτου – όσο και από τις δυνάμεις και τα φορτία, στα οποία υπόκεινται τα ελαστικά σε όλες τις στροφές που συνθέτουν έναν γύρο. Ως συνήθως, η Pirelli επέλεξε τις πιο σκληρές γόμες.

 

 

H C1 θα είναι το σκληρό ελαστικό, η C2 το μεσαίο ελαστικό και η C3 το μαλακό ελαστικό. Αυτή η επιλογή χρησιμοποιήθηκε και στο Μπαχρέιν για τον πρώτο αγώνα της σεζόν.

Η συνήθης στρατηγική αγώνα, είναι αυτή των δυο αλλαγών, λόγω της ενέργειας που μεταφέρεται από τα ελαστικά και της πίεσης στην οποία, αυτά υπόκεινται. Ωστόσο, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να δώσουν τη δυνατότητα και για στρατηγική μιας αλλαγής ειδικά στους οδηγούς που είναι ευγενικοί με τα ελαστικά τους.

Από την άλλη πλευρά, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να δυσκολέψουν τη διατήρηση των ελαστικών στο σωστό παράθυρο λειτουργίας, ιδιαίτερα στον πρώτο γύρο εξόδου από τα πιτ. Η στρατηγική της μιας αλλαγής μειώνει επίσης την αποτελεσματικότητα προσπέρασης στα πιτ (undercut), η οποία είναι συνήθως πολύ χρήσιμη στη Suzuka. Αναμένεται η σκληρή και η μεσαία γόμα να πρωταγωνιστήσουν στον αγώνα. Βέβαια όπως είπαμε όλα θα εξαρτηθούν από τον καιρό.

Μετά τον αγώνα στην Αυστραλία η βαθμολογία των οδηγών έχει ως εξής

 

 

Μετά τον αγώνα στην Αυστραλία η βαθμολογία των ομάδων έχει ως εξής