F1

09 Dec, 2024 Ώρα 13:12

F1 Abu Dhabi: Ο Norris κέρδισε το τελευταίο GP και χάρισε στη McLaren το πρωτάθλημα κατασκευαστών

Thumbnail

Μεγάλη επιτυχία για τη McLaren η οποία μετά από 26 χρόνια, θα πανηγυρίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα κατασκευαστών, παρά την τεράστια προσπάθεια των δύο οδηγών της Ferrari στο χθεσινό αγώνα

Close

Παραλίγο να βάλει φωτιά στον σημερινό αγώνα ο Max Verstappen όταν στην πρώτη στροφή, χτύπησε τον δεύτερο Piastri. Παρόλα αυτά, και οι δύο συνέχισαν τον αγώνα και έτσι η νίκη του Norris θα φέρει το πολυπόθητο πρωτάθλημα κατασκευαστών στην McLaren, παρά τον εντυπωσιακό αγώνα των δύο οδηγών της Ferrari που έκαναν το 2-3. Στο σημερινό GP εμφανίστηκε μόνο ένα Virtual Safety Car παρά το γεγονός ότι οι εγκαταλείψεις ήταν 4 (Bottas – Colapinto – Perez- Lawson), την ώρα που ο Hamilton λέει αντίο στη Mercedes και ο Sainz στη Ferrari.

 

Close

 

Μία χρονιά γεμάτη δράση ήρθε στο τέλος της, με την επόμενη να αναμένεται ακόμα καλύτερη. Δείτε τι έγινε στον αγώνα παρακάτω.

Close

Η McLaren είναι έτοιμη να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα κατασκευαστών για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια και όλα δείχνουν ότι θα καταφέρει, καθώς πρώτος στο grid είναι σήμερα ο Norris και δεύτερος ο Piastri. Τρίτος ο Carlos Sainz που τρέχει για τελευταία φορά με τα χρώματα της Scuderia Ferrari και τέταρτος ο ήδη εστεμμένος πρωταθλητής Max Verstappen. Πέμπτος ο Gasly και έκτος ο Russell ενώ ο Hamilton 16ος (τελευταία χρονιά στη Mercedes). Οι ελπίδες της Ferrari για το πρωτάθλημα ουσιαστικά εξανεμίστηκαν όταν ο Charles Leclerc δέχθηκε ποινή 10 θέσεων για αλλαγή υβριδικού συνόλου και έτσι εκκινεί 19ος.

Η τελική κατάταξη: Norris – Sainz – Leclerc – Hamilton – Russell – Verstappen – Gasly – Hulkenberg – Alonso – Piastri – Albon – Tsunoda – Zhou – Stroll – Doohan – Magnussen. Εγκατέλειψαν οι: Lawson – Bottas – Colapinto – Perez.

 

18 Apr, 2025 Ώρα 08:33

F1 Saudi Arabia: Πασχαλιάτικα Grand Prix υπό το φως των προβολέων

Thumbnail

Μετά το Grand Prix στην Ιαπωνία ( 4-6 Απριλίου), το Grand Prix στο Μπαχρέιν (11-13 Απριλίου) σειρά έχει το Grand Prix στη Σαουδική Αραβία (18-20 Απριλίου). Πασχαλιάτικα θα έχουμε αγώνα στη F1 και ευτυχώς που δεν είναι μεσημέρι γιατί τη μάχη θα την κέρδιζε ο οβελίας. Ο αγώνας στη Σαουδική Αραβία θα ξεκινήσει στις 20.00.

Close

Η Τζέντα φτάνει έως το τέλος της στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας. Είναι μια παραθαλάσσια πόλη στη Σαουδική Αραβία και θεωρείται πύλη εισόδου για τους προσκυνητές που κατευθύνονται προς τη Μέκκα, ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο και πολιτιστικό κόμβο. Είναι γνωστή για τη σύγχρονη παραλία της και την ιστορική συνοικία Αλ-Μπαλάντ.

 

Close

 

Για πρώτη φορά αγώνας της F1 στη Σαουδική Αραβία έγινε τον Δεκέμβριο του 2021. Οι τρεις επόμενοι αγώνες έγιναν τον Μάρτιο και φέτος θα γίνει τον Απρίλιο και αυτό γιατί τα επίπεδα θερμοκρασίας, ανέμου και υγρασίας  είναι παρόμοια με αυτά του καλοκαιριού.

Close

Σήμερα Παρασκευή 18 Απριλίου θα γίνουν τα δύο πρώτα ανεπίσημα δοκιμαστικά. Το Practice 1 θα ξεκινήσει στις 16.30 και το Practice 2 στις 20.00

Το Σάββατο 19 Απριλίου το Practice 3 θα γίνει στις 16.30 και στις 20.00 θα ακολουθήσει το Qualifying για την pole position.

Την Κυριακή 20 Απριλίου ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 20.00 υπο το φώς των προβολέων.

 

 

Η πίστα έχει μήκος 6.174 μέτρα και είναι μία από τις ταχύτερες της F1. Δεν θα ήταν υπερβολή αν σας λέγαμε ότι το 80% του αγώνα όλοι οι οδηγοί πηγαίνουν με τέρμα γκάζι. Η πίστα είναι τεχνική. ‘Έχει 16 αριστερές και 11 δεξιές στροφές.

Παρόλο που υπάρχουν τρεις ζώνες DRS, οι προσπεράσεις δεν είναι τόσο εύκολες λόγω έλλειψης έντονων σημείων φρεναρίσματος. Η επιφάνεια της πίστας δεν είναι πολύ τραχιά αλλά οι πλευρικές δυνάμεις που ασκούνται στα ελαστικά είναι σημαντικές.

 

 

Η επιλογή γομών για τους πρώτους τέσσερις αγώνες αυτής της σεζόν ήταν η ίδια με πέρυσι, αλλά για τον πέμπτο γύρο, η Pirelli έχει κάνει ένα βήμα προς το μαλακό άκρο. Έτσι η τριάδα που θα είναι διαθέσιμη στην Τζέντα έχει: Σκληρή γόμα τη C3, μέση γόμα τη C4 και μαλακή γόμα τη C5. Αυτό είναι εναρμονισμένο με το στόχο, που έχουν θέσει η FIA, η F1 και οι ομάδες για να δημιουργήσουν περισσότερες επιλογές στρατηγικής και επομένως πιο συναρπαστικούς και απρόβλεπτους αγώνες. Στις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις αυτού του Grand Prix, η μια αλλαγή κυριάρχησε, τόσο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα όσο και στην προτίμηση των ομάδων, ακόμη και όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας ανακάτευε λίγο τα πράγματα.