F1

13 Dec, 2022 Ώρα 08:26

F1: H Honda έκανε επίσημη αίτηση για επιστροφή το 2026

Thumbnail

Τον Οκτώβριο του 2020 η Honda ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει στο τέλος του 2021 από την Formula 1, κάτι που ξάφνιασε όλο το grid. H ιαπωνική εταιρία επέστρεψε στο πρωτάθλημα το 2015 με τη McLaren, και η συνεργασία της με τη βρετανική ομάδα ήταν δύσκολη και ανεπιτυχής, με αποτέλεσμα η McLaren να μην επεκτείνει τη συνεργασία της με την ιαπωνική εταιρία.

Close

Η Honda δεν ήθελε να φύγει ως αποτυχημένη από την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού και έτσι το 2018 ένωσε τις δυνάμεις της με την Toro Rosso, πριν αναλάβει και την Red Bull τον επόμενο χρόνο. Με τις δύο ομάδες η ιαπωνική εταιρία γιόρτασε αρκετές νίκες και βάθρα, ενώ ήταν το power unit της στην πλάτη της RB16 που βοήθησε τον Max Verstappen στη κατάκτηση του πρωταθλήματος οδηγών την περασμένη σεζόν.

Τον Φεβρουαρίου του 2021, η Red Bull Racing συνέστησε μια νέα εταιρεία -την Red Bull Powertrains- για τη διαχείριση του project των power units, με το νέο τμήμα να έχει έδρα στα κεντρικά της Red Bull, στο Milton Keynes της Αγγλίας.

Close

Παρόλα αυτά, η Honda αποφάσισε να συνεχίσει να προμηθεύει με τα power units της τις δύο ομάδες της Red Bull μέχρι και το 2025, με την αυστριακή ομάδα να αποκτά τα πνευματικά δικαιώματα εξέλιξης και χρήσης των κινητήρων της Honda για τα επόμενα χρόνια, με τη Red Bull Powertrains (RBPT) να διαχειρίζεται την λειτουργία τους. Έτσι, φέτος τα τέσσερα μονοθέσια φέρουν το λογότυπο της HRC (Honda Racing Corporation) και όχι της Honda ή της RBPT.

 

Close

 

Ωστόσο, στις αρχές Οκτωβρίου η Honda ανακοίνωσε ότι ενισχύει τη συνεργασία της με τις δύο ομάδες της Red Bull, τουλάχιστον για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν, ενώ παράλληλα το λογότυπό της Honda θα επανέλθει στα μονοθέσια της AlphaTauri (AT03) και της Red Bull (RB18) από το Ιαπωνικό Grand Prix και μετά.

Χθές, έγινε γνωστό ότι η Honda έκανε επίσημο το αίτημα της για τη συμμετοχή της ως κατασκευαστής power units στη Formula 1 από το 2026, όταν και θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανονισμοί των κινητήριων συνόλων. Ωστόσο, δεν γίνεται γνωστό αν θα προμηθεύει τη Red Bull Racing ή κάποια άλλη ομάδα και φυσικά είναι πολύ νωρίς για κάποια οριστική συμφωνία.

Η αίτηση της ιαπωνικής εταιρίας δεν είναι δεσμευτική, αλλά δείχνει το ενδιαφέρον της Honda να επιστρέψει στο κορυφαίο μηχανοκίνητο άθλημα, με τον πρόεδρο της Honda Racing, Koji Watanabe, να τονίζει:

Ως HRC, κάναμε την εγγραφή μας στους κατασκευαστές κινητήρων το 2026. Οι κανονισμοί της F1 από το 2026 και μετά κινούνται προς την κατεύθυνση της ουδετερότητας διοξειδίου του άνθρακα. Μαζί με το γεγονός ότι προωθείται και η ηλεκτροκίνηση, αυτά συμπίπτουν με όσα προβάλλει και προωθεί και η Honda Motor Co. Οι στόχοι ταιριάζουν. Ως αγωνιστική εταιρεία, κάναμε την εγγραφή μας ως κατασκευαστής ώστε να προωθήσουμε την έρευνά μας στους αγώνες.

Υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να κοιτάξουμε. Αλλά δεδομένου ότι αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα της F1 για χάρη των αυτοκινήτων παραγωγής και της ανθρακικής ουδετερότητας, πρέπει πρώτα να επικεντρωθούμε σε αυτά. Έπειτα, μόλις διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να τα πετύχουμε, μπορούμε να σκεφτούμε και τη F1.

Η καταληκτική ημερομηνία για τις αιτήσεις κάθε ενδιαφερόμενης εταιρίας για τη σεζόν του 2026 ήταν η 15η Νοεμβρίου 2022. Αν η Honda δεν έκανε αίτηση θα ήταν αρκετά δύσκολο να βρει θέση στην F1 το 2026, ενώ -κυριότερα- δεν θα είχε το δικαίωμα να συμμετάσχει στις συζητήσεις μεταξύ της FIA, της F1 και των κατασκευαστών για τις τεχνικές λεπτομέρειες των νέων power units.

18 Apr, 2025 Ώρα 08:33

F1 Saudi Arabia: Πασχαλιάτικα Grand Prix υπό το φως των προβολέων

Thumbnail

Μετά το Grand Prix στην Ιαπωνία ( 4-6 Απριλίου), το Grand Prix στο Μπαχρέιν (11-13 Απριλίου) σειρά έχει το Grand Prix στη Σαουδική Αραβία (18-20 Απριλίου). Πασχαλιάτικα θα έχουμε αγώνα στη F1 και ευτυχώς που δεν είναι μεσημέρι γιατί τη μάχη θα την κέρδιζε ο οβελίας. Ο αγώνας στη Σαουδική Αραβία θα ξεκινήσει στις 20.00.

Close

Η Τζέντα φτάνει έως το τέλος της στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας. Είναι μια παραθαλάσσια πόλη στη Σαουδική Αραβία και θεωρείται πύλη εισόδου για τους προσκυνητές που κατευθύνονται προς τη Μέκκα, ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο και πολιτιστικό κόμβο. Είναι γνωστή για τη σύγχρονη παραλία της και την ιστορική συνοικία Αλ-Μπαλάντ.

 

Close

 

Για πρώτη φορά αγώνας της F1 στη Σαουδική Αραβία έγινε τον Δεκέμβριο του 2021. Οι τρεις επόμενοι αγώνες έγιναν τον Μάρτιο και φέτος θα γίνει τον Απρίλιο και αυτό γιατί τα επίπεδα θερμοκρασίας, ανέμου και υγρασίας  είναι παρόμοια με αυτά του καλοκαιριού.

Close

Σήμερα Παρασκευή 18 Απριλίου θα γίνουν τα δύο πρώτα ανεπίσημα δοκιμαστικά. Το Practice 1 θα ξεκινήσει στις 16.30 και το Practice 2 στις 20.00

Το Σάββατο 19 Απριλίου το Practice 3 θα γίνει στις 16.30 και στις 20.00 θα ακολουθήσει το Qualifying για την pole position.

Την Κυριακή 20 Απριλίου ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 20.00 υπο το φώς των προβολέων.

 

 

Η πίστα έχει μήκος 6.174 μέτρα και είναι μία από τις ταχύτερες της F1. Δεν θα ήταν υπερβολή αν σας λέγαμε ότι το 80% του αγώνα όλοι οι οδηγοί πηγαίνουν με τέρμα γκάζι. Η πίστα είναι τεχνική. ‘Έχει 16 αριστερές και 11 δεξιές στροφές.

Παρόλο που υπάρχουν τρεις ζώνες DRS, οι προσπεράσεις δεν είναι τόσο εύκολες λόγω έλλειψης έντονων σημείων φρεναρίσματος. Η επιφάνεια της πίστας δεν είναι πολύ τραχιά αλλά οι πλευρικές δυνάμεις που ασκούνται στα ελαστικά είναι σημαντικές.

 

 

Η επιλογή γομών για τους πρώτους τέσσερις αγώνες αυτής της σεζόν ήταν η ίδια με πέρυσι, αλλά για τον πέμπτο γύρο, η Pirelli έχει κάνει ένα βήμα προς το μαλακό άκρο. Έτσι η τριάδα που θα είναι διαθέσιμη στην Τζέντα έχει: Σκληρή γόμα τη C3, μέση γόμα τη C4 και μαλακή γόμα τη C5. Αυτό είναι εναρμονισμένο με το στόχο, που έχουν θέσει η FIA, η F1 και οι ομάδες για να δημιουργήσουν περισσότερες επιλογές στρατηγικής και επομένως πιο συναρπαστικούς και απρόβλεπτους αγώνες. Στις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις αυτού του Grand Prix, η μια αλλαγή κυριάρχησε, τόσο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα όσο και στην προτίμηση των ομάδων, ακόμη και όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας ανακάτευε λίγο τα πράγματα.