F1

15 Dec, 2022 Ώρα 09:06

F1: Πιθανή επιστροφή της Ford σε συνεργασία με τη Red Bull

Thumbnail

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ της Red Bull και της Porsche, η γερμανική εταιρία φαίνεται να έχει αποσύρει το ενδιαφέρον της για την Formula 1. Εάν η Porsche ερχόταν σε συμφωνία με την Red Bull θα ήταν βέβαιη η ανταγωνιστικότητα της ομάδας, άρα και η επιτυχία της, κάτι που δεν είναι βέβαιο πως θα συμβεί με άλλες ομάδες, όπως τις McLaren και Williams, δύο εναλλακτικές που οι φήμες ήθελαν να εξετάζει η Porsche.

Close

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Porsche που θέλει να μπει στο θαυμαστό κόσμο του κορυφαίου μηχανοκίνητου αθλήματος, καθώς εντείνονται οι φήμες ότι η Ford εξετάζει σοβαρά να επιστρέψει στην F1.

H αμερικάνικη εταιρία φέρεται να συνδέεται με τη Red Bull, καθώς δεν της περνά απαρατήρητη η ανάπτυξη του σπορ στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που θεωρείται ότι την οδήγησε στην αξιολόγηση των επιλογών της.

Close

Και ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει προθυμία να εμπλακεί στη χρηματοδότηση μιας ομάδας ή στην παραγωγή του δικού της power unit, πηγές προτείνουν ότι μια λεωφόρος που εξερευνάται είναι η σύνδεση με την αυστριακή ομάδα.

Η Red Bull έχει δεσμευτεί να κατασκευάζει τα δικά της power units από το 2026 στις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Red Bull Powertrains, με την τρέχουσα συνεργασία της με τη Honda να διαρκεί μέχρι το τέλος του 2025.

Close

Η αυστριακή ομάδα, όμως, έχει καταστήσει σαφές ότι είναι ανοιχτή σε εταιρίες που μπορεί να θέλουν να συνδεθούν με αυτά, είτε μέσω κάποιας τεχνικής βοήθειας, είτε τα power units της να φέρουν τα λογότυπα της εκάστοτε εταιρίας.

Όσες ομάδες θέλουν να συμμετάσχουν στη σεζόν της Formula 1 του 2027 έχουν διορία να το δηλώσουν έως τις 30 Ιουνίου του 2023. Η Ford συμμετείχε για τελευταία φορά επίσημα στην F1 με την Jaguar από το 2000 έως το 2004, αλλά η ομάδα δεν πέτυχε ποτέ κάτι αξιοσημείωτο. Έκτοτε αποχώρησε, πουλώντας την ομάδα στη Red Bull, η οποία συνέχισε με πολλές επιτυχίες σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η Ford είχε τοποθετήσει τα λογότυπα της στους κινητήρες της Cosworth, που έφεραν τα μονοθέσια της Jordan το 2003 και το 2004, ως μέρος μιας ξεχωριστής συμφωνίας για την εργοστασιακή της προσπάθεια.

18 Apr, 2025 Ώρα 08:33

F1 Saudi Arabia: Πασχαλιάτικα Grand Prix υπό το φως των προβολέων

Thumbnail

Μετά το Grand Prix στην Ιαπωνία ( 4-6 Απριλίου), το Grand Prix στο Μπαχρέιν (11-13 Απριλίου) σειρά έχει το Grand Prix στη Σαουδική Αραβία (18-20 Απριλίου). Πασχαλιάτικα θα έχουμε αγώνα στη F1 και ευτυχώς που δεν είναι μεσημέρι γιατί τη μάχη θα την κέρδιζε ο οβελίας. Ο αγώνας στη Σαουδική Αραβία θα ξεκινήσει στις 20.00.

Close

Η Τζέντα φτάνει έως το τέλος της στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας. Είναι μια παραθαλάσσια πόλη στη Σαουδική Αραβία και θεωρείται πύλη εισόδου για τους προσκυνητές που κατευθύνονται προς τη Μέκκα, ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο και πολιτιστικό κόμβο. Είναι γνωστή για τη σύγχρονη παραλία της και την ιστορική συνοικία Αλ-Μπαλάντ.

 

Close

 

Για πρώτη φορά αγώνας της F1 στη Σαουδική Αραβία έγινε τον Δεκέμβριο του 2021. Οι τρεις επόμενοι αγώνες έγιναν τον Μάρτιο και φέτος θα γίνει τον Απρίλιο και αυτό γιατί τα επίπεδα θερμοκρασίας, ανέμου και υγρασίας  είναι παρόμοια με αυτά του καλοκαιριού.

Close

Σήμερα Παρασκευή 18 Απριλίου θα γίνουν τα δύο πρώτα ανεπίσημα δοκιμαστικά. Το Practice 1 θα ξεκινήσει στις 16.30 και το Practice 2 στις 20.00

Το Σάββατο 19 Απριλίου το Practice 3 θα γίνει στις 16.30 και στις 20.00 θα ακολουθήσει το Qualifying για την pole position.

Την Κυριακή 20 Απριλίου ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 20.00 υπο το φώς των προβολέων.

 

 

Η πίστα έχει μήκος 6.174 μέτρα και είναι μία από τις ταχύτερες της F1. Δεν θα ήταν υπερβολή αν σας λέγαμε ότι το 80% του αγώνα όλοι οι οδηγοί πηγαίνουν με τέρμα γκάζι. Η πίστα είναι τεχνική. ‘Έχει 16 αριστερές και 11 δεξιές στροφές.

Παρόλο που υπάρχουν τρεις ζώνες DRS, οι προσπεράσεις δεν είναι τόσο εύκολες λόγω έλλειψης έντονων σημείων φρεναρίσματος. Η επιφάνεια της πίστας δεν είναι πολύ τραχιά αλλά οι πλευρικές δυνάμεις που ασκούνται στα ελαστικά είναι σημαντικές.

 

 

Η επιλογή γομών για τους πρώτους τέσσερις αγώνες αυτής της σεζόν ήταν η ίδια με πέρυσι, αλλά για τον πέμπτο γύρο, η Pirelli έχει κάνει ένα βήμα προς το μαλακό άκρο. Έτσι η τριάδα που θα είναι διαθέσιμη στην Τζέντα έχει: Σκληρή γόμα τη C3, μέση γόμα τη C4 και μαλακή γόμα τη C5. Αυτό είναι εναρμονισμένο με το στόχο, που έχουν θέσει η FIA, η F1 και οι ομάδες για να δημιουργήσουν περισσότερες επιλογές στρατηγικής και επομένως πιο συναρπαστικούς και απρόβλεπτους αγώνες. Στις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις αυτού του Grand Prix, η μια αλλαγή κυριάρχησε, τόσο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα όσο και στην προτίμηση των ομάδων, ακόμη και όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας ανακάτευε λίγο τα πράγματα.