F1

18 Jul, 2024 Ώρα 12:58

F1: Στην πίστα του Hungaroring ο 13ος γύρος της χρονιάς

Thumbnail

Ο αγώνας της Κυριακής, στην Ουγγαρία, γίνεται στην κλασική πίστα του Hungaroring και είναι ο προτελευταίος αγώνας πριν πάνε τα μονοθέσια στα γκαράζ και οι πιλότοι για διακοπές. Μετά τον αγώνα στην Ουγγαρία θα γίνει ένας ακόμη στο Βέλγιο, στην πίστα του Spa και αμέσως μετά ξεκινούν οι καλοκαιρινές διακοπές. Σ αυτούς τους δύο αγώνες η F1 χρειάζεται εκπλήξεις και ανατροπές για να αποκτήσει  ενδιαφέρον και να κρατήσει τα εκατομμύρια των τηλεθεατών μπροστά στις οθόνες τους.

Close

Αυτό το Σαββατοκύριακο, διεξάγεται το Ουγγρικό GP και αμέσως μετά όλοι «μετακομίζουν» στο Βέλγιο για τον αγώνα στο Spa-Francorchamps. Σήμερα θα επικεντρωθούμε στον αγώνα της Κυριακής.

 

Close

 

Το Grand Prix της Ουγγαρίας έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο πρόγραμμα αγώνων το 1986. Ήταν ο πρώτος αγώνας Formula 1 που πραγματοποιήθηκε πίσω από το ήδη φθαρμένο Σιδηρούν Παραπέτασμα. Το Hungaroring έχει μήκος 4.381 km και οι πιλότοι θα κάνουν την Κυριακή 70 γύρους. Θα καλύψουν 306.63 km. Το ρεκόρ πίστας κατέχει με χρόνο 1.16.627 ο L. Hamilton από το 2020.

Close

Ο αγώνας στην Ουγγαρία έχει πάντα έντονο συναγωνισμό. Η πίστα είναι με συνεχείς στροφές και έχει μόνο μία πραγματική ευθεία που περιλαμβάνει τη γραμμή εκκίνησης-τερματισμού. Εκεί βρίσκεται  η πιο πιθανή, αν όχι η μόνη, ευκαιρία προσπέρασης. Υπάρχουν 14 στροφές, έξι αριστερές και οκτώ δεξιές, μερικές από τις οποίες είναι στροφές 180 μοιρών. Η πίστα ανεβαίνει και κατεβαίνει και τα 4.381 μέτρα της την καθιστούν μία από τις πιο μικρές στο αγωνιστικό ημερολόγιο.

 

 

Το Hungaroring είναι ακριβώς αντίθετο από το Spa-Francorchamps που είναι το μεγαλύτερο από όλους τους αγώνες της F1 με μήκος 7.000 μέτρων. Στον αγώνα στην Ουγγαρία λόγω της αλληλουχίας στροφών δεν δίνει ανάσα στους οδηγούς οι οποίοι έχουν μόνο δύο ζώνες DRS. Η μία είναι στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού και η άλλη πολύ μικρότερη στην κατηφόρα από τη στροφή 1 στη στροφή 2, με μόνο μία ζώνη ανίχνευσης πριν την είσοδο στην τελευταία στροφή.

 

 

Όσον αφορά τις δυνάμεις που ασκούνται στα ελαστικά, στο Hungaroring , αυτές δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές. Η Pirelli επέλεξε όπως και πέρυσι τις πιο μαλακές γόμες: η C3 θα είναι η P Zero λευκή σκληρή γόμα, η C4 θα είναι η P Zero κίτρινη μέση γόμα και η C5 θα είναι η P Zero κόκκινη μαλακή γόμα. Αυτή η επιλογή είναι ένα βήμα πιο μαλακή σε σχέση με το 2022 που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα ελαστικά 18 ιντσών. Η πρόσφυση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, ειδικά στον πίσω άξονα. Η φθορά μπορεί να είναι υψηλή, ειδικά όταν κάνει πολύ ζέστη και η πρόγνωση για αυτό το Σαββατοκύριακο δεν είναι καθόλου ευνοϊκή από αυτή την άποψη. Πέρυσι η Ουγγαρία είχε την υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία οδοστρώματος της σεζόν με 53 °C.

Η θερμική καταπόνηση είναι, συνεπώς, ένας παράγοντας που πρέπει να ελέγχεται, όχι μόνο στον αγώνα αλλά και στις κατατακτήριες δοκιμές: με την πιο μαλακή γόμα, ο οδηγός πρέπει να καταφέρει να φτάσει στις δύο τελευταίες στροφές 180 μοιρών μετά από ένα γρήγορο γύρο με αρκετή πρόσφυση, κάτι που δεν είναι εύκολο, καθώς τα σύντομα ευθύγραμμά τμήματα της πίστας δεν δίνουν στα ελαστικά πολύ χρόνο να αναπνεύσουν και να αποβάλλουν θερμότητα.

 

 

Όσοι πάνε φέτος στην Ουγγαρία για να δουν από κοντά το Grand Prix θα βρεθούν σε σ’ ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον από το 2023.

Η πίστα της Ουγγαρίας είναι μόνιμη, αλλά δεν χρησιμοποιείται πολύ, γι’ αυτό και τα επίπεδα πρόσφυσης βελτιώνονται σημαντικά όσο περισσότερο χρησιμοποιείται. Αυτό θα είναι ακόμη πιο έντονο φέτος, καθώς δεν υπήρξε καμία δραστηριότητα στην πίστα για μεγάλο διάστημα γιατί η εγκατάσταση ανακαινίστηκε. Η πρώτη φάση της ανακαίνισης ολοκληρώθηκε τον Μάιο.

Για να τηρηθεί η προθεσμία παράδοσης των νέων εγκαταστάσεων, οι εργασίες συνεχίζονταν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, με τετρακόσια έως πεντακόσια άτομα να εργάζονται στον χώρο ανά πάσα στιγμή, ενώ συνολικά 1.500 άτομα συμμετείχαν στο έργο. Εγκαταστάθηκαν 390 χιλιόμετρα σωληνώσεων και χρειάστηκαν 3.200 τόνοι ενισχυμένου χάλυβα, 1.674 κυβικά μέτρα ενισχυμένου προκατασκευασμένου σκυροδέματος και 32.000 τόνους σκυροδέματος. Οι εργασίες περιλάμβαναν τη μετακίνηση 17.000 κυβικών μέτρων χώματος. Δομήθηκαν και οι τοίχοι του χώρου εκδηλώσεων πίσω από την κύρια εξέδρα, με συνολικό μήκος 450 μέτρων, καθώς και μια νέα σκάλα που οδηγεί στις θέσεις των θεατών. Τα κτίρια στο ισόγειο στα πάντοκ έχουν κατεδαφιστεί, ώστε το νέο paddock να διαθέτει ενιαία έκταση 8.000 τετραγωνικών μέτρων.

 

 

Η Pirelli κάνει εντατικές δοκιμές γιατί η φθορά των ελαστικών και η μερική αποκόλληση γόμας θα μπορούσε να γίνει αισθητή, ειδικά στις πρώτες δύο περιόδους ελεύθερων δοκιμών.

Το 2023 τον αγώνα κέρδισε ο Max Verstappen.  Όλοι οι οδηγοί επέλεξαν στρατηγική δυο αλλαγών. Η μέση και η σκληρή γόμα ήταν οι πιο δημοφιλείς επιλογές για την εκκίνηση, αν και τέσσερις οδηγοί επέλεξαν τη μαλακή γόμα, στοχεύοντας να εκμεταλλευτούν την επιπλέον πρόσφυση στην εκκίνηση.

Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και ο Carlos Sainz, ο οποίος ανέβηκε από την ενδέκατη στην έκτη θέση στον πρώτο γύρο. Είναι πιθανό και αυτό το Σαββατοκύριακο να προτιμηθεί η σκληρή και η μέση γόμα για τον αγώνα, ενώ η μαλακή γόμα C5 αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις κατατακτήριες δοκιμές. Πέρυσι στην Ουγγαρία δοκιμάστηκε μια εναλλακτική μορφή κατανομής ελαστικών, με στόχο να εξεταστούν τρόποι μείωσης του αριθμού των σετ και πιο αποτελεσματικής χρήσης τους. Η ATA (Εναλλακτική Κατανομή Ελαστικών) προέβλεπε ότι κάθε οδηγός είχε δύο σετ slick ελαστικών λιγότερα (από 13 σε 11) με στόχο τη χρήση μόνο ενός συγκεκριμένου είδους γόμας σε κάθε φάση των κατατακτήριων δοκιμών: Σκληρή γόμα στο Q1, Μέση γόμα στο Q2 και μαλακή γόμα στο Q3.

Σήμερα θα γίνουν οι τελευταίες ρυθμίσεις και αύριο Παρασκευή 19 Ιουλίου θα γίνουν τα practice 1 (14.30 ώρα Κύπρου) και practice 2 (18.00).

 

 

Το Σάββατο, 20 Ιουλίου, θα γίνουν στις 13.30 οι τρίτες ελεύθερες δομικές, το practice 3 και στις 17.00 θα ξεκινήσει το Qualifying από όπου ο πιο γρήγορος θα κερδίσει την Pole Position. Θα πρέπει να ξέρετε ότι σε μια πίστα όπου το προσπέρασμα δεν είναι εύκολη υπόθεση, οι κατατακτήριες δοκιμές έχουν μεγάλη σημασία. Στα 16 από τα 38 GP , έχουν κερδίσει αυτοί που ξεκίνησαν από την Pole Position. Mόνο τέσσερις φορές έχει κερδίσει οδηγός που εκκινούσε από τη δεύτερη σειρά της εκκίνησης.

Ο αγώνας την Κυριακή 21 Ιουλίου θα ξεκινήσει στις 16:00!

 

29 Aug, 2025 Ώρα 09:57

F1: Στην πίστα Ζάντφορτ στην Ολλανδία το 15ο Grand prix της χρονιάς

Thumbnail

 

Close

Οι προβολείς της F1 είναι ήδη στραμμένες στην Ολλανδία και πιο συγκεκριμένα στην πίστα του Ζάντφορτ όπου σήμερα θα ξεκινήσουν τα ανεπίσημα δοκιμαστικά για τον 15ο αγώνα που θα γίνει, την Κυριακή 31 Αυγούστου.

Ο αγώνας της Κυριακής θα είναι το 35ο Ολλανδικό Grand Prix που προσμετρά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIA Formula 1. Η πρώτη διοργάνωση ήταν το 1952. Και από τότε μέχρι σήμερα όλοι οι αγώνες της F1 έχουν γίνει στο Ζάντφορτ.

Close

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν και σε αυτό το Grand Prix η McLaren θα μπορέσει να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι είναι ανίκητη για αυτό το λόγο στο παιχνίδι του πρωταθλήματος οδηγών πρωταγωνιστούν οι δύο πιλότοι της.

Σήμερα ο πρωτοπόρος στη βαθμολογία, ο Oscar Piastri έχει 284 βαθμούς και με διαφορά μόλις 9 βαθμούς ακολουθεί ο Lando Norris ( 275 β) ενώ ο τρίτος της παρέας, ο Max Verstappen έχει 187 βαθμούς.

Close

Ο τελευταίος έχει αγχωθεί γιατί στον αγώνα της πατρίδας του, οι συμπατριώτες του τον θέλουν στο πρώτο σκαλοπάτι του βάθρου. Όμως αυτό δεν είναι μόνο θέμα δικό του. Θα πρέπει να έχει τη στήριξη της Red Bull που οι επιδόσεις στα μονοθέσια της υστερούν απέναντι από τις ανίκητες McLaren.

 

 

Το σημερινό πρόγραμμα (29/8) περιλαμβάνει το FP1 στις 13:30 και λίγες ώρες αργότερα, στις 17:00 θα γίνει το FP2.

Αύριο Σάββατο, 30/8, στις 12:30 θα γίνει το FP3 και στις 16.00 θα ακολουθήσει το Qualifying για την Pole Position.

Ο αγώνας της Κυριακής, 31 Αυγούστου, θα ξεκινήσει στις 16:00 (ώρα Κύπρου).

 

Δύο λόγια για την πίστα

Η πίστα άνοιξε για πρώτη φορά το 1948, όταν σε όλη την Ευρώπη, μεταπολεμικά, υπήρξε ιδιαίτερος ενθουσιασμός για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Αρχικά, ήταν μια εγκατάσταση που χρησιμοποιούσε και τμήμα των δρόμων οι οποίοι διέσχιζαν τους αμμόλοφους στην παραλία. Το πρώτο Grand Prix πραγματοποιήθηκε εκεί το 1952, με νικητή τον Αλμπέρτο Ασκάρι. Οι Ferrari είχαν κάνει το 1-2-3 σε εκείνον τον αγώνα. Μετά το 1985 δεν διεξαγόταν αγώνας εκεί, έως ότου το Ολλανδικό Grand Prix επανήλθε το 2021, έπειτα από 36 χρόνια απουσίας.

Η πίστα του Ζάντφορτ έχει μήκος 4.259 μέτρα και διασχίζει τους αμμόλοφους στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας, μόλις 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Έχει 14 στροφές χαμηλής έως μέσης ταχύτητας – τέσσερις αριστερές και δέκα δεξιές – από τις οποίες η τρίτη και η τελευταία είναι υπερυψωμένες με κλίσεις 19 και 18 μοιρών αντίστοιχα, πολύ πιο απότομες από τις στροφές στην Ινδιανάπολη.

Αυτές οι στροφές δημιουργούν πολύ υψηλά κατακόρυφα και πλευρικά φορτία στα ελαστικά, κάτι που απαιτεί από τις ομάδες να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο σετάρισμα του μονοθεσίου και τη διαχείριση των ελαστικών. Το επίπεδο κάθετης δύναμης που απαιτείται είναι πολύ υψηλό, παρόμοιο με αυτό στη Βουδαπέστη.

Η πίστα συνήθως προσφέρει χαμηλά επίπεδα πρόσφυσης και αυτό μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά από την άμμο που μεταφέρεται στην επιφάνεια από τους παράκτιους ανέμους. Καθώς βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη Βόρεια Θάλασσα, ο καιρός μπορεί να είναι άστατος και στα τέλη του καλοκαιριού, οι θερμοκρασίες είναι συνήθως κάτω από τους 20 °C.

Για να διευκολύνουν τις προσπάθειες των πιλότων για προσπέρασμα υπάρχουν δύο ζώνες Drag Reduction System (DRS) .