Ο αγώνας της Κυριακής, στην Ουγγαρία, γίνεται στην κλασική πίστα του Hungaroring και είναι ο προτελευταίος αγώνας πριν πάνε τα μονοθέσια στα γκαράζ και οι πιλότοι για διακοπές. Μετά τον αγώνα στην Ουγγαρία θα γίνει ένας ακόμη στο Βέλγιο, στην πίστα του Spa και αμέσως μετά ξεκινούν οι καλοκαιρινές διακοπές. Σ αυτούς τους δύο αγώνες η F1 χρειάζεται εκπλήξεις και ανατροπές για να αποκτήσει ενδιαφέρον και να κρατήσει τα εκατομμύρια των τηλεθεατών μπροστά στις οθόνες τους.
Αυτό το Σαββατοκύριακο, διεξάγεται το Ουγγρικό GP και αμέσως μετά όλοι «μετακομίζουν» στο Βέλγιο για τον αγώνα στο Spa-Francorchamps. Σήμερα θα επικεντρωθούμε στον αγώνα της Κυριακής.

Το Grand Prix της Ουγγαρίας έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο πρόγραμμα αγώνων το 1986. Ήταν ο πρώτος αγώνας Formula 1 που πραγματοποιήθηκε πίσω από το ήδη φθαρμένο Σιδηρούν Παραπέτασμα. Το Hungaroring έχει μήκος 4.381 km και οι πιλότοι θα κάνουν την Κυριακή 70 γύρους. Θα καλύψουν 306.63 km. Το ρεκόρ πίστας κατέχει με χρόνο 1.16.627 ο L. Hamilton από το 2020.
Ο αγώνας στην Ουγγαρία έχει πάντα έντονο συναγωνισμό. Η πίστα είναι με συνεχείς στροφές και έχει μόνο μία πραγματική ευθεία που περιλαμβάνει τη γραμμή εκκίνησης-τερματισμού. Εκεί βρίσκεται η πιο πιθανή, αν όχι η μόνη, ευκαιρία προσπέρασης. Υπάρχουν 14 στροφές, έξι αριστερές και οκτώ δεξιές, μερικές από τις οποίες είναι στροφές 180 μοιρών. Η πίστα ανεβαίνει και κατεβαίνει και τα 4.381 μέτρα της την καθιστούν μία από τις πιο μικρές στο αγωνιστικό ημερολόγιο.

Το Hungaroring είναι ακριβώς αντίθετο από το Spa-Francorchamps που είναι το μεγαλύτερο από όλους τους αγώνες της F1 με μήκος 7.000 μέτρων. Στον αγώνα στην Ουγγαρία λόγω της αλληλουχίας στροφών δεν δίνει ανάσα στους οδηγούς οι οποίοι έχουν μόνο δύο ζώνες DRS. Η μία είναι στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού και η άλλη πολύ μικρότερη στην κατηφόρα από τη στροφή 1 στη στροφή 2, με μόνο μία ζώνη ανίχνευσης πριν την είσοδο στην τελευταία στροφή.

Όσον αφορά τις δυνάμεις που ασκούνται στα ελαστικά, στο Hungaroring , αυτές δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές. Η Pirelli επέλεξε όπως και πέρυσι τις πιο μαλακές γόμες: η C3 θα είναι η P Zero λευκή σκληρή γόμα, η C4 θα είναι η P Zero κίτρινη μέση γόμα και η C5 θα είναι η P Zero κόκκινη μαλακή γόμα. Αυτή η επιλογή είναι ένα βήμα πιο μαλακή σε σχέση με το 2022 που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα ελαστικά 18 ιντσών. Η πρόσφυση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, ειδικά στον πίσω άξονα. Η φθορά μπορεί να είναι υψηλή, ειδικά όταν κάνει πολύ ζέστη και η πρόγνωση για αυτό το Σαββατοκύριακο δεν είναι καθόλου ευνοϊκή από αυτή την άποψη. Πέρυσι η Ουγγαρία είχε την υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία οδοστρώματος της σεζόν με 53 °C.
Η θερμική καταπόνηση είναι, συνεπώς, ένας παράγοντας που πρέπει να ελέγχεται, όχι μόνο στον αγώνα αλλά και στις κατατακτήριες δοκιμές: με την πιο μαλακή γόμα, ο οδηγός πρέπει να καταφέρει να φτάσει στις δύο τελευταίες στροφές 180 μοιρών μετά από ένα γρήγορο γύρο με αρκετή πρόσφυση, κάτι που δεν είναι εύκολο, καθώς τα σύντομα ευθύγραμμά τμήματα της πίστας δεν δίνουν στα ελαστικά πολύ χρόνο να αναπνεύσουν και να αποβάλλουν θερμότητα.

Όσοι πάνε φέτος στην Ουγγαρία για να δουν από κοντά το Grand Prix θα βρεθούν σε σ’ ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον από το 2023.
Η πίστα της Ουγγαρίας είναι μόνιμη, αλλά δεν χρησιμοποιείται πολύ, γι’ αυτό και τα επίπεδα πρόσφυσης βελτιώνονται σημαντικά όσο περισσότερο χρησιμοποιείται. Αυτό θα είναι ακόμη πιο έντονο φέτος, καθώς δεν υπήρξε καμία δραστηριότητα στην πίστα για μεγάλο διάστημα γιατί η εγκατάσταση ανακαινίστηκε. Η πρώτη φάση της ανακαίνισης ολοκληρώθηκε τον Μάιο.
Για να τηρηθεί η προθεσμία παράδοσης των νέων εγκαταστάσεων, οι εργασίες συνεχίζονταν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, με τετρακόσια έως πεντακόσια άτομα να εργάζονται στον χώρο ανά πάσα στιγμή, ενώ συνολικά 1.500 άτομα συμμετείχαν στο έργο. Εγκαταστάθηκαν 390 χιλιόμετρα σωληνώσεων και χρειάστηκαν 3.200 τόνοι ενισχυμένου χάλυβα, 1.674 κυβικά μέτρα ενισχυμένου προκατασκευασμένου σκυροδέματος και 32.000 τόνους σκυροδέματος. Οι εργασίες περιλάμβαναν τη μετακίνηση 17.000 κυβικών μέτρων χώματος. Δομήθηκαν και οι τοίχοι του χώρου εκδηλώσεων πίσω από την κύρια εξέδρα, με συνολικό μήκος 450 μέτρων, καθώς και μια νέα σκάλα που οδηγεί στις θέσεις των θεατών. Τα κτίρια στο ισόγειο στα πάντοκ έχουν κατεδαφιστεί, ώστε το νέο paddock να διαθέτει ενιαία έκταση 8.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η Pirelli κάνει εντατικές δοκιμές γιατί η φθορά των ελαστικών και η μερική αποκόλληση γόμας θα μπορούσε να γίνει αισθητή, ειδικά στις πρώτες δύο περιόδους ελεύθερων δοκιμών.
Το 2023 τον αγώνα κέρδισε ο Max Verstappen. Όλοι οι οδηγοί επέλεξαν στρατηγική δυο αλλαγών. Η μέση και η σκληρή γόμα ήταν οι πιο δημοφιλείς επιλογές για την εκκίνηση, αν και τέσσερις οδηγοί επέλεξαν τη μαλακή γόμα, στοχεύοντας να εκμεταλλευτούν την επιπλέον πρόσφυση στην εκκίνηση.
Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και ο Carlos Sainz, ο οποίος ανέβηκε από την ενδέκατη στην έκτη θέση στον πρώτο γύρο. Είναι πιθανό και αυτό το Σαββατοκύριακο να προτιμηθεί η σκληρή και η μέση γόμα για τον αγώνα, ενώ η μαλακή γόμα C5 αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις κατατακτήριες δοκιμές. Πέρυσι στην Ουγγαρία δοκιμάστηκε μια εναλλακτική μορφή κατανομής ελαστικών, με στόχο να εξεταστούν τρόποι μείωσης του αριθμού των σετ και πιο αποτελεσματικής χρήσης τους. Η ATA (Εναλλακτική Κατανομή Ελαστικών) προέβλεπε ότι κάθε οδηγός είχε δύο σετ slick ελαστικών λιγότερα (από 13 σε 11) με στόχο τη χρήση μόνο ενός συγκεκριμένου είδους γόμας σε κάθε φάση των κατατακτήριων δοκιμών: Σκληρή γόμα στο Q1, Μέση γόμα στο Q2 και μαλακή γόμα στο Q3.
Σήμερα θα γίνουν οι τελευταίες ρυθμίσεις και αύριο Παρασκευή 19 Ιουλίου θα γίνουν τα practice 1 (14.30 ώρα Κύπρου) και practice 2 (18.00).

Το Σάββατο, 20 Ιουλίου, θα γίνουν στις 13.30 οι τρίτες ελεύθερες δομικές, το practice 3 και στις 17.00 θα ξεκινήσει το Qualifying από όπου ο πιο γρήγορος θα κερδίσει την Pole Position. Θα πρέπει να ξέρετε ότι σε μια πίστα όπου το προσπέρασμα δεν είναι εύκολη υπόθεση, οι κατατακτήριες δοκιμές έχουν μεγάλη σημασία. Στα 16 από τα 38 GP , έχουν κερδίσει αυτοί που ξεκίνησαν από την Pole Position. Mόνο τέσσερις φορές έχει κερδίσει οδηγός που εκκινούσε από τη δεύτερη σειρά της εκκίνησης.
Ο αγώνας την Κυριακή 21 Ιουλίου θα ξεκινήσει στις 16:00!

Ο πρόεδρος της FIA θέλει επιστροφή των V8 κινητήρων στην Formula 1 από το 2029 και 12η ομάδα
Με την F1 να αποκλείει την επιστροφή των V10 κινητήρων, ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, επανέλαβε τις δηλώσεις τους πως η Formula 1 θα πρέπει από το 2029 να στραφεί σε πολύ φθηνότερους κινητήρες, προτείνοντας αυτή τη φορά την επιστροφή των V8 κινητήρων, ενώ στάθμισε τις πιθανότητες μιας 12ης ομάδας να ενταχθεί στο grid.
Ο Ben Sulayem προέτρεψε την Formula 1 να στραφεί σε φθηνότερους κινητήρες το συντομότερο δυνατό, πιστεύοντας ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να συμβεί τη σεζόν του 2029, μόλις τρία χρόνια μετά την εισαγωγή των νέων μονάδων ισχύος του 2026.
Για εμάς, οι V8 κινητήρες έρχονται. Με τις ομάδες τώρα, είμαι πολύ αισιόδοξος, χαρούμενος γι’ αυτό. Η FOM είναι υποστηρικτική, οι ομάδες συνειδητοποιούν ότι είναι ο σωστός δρόμος.
Close Πρέπει να το κάνουμε σύντομα. Χρειάζονται τρία χρόνια, οπότε ελπίζουμε ότι μέχρι το 2029 θα έχουμε κάτι εκεί, αλλά το καύσιμο είναι επίσης πολύ ακριβό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτό. Τα κιβώτια ταχυτήτων είναι πολύ ακριβά.
Ο τρέχων κινητήρας δεν έχεις ιδέα πόσο περίπλοκος είναι, και είναι δαπανηρός. Η έρευνα και ανάπτυξη φτάνει τα 200 εκατομμύρια δολάρια, και ο κινητήρας κοστίζει περίπου 1,8 έως 2,1 εκατομμύρια δολάρια, οπότε αν επιλέξουμε έναν V8 κινητήρα.
Close
Τα σχόλια του Ben Sulayem αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτά που έκανε ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι της FIA νωρίτερα αυτή τη σεζόν, όταν οι εκκλήσεις του προέδρου για φθηνότερους κινητήρες οδήγησαν σε συνάντηση με τους διάφορους τρέχοντες και μελλοντικούς κατασκευαστές μονάδων ισχύος στο Μπαχρέιν. Το κύριο συμπέρασμα από τη συνάντηση αυτή ήταν ότι η F1 πρέπει να διατηρήσει μια μορφή ηλεκτροκίνησης καθώς και βιώσιμα καύσιμα στους μελλοντικούς κανονισμούς κινητήρων της.
Δεν έχουν υπάρξει επίσημες συζητήσεις για μελλοντικές μονάδες ισχύος από τη συνάντηση στο Μπαχρέιν, με οποιαδήποτε απόφαση να απαιτεί την υποστήριξη της FIA και του κατόχου εμπορικών δικαιωμάτων FOM, καθώς και μια ενισχυμένη πλειοψηφία μεταξύ των κατασκευαστών.
Ο Ben Sulayem εξέφρασε νωρίτερα την επιθυμία του για V10 κινητήρες, αλλά οι V8 κινητήρες με μια πιο μετριοπαθή και φθηνότερη μορφή υβριδικού συστήματος πιθανότατα θα είχε περισσότερο νόημα, καθώς σχετίζονται περισσότερο με τα συμβατικά αυτοκίνητα και είναι ελαφρύτεροι από τους V10, κάτι που θα ανταποκρινόταν στα αιτήματα για περαιτέρω μείωση του ελάχιστου βάρους των μονοθεσίων της F1.
Πολλοί από τους κατασκευαστές παράγουν V8 κινητήρες στα αυτοκίνητά τους, επομένως εμπορικά είναι σωστό. Πόσο κοστίζει; Ο στόχος είναι πάνω από 50% [φθηνότερα] σε όλα.
Ο Ben Sulayem αναφέρθηκε επίσης σε μια πιθανή 12η ομάδα στο grid. Μετά από μια παρατεταμένη προσπάθεια να εξασφαλίσει μια αμερικάνικη εργοστασιακή ομάδα, με την Cadillac να μπαίνει στο πρωτάθλημα από το 2026, στρέφει το βλέμμα του σε μια συμμετοχή από την Κίνα.
Ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοια προσφορά αυτή τη στιγμή και ο Ben Sulayem αναγνώρισε ότι κάθε ενδιαφερόμενο μέρος θα πρέπει να περάσει από τις ίδιες αυστηρές διαδικασίες της FIA και της FOM για να διασφαλιστεί ότι είναι βιώσιμο και προσθέτει αξία στο πρωτάθλημα.
Θα έρθει η ώρα που θα νιώσουμε ότι είναι σωστό να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον. Δεν είμαστε εδώ για να αναστατώσουμε άλλες ομάδες. Δεν θα είναι απλώς να πάμε και να το κάνουμε για να το κάνουμε. Πρέπει να αξίζει τον κόπο για εμάς. Η ομάδα πρέπει να προσθέσει αξία στη διατήρηση της επιχείρησης της Formula 1.
