F1

11 Oct, 2023 Ώρα 14:11

F1: Στο παιχνίδι και 11η ομάδα, ενώ προβλέπεται μείωση των Grand Prix

Thumbnail

Όλα δείχνουν πως από το 2025 θα έχουμε και 11η ομάδα στο Grid της Formula 1, καθώς η FIA έδωσε ήδη το πράσινο φως στην ομάδα Andretti Autosport. Το μόνο που μένει είναι η έγκριση από την Formula 1 Management.

Close

H FIA που εξέτασε τουλάχιστον πέντε αιτήσεις υποψήφιων ομάδων, φαίνεται πως έδωσε το οκ στην αμερικάνικη ομάδα και εάν όλα πάνε καλά, από το 2025  (ή 2026) θα τη δούμε δίπλα στα μεγαθήρια του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Να θυμίσουμε πως το όριο των ομάδων σύμφωνα με το καταστατικό της F1, είναι 12.

Ανάμεσα στα κριτήρια που έπρεπε να καλύψει η ομάδα για να γίνει δεκτή, ήταν το κόστος εισόδου στα 200 εκατ. δολάρια, αλλά και εγγυημένη μακροπρόθεσμη αξία όπως αποδείξεις πραγματικής αγωνιστικής εμπειρίας, τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, την ταυτότητα των μετόχων και λεπτομέρειες σχετικά με τις εγκαταστάσεις και τους μηχανολογικούς πόρους. Η υποψήφια ομάδα πρέπει επίσης να αποδείξει πώς θα επιφέρει “θετικό κοινωνικό αντίκτυπο” και πώς θα επιτύχει τον στόχο της F1 για μηδενικό CO2 μέχρι το 2030.

Close

 

 

Το όνομα Andretti είναι ήδη θρυλικό στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η Andretti Global διαθέτει σήμερα αυτοκίνητα στις κατηγορίες IndyCar, Formula E, Extreme E και IMSA με την Wayne Taylor Racing, και τώρα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη Formula 1, έχοντας λάβει την έγκριση της FIA.

Επικεφαλής της προσφοράς είναι ο Michael Andretti, γιος του παγκόσμιου πρωταθλητή της F1 Mario Andretti και πρώην οδηγός grand prix. Ο Michael ήταν μία από τις πιο δυνατές φωνές μεταξύ των υποψήφιων νέων ομάδων και “χτίζει” ήδη την ομάδα F1 που ελπίζει ότι θα ενταχθεί στο grid.

“Κάναμε ό,τι μας ζητήθηκε και, μέχρι στιγμής, τα καταφέραμε”, δήλωσε ο Mario Andretti στο Motor Sport. “Είμαστε ειλικρινείς στην προσέγγισή μας και είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πετύχουμε τον στόχο μας, αυτό είναι που μας οδηγεί. Είναι αυτό που αγαπάμε και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει”.

 

Close

 

Ο πρόεδρος της FIA, Μοχάμεντ Μπέν Σουλαγιέμ δήλωσε «Είναι πολύ δύσκολο να πεις όχι σε μια ομάδα που έχει εγκριθεί από την FIA. Μπορείτε να με πείτε αισιόδοξο, είμαι πάντα αισιόδοξος. Νομίζω ναι, θα μπει», στο πρακτορείο Reuters, σχετικά με την πιθανή συμμετοχή της Andretti-Cadillac στη Formula. Μάλιστα σχετικά με το καλεντάρι συμπλήρωσε «Νομίζω ότι ο αριθμός των αγώνων είναι υπερβολικός, παρά ο αριθμός των ομάδων. Χρειαζόμαστε περισσότερες ομάδες και λιγότερους αγώνες».

14 Feb, 2024 Ώρα 18:01

F1: Αυτή είναι η Mercedes W15 E-Performance

Thumbnail

Η Mercedes επέλεξε τη σημερινή ημέρα, του Αγίου Βαλεντίνου, για να αποκαλύψει το φετινό της αγωνιστικό μονοθέσιο. Ο λόγος για τη W15 E Performance, το τελευταίο μονοθέσιο της Mercedes-AMG F1 που θα οδηγήσει ο επτάκις πρωταθλητής Lewis Hamilton, καθώς από το 2025 θα οδηγεί για τη Ferrari.

Close

 

 

Η Mercedes αναφέρει πως ξεκίνησε την ανάπτυξη του 12 μήνες πριν ενώ είναι το πρώτο δείγμα γραφής του νέου τεχνικού διευθυντή James Allison. Η αλήθεια είναι πως και το 2022 και το 2023, η Mercedes δεν ήταν όσο ανταγωνιστική θα περίμενε κανείς και οι οδηγοί της, Russell και Hamilton παραπονέθηκαν αρκετές φορές, για πόνους, δελφινισμό κ.α.

 

Close

 

Ο επικεφαλής της ομάδας Toto Wolff δήλωσε: «Απομακρυνόμαστε τελείως από το πώς διαμορφώσαμε το πλαίσιο, την κατανομή βάρους, τη ροή αέρα και πλέον κάθε στοιχείο έχει αλλάξει γιατί μόνο έτσι έχουμε μια ευκαιρία. Από το να μην κερδίσουμε αυτό που περιμένουμε, μέχρι στο να τους πιάσουμε και να ανταγωνιστούμε στην κορυφή, όλα είναι πιθανά».

 

 

Κοιτώντας το μονοθέσιο, αυτό που ξεχωρίζει σίγουρα είναι η επιστροφή του διάσημου ασημί χρώματος, ώστε να εορταστούν τα 90 χρόνια που κλείνουν φέτος τα εμβληματικά Silver Arrows.

Ο Lewis Hamilton, ο 7 φορές πρωταθλητής Βρετανός δήλωσε ότι θα τα δώσει όλα και ότι ανυπομονεί να έχει μία κορυφαία τελευταία σεζόν με τη Mercedes. Συμπλήρωσε λέγοντας «Τα διδάγματα των δύο τελευταίων ετών μας βοήθησαν να βρούμε την κατεύθυνσή μας. Μας επέτρεψαν να βρούμε το βόρειο αστέρι μας. Θα είναι ακόμα μια δουλειά σε εξέλιξη, αλλά θα αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις παρουσιαστούν με το κεφάλι ψηλά, με ανοιχτό μυαλό και θα δουλέψουμε επιμελώς. Όσον αφορά τα οφέλη που θα μπορούσε να προσφέρει μια βελτιωμένη W15, ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής πρόσθεσε: “Αν δεν είσαι άνετος με το μονοθέσιο, δεν είσαι σε θέση να αποσπάσεις τη μέγιστη απόδοση. Ένα πιο σταθερό, πιο προβλέψιμο μονοθέσιο θα μας επιτρέψει να εξάγουμε τις δυνατότητες όχι μόνο από το αγωνιστικό, αλλά και από εμάς τους ίδιους “.