F1

28 Feb, 2023 Ώρα 17:10

Formula 1: Ώρα για πραγματική "δράση" μετά τις δοκιμές στο Μπαχρέιν

Thumbnail

Οι χειμερινές δοκιμές στο Μπαχρέιν τελείωσαν το βράδυ του Σαββάτου και πλέον όλοι είναι έτοιμοι για την έναρξη της πραγματικής δράσης. Οι πιλότοι γνωρίστηκαν με τα νέα τους μονοθέσια, πολλοί μάλιστα έγραψαν και πάνω από 100 γύρους σε μία ημέρα. Οι τεχνικοί έκαναν ασταμάτητα διορθώσεις και οι αναλυτές αδυνατούν να βρουν το φαβορί για φέτος. Η Red Bull δείχνει να μην έχει πειράξει ιδιαίτερα την περσινή συνταγή επιτυχίας. Η Ferrari δείχνει να έχει βελτιώσει την αξιοπιστία του κινητήρα της και η Mercedes επιτέλους έλυσε τα προβλήματα δελφινισμού των μονοθεσίων της.  

Close

Νέα μονοθέσια, νέοι πιλότοι και νέοι στόχοι, όλα έτοιμα για την εκκίνηση στις 5 Μαρτίου 2023, στο Μπαχρέιν, στο 1ο από τα συνολικά 23 Grand Prix της πολύ πλούσιας χρονιάς που μας περιμένει. 

Ας θυμηθούμε πως έκλεισε η τελευταία και 3η ημέρα δοκιμών στο Μπαχρέιν.

Close

Ο οδηγός της Red Bull, Sergio Perez σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο των δοκιμών της προετοιμασίας του 2023 στη πίστα του Μπαχρέιν, «κλέβοντας» την πρώτη θέση από τον Charles Leclerc, ο οποίος ήταν στην κορυφή στις πρωινές δοκιμές.

 

Close

 

Το πρωινό σημείο αναφοράς του Leclerc ήταν στο 1.31.024 και το πέτυχε με τα ελαστικά C4. Ο Perez έφτασε στην κορυφή με χρόνο 1.30.305 επίσης με ελαστικά C4.  Ο Lewis Hamilton έχει ενθαρρυνθεί από σημάδια βελτίωσης στη Mercedes και χρησιμοποίησε το W14 του για να πάρει το P2 στην απογευματινή περίοδο, τρέχοντας με ελαστικά C5. Ενώ τρίτος τερμάτισε ο Valtteri Bottas της Alfa Romeo χρησιμοποιώντας ελαστικά C5.

Ο Carlos Sainz τερμάτισε τέταρτος (C4), ενώ ο Yuki Tsunoda ολοκλήρωσε την πρώτη πεντάδα, χρησιμοποιώντας την ίδια σύνθεση. Ο Kevin Magnussen ήταν έβδομος ( C4), ενώ ο νέος συμπαίκτης του Nico Hulkenberg τερμάτισε 15ος (C3).

Ο Felipe Drugovich πήρε το τιμόνι της Aston Martin το πρωί του Σαββάτου για να τερματίσει 10ος, πριν ο Fernando Alonso επιστρέψει στο μονοθέσιο για να πάρει την ένατη θέση. Ωστόσο, δεν ήταν όλα ομαλά, καθώς εμφανίστηκε ένα πρόβλημα στην πίσω ανάρτηση του μονοθεσίου που απαιτούσε κάποιες επισκευές στα πιτ.

O Lando Norris τερμάτισε 11ος, ενώ ο Oscar Piastri έχασε τον έλεγχο στη στροφή 9 με αποτέλεσμα να τερματίσει 16ος. Ο Pierre Gasly της Alpine οδήγησε το πρωί και τερμάτισε 12ος πριν αναλάβει ο Esteban Ocon, ο οποίος πήρε την 14η θέση. 

 

12 Sep, 2025 Ώρα 12:25

Verstappen: Τα μονοθέσια πρέπει να γίνουν το ίδιο ελαφριά και μικρά με αυτά του 2010

Thumbnail

Ο Max Verstappen υποστήριξε πως τα μονοθέσια της Formula 1 θα πρέπει να έχουν τις ίδιες διαστάσεις και το ίδιο βάρος με εκείνα που χρησιμοποιούνταν στη κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού το 2010, τα οποία διέθεταν ατμοσφαιρικούς V8 κινητήρες και ζύγιζαν 180 κιλά λιγότερο από τα σημερινά.

Close

Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι τα ελαφρύτερα αυτοκίνητα, τα μικρότερα. Αλλά αυτό μπορείς να το κάνεις μόνο αν αλλάξεις τους κανονισμούς για τους κινητήρες. Προς το παρόν, οι κινητήρες είναι εξαιρετικά αποδοτικοί, αλλά είναι επίσης αρκετά μεγάλοι. Αυτό κάνει το αυτοκίνητο μακρύτερο, χρειάζεται περισσότερη ψύξη, οπότε το αυτοκίνητο γίνεται αρκετά μεγάλο.

Νομίζω ότι αν μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα παρόμοιο αυτοκίνητο όπως ήταν στην εποχή του 2010, ή και παλαιότερα. Αυτό θα ήταν ωραίο, γιατί νομίζω ότι θα βοηθήσει τους αγώνες. Αλλά στο τέλος της ημέρας, δεν είμαι εγώ αυτός που αποφασίζει,

Close

είπε ο Ολλανδός που μίλησε και για τον κινητήρα που κατασκευάσει η ομάδα του για την σεζόν του 2026, κινητήρας που οι φήμες τον θέλουν να υστερεί σε απόδοση σε σύγκριση με αυτόν της Mercedes.

Είναι σίγουρα ένα μεγάλο ερωτηματικό, αλλά ειλικρινά νομίζω ότι δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να πουν αυτή τη στιγμή, “ναι, θα είμαστε πραγματικά, πραγματικά καλοί” Δεν έχεις καμία εγγύηση. Ξέρω ότι είναι μεγάλη πρόκληση αυτό που κάνουμε, φέρνοντας και τον δικό μας κινητήρα, αλλά είναι επίσης και μια αρκετά συναρπαστική πρόκληση.

Close

Μας δίνει επίσης την καλύτερη ευκαιρία να είμαστε ανταγωνιστικοί αντί να εξαρτόμαστε από έναν άλλο κατασκευαστή που είναι πρόθυμος να μας δώσει έναν κινητήρα. Οι κανονισμοί είναι τόσο περίπλοκοι που, φυσικά, ο κινητήρας θα είναι εξαιρετικά σημαντικός, αλλά πρέπει επίσης να διασφαλίσεις ότι θα φτιάξεις ένα καλό μονοθέσιο.

Πιστεύω ότι οι πρώτοι αγώνες θα είναι πολύ απαιτητικοί για όλους ώστε να ενσωματώσουν σωστά τα πάντα, από τη μονάδα ισχύος μέχρι το μονοθέσιο και τη γενικότερη συμπεριφορά του. Ελπίζω να μας δώσει μερικούς ενδιαφέροντες αγώνες.