F1

24 Feb, 2023 Ώρα 13:14

Χειμερινές δοκιμές F1: Ο Verstappen ταχύτερος μετά την πρώτη ημέρα

Thumbnail

Ο Max Verstappen ήταν ο ταχύτερος οδηγός κατά την πρώτη ημέρα των δοκιμών που διεξάγονται στο Μπαχρέιν. Επιπλέον, σημείωσε και περισσότερους γύρους από οποιονδήποτε άλλον οδηγό.

Close

Ο Ολλανδός αποφάσισε να αναλάβει εξ ολοκλήρου εκείνος την οδήγηση της RB19 σήμερα. Το αποτέλεσμα ήταν να συμπληρώσει 157 γύρους, όντας ταχύτερος τόσο κατά το πρωινό όσο και κατά το απογευματινό σκέλος της πρώτης ημέρας δοκιμών.

Τόσο ο ρυθμός όσο και η αξιοπιστία της νέας Red Bull ήταν μέχρι στιγμής σε κορυφαίο επίπεδο. Δεύτερος, για μόλις 29 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ήταν ο Fernando Alonso με την AMR23. Ο Ισπανός μοιράστηκε το μονοθέσιο με τον Felipe Drugovich ο οποίος αντικατέστησε τον Lance Stroll. Οι Sainz και Leclerc ήταν στις επόμενες δύο θέσεις, 4 δέκατα αργότεροι από τον Verstappen.

Close

 

 

Φυσικά, από την πρώτη ημέρα δοκιμών δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το δυναμικό των νέων μονοθέσιων. Εκείνο που μετράει περισσότερο είναι να συμπληρωθούν τα προγραμματισμένα χιλιόμετρα χωρίς κάποια δυσάρεστη έκπληξη.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία που φάνηκαν από νωρίς. Όπως το ότι παρά τις αλλαγές στους κανονισμούς τα μονοθέσια είναι ταχύτερα από ότι τα περσινά. Ή όπως η σημαντικά υψηλότερη τελική ταχύτητα που ήταν σε θέση να σημειώνουν ορισμένα μονοθέσια σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα η Ferrari SF-23 φαίνεται να έχει κερδίσει 7 χλμ/ώρα σε σχέση με την F1-75 στην πίστα του Sakhir.

 

 

Η νέα Ferrari απασχόλησε και για ένα περίεργο φαινόμενο παραμόρφωσής στο εμπρός μέρος του ρύγχους σε υψηλές ταχύτητες. Πολλοί υπέθεσαν ότι αυτό ήταν κάποιο νέο… κόλπο της Scuderia. Ωστόσο η ομάδα ξεκαθάρισε πώς επρόκειτο για κάποιο κατασκευαστικό σφάλμα το οποίο και θα επιδιορθωθεί.

Σε ασφαλές mode η Alpine, προβλήματα για McLaren

Το μεγαλύτερο κέρδος σε τελική , όμως, το είχε η νέα Aston Martin η οποία ήταν 11 χλμ/ώρα ταχύτερη από την περσινή. Το μόνο αυτοκίνητο που είχε χαμηλότερη τελική σε σχέση με πέρσι ήταν εκείνο της Alpine. Αυτό οδήγησε πολλούς να υποθέσουν ότι η γαλλική ομάδα χρησιμοποιούσε πιο συντηρητικό mode στην μονάδα ισχύος της σήμερα.

 

 

Η Mercedes είχε μία αρκετά παραγωγική ημέρα να συμπληρώνουν συνολικά 152 γύρους. Ο Hamilton σημείωσε τον έκτο καλύτερο χρόνο της ημέρας. Αντιθέτως, ο πέμπτος Norris συμπλήρωσε μόλις 40 γύρους λόγω προβλήματος που αντιμετώπισε με το μονοθέσιο κατά το πρωινό σκέλος.

 

 

Οι ταχύτεροι χρόνοι επιτεύχθηκαν με την C3 γόμα, ενώ αρκετοί γύροι συμπληρώθηκαν και με την C2. Υπενθυμίζουμε ότι τα ελαστικά της Pirelli έχουν κάποιες αλλαγές για φέτος ώστε να καταπολεμηθεί η υποστροφή στις αργές στροφές. Οι χειμερινές δοκιμές του Μπαχρέιν συνεχίζονται σήμερα.

 

Πηγή: Newsauto

13 Mar, 2023 Ώρα 17:16

Καζάνι που βράζει η ηγεσία της Ferrari

Thumbnail

Μετά από μόλις ένα Grand Prix φαίνεται πως η κατάσταση στο εσωτερικό της Ferrari είναι καζάνι που βράζει. Η αρχή έγινε με την παραίτηση του David Sanchez, επικεφαλής φιλοσοφίας και λειτουργιών αεροδυναμικής, ενώ ακολούθησαν οι αποχωρήσεις δύο ακόμη μηχανικών που βρισκόταν στη Ferrari πολλά χρόνια, οι Gino Rosato (32 χρόνια συμμετοχής στην ομάδα) και ο Jonathan Giacobazzi (εκτελεστικός διευθυντής αγώνων).

Close

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής Corriere dello Sport ο Frederic Vasseur βρίσκεται σε κόντρα με τον CEO της Ferrari, Benedetto Vigna, με το δημοσίευμα να λέει πως ήδη ο Vasseur έχει βαρεθεί τον αυστηρό έλεγχο που ασκεί ο Vigna κυρίως στον οικονομικό τομέα και στο κομμάτι των χορηγών, με τον Vasseur να αισθάνεται πως δεν έχει την ελευθερία που περίμενε, θεωρώντας πως ο Vigna είναι αυτός που ελέγχει ουσιαστικά την ομάδα και όχι αυτός.

 

Close

 

Ο Vasseur ήθελε να φέρει στην ομάδα έναν νέο χορηγό, αλλά ο Vigna άσκησε βέτο σε αυτή τη συμφωνία. Ουσιαστικά ο Vigna είναι εκείνος που αποφασίζει για τους χορηγούς από το 2021, όταν και πήρε τις αρμοδιότητες αυτές από τον Mattia Binotto, με τον CEO της Ferrari να μην είναι χαρούμενος και με το γεγονός πως ο Vasseur πέταξε με το ίδιο αεροπλάνο με τον Toto Wolff, για τις χειμερινές δοκιμές στο Μπαχρέιν.

Close

Επιπλέον τόσο ο Laurent Mekies, ο αγωνιστικός διευθυντής της Ferrari, όσο και ο Inaki Rueda, πρώην υπεύθυνος στρατηγικής της Ferrari, είναι ένα βήμα πριν την παραίτηση. Ο Rueda νοιώθει πως υποβιβάστηκε, ενώ ο Mekies, που ήταν το δεξί χέρι του Mattia Binotto, θέλει να πάει στη Formula 1 σε μια θέση δίπλα στον CEO της F1, Stefano Domenicali, μετά την απόφαση του Vasseur να του πάρει ορισμένες αρμοδιότητες και να του αφήνει μόνο τις λειτουργίες της ομάδας κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών τριημέρων. Ωστόσο ο Vasseur άσκησε βέτο στα θέλω του Mekies.

 

 

Φήμες έχουν κυκλοφορήσει και για τον αρχισχεδιαστή της Scuderia, Enrico Cardile, που τον θέλουν να μην έχει στα πλάνα του να ανανεώσει το συμβόλαιο του με την ομάδα, συμβόλαιο που ολοκληρώνεται το επόμενο έτος. Εάν συμβεί αυτό, είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει στη Ferrari ο Simone Resta, που έχει σταλθεί από την Scuderia στη Haas.

Η Gazzetta dello Sport αναφέρει με δημοσίευμα της πως ο Charles Leclerc θορυβημένος για ότι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ferrari, να πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της εταιρίας, John Elkann, ζητώντας διαβεβαιώσεις πως η Ferrari παραμένει δεσμευμένη στους στόχους και στο πλάνο που έχει θέσει.