Μετά από μόλις ένα Grand Prix φαίνεται πως η κατάσταση στο εσωτερικό της Ferrari είναι καζάνι που βράζει. Η αρχή έγινε με την παραίτηση του David Sanchez, επικεφαλής φιλοσοφίας και λειτουργιών αεροδυναμικής, ενώ ακολούθησαν οι αποχωρήσεις δύο ακόμη μηχανικών που βρισκόταν στη Ferrari πολλά χρόνια, οι Gino Rosato (32 χρόνια συμμετοχής στην ομάδα) και ο Jonathan Giacobazzi (εκτελεστικός διευθυντής αγώνων).
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής Corriere dello Sport ο Frederic Vasseur βρίσκεται σε κόντρα με τον CEO της Ferrari, Benedetto Vigna, με το δημοσίευμα να λέει πως ήδη ο Vasseur έχει βαρεθεί τον αυστηρό έλεγχο που ασκεί ο Vigna κυρίως στον οικονομικό τομέα και στο κομμάτι των χορηγών, με τον Vasseur να αισθάνεται πως δεν έχει την ελευθερία που περίμενε, θεωρώντας πως ο Vigna είναι αυτός που ελέγχει ουσιαστικά την ομάδα και όχι αυτός.

Ο Vasseur ήθελε να φέρει στην ομάδα έναν νέο χορηγό, αλλά ο Vigna άσκησε βέτο σε αυτή τη συμφωνία. Ουσιαστικά ο Vigna είναι εκείνος που αποφασίζει για τους χορηγούς από το 2021, όταν και πήρε τις αρμοδιότητες αυτές από τον Mattia Binotto, με τον CEO της Ferrari να μην είναι χαρούμενος και με το γεγονός πως ο Vasseur πέταξε με το ίδιο αεροπλάνο με τον Toto Wolff, για τις χειμερινές δοκιμές στο Μπαχρέιν.
Επιπλέον τόσο ο Laurent Mekies, ο αγωνιστικός διευθυντής της Ferrari, όσο και ο Inaki Rueda, πρώην υπεύθυνος στρατηγικής της Ferrari, είναι ένα βήμα πριν την παραίτηση. Ο Rueda νοιώθει πως υποβιβάστηκε, ενώ ο Mekies, που ήταν το δεξί χέρι του Mattia Binotto, θέλει να πάει στη Formula 1 σε μια θέση δίπλα στον CEO της F1, Stefano Domenicali, μετά την απόφαση του Vasseur να του πάρει ορισμένες αρμοδιότητες και να του αφήνει μόνο τις λειτουργίες της ομάδας κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών τριημέρων. Ωστόσο ο Vasseur άσκησε βέτο στα θέλω του Mekies.

Φήμες έχουν κυκλοφορήσει και για τον αρχισχεδιαστή της Scuderia, Enrico Cardile, που τον θέλουν να μην έχει στα πλάνα του να ανανεώσει το συμβόλαιο του με την ομάδα, συμβόλαιο που ολοκληρώνεται το επόμενο έτος. Εάν συμβεί αυτό, είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει στη Ferrari ο Simone Resta, που έχει σταλθεί από την Scuderia στη Haas.
Η Gazzetta dello Sport αναφέρει με δημοσίευμα της πως ο Charles Leclerc θορυβημένος για ότι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ferrari, να πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της εταιρίας, John Elkann, ζητώντας διαβεβαιώσεις πως η Ferrari παραμένει δεσμευμένη στους στόχους και στο πλάνο που έχει θέσει.

Ο πρόεδρος της FIA θέλει επιστροφή των V8 κινητήρων στην Formula 1 από το 2029 και 12η ομάδα
Με την F1 να αποκλείει την επιστροφή των V10 κινητήρων, ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, επανέλαβε τις δηλώσεις τους πως η Formula 1 θα πρέπει από το 2029 να στραφεί σε πολύ φθηνότερους κινητήρες, προτείνοντας αυτή τη φορά την επιστροφή των V8 κινητήρων, ενώ στάθμισε τις πιθανότητες μιας 12ης ομάδας να ενταχθεί στο grid.
Ο Ben Sulayem προέτρεψε την Formula 1 να στραφεί σε φθηνότερους κινητήρες το συντομότερο δυνατό, πιστεύοντας ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να συμβεί τη σεζόν του 2029, μόλις τρία χρόνια μετά την εισαγωγή των νέων μονάδων ισχύος του 2026.
Για εμάς, οι V8 κινητήρες έρχονται. Με τις ομάδες τώρα, είμαι πολύ αισιόδοξος, χαρούμενος γι’ αυτό. Η FOM είναι υποστηρικτική, οι ομάδες συνειδητοποιούν ότι είναι ο σωστός δρόμος.
Close Πρέπει να το κάνουμε σύντομα. Χρειάζονται τρία χρόνια, οπότε ελπίζουμε ότι μέχρι το 2029 θα έχουμε κάτι εκεί, αλλά το καύσιμο είναι επίσης πολύ ακριβό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτό. Τα κιβώτια ταχυτήτων είναι πολύ ακριβά.
Ο τρέχων κινητήρας δεν έχεις ιδέα πόσο περίπλοκος είναι, και είναι δαπανηρός. Η έρευνα και ανάπτυξη φτάνει τα 200 εκατομμύρια δολάρια, και ο κινητήρας κοστίζει περίπου 1,8 έως 2,1 εκατομμύρια δολάρια, οπότε αν επιλέξουμε έναν V8 κινητήρα.
Close
Τα σχόλια του Ben Sulayem αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτά που έκανε ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι της FIA νωρίτερα αυτή τη σεζόν, όταν οι εκκλήσεις του προέδρου για φθηνότερους κινητήρες οδήγησαν σε συνάντηση με τους διάφορους τρέχοντες και μελλοντικούς κατασκευαστές μονάδων ισχύος στο Μπαχρέιν. Το κύριο συμπέρασμα από τη συνάντηση αυτή ήταν ότι η F1 πρέπει να διατηρήσει μια μορφή ηλεκτροκίνησης καθώς και βιώσιμα καύσιμα στους μελλοντικούς κανονισμούς κινητήρων της.
Δεν έχουν υπάρξει επίσημες συζητήσεις για μελλοντικές μονάδες ισχύος από τη συνάντηση στο Μπαχρέιν, με οποιαδήποτε απόφαση να απαιτεί την υποστήριξη της FIA και του κατόχου εμπορικών δικαιωμάτων FOM, καθώς και μια ενισχυμένη πλειοψηφία μεταξύ των κατασκευαστών.
Ο Ben Sulayem εξέφρασε νωρίτερα την επιθυμία του για V10 κινητήρες, αλλά οι V8 κινητήρες με μια πιο μετριοπαθή και φθηνότερη μορφή υβριδικού συστήματος πιθανότατα θα είχε περισσότερο νόημα, καθώς σχετίζονται περισσότερο με τα συμβατικά αυτοκίνητα και είναι ελαφρύτεροι από τους V10, κάτι που θα ανταποκρινόταν στα αιτήματα για περαιτέρω μείωση του ελάχιστου βάρους των μονοθεσίων της F1.
Πολλοί από τους κατασκευαστές παράγουν V8 κινητήρες στα αυτοκίνητά τους, επομένως εμπορικά είναι σωστό. Πόσο κοστίζει; Ο στόχος είναι πάνω από 50% [φθηνότερα] σε όλα.
Ο Ben Sulayem αναφέρθηκε επίσης σε μια πιθανή 12η ομάδα στο grid. Μετά από μια παρατεταμένη προσπάθεια να εξασφαλίσει μια αμερικάνικη εργοστασιακή ομάδα, με την Cadillac να μπαίνει στο πρωτάθλημα από το 2026, στρέφει το βλέμμα του σε μια συμμετοχή από την Κίνα.
Ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοια προσφορά αυτή τη στιγμή και ο Ben Sulayem αναγνώρισε ότι κάθε ενδιαφερόμενο μέρος θα πρέπει να περάσει από τις ίδιες αυστηρές διαδικασίες της FIA και της FOM για να διασφαλιστεί ότι είναι βιώσιμο και προσθέτει αξία στο πρωτάθλημα.
Θα έρθει η ώρα που θα νιώσουμε ότι είναι σωστό να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον. Δεν είμαστε εδώ για να αναστατώσουμε άλλες ομάδες. Δεν θα είναι απλώς να πάμε και να το κάνουμε για να το κάνουμε. Πρέπει να αξίζει τον κόπο για εμάς. Η ομάδα πρέπει να προσθέσει αξία στη διατήρηση της επιχείρησης της Formula 1.
