F1

04 Mar, 2024 Ώρα 18:44

Οδηγοί F1: Eίναι υπεράνθρωποι και ιδού όλες οι αποδείξεις

Thumbnail

Η αλήθεια είναι πως όλοι γνωρίζουμε ότι οι πιλότοι της F1 έχουν και το ταλέντο αλλά περνούν και από ειδική εκπαίδευση. Οι ταχύτητες, οι υπολογισμοί, η ψυχραιμία, η σωματική καταπόνηση και πολλά ακόμα είναι κερδισμένα από έναν επαγγελματία πιλότο της F1. Όταν τους βλέπουμε να τρέχουν στην τηλεόραση, καμιά φορά ξεχνάμε πόσο βάναυσο και απαιτητικό άθλημα είναι μιας και οι ταχύτητες και τα φορτία που αναπτύσσονται  είναι δύσκολο να τα κατανοήσουμε με τα καθημερινά, δικά μας, δεδομένα.

Close

Πόσο καλύτεροι είναι όμως, σε νούμερα, οι πιλότοι της F1 σε σύγκριση με έναν μέσο οδηγό;

  • Αρχικά κινούνται με ταχύτητες έως και 360χλμ./ώρα. Εάν ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας ενώ κινείστε με αυτή την ταχύτητα θα έχετε διανύσει 20 μέτρα στο σκοτάδι.
  • Έχουν 150 με 160 παλμούς για 120 λεπτά συνεχόμενα
  • Ο αυχένας τους δέχεται πίεση βάρους 35 κιλών σε κάθε πλευρικό φορτίο – στροφή των 5.5g. Ο μέσος άνθρωπος δεν αντέχει ούτε 15 κιλά. Μάλιστα το κράνος μαζί με το κεφάλι του οδηγού ζυγίζουν πάνω από 6.5 κιλά.
  • Οι αστροναύτες δέχονται κατακόρυφη φόρτιση που φτάνει τα 3g ενώ οι οδηγοί της F1 μέχρι και τα 5.5g.
  • Η μηχανή πίσω τους έχει 2.600 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που είναι το μισό από αυτή στην επιφάνεια του Ήλιου.
  • Σε κάθε αγώνα, ένας πιλότος της F1 χάνει έως και 3 κιλά βάρους από τον ιδρώτα.
  • Ο χρόνος αντίδρασης τους είναι στα 2 δέκατα του δευτερολέπτου, ενώ ο μέσος οδηγός χρειάζεται τουλάχιστον 6 δέκατα του δευτ. Για να καταλάβετε, 2 δέκατα του δευτ. είναι ο χρόνος αντίδρασης της γάτας.
  • Όταν πατούν τέρμα το πεντάλ του φρένου, λόγω ταχύτητας και φορτίου, οι πιλότοι της F1 είναι σα να έχουν στην πλάτη τους ένα σακίδιο 115 κιλών να τους πιέζει.

 

Close

 

 

Close
28 May, 2025 Ώρα 08:44

Max Verstappen για GP Monaco: «Ίσως να αρχίσουμε να πετάμε μπανάνες όπως στο Mario Kart»

Thumbnail

Την Κυριακή που μας πέρασε, ολοκληρώθηκε ένα ακόμα GP της Formula 1 στο Μονακό, το οποίο βρήκε το Norris της McLaren νικητή. Πάντως για ακόμη μία χρονιά, η στενότητα του δρόμου και το τεράστιο πλάτος των μονοθεσίων, δεν επέτρεψαν προσπεράσεις, ανακατατάξεις και θέαμα. Μάλιστα η FIA (θέλοντας να προλάβει το «κακό» θέαμα), φέτος για πρώτη φορά έθεσε ως υποχρεωτικά τα δύο pit stops για κάθε ομάδα, ώστε να υπάρχει πιο πολύ σασπένς.

Close

Μία κίνηση που αντί να φέρει θέαμα, έφερε μποτιλιάρισμα στο pit lane. Υπήρξαν επίσης αμφιλεγόμενες τακτικές που εφάρμοσαν ομάδες όπως οι Racing Bulls και Williams, με τους «δεύτερους» οδηγούς τους να επιβραδύνουν την ροή του αγώνα για να επιτρέψουν στους κορυφαίους οδηγούς τους να μπουν στα πιτ χωρίς να χάσουν θέση.

Οι οδηγοί άσκησαν κριτική στους κανόνες μετά τον αγώνα, και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Verstappen, που τερμάτισε τέταρτος, δήλωσε στο Sky Sports: «Δεν μπορείς να αγωνιστείς εδώ. Δεν έχει σημασία τι κάνεις. Ένα pit stop, 10, το ίδιο είναι. Ότι και να γίνει δεν μπορείς να περάσεις. Είναι σα να παίζαμε Mario Kart. Ίσως πρέπει τα μονοθέσια να αρχίσουν να πετάνε και μπανάνες όπως στο παιχνίδι για να αποκτήσει ενδιαφέρον ο αγώνας».

Close

Ο Russell με τη σειρά του πέρασε μια εφιαλτική Κυριακή, κολλημένος στο «τρενάκι» των μονοθεσίων, πριν πάρει και ποινή για παράνομη προσπέραση του αργού Alex Albon μέσα από το σικέιν. Τερμάτισε στην 11η θέση, χωρίς καμία από τις Mercedes να βρίσκεται στους βαθμούς. «Τα 2 pit stop σαφώς και δεν λειτούργησαν καθόλου», είπε. «Για όλους τους οδηγούς, οι κατατακτήριες δοκιμές είναι η πιο συναρπαστική στιγμή στο GP Monaco. Να δεχτούμε ότι πρόκειται για έναν αγώνα κατατακτήριων και όχι για ένα πραγματικό GP; Και να πούμε και την αλήθεια, το 99% των θεατών στο Μονακό, παρευρίσκονται για να πιούν σαμπάνια στο γιοτ τους, οπότε δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά ο αγώνας».