Ο θίασος της Formula 1 βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στη Μελβούρνη, καθώς αυτό το τριήμερο (13-15 Μαρτίου) θα διεξαχθεί -αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο σχετικά με τον κορωνοϊό- ο πρώτος γύρος του φετινού πρωταθλήματος.
Οι ομάδες έχουν πάρει ήδη θέση στα paddock του Albert Park, με τον αγώνα να πραγματοποιείται μέσα στους δρόμους του πάρκου. Σύμφωνα με όσα έχουμε δει από τις δοκιμές εξέλιξης στη Βαρκελώνη, η Mercedes παραμένει το μεγάλο φαβορί.

Η γερμανική ομάδα έδειξε ότι έχει το πιο ολοκληρωμένο μονοθέσιο, συνδυάζοντας την κάθετη δύναμη με την ταχύτητα. H Red Bull Racing με τον Max Verstappen σε ρόλο απόλυτου πρωταγωνιστή θα επιδιώξει από το πρώτο κιόλας GP της σεζόν να σπάσει την κυριαρχία της Mercedes.
Όσο για τη Ferrari, κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες του μονοθεσίου. Σύμφωνα με τους ανταγωνιστές, οι Ιταλοί «έπαιξαν κρυφτό» στις δοκιμές και δεν αποκάλυψαν τη δύναμή τους. Ο επικεφαλής της Scuderia, Mattia Binotto, υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η SF1000 υπολείπεται σε ταχύτητα σε σχέση με τις Mercedes και Red Bull και δεν περιμένει πολλά από τους Vettel και Leclerc στην Αυστραλία.

Στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής θα πάρουμε μια γεύση. Στις κατατακτήριες του Σαββάτου θα αποκαλυφθούν όλα. Στον αγώνα της Κυριακής σημασία θα έχει μόνο η νίκη.
Australian Grand Prix 2020
Melbourne circuit Albert Park
Παρασκευή 13 Μαρτίου
Ελεύθερες δοκιμές (FP1): 03:00-04:30
Ελεύθερες δοκιμές (FP2): 07:00-08:30
Σάββατο 14 Μαρτίου
Ελεύθερες δοκιμές (FP3): 05:00-06:00
Κατατακτήριες: 08:00-09:00
Κυριακή 15 Μαρτίου
Αγώνας: : 07:10

FIA: Άλλαξε ο τιμοκατάλογος για τις βρισιές των οδηγών – Πόσο κοστίζουν πλέον τα… “μπινελίκια”;
Τον Ιανουάριο, η FIA επικαιροποίησε τον αθλητικό της κώδικα για να συμπεριλάβει μια σειρά οδηγιών με βάση την ανάρμοστη συμπεριφορά των οδηγών. Αυτή περιλαμβάνει την προσβλητική χρήση γλώσσας (γραπτής ή προφορικής), χειρονομίας που είναι προσβλητική, αγενής ή υβριστική, καθώς και την επίθεση σε επίσημα μέλη της FIA.
Μετά από μια σειρά αντιπαραθέσεων σχετικά με αυτό το νέο κώδικα, πολλές ομάδες αναφέρθηκαν στην έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πότε η χρήση μιας βρισιάς μπορεί να είναι προσβλητική ή όχι. (π.χ. ο οδηγός του WRC, Adrien Fourmax τιμωρήθηκε ενώ ο Dan Ticktum της Formula E, δεν τιμωρήθηκε). Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως όλα ξεκίνησαν μετά τα… γαλλικά του Max Verstappen σε περσινή Συνέντευξη Τύπου.
Η FIA έχει πλέον επικαιροποιήσει τους κανονισμούς και μείωσε το βασικό πρόστιμο για τυχόν τέτοιες παραβάσεις από 10.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ.
Η FIA αναφέρει επίσης ότι οι αγωνοδίκες μπορούν να αναστείλουν τις ποινές για τυχόν παραβάτες (εάν είναι η πρώτη τους φορά), ενώ διευκρινίζει και ποιες συνεδρίες των πρωταθλημάτων υπόκεινται σε αυτά τα τιμωρητικά μέτρα.
Ο Πρόεδρος της FIA Mohammed Ben Sulayem δήλωσε: «Ως πρώην οδηγός ράλι, γνωρίζω από πρώτο χέρι το εύρος των συναισθημάτων που αντιμετωπίζονται κατά τη διάρκεια του αγώνα. Οι βελτιώσεις που ανακοίνωσε σήμερα η FIA θα διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε να προωθούμε το καλύτερο δυνατό αθλητικό πνεύμα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ενώ παράλληλα θα δώσουν στους αγωνοδίκες αποτελεσματικές οδηγίες για να ενεργήσουν εναντίον ατόμων που μπορεί να δυσφημίσουν το άθλημα».
