Επαγγελματική και γεμάτη νόημα νίκη για τον Max Verstappen στο 5ο Grand Prix της χρονιάς στο Μαϊάμι. Ο Ολλανδός ξεκίνησε 9ος τον αγώνα και με τη στρατηγική τους ενός pit stop θα πάρει μεγάλη νίκη, αφήνοντας τον διψασμένο teammate του Perez δεύτερο. Τρίτος ο εντυπωσιακός Fernando Alonso ο οποίος δείχνει πως απαιτεί πρωταγωνιστικό ρόλο. Να σημειώσουμε πως για πρώτη φορά φέτος, δεν χρειάστηκε ούτε ένα Safety Car, σε ένα Grand Prix χωρίς επαφές και δράματα.

Η πίστα του Μαϊάμι
Η πίστα στο Miami βρίσκεται στο συγκρότημα του Hard Rock Stadium στο Miami Gardens, το οποίο φιλοξενεί το διάσημο franchise του NFL Miami Dolphins. Φέτος τα πάντοκ είναι μέσα στο γήπεδο και ο χώρος φιλοξενίας των ομάδων βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο εκεί που συνήθως παίζουν αμερικάνικο ποδόσφαιρο οι Miami Dolphins. Η πίστα International Autodrome έχει συνολικό μήκος 5.410 km. Οι αγωνιζόμενοι κάνουν 57 γύρους και καλύπτουν συνολικά 308.326 km.

Υπερπαραγωγή στην Αμερική
Αξίζει να αναφέρουμε πως οι Αμερικάνοι έβαλαν την υπερβολική αλλά πάντα εντυπωσιακή πινελιά τους, καθώς παρουσίασαν με Χολιγουντιανό τρόπο τους οδηγούς των ομάδων. Συμφωνική ορχήστρα, αμέτρητοι αστέρες, καπνός, μαζορέτες και πυροτεχνήματα δημιούργησαν ένα μοναδικό θέαμα για τους χιλιάδες θεατές (270.000 το 3ήμερο) και τους εκατομμύρια τηλεθεατές.

Η ασυνήθιστη σειρά εκκίνησης
Τελευταία όλα δείχνουν να δουλεύουν για τον Sergio Perez ο οποίος κατάφερε να πάρει την pole position, στις κατατακτήριες που κρίθηκαν από την κόκκινη σημαία του Leclerc. Δεύτερος θα εκκινήσει ο εντυπωσιακός Fernando Alonso που πλέον διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή, ενώ τρίτος ο Carlos Sainz της Ferrari. Την ασυνήθιστη σειρά εκκίνησης, συμπληρώνει στην τέταρτη θέση ο Magnussen και στην πέμπτη ο Gasly. Leclerc στην 6η θέση και Verstappen στην 9η.
Πως κύλησε ο αγώνας
Τα πέντε φώτα έσβησαν και τα μονοθέσια ξεκίνησαν. Ο Perez θα προστατεύσει την 1η θέση, ενώ ο τρίτος Sainz απειλεί γρήγορα τον δεύτερο Alonso που κατάφερε να αμυνθεί. Καθαρή η εκκίνηση από όλους σχεδόν τους οδηγούς εκτός από μία επαφή μεταξύ De Vries και Norris η οποία δεν προκάλεσε βλάβη σε κάποιο μονοθέσιο.

Πολύ γρήγορα ο Perez θα δημιουργήσει απόσταση ασφαλείας από τον δεύτερο Alonso, κρατώντας τον εκτός ζώνης DRS. Ο Sargeant θα αναγκαστεί να επισκεφτεί τα Pit Stops στον τρίτο γύρο για να αλλάξει προφυλακτήρα και θα χάσει πολύ χρόνο, πέφτοντας στην τελευταία θέση. Ο Verstappen θα πραγματοποιήσει μία εντυπωσιακή διπλή προσπέραση (σε Leclerc και Magnussen), αποδεικνύοντας και την υπεροχή του μονοθεσίου του στις ευθείες και γρήγορα από την 9η θέση εκκίνησης, θα βρεθεί στην 6η.

Με τους 12 πρώτους γύρους να έχουν ολοκληρωθεί η σειρά είναι: Perez – Alonso – Sainz –Verstappen – Russell. Οι προσπεράσεις συνεχίζουν να γίνονται κυρίως στην μεγάλη ευθεία με ταχύτητες που πιάνουν μέχρι και τα 335χλμ./ώρα.
Τελικά σύντομα η εικόνα στις δύο πρώτες θέσεις θα είναι η γνώριμη φετινή, με τις δύο Red Bull, μόνο που για την ώρα ακόμα πρώτος είναι ο Perez και δεύτερος ο Verstappen. Ο Alonso δείχνει να μπορεί να κρατήσει για την ώρα την τρίτη θέση με τον Leclerc να προσπαθεί να αξιοποιήσει το DRS για να απειλήσει. Φυσικά οι ισορροπίες αλλάζουν συνεχώς, όσο τα μονοθέσια χάνουν βάρος με το καύσιμο να μειώνεται.
Στον 20ο γύρο ο πρωτοπόρος Perez θα μπει στα pits και πλέον ο Verstappen θα ηγηθεί του αγώνα, με τον Alonso δεύτερο και τον Ocon τρίτο. Ο Sainz θα μπει στα pit stops όμως δεν τήρησε στην είσοδο τα όρια ταχύτητας και τελικά θα δεχθεί ποινή 5 δευτ. την οποία είτε θα εκτίσει στα επόμενα pit stops είτε στον τελικό χρόνο.

Οι μονομαχίες είναι συνεχείς καθώς οι ζώνες DRS της πίστας είναι 3 και η κατάταξη αλλάζει συνεχώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσπέραση του Leclerc στον Magnussen ενώ ο Hamilton θα επισκεφθεί τα pit stops στον 39ο γύρο για πρώτη φορά. Κίνηση που θα τον φέρει στην 16η θέση. Θέση από την οποία ξεκίνησε τον αγώνα.

Τελικά ο Verstappen θα πραγματοποιήσει το πρώτο pit stop στον αγώνα στον 45ο γύρο και έτσι θα περάσει δεύτερος, με τον Sergio Perez ξανά στην πρώτη θέση. Ο Alonso διατηρεί την τρίτη θέση όσο ο Russell είναι τέταρτος και ο Sainz πέμπτος.

Μεγάλη μάχη ανάμεσα στις δύο Red Bull όπου μετά από μερικές στροφές ο περσινός πρωταθλητής Max Verstappen θα πάρει στην πρώτη θέση, έχοντας πλέον φρέσκια μέση γόμα. Ο Perez έχει σκληρά ελαστικά 28 γύρων.
Ο αγώνας θα ολοκληρωθεί χωρίς εκπλήξεις, χωρίς Safety Car και με τα 20 μονοθέσια να βλέπουν την καρό σημαία με την εξής σειρά: Verstappen – Perez - Alonso - Russell - Sainz - Hamilton - Leclerc - Gasly - Ocon - Magnussen - Tsunoda - Stroll - Bottas - Albon - Hulkenberg - Zhou - Norris- De Vries - Sargeant.

GP Κίνας 2025: Άνετο “1-2” οι McLaren, νικητής ο Piastri. Αποκλεισμός Hamilton, Leclerc
Χωρίς να απειληθεί σε κανένα σημείο του αγώνα, αλλά και χωρίς να δείξει την εκπληκτική ταχύτητα που επέδειξε η McLaren στην Αυστραλία, ο Oscar Piastri είδε πρώτος την καρό σημαία στην πίστα της Shanghai, μετατρέποντας την pole position του σε σίγουρη νίκη κατά τη διάρκεια του Κινεζικού Grand Prix.
Ο teammate του στη McLaren, Lando Norris, ολοκλήρωσε τον θρίαμβο για την McLaren και τερμάτισε πίσω του, παρότι στους τελευταίους γύρους είχε πρόβλημα με το πεντάλ του φρένου. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο George Russell μετά από έναν ήσυχο -για αυτόν- αγώνα.
Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Αυστραλού οδηγού για το 2025 και η δεύτερη συνεχόμενη της βρετανικής ομάδας, μετά την αντίστοιχη του Norris στην Αυστραλία.
Ο Piastri έλεγξε τον ρυθμό και τον αγώνα των 56 γύρων στο Shanghai International Circuit από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς ποτέ να κάνει λάθος σε έναν πολύ πιο ήρεμο δεύτερο αγώνα, που επικεντρωνόταν στο αν οι οδηγοί θα έκαναν μια ή δύο στάσεις για αλλαγή ελαστικών.

Όπως αποδείχτηκε, οι πρώτοι πέντε οδηγοί -και η συντριπτική πλειονότητα του grid- επισκέφτηκαν τα pits των ομάδων τους μόνο μία φορά, με τον Piastri να χτίζει μια διαφορά ασφαλείας από τον Norris και να την διαχειρίζεται, και να εντείνει τη μάχη για τον τίτλο μεταξύ τους.
Ο Norris ήταν για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα γύρω στα τρία δευτερόλεπτα πίσω από τον Piastri, αλλά το πρόβλημα στα φρένα τον ανάγκασε να ρίξει τον ρυθμό του, καθώς το pit wall της McLaren του είπε να μην ρισκάρει, απλώς για να διασφαλίσει ότι η ομάδα θα έκανε τον τέλειο τερματισμό.
Συνεχίζοντας και αφού έμεινε πίσω από την αρχή, ο Russell έκανε ό,τι μπορούσε για να δυσκολέψει τη ζωή του Norris καθώς εξελισσόταν ο αγώνας, αλλά ο οδηγός της McLaren είχε την ταχύτητα για να πάρει τη 2η θέση.
Ο Max Verstappen προέβλεψε έναν δύσκολο αγώνα για τη Red Bull μετά τον Sprint αγώνα του Σαββάτου και τερμάτισε εκεί που ξεκίνησε στην 4η θέση, λίγα δευτερόλεπτα μπροστά από τους οδηγούς της Ferrari, Charles Leclerc και Lewis Hamilton, οι οποίοι είχαν μια μικρή επαφή στον πρώτο γύρο, που προκάλεσε ζημιά στην εμπρός αεροτομή.
Ο Leclerc συνέχισε με τη ζημιά στην αεροτομή, αποφασίζοντας να μην την αλλάξει κατά τη στάση του για αλλαγή ελαστικών, ενώ ο Hamilton ήταν ο μόνος από τους πρωτοπόρους που ακολούθησε στρατηγική δύο στάσεων. Μετά τη δεύτερη αλλαγή, οι συνεχόμενοι ταχύτεροι γύροι δεν επαρκούσαν για να αναπληρώσει τον χρόνο που είχε χάσει.
Ο Esteban Ocon ήταν εξαιρετικός και τερμάτισε στην 7η θέση για τη Haas, ακολουθούμενος από την δεύτερη Mercedes του Kimi Antonelli, τον κορυφαίο για τη Williams Alex Albon, ενώ η πρώτη δεκάδα ολοκληρώθηκε από την έτερη Haas, του Ollie Bearman, ο οποίος στέρησε βαθμούς στην Alpine του Pierre Gasly.
Οδηγός του αγώνα
Δύο Grand Prix και δύο τερματισμοί στους βαθμούς, δεν είναι κακός τρόπος για τον Kimi Antonelli να ξεκινήσει την καριέρα του στη Formula 1. Στον αγώνα της Κίνας, ο rookie της Mercedes πήρε την ψήφο του κοινού μετά από μια εξαιρετική στρατηγική για να τερματίσει στην 8η θέση, που τον είδε να κάνει το δεύτερο σετ ελαστικών του να διαρκέσει 44 γύρους, παρά τη ζημιά που σημειώθηκε νωρίς στον αγώνα.
Ο αγώνας του Βρετανού ήταν απολαυστικός, αναγνωρίστηκε δεόντως και δεν είναι περίεργο που ψηφίστηκε ως ο οδηγός του αγώνα. Πιο συγκεκριμένα, ο 18χρονος Antonelli συγκέντρωσε το 20,7% των ψήφων, για να ακολουθήσει ο Oscar Piastri με 15,6%, ο Oliver Bearman με 12,9%, ο Charles Leclerc με 8,4%, και ο Max Verstappen με 6,5%.
Ταχύτερος γύρος
Ο Lewis Hamilton σημείωσε τον ταχύτερο γύρο (1:35,069) του αγώνα στον 41 γύρο, αλλά φέτος ακυρώθηκε η επιβράβευση του ενός επιπλέον βαθμού από τη FIA. Δεύτερος ταχύτερος ήταν ο Lando Norris (1:35,454), ενώ τρίτος ήταν ο Max Verstappen (1:35,488).
Επόμενος αγώνας
Μετά από δύο συνεχόμενα αγωνιστικά τριήμερα, η Formula 1 κάνει το παραδοσιακό διάλειμμα της μιας εβδομάδας, με τη Formula 1 μεταφέρεται από την Αυστραλία λίγο πιο ανατολικά για το Ιαπωνικό GP στην πίστα της Suzuka, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 4 με 6 Απριλίου.

Αποκλείστηκαν οι Hamilton, Leclerc και Gasly
Ο Lewis Hamilton αποκλείστηκε από το Κινεζικό Grand Prix αφού το πίσω τμήμα του δαπέδου του μονοθέσιου της Ferrari βρέθηκε να είναι κάτω από το ελάχιστο πάχος που απαιτείται από τους τεχνικούς κανονισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι ακυρώθηκε από τα αποτελέσματα.
Εκτός αυτού, αποκλείστηκε από τα αποτελέσματα του Κινέζικου Grand Prix και έτερος οδηγός της ιταλικής ομάδας, Charles Leclerc, για παράβαση βάρους αυτοκινήτου.
Πιο συγκεκριμένα μετά τον αγώνα, η αναφορά του τεχνικού εκπροσώπου ανέφερε ότι, όταν ελέγχθηκε η φθορά του δαπέδου του μονοθέσιου του Hamilton, το πίσω μέρος βρέθηκε κάτω από το ελάχιστο απαιτούμενο πάχος των 9 χλστ., πράγμα που σημαίνει ότι το θέμα παραπέμφθηκε στους αγωνοδίκες.
Στη συνέχεια, ο Hamilton και ένας εκπρόσωπος της ομάδας κλήθηκαν να παρουσιαστούν στους αγωνοδίκες και, μετά τη διεξαγωγή της ακρόασης, ανακοινώθηκε η ποινή του Βρετανού.
Συνεχίζοντας, ο Charles Leclerc και ο Pierre Gasly αποκλείστηκαν από το κινεζικό Grand Prix αφού τα αντίστοιχα μονοθέσια των Ferrari και Alpine διαπιστώθηκε ότι ήταν κάτω από το ελάχιστο όριο βάρους, στους ελέγχους που έγιναν μετά τον αγώνα.
Ο Leclerc, ο Gasly και εκπρόσωποι της ομάδας από τη Ferrari και την Alpine κλήθηκαν από τους αγωνοδίκες για παραβίαση του άρθρου 4.1 των τεχνικών κανονισμών, που σχετίζεται με το βάρος του αυτοκινήτου.
Σε αναφορά του τεχνικού αντιπροσώπου της FIA, Jo Bauer, αποκαλύφθηκε ότι το μονοθέσιο του Leclerc ζύγιζε ακριβώς 800 κιλά μετά την επιστροφή του στα pits, το ελάχιστο βάρος που απαιτείται σύμφωνα με τους προαναφερθέντες κανονισμούς.
Δεδομένου ότι η μπροστινή του αεροτομή υπέστη ζημιά στην επαφή με τον Lewis Hamilton, το μονοθέσιο του Leclerc ζυγίστηκε εκ νέου με το end plate της αεροτομής και στη συνέχεια μια εφεδρική μπροστινή αεροτομή, αυξάνοντας το συνολικό βάρος στα 800,5 κιλά.
Ωστόσο, όταν το καύσιμο αποστραγγίστηκε από το αυτοκίνητο, με δύο λίτρα να αφήνονται στο ρεζερβουάρ, έπεσε στα 799 κιλά, ήτοι ένα κιλό ακριβώς κάτω από την ελάχιστη απαίτηση.
Ομοίως, το μονοθέσιο του Gasly μετρήθηκε στα 800 κιλά κατά τον αρχικό έλεγχο βάρους, και με την αφαίρεση 1,1 κιλού καυσίμου, σημαίνει ότι το μονοθέσιο ήταν στα 799 κιλά.
