Αγωνίζονται στο κορυφαίο σπορ του μηχανοκίνητου αθλητισμού, στην κορωνίδα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οι 20 οδηγοί που τρέχουν στην F1 είναι οι καλύτεροι στον κόσμο, ωστόσο, ορισμένοι εξ αυτών αμείβονται πλουσιοπάροχα. Οι υπόλοιποι λαμβάνουν το μίνιμουμ.
Το έγκυρο «RaceFans.net», το οποίο ανακοινώνει κάθε χρόνο τη λίστα με τις αμοιβές των πιλότων της Formula 1, έδωσε στη δημοσιότητα τις φετινές απολαβές. Όπως προκύπτει, εκτός από τα top class ονόματα, οι αμοιβές των υπολοίπων κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για τα δεδομένα του αθλήματος.

Πιο ακριβοπληρωμένος είναι φυσικά ο Lewis Hamilton. Ο πρωταθλητής έχει συμβόλαιο αξίας 30 εκατ. δολαρίων με τη Mercedes. Τον ακολουθεί ο Max Verstappen της Red Bull Racing με 25.000.000$, ενώ τρίτος στη σχετική λίστα είναι ο Fernando Alonso της Alpine με 20 εκατ.
Ο Sebastian Vettel λαμβάνει από την Aston Martin 15 εκατ. δολάρια, αρκετά λιγότερα από αυτά που έπαιρνε στη Ferrari. Κατά 15 εκατ. πλουσιότερος θα γίνει φέτος ο Daniel Ricciardo, κάνοντας ένα εξαιρετικό deal με τη McLaren.

Η Ferrari, η οποία μας είχε συνηθίσει σε εξωπραγματικά νούμερα τα περασμένα χρόνια, φέτος προσφέρει στους Charles Leclerc και Carlos Sainz τα ποσά των 12.000.000 και 10.000.000, αντίστοιχα.
Όσο γι΄αυτόν που λαμβάνει τα λιγότερα, είναι ο Yuki Tsunoda της Alhpa Tauri. Ο Ιάπωνας παίρνει μόλις 500.000 δολάρια, την στιγμή που ο team-mate του, Pierre Gasly έχει κλείσει συμβόλαιο για 5 εκατ.
Αναλυτικά η λίστα
Mercedes
Lewis Hamilton: $30 εκατ. Valtteri Bottas: $10 εκατ.
Red Bull Racing
Max Verstappen: $25 εκατ. Sergio Perez: $8 εκατ.
McLaren
Daniel Ricciardo: $15 εκατ. Lando Norris: $5 εκατ.
Aston Martin
Sebastian Vettel: $15 εκατ. Lance Stroll: $10 εκατ.
Alpine
Fernando Alonso: $20 εκατ. Esteban Ocon: $5 εκατ.
Ferrari
Charles Leclerc: $12 εκατ. Carlos Sainz: $10 εκατ.
AlphaTauri
Pierre Gasly: $5 εκατ. Yuki Tsunoda: $500.000
Alfa Romeo
Kimi Raikkonen: $10 εκατ. Antonio Giovinazzi: $1 εκατ.
Haas
Mick Schumacher: $1 εκατ. Nikita Mazepin: $1 εκατ.
Williams
Nicholas Latifi: $1 εκατ. George Russell: $1 εκατ.

F1 Saudi Arabia: Πασχαλιάτικα Grand Prix υπό το φως των προβολέων
Μετά το Grand Prix στην Ιαπωνία ( 4-6 Απριλίου), το Grand Prix στο Μπαχρέιν (11-13 Απριλίου) σειρά έχει το Grand Prix στη Σαουδική Αραβία (18-20 Απριλίου). Πασχαλιάτικα θα έχουμε αγώνα στη F1 και ευτυχώς που δεν είναι μεσημέρι γιατί τη μάχη θα την κέρδιζε ο οβελίας. Ο αγώνας στη Σαουδική Αραβία θα ξεκινήσει στις 20.00.
Η Τζέντα φτάνει έως το τέλος της στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας. Είναι μια παραθαλάσσια πόλη στη Σαουδική Αραβία και θεωρείται πύλη εισόδου για τους προσκυνητές που κατευθύνονται προς τη Μέκκα, ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο και πολιτιστικό κόμβο. Είναι γνωστή για τη σύγχρονη παραλία της και την ιστορική συνοικία Αλ-Μπαλάντ.

Για πρώτη φορά αγώνας της F1 στη Σαουδική Αραβία έγινε τον Δεκέμβριο του 2021. Οι τρεις επόμενοι αγώνες έγιναν τον Μάρτιο και φέτος θα γίνει τον Απρίλιο και αυτό γιατί τα επίπεδα θερμοκρασίας, ανέμου και υγρασίας είναι παρόμοια με αυτά του καλοκαιριού.
Σήμερα Παρασκευή 18 Απριλίου θα γίνουν τα δύο πρώτα ανεπίσημα δοκιμαστικά. Το Practice 1 θα ξεκινήσει στις 16.30 και το Practice 2 στις 20.00
Το Σάββατο 19 Απριλίου το Practice 3 θα γίνει στις 16.30 και στις 20.00 θα ακολουθήσει το Qualifying για την pole position.
Την Κυριακή 20 Απριλίου ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 20.00 υπο το φώς των προβολέων.

Η πίστα έχει μήκος 6.174 μέτρα και είναι μία από τις ταχύτερες της F1. Δεν θα ήταν υπερβολή αν σας λέγαμε ότι το 80% του αγώνα όλοι οι οδηγοί πηγαίνουν με τέρμα γκάζι. Η πίστα είναι τεχνική. ‘Έχει 16 αριστερές και 11 δεξιές στροφές.
Παρόλο που υπάρχουν τρεις ζώνες DRS, οι προσπεράσεις δεν είναι τόσο εύκολες λόγω έλλειψης έντονων σημείων φρεναρίσματος. Η επιφάνεια της πίστας δεν είναι πολύ τραχιά αλλά οι πλευρικές δυνάμεις που ασκούνται στα ελαστικά είναι σημαντικές.

Η επιλογή γομών για τους πρώτους τέσσερις αγώνες αυτής της σεζόν ήταν η ίδια με πέρυσι, αλλά για τον πέμπτο γύρο, η Pirelli έχει κάνει ένα βήμα προς το μαλακό άκρο. Έτσι η τριάδα που θα είναι διαθέσιμη στην Τζέντα έχει: Σκληρή γόμα τη C3, μέση γόμα τη C4 και μαλακή γόμα τη C5. Αυτό είναι εναρμονισμένο με το στόχο, που έχουν θέσει η FIA, η F1 και οι ομάδες για να δημιουργήσουν περισσότερες επιλογές στρατηγικής και επομένως πιο συναρπαστικούς και απρόβλεπτους αγώνες. Στις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις αυτού του Grand Prix, η μια αλλαγή κυριάρχησε, τόσο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα όσο και στην προτίμηση των ομάδων, ακόμη και όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας ανακάτευε λίγο τα πράγματα.
