Γενικά

08 May, 2023 Ώρα 15:56

Βλ. Τζιωρτζής: «Έδειξα ότι μπορώ να ανταπεξέλθω και στις δυο κατηγορίες»

Thumbnail

Εντυπωσιακός ήταν στην πρεμιέρα του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα NASCAR του 2023 ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του και στις δύο κατηγορίες: έκανε ντεμπούτο στην EURO NASCAR PRO και έλαβε για τέταρτη χρονιά μέρος στη EURO NASCAR 2, μετά από πρόκληση της ομάδας του.

Close

«Σίγουρα ήταν ένα Σαββατοκύριακο που με άγχωνε αν θα άντεχα από ψυχολογικής πλευράς αλλά και σε θέμα φυσικής κατάστασης καθώς η θερμοκρασία ήταν ψηλή (σ.σ. μέσα στο αυτοκίνητο έφτανε πάνω των 65 βαθμών)» λέει ο Τζιωρτζής που στην ανασκόπηση της προσπάθειάς του σημειώνει ότι έμεινε απόλυτα ευχαριστημένος.

 

Close

 

Στη Βαλένθια ο Κύπριος οδηγός έγινε ο πρώτος στην ιστορία της διοργάνωσης που πετυχαίνει να πάρει δύο pole positions σε δυο κατηγορίες του EURO NASCAR στο ίδιο Σαββατοκύριακο. Στους αγώνες κατέγραψε δυο πρωτιές στη EURO NASCAR 2, ενώ ήταν δεύτερος στην πρώτη κούρσα του στο EURO NASCAR PRO. Οι επιτυχίες του ανέδειξαν την ομάδα του, Academy Motorsport / Alex Caffi Motosports, ως την καλύτερη του διημέρου στην ισπανική πόλη.  Συνολικά κέρδισε τρεις από τις τέσσερις διαθέσιμες pole positions.

Close

«Το πιο σημαντικό έδειξα ότι μπορώ στη PRO να διεκδικήσω τον τίτλο και απέδειξα ότι ο Βλαδίμηρος μπορεί. Για εμένα αυτό είναι μεγάλο πράγμα και έδειξα και στον εαυτό μου ότι ο οργανισμός μου μπορεί να ανταπεξέλθει και σε δυο κατηγορίες, σε πιεσμένο πρόγραμμα, κάτι που μου δίνει μεγάλη δύναμη για τη συνέχεια» λέει. Ένα παράδειγμα του πιεσμένου προγράμματος ήταν ότι τελειώνοντας τα προκριματικά της μιας κατηγορίας έπρεπε να τρέξει για τις επίσημες δηλώσεις, και άμεσα να βρεθεί στα προκριματικά της άλλης κατηγορίας.

 

 

Εξαιρετικό ντεμπούτο

Στην παρθενική παρουσία του στην κατηγορία EURO NASCAR PRO έκανε εντυπωσιακή είσοδο, ενώ τα πράγματα μπορούσαν να είναι ακόμη καλύτερα για τον Τζιωρτζή, εάν δεν δεχόταν χτύπημα στον αγώνα της Κυριακής (07/5) ενώ ήταν δεύτερος. Μετά το πρώτο Σαββατοκύριακο προηγείται στο Κύπελλο Junior (νεοεισερχόμενων) της PRO και βρίσκεται έκτος στη γενική.

Έκανε ξεκίνημα στην πρώτη κούρσα από τη pole position, χάνοντας δυο θέσεις, αφού «μάς είχαν πει ότι θα κλείσουν τα κόκκινα φώτα και θα ανάψουν τα πράσινα, όμως για κάποιο λόγο έκλεισαν μόνο τα κόκκινα». Bρέθηκε πίσω από τους Hezemans και Εrcoli, πιέζοντας έντονα τον δεύτερο. «Είχα αφοσιωθεί σε τρεις στροφές που μπορούσα να προσπεράσω. Προσπάθησα στις δυο στροφές μέχρι τους τελευταίους οκτώ γύρους και δεν μου έβγαιναν οι προσπάθειες, έτσι αφοσιώθηκα στη συνέχεια στην τελευταία στροφή της πίστας όπου είχε πολύ άσχημες εξόδους» αναφέρει. Εκεί ο Τζιωρτζής κατάφερε να προσπεράσει τον Ιταλό, πριν μπει στον τελευταίο γύρο και πήρε τη δεύτερη θέση.

Το ίδιο αποτέλεσμα θα είχε και στην δεύτερη κούρσα, που έγινε την Κυριακή (07/05), όμως ενώ πίεζε τον Lasserre για να μπει στην πρωτοπορία, δυο γύρους πριν την καρό σημαία ο Γάλλος πάτησε απότομα τα φρένα, όπως και ο Τζιωρτζής στη συνέχεια, κάτι που δεν έκανε όμως ο Ghirelli που τον ακολουθούσε, με αποτέλεσμα να τον χτυπήσει στην αριστερή πλευρά. Κατάφερε να συνεχίσει τον αγώνα και να τερματίσει τελικά 14ος. «Μετά τον αγώνα πήγαμε να κάνουμε ένσταση, αλλά ήδη οι αγωνοδίκες πήραν απόφαση να τιμωρήσουν τον Ghirelli με δέκα δευτερόλεπτα ποινή» σημειώνει ο Τζιωρτζής.

Απόλυτος κυρίαρχος

Όσον αφορά στην παρουσία του στην EURO NASCAR 2, κυριάρχησε πλήρως. Ξεκινώντας και στις δύο κούρσες από τη pole position, κράτησε την πρωτοπορία μέχρι το φινάλε, κρατώντας τους αντιπάλους του σε απόσταση περίπου πέντε δευτερολέπτων. 

Ο επόμενος αγώνας είναι προγραμματισμένος για το διήμερο 17-18 Ιουνίου στο Brands Hatch της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής αγωνίζεται με την στήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και του Υφυπουργείου Τουρισμού, τον χορηγούν η ALCO Filters, η ENEOS Motor Oil και η Psaltis Auto Parts και τον υποστηρίζουν η Televantos Used Trucks, το Sana Hiltonia και η πίστα Daytona Raceway.

17 Jun, 2025 Ώρα 12:18

24 ώρες του Le Mans: Νικήτρια για τρίτη συνεχή χρονιά η Ferrari με πρωταγωνιστή τον Robert Kubica

Thumbnail

Απόλυτη κυριαρχία της Ferrari που κατέλαβε τόσο την πρώτη αλλά και την τρίτη και τέταρτη θέση

Close

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Ferrari θριάμβευσε στις 24 Ώρες του Le Mans, εξασφαλίζοντας την νίκη στον γαλλικό αγώνα αντοχής με την 499P (αριθμό 83), την οποία οδηγούσαν οι Yifei Ye, Phil Hanson και Robert Kubica.

Μάλιστα η Ferrari κέρδισε και τις θέσεις 3 και 4 της τελικής κατάταξης, με την Porsche (αριθμό 6) να χαλάει το απόλυτο πάρτι της ιταλικής φίρμας, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση. Ο αγώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό μια τετραπλή μάχη μεταξύ αυτών των αυτοκινήτων (οι τρεις Ferrari και η μία Porsche), τα οποία τερμάτισαν όλα, με διαφορές μικρότερες των 30 δευτ.

Close

Η Ferrari επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από μια περίοδο αυτοκινήτου ασφαλείας στα μέσα του αγώνα, μετά το οποίο ο ρυθμός της βελτιώθηκε, αφήνοντας ελάχιστες ευκαιρίες στους ανταγωνιστές της.

Η Cadillac είχε έναν πολύ σταθερό αγώνα, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση μόλις δύο λεπτά μακριά από τη νίκη, ενώ είχε κερδίσει και την Pole Position.

Close

Ο πρωταγωνιστής οδηγός της Ferrari Robert Kubica δήλωσε: Το να κερδίζεις αυτό τον αγώνα, είναι ένα ξεχωριστό συναίσθημα. Από τη διοργάνωση του 2021, όταν έχασα τη νίκη λόγω ενός τεχνικού προβλήματος στον τελευταίο γύρο, ερωτεύτηκα αυτόν τον αγώνα, ο οποίος μου ξύπνησε ξανά συναισθήματα που είχα να νιώσω από την εποχή του καρτ. Τώρα είμαι πολύ ενθουσιασμένος, γεμάτος αδρεναλίνη αλλά ταυτόχρονα σωματικά κουρασμένος.

Δείτε σε βίντεο τους τελευταίους συναρπαστικούς γύρους του αγώνα

 

 

Χάρη στο εξαιρετικό αποτέλεσμα του Ιταλού κατασκευαστή, η Ferrari θα κρατήσει πλέον για πάντα το τρόπαιο των νικητών – ένα δικαίωμα που παρέχεται σε όσους εξασφαλίζουν τη νίκη σε τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις.