Η Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου σε συνεργασία με το Time Attack Club αφουγκραζόμενη την ανάγκη για νέες μορφές μηχανοκίνητου αθλητισμού προχωρεί στη διοργάνωση του πρώτου αγώνα Gymkhana στην πίστα Achna Speedway.
O αγώνας αυτός απευθύνεται σε οδηγούς αγώνων drift, Time Attack, Rally, Ταχύτητας και Αναβάσεων αλλά και σε ειδικές κατηγορίες όπως Cross Cars. Και βέβαια είναι ιδανικός και για πολιτικά αυτοκίνητα, οργανωμένα Clubs, ακόμη και ιδιώτες που θέλουν να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους με ασφάλεια πάντα, στην πίστα.

Η Achna Speedway έχει ετοιμάσει μια διαδρομή με δύο ίδιες πίστες όπου οι αγωνιζόμενοι θα συναγωνίζονται μεταξύ τους ξεκινώντας παράλληλα. Δείτε τον σχεδιασμό της.
Οι αγωνιζόμενοι θα γράφουν ένα χρόνο στην αριστερή πίστα και ένα χρόνο στη δεξιά. Ανάλογα με τις συμμετοχές, η διαδικασία θα προχωρά σε επόμενο γύρο (ladders) μέχρι οι δύο συμμετέχοντες με τον καλύτερο χρόνο να φτάσουν στον τελικό.
Το Time Attack Club προσκαλεί όλους να συμμετέχουν και όλους να έρθουν να δουν αυτή τη νέα μορφή αθλήματος!
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχών, δείτε εδώ ή τηλεφωνήστε στο 99960807 Χάρης, 99675910 Χάρης.
Οι κανονισμοί είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου.

Τι είναι το Gymkhana
To Gymkhana είναι ένας χρονομετρημένος αγώνας σε μια μικρή διαδρομή. Ουσιαστικά, παίρνει την τυπική μονόδρομη διαδρομή και προσθέτει εμπόδια όπως κώνους και βαρέλια. Η ταχύτητα στην πίστα δεν είναι ιδιαίτερα ψηλή, έτσι οι οδηγοί πρέπει να χρησιμοποιούν οδήγηση με πρόσφυση, καθώς και ελιγμούς χειρόφρενου πιθανότατα και ανάλογα με την κίνηση στους τροχούς (rear wheel drive) αλλά και δεξιότητες πέδησης με το αριστερό πόδι, αν είναι γνώστες. Μπορούν όμως κάποιοι οδηγοί ακόμη και με ένα αυτοκίνητο δρόμου να διακριθούν, αν έχουν αντίληψη της διαδρομής και καλά αντανακλαστικά. Ο πιο γρήγορος χρόνος κερδίζει.
Είναι η πολυπλοκότητα του αθλήματος αυτού που προσελκύει τους αγωνιζόμενους, καθώς και η ευκαιρία να δοκιμάσουν τις οδηγικές τους αγωνιστικές σε κάποιο βαθμό ικανότητες.
Οι αγώνες αυτοί εμπνεύστηκαν από βίντεο στο διαδίκτυο που έδειχναν τις δεξιότητες διάσημων οδηγών, όπως ο θρύλος της Subaru Rally Team, Ken Block, να περιηγούνται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια αεροδρομίων και τσιμεντένιες αποθήκες με ταχύτητες που προκαλούν ρίγος.
Ωστόσο, το Gymkhana είναι ένα άθλημα που έχει χαρακτηριστεί ως σκάκι υψηλής ταχύτητας (εναντίον του εαυτού σου) και το «διαβατήριο της πύλης του μηχανοκίνητου αθλητισμού». Ένας οδηγός προσπαθεί να νικήσει τους αντιπάλους του και να κερδίσει και τον προσωπικό του καλύτερο χρόνο. Είναι ένας αγώνας Time Attack στην ουσία στην παρουσία θεατών στην κερκίδα που παρακολουθούν τα ζεύγη να αγωνίζονται ενάντια στο χρόνο.
Παρά το ότι το Gymkhana είναι ακόμα σε αρχικά στάδια, είναι ανοιχτό σε όλους τους οδηγούς: Με πολιτικά και αγωνιστικά αυτοκίνητα. Και στις ΗΠΑ, όταν διοργανώνεται, προσελκύει περισσότερους οπαδούς από οποιαδήποτε άλλο αγώνισμα, όπως το NASCAR!
Στο Gymkhana παίζει ρόλο όχι τόσο η ιπποδύναμη αλλά η ικανότητα ελιγμών του αυτοκινήτου και του οδηγού. Ένα από τα πιο δελεαστικά στοιχεία του Gymkhana σε σχέση με άλλες μορφές μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι ότι το κάθε αυτοκίνητο μπορεί να συμμετέχει, αρκεί να περάσει την τεχνική πιστοποίηση.

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Αναβάσεων 2025 – Νικητής ο Λούκας Χριστοφόρου σε ένα θεαματικό αγώνα!
Ενδιαφέρον ήταν το ξεκίνημα του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Αναβάσεων 2025 με την Ανάβαση Λευκάρων. 25 συμμετοχές ξύπνησαν το βουνό με το στροφολόϊ των μηχανών σε ένα αγώνα που είχε μάχες, ανατροπές και νέους δυνατούς «παίχτες»!
Ο Λούκας Χριστοφόρου, εν αναμονή της προετοιμασίας του νέου του αποκτήματος, έτρεξε με το Cross Car Semong Bravo και ήταν ο νικητής του αγώνα με χρόνο 3.02,81. Οι χρόνοι που αναφέρουμε είναιτο άθροισμα των δύο περασμάτων του κάθε αθλητή.
Δεύτερος γενικής και 1ος RCE2WD, εντυπωσιακός όπως πάντα ήταν ο Αβράμης Αβραάμ με χρόνο 3.02.95, ο οποίος έχει γίνει «ένα» με το Nissan Pulsar GTi του. Όντως ο Αβράμης έχει στήσει ένα αυτοκίνητο που με την τολμηρή οδήγηση του δύσκολα χάνει…

Τρίτος γενικής κατάταξης ήταν ο περσινός άτυχος, Χρίστος Παναγιώτου «Πικκής» με το Lance EVO III του ο οποίος όμως είχε και τον ταχύτερο χρόνο της μέρας με 1.30,49. Ο συνολικός χρόνος του Χρίστου ήταν 3.04,18.
1ος στην κατηγορία RCE2 και 4ος γενικής με χρόνο 3.05,43 ήταν ο Στέλιος Σάββα με το Mazda MX5 του που παρά το πρόβλημα με το χέρι του έτρεξε και έφερε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Με χρόνο 3.07,61 και 1ος στην κατηγορία RK2 ήταν ο Αντρέας Χριστοφόρου «Τζίκλας» ο οποίος με το Cross Car Semong Bravo και απολαμβάνοντας και τον γιό του που ήρθε πρώτος, έκανε και αυτός μια πολύ καλή εμφάνιση.
Στην 6η θέση γενικής και 2ος RCE2 ακολούθησε ο Φώτος Φωτιάδης με το EVO III που για πρώτη φορά έτρεξε στην κατηγορία Ε. Με χρόνο 3.10,72 άφησε πίσω του τον πρωτοεμφανιζόμενο φίλο της πίστας, Γιώργο Μακεδόνα, ο οποίος ήταν 7ος γενικής και 3ος στην RCE2 με το πανέμορφο Toyota Celica που ετοίμασε ο τρελαμένος Τογιοτάκιας της παρέας, Αργύρης Μπέλλου! Ο Μακεδόνας εντυπωσίασε με την οδήγηση του και σίγουρα το μέλλον του στις αναβάσεις προδιαγράφεται λαμπρό.

Ντεμπούτο έκανε και ο Νικόλας Χούτρης με το Cross Car Semong Bravo του στις αναβάσεις και με χρόνο 3.11,73 ήταν δεύτερος στην RK2.
Ο Χρίστος Πολυκάρπου δεν βρέθηκε στη μέρα του και ακολούθησε στην 9η θέση γενικής κερδίζοντας την 1η θέση βέβαια στην RCS2 και την 1η θέση στην RCS2WD με το BMW E36 M3 του. Ο χρόνος του ήταν 3.13,00.
O Βασίλης Κυριάκου ήταν 10ος γενικής και 1ος στην κατηγορία RK1 με το Edge Cross Car του με χρόνο 3.16,95.
Ακολούθησε ο Αλέξανδρος Προξένου με το πολύ δυνατό του Lancer EVO VI και χρόνο 3.18,59.
1ος στην RCS1 ήταν ο πανταχού παρών Στέλιος Κυθρεώτης με το φασαριόζικο του Honda Type R EK9 που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, οδηγώντας όπως πάντα στο όριο. Ο χρόνος του ήταν 3.19,50.
Ακολούθησαν οι Λέαντρος Μιχαήλ με το Nissan Sunny GTi R και χρόνο 3.21,23, ο Γιάννος Καδής που ήταν και 1ος στην RCE1 με το Honda Civic EG με χρόνο 3.21,73 και ο Νικόλας Ευγενίου που έφερε πίσω στις αναβάσεις το δυνατό του Subaru Impreza, με χρόνο 3.22,77.
Ακολούθησε ο Μάριος Κωνσταντινίδης με το πανέμορφο του Golf Mk2 G καταλαμβάνοντας και την 2η θέση στην RCS1 με χρόνο 3.31,47.
Μάχη έδωσαν γεμάτη πειράγματα οι Μάριος Χριστοδούλου και Χάρης Περίκκος με τελικό νικητή τον Μάριο που πήρε την 3η θέση στην RCS1, οδηγώντας το ίδιο αυτοκίνητο, ένα Honda Civic Type R. Η διαφορά του χρόνου τους στο σύνολο τα λέει όλα: μόλις 0,47 του δευτερολέπτου από το άθροισμα των δύο περασμάτων τους!
Ακολούθησαν οι Ρογήρος Λιασίδης με συνοδηγό τον Λούκα Λιασίδη με ένα Lancer Evo IX οι οποίοι έλαβαν την 2η θέση στην RCS2 έχοντας μια έξοδο ευτυχώς όχι σοβαρή.
3ος στην RCS2 ήταν ο πατέρας Δημήτρης Καρανικόλας με συνοδηγό τον γιό του Κυριάκο Καρανικόλα με το Lancer Evo IX τους.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σε στήσιμο αυτοκίνητα είναι και το Mini Cooper S R53 του Μάριου Σεβαστίδη που «αδικείται» από την κατηγορία του λόγω turbo. Ο Μάριος έκανε ένα ωραίο αγώνα βελτιώνοντας συνεχώς τις επιδόσεις του.
Ακολούθησε ο Ραφαήλ Λιασίδης με το Lancer EVO IX ενώ 1ος στην RCS3 ήταν ο Νικόλας Χαραλάμπους με το θρυλικό Lada Samara που πάντα απολαμβάνει τους αγώνες!
Χορηγός του αγώνα είναι η εταιρεία Psaltis Ανταλλακτικά και τα λιπαντικά ENEOS.
Υποστηρικτές η Shell, η School of Automotive Engineering, η Satworks Metal Ceramic Division η Red Bull και το Boyz Stuff Show.
Χορηγοί επικοινωνίας είναι το Car.com.cy και το Onlyracing cy.
Promoter των αγώνων είναι η εταιρεία STS Events που εδώ και χρόνια στηρίζει τον θεσμό.
Τα αποτελέσματα του αγώνα

