Γενικά

23 Sep, 2019 Ώρα 13:23

Πρωτάθλημα Time Attack by EKO - 3ος αγώνας: Δυνατές μάχες σε όλες τις κατηγορίες!

Thumbnail

Στην Achna Speedway λοιπόν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου έγινε με επιτυχία ο 3ος γύρος του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Time Attack by EKO. Οι 30 οδηγοί είχαν στη διάθεση τους ένα δοκιμαστικό και δύο χρονομετρημένα 15λεπτα περάσματα για να καταγράψουν τον καλύτερο τους χρόνο!

Close

 

 

Για πολλούς οδηγούς οι χρόνοι ήταν σχετικά ανεβασμένοι. Η ζέστη ταλαιπώρησε κινητήρες όπως και ελαστικά με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μην μπορούν να αποδώσουν στο καλύτερο τους. Αυτό φυσικά δεν πήρε το τελευταίο λόγο από τους συμμετέχοντες μιας και όλοι το πάλεψαν μέχρι και το τελευταίο λεπτό του χρόνου που τους δόθηκε!

 

 

 

Close

 

Είναι γνωστό σε όλους ότι το Time Attack δεν είναι άθλημα του θεατή. Ο ίδιος ο θεατής δεν μπορεί να νιώσει την πίεση του χρόνου μεταξύ των περασμάτων και στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να δει τις στρατηγικές που χρειάζονται για να μπορέσει ένα αυτοκίνητο να καταγράψει τον καλύτερο του χρόνο. Το να βρίσκεσαι όμως στο χώρο των pits και ειδικά στο δωμάτιο των χρονομέτρων βλέπεις τα πάντα. Τον τρόπο που μια ομάδα χειρίζεται καταστάσεις και τον τρόπο που κάποιος χάνει το παραθυράκι για να κάνει το γρηγορότερο του πέρασμα. Το άγχος, ο θυμός, η κακή συνεννόηση της ομάδας και όλα όσα συνεπάγονται για να χάσεις το παιχνίδι, είναι εκεί συνέχεια με τους οδηγούς, κάνοντας το έργο τους ακόμη πιο δύσκολο. Σίγουρα όμως όσοι διαβάζετε αυτό το κομμάτι ξέρετε τι σημαίνει Time Attack και όλοι οφείλουμε να πούμε ότι οι ομάδες και οι οδηγοί φαίνεται να έχουν κατανοήσει το κομμάτι της τακτικής αλλά και της στρατηγικής σε μια γρήγορη πίστα όπως την Achna Speedway.

 

 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ξεκινώντας από τα πολιτικά αυτοκίνητα οφείλουμε να πούμε ότι είδαμε φοβερά και γρήγορα περάσματα. Ταυτόχρονα είδαμε οδηγούς να εξελίσσονται κατά τη διάρκεια του αγώνα με φοβερό ρυθμό.

 

 

Στην κατηγορία S4 ο Dimitri Kizriakov με Subaru Impreza ήταν αρκετά σταθερός κερδίζοντας τη κατηγορία με δεύτερο τον Χρίστο Πολυκάρπου με BMW 330Ci ο οποίος φάνηκε να απολαμβάνει το αυτοκίνητο του με διάφορους τρόπους, ακόμη και ντριφτάροντας κατά τη διάρκεια των περασμάτων του!

 

 

Στην S3 η Μαρία Χατζηγεωργίου με Honda Integra ήταν μια από τους οδηγούς η οποία έδειξε εξέλιξη εντός του αγώνα. Είδαμε επίσης πατέρα και αδελφό να είναι δίπλα της με συνεχόμενες συμβουλές και ελέγχους στο αυτοκίνητο. Πίεζε το αυτοκίνητο της σε κάθε πέρασμα όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα κάθε γύρος της να είναι και γρηγορότερος. Έτσι λοιπόν πήρε την πρώτη θέση στη κατηγορία της με τον Χρίστο Στυλιανού (Chris G. Stylianou) να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με Renault Clio Sport στην παρθενική του εμφάνιση στο θεσμό όπου πραγματικά τα πήγε αρκετά καλά! Στην ίδια κατηγορία ο Κωνσταντίνος Κάκας αν και είχε γράψει αρκετά καλό χρόνο στα δοκιμαστικά δεν κατάφερε να περάσει στα χρονομετρημένα λόγω προβλήματος στο αυτοκίνητο!

 

 

Στην M1 ο Στέλιος Κυριακίδης κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση με Honda Civic Type R. Στη δεύτερη θέση ακολούθησε ο Ανδρέας Καμπέρης με Honda Integra SiR και στην τρίτη θέση ο Μιχάλης Χατζηαναστάσης με Civic Type R! Στην τέταρτη θέση ο εντυπωσιακός Άκης Προκοπίου με BMW 323i!

 

 

Τα πολιτικά συμπληρώνονται με την M2 όπου ο Chris Παπαγεωργίου με το φοβερό Honda S2000 ανέβασε τον πήχη ψηλά δυσκολεύοντας τους υπόλοιπους της κατηγορίας. Στη δεύτερη θέση ο Λούκας Καρεκλάς με Lancer Evolution V και στην τρίτη θέση ο Ανδρόνικος Κοζάκος με Subaru Impreza. Γιώργος Λοίζου με Subaru Impreza και Μάριος Σολομού με Integra Type R Turbo ακολούθησαν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

 

 

Στα αγωνιστικά τώρα είναι εκεί που είδαμε τους οδηγούς να παλεύουν μεταξύ τους με διαφορά χιλιοστών του δευτερολέπτου. Στην Κατηγορία RC E1 o Άθως Μιχαηλάς με Honda Civic πήρε την πρώτη θέση ακολουθούμενος από τον Αβράμη Αβραάμ με Nissan Pulsar στη Δεύτερη. Ιωάννης Καδής με Honda Civic στην τρίτη θέση και Ανδρέας Ασίκης με Honda Civic στην τέταρτη.

 

 

Στην RC E2 ο Γιάννης Καπετάνιος με Lancer EVO VII κράτησε τον πήχη ψηλά προσπαθώντας επίσης να διατηρήσει και το αυτοκίνητο χωρίς ιδιαίτερη πίεση μιας και σύντομα θα τρέξει και σε αγώνα αναβάσεων. Στη δεύτερη θέση ο Χρίστος Χατζηγεωργίου με Toyota AE86 Turbo και στην τρίτη θέση ο Χάρης Πέρικκoς με Lancer EVO VIII ο οποίος προσπαθεί να τα βρει με το νέο του setup. Η εξέλιξη του φάνηκε κατά τη διάρκεια των χρονομετρημένων περασμάτων αφού κάθε πέρασμα του ήταν όλο και πιο γρήγορο. Στη τέταρτη θέση της κατηγορίας βρέθηκε ο Γιώργος Αρτεμίου με Honda Civic.

 

 

Στην RC S1 ο Σταύρος Γεωργιάδης με Mazda MX5 και ο Στέλιος Κυθρεώτης με Honda Civic πάλεψαν σκληρά με αποτέλεσμα ο Σταύρος να πάρει την πρώτη θέση με διαφορά 5 χιλιοστών του δευτερολέπτου από τον Στέλιο ο οποίος είχε θέμα με την απόδοση του κινητήρα του ο οποίος στο τελευταίο πέρασμα δεν άντεξε. Στην τρίτη θέση τελείωσε ο Μόδεστος Στυλιανού με Honda Civic!

 

 

Στην RC S2 νικητής ήταν ο Χρίστος Πικκής ο οποίος τελείωσε τα περάσματα του χωρίς απειλή από άλλα αυτοκίνητα στην κατηγορία του!

 

 

Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του αγώνα μας πρόσφερε η RC Open. Ο Λούκας Χριστοφόρου με Honda Civic ήταν αντιμέτωπος με τον Andy Παπαγεωργίου με Honda S2000 καθόλη τη διάρκεια του αγώνα. O Andy κατάφερε να έχει την πρωτιά μέχρι και τα τελευταία 5 λεπτά του αγώνα. Τότε μια έξυπνη κίνηση από την ομάδα του Λουκά Χριστοφόρου άλλαξε τα δεδομένα! Συγκεκριμένα με 6 λεπτά να απομένουν στα ρολόγια του τελικού περάσματος της κατηγορίας Open κατάφεραν να κάνουν το πρώτο Pit Stop που έγινε ποτέ σε επίσημο αγώνα Time Attack για αλλαγή ελαστικών. Μέσα σε 6 ολόκληρα λεπτά κατάφεραν την αλλαγή των ελαστικών, ζέσταμα ενός γύρου και καταγραφή Hot Lap με αποτέλεσμα τη νίκη, χωρίς περιθώριο για τον Andy να ανταποδώσει με προσπάθεια για γρηγορότερο πέρασμα. Αυτό είναι που αγαπάμε στο Time Attack. Στην τρίτη θέση τελείωσε ο Γιώργος Σκουρής με Honda Civic.

 

Φωτογραφίες: Pits Direct

 

Ο θεσμός του Time Attack ολοένα και μεγαλώνει με τους οδηγούς να αποκτούν περισσότερη εμπειρία εξελίσσοντας τον εαυτό τους αλλά και τις ομάδες τους. Αναμένουμε λοιπόν την ανακοίνωση για τον επόμενο αγώνα! Stay Tuned!

Bασικός χορηγός του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Time Attack είναι η EKO με την EKO Racing 100.

Χορηγοί του αγώνα είναι επίσης η εταιρεία Ψάλτης Ανταλλακτικά, το Toolwarehouse και η εταιρεία Πατριώτης με τα λιπαντικά STP

Υποστηρικτές είναι επίσης το Intercollege Autoworks, το αγαπημένο μας Boyz Stuff Show 2019 όπως και το Only Racing Cy The Petrolheads Place.

Close

Χορηγός επικοινωνίας είναι το  Car.com.cy , η μεγαλύτερη ιστοσελίδα αυτοκινήτου της Κύπρου και ο Όμιλος στον οποίο ανήκει, η  Digital Tree

Promoter του πρωταθλήματος και βασικός υποστηριχτής του θεσμού είναι βέβαια η STS Events.

Results.pdf896.66 KB
20 Feb, 2020 Ώρα 12:16

«Το Μάτι του Οδηγού»: Η κάμερα που αλλάζει τον τρόπο θέασης αγώνων ταχύτητας

Thumbnail

Το να είναι κανείς οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων παραμένει μια δουλειά που για πολλούς ανθρώπους συνιστά όνειρο ζωής. Ωστόσο, πλέον οι φαν των αγώνων ταχύτητας έχουν την ικανότητα να ζήσουν από πρώτο χέρι την ένταση και το χάος που επικρατεί στο πιλοτήριο μιας Φόρμουλας και μάλιστα από τον καναπέ τους.

Close

Σύμφωνα με το CNNi, η Formula E παρουσίασε μια νέα κάμερα, το «Μάτι του Οδηγού». Πρόκειται για μια καινοτομία στην τεχνολογία των onboard καμερών, καθώς πραγματοποιεί εγγραφή εικόνας από την οπτική γωνία του πιλότου.

Οι θεατές βυθίζονται στο «δυναμισμό» που προκαλούν οι υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσουν τα ηλεκτρικά αγωνιστικά οχήματα, μέσω μιας κάμερας που είναι ενσωματωμένη μέσα στο κράνος του οδηγού καθώς γυρίζουν, γέρνουν ή σκοντάφτουν όταν στρίβουν σε πολύ κλειστές στροφές της κούρσας.

Close

Το «Μάτι του Οδηγού» βρίσκεται τοποθετημένο στο επίπεδο των ματιών του πιλότου, πάνω στο προστατευτικό επίστρωμα που βρίσκεται στο εσωτερικό του κράνους. Έχει διάμετρο οκτώ χιλιοστά, ζυγίζει μόλις 2,5 γραμμάρια και δίνει στους φανατικούς θεατές μια πραγματική αίσθηση της δράσης, όπως ακριβώς αυτή εξελίσσεται μέσα στο πιλοτήριο της Φόρμουλας.

Ο σχολιαστής της Formula E, Τζακ Νίκολς, δηλώνει κατενθουσιασμένος από το επίπεδο ρεαλισμού που προσφέρει ο συγκεκριμένος τύπος κάμερας στους θεατές.

Close

«Αυτό που βλέπεις στην πραγματικότητα είναι πολύ περιορισμένο σε σχέση με τις γωνίες που καταγράφονται σε μια τηλεόραση, αλλά αυτό είναι και το νόημα», λέει ο Νίκολς στο CNNi.

«Μπορείς να αισθανθείς αυτό που βλέπει ο οδηγός και πώς θα πρέπει να αντιδράσει απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω του, αλλά και τους περιορισμούς που έχει ως προς τις αντιδράσεις του απέναντι σε όσα τον περιβάλλουν», προσθέτει.

«Το “Μάτι του Οδηγού” επαναφέρει το στοιχείο της κίνησης, της δόνησης και του δυναμισμού που παρέχει το συγκεκριμένο άθλημα», συνεχίζει ο Νίκολς.

Την ίδια στιγμή, διάσημοι οδηγοί αγώνων, όπως ο Φελίπε Μάσα, δηλώνουν και αυτοί, με τη σειρά τους ενθουσιασμένοι με τη νέα τεχνολογία.

«Νομίζω πως είναι πολύ ωραίος ο τρόπος που το “Μάτι του Οδηγού” δείχνει στους θεατές αυτό ακριβώς που βλέπω κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, σε πραγματικό χρόνο», λέει ο Μάσα, ο διακεκριμένος πιλότος της Venturi Racing.

«Δίνει στους θεατές μια άλλη οπτική γωνία για το τι συμβαίνει πραγματικά στις κλειστές στροφές, όταν τρέχουμε στους αγώνες», προσθέτει.

 

 

Πηγή: CNN.gr

Tags