Γενικά

23 Sep, 2019 Ώρα 13:23

Πρωτάθλημα Time Attack by EKO - 3ος αγώνας: Δυνατές μάχες σε όλες τις κατηγορίες!

Thumbnail

Στην Achna Speedway λοιπόν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου έγινε με επιτυχία ο 3ος γύρος του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Time Attack by EKO. Οι 30 οδηγοί είχαν στη διάθεση τους ένα δοκιμαστικό και δύο χρονομετρημένα 15λεπτα περάσματα για να καταγράψουν τον καλύτερο τους χρόνο!

Close

 

 

Για πολλούς οδηγούς οι χρόνοι ήταν σχετικά ανεβασμένοι. Η ζέστη ταλαιπώρησε κινητήρες όπως και ελαστικά με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μην μπορούν να αποδώσουν στο καλύτερο τους. Αυτό φυσικά δεν πήρε το τελευταίο λόγο από τους συμμετέχοντες μιας και όλοι το πάλεψαν μέχρι και το τελευταίο λεπτό του χρόνου που τους δόθηκε!

 

 

 

Close

 

Είναι γνωστό σε όλους ότι το Time Attack δεν είναι άθλημα του θεατή. Ο ίδιος ο θεατής δεν μπορεί να νιώσει την πίεση του χρόνου μεταξύ των περασμάτων και στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να δει τις στρατηγικές που χρειάζονται για να μπορέσει ένα αυτοκίνητο να καταγράψει τον καλύτερο του χρόνο. Το να βρίσκεσαι όμως στο χώρο των pits και ειδικά στο δωμάτιο των χρονομέτρων βλέπεις τα πάντα. Τον τρόπο που μια ομάδα χειρίζεται καταστάσεις και τον τρόπο που κάποιος χάνει το παραθυράκι για να κάνει το γρηγορότερο του πέρασμα. Το άγχος, ο θυμός, η κακή συνεννόηση της ομάδας και όλα όσα συνεπάγονται για να χάσεις το παιχνίδι, είναι εκεί συνέχεια με τους οδηγούς, κάνοντας το έργο τους ακόμη πιο δύσκολο. Σίγουρα όμως όσοι διαβάζετε αυτό το κομμάτι ξέρετε τι σημαίνει Time Attack και όλοι οφείλουμε να πούμε ότι οι ομάδες και οι οδηγοί φαίνεται να έχουν κατανοήσει το κομμάτι της τακτικής αλλά και της στρατηγικής σε μια γρήγορη πίστα όπως την Achna Speedway.

 

 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ξεκινώντας από τα πολιτικά αυτοκίνητα οφείλουμε να πούμε ότι είδαμε φοβερά και γρήγορα περάσματα. Ταυτόχρονα είδαμε οδηγούς να εξελίσσονται κατά τη διάρκεια του αγώνα με φοβερό ρυθμό.

 

 

Στην κατηγορία S4 ο Dimitri Kizriakov με Subaru Impreza ήταν αρκετά σταθερός κερδίζοντας τη κατηγορία με δεύτερο τον Χρίστο Πολυκάρπου με BMW 330Ci ο οποίος φάνηκε να απολαμβάνει το αυτοκίνητο του με διάφορους τρόπους, ακόμη και ντριφτάροντας κατά τη διάρκεια των περασμάτων του!

 

 

Στην S3 η Μαρία Χατζηγεωργίου με Honda Integra ήταν μια από τους οδηγούς η οποία έδειξε εξέλιξη εντός του αγώνα. Είδαμε επίσης πατέρα και αδελφό να είναι δίπλα της με συνεχόμενες συμβουλές και ελέγχους στο αυτοκίνητο. Πίεζε το αυτοκίνητο της σε κάθε πέρασμα όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα κάθε γύρος της να είναι και γρηγορότερος. Έτσι λοιπόν πήρε την πρώτη θέση στη κατηγορία της με τον Χρίστο Στυλιανού (Chris G. Stylianou) να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με Renault Clio Sport στην παρθενική του εμφάνιση στο θεσμό όπου πραγματικά τα πήγε αρκετά καλά! Στην ίδια κατηγορία ο Κωνσταντίνος Κάκας αν και είχε γράψει αρκετά καλό χρόνο στα δοκιμαστικά δεν κατάφερε να περάσει στα χρονομετρημένα λόγω προβλήματος στο αυτοκίνητο!

 

 

Στην M1 ο Στέλιος Κυριακίδης κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση με Honda Civic Type R. Στη δεύτερη θέση ακολούθησε ο Ανδρέας Καμπέρης με Honda Integra SiR και στην τρίτη θέση ο Μιχάλης Χατζηαναστάσης με Civic Type R! Στην τέταρτη θέση ο εντυπωσιακός Άκης Προκοπίου με BMW 323i!

 

 

Τα πολιτικά συμπληρώνονται με την M2 όπου ο Chris Παπαγεωργίου με το φοβερό Honda S2000 ανέβασε τον πήχη ψηλά δυσκολεύοντας τους υπόλοιπους της κατηγορίας. Στη δεύτερη θέση ο Λούκας Καρεκλάς με Lancer Evolution V και στην τρίτη θέση ο Ανδρόνικος Κοζάκος με Subaru Impreza. Γιώργος Λοίζου με Subaru Impreza και Μάριος Σολομού με Integra Type R Turbo ακολούθησαν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

 

 

Στα αγωνιστικά τώρα είναι εκεί που είδαμε τους οδηγούς να παλεύουν μεταξύ τους με διαφορά χιλιοστών του δευτερολέπτου. Στην Κατηγορία RC E1 o Άθως Μιχαηλάς με Honda Civic πήρε την πρώτη θέση ακολουθούμενος από τον Αβράμη Αβραάμ με Nissan Pulsar στη Δεύτερη. Ιωάννης Καδής με Honda Civic στην τρίτη θέση και Ανδρέας Ασίκης με Honda Civic στην τέταρτη.

 

 

Στην RC E2 ο Γιάννης Καπετάνιος με Lancer EVO VII κράτησε τον πήχη ψηλά προσπαθώντας επίσης να διατηρήσει και το αυτοκίνητο χωρίς ιδιαίτερη πίεση μιας και σύντομα θα τρέξει και σε αγώνα αναβάσεων. Στη δεύτερη θέση ο Χρίστος Χατζηγεωργίου με Toyota AE86 Turbo και στην τρίτη θέση ο Χάρης Πέρικκoς με Lancer EVO VIII ο οποίος προσπαθεί να τα βρει με το νέο του setup. Η εξέλιξη του φάνηκε κατά τη διάρκεια των χρονομετρημένων περασμάτων αφού κάθε πέρασμα του ήταν όλο και πιο γρήγορο. Στη τέταρτη θέση της κατηγορίας βρέθηκε ο Γιώργος Αρτεμίου με Honda Civic.

 

 

Στην RC S1 ο Σταύρος Γεωργιάδης με Mazda MX5 και ο Στέλιος Κυθρεώτης με Honda Civic πάλεψαν σκληρά με αποτέλεσμα ο Σταύρος να πάρει την πρώτη θέση με διαφορά 5 χιλιοστών του δευτερολέπτου από τον Στέλιο ο οποίος είχε θέμα με την απόδοση του κινητήρα του ο οποίος στο τελευταίο πέρασμα δεν άντεξε. Στην τρίτη θέση τελείωσε ο Μόδεστος Στυλιανού με Honda Civic!

 

 

Στην RC S2 νικητής ήταν ο Χρίστος Πικκής ο οποίος τελείωσε τα περάσματα του χωρίς απειλή από άλλα αυτοκίνητα στην κατηγορία του!

 

 

Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του αγώνα μας πρόσφερε η RC Open. Ο Λούκας Χριστοφόρου με Honda Civic ήταν αντιμέτωπος με τον Andy Παπαγεωργίου με Honda S2000 καθόλη τη διάρκεια του αγώνα. O Andy κατάφερε να έχει την πρωτιά μέχρι και τα τελευταία 5 λεπτά του αγώνα. Τότε μια έξυπνη κίνηση από την ομάδα του Λουκά Χριστοφόρου άλλαξε τα δεδομένα! Συγκεκριμένα με 6 λεπτά να απομένουν στα ρολόγια του τελικού περάσματος της κατηγορίας Open κατάφεραν να κάνουν το πρώτο Pit Stop που έγινε ποτέ σε επίσημο αγώνα Time Attack για αλλαγή ελαστικών. Μέσα σε 6 ολόκληρα λεπτά κατάφεραν την αλλαγή των ελαστικών, ζέσταμα ενός γύρου και καταγραφή Hot Lap με αποτέλεσμα τη νίκη, χωρίς περιθώριο για τον Andy να ανταποδώσει με προσπάθεια για γρηγορότερο πέρασμα. Αυτό είναι που αγαπάμε στο Time Attack. Στην τρίτη θέση τελείωσε ο Γιώργος Σκουρής με Honda Civic.

 

Φωτογραφίες: Pits Direct

 

Ο θεσμός του Time Attack ολοένα και μεγαλώνει με τους οδηγούς να αποκτούν περισσότερη εμπειρία εξελίσσοντας τον εαυτό τους αλλά και τις ομάδες τους. Αναμένουμε λοιπόν την ανακοίνωση για τον επόμενο αγώνα! Stay Tuned!

Bασικός χορηγός του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Time Attack είναι η EKO με την EKO Racing 100.

Χορηγοί του αγώνα είναι επίσης η εταιρεία Ψάλτης Ανταλλακτικά, το Toolwarehouse και η εταιρεία Πατριώτης με τα λιπαντικά STP

Υποστηρικτές είναι επίσης το Intercollege Autoworks, το αγαπημένο μας Boyz Stuff Show 2019 όπως και το Only Racing Cy The Petrolheads Place.

Close

Χορηγός επικοινωνίας είναι το  Car.com.cy , η μεγαλύτερη ιστοσελίδα αυτοκινήτου της Κύπρου και ο Όμιλος στον οποίο ανήκει, η  Digital Tree

Promoter του πρωταθλήματος και βασικός υποστηριχτής του θεσμού είναι βέβαια η STS Events.

Results.pdf896.66 KB
03 May, 2025 Ώρα 08:25

Θεαματικός αγώνας στην Ανάβαση Ανώγυρας με νικητή τον Λούκα Χριστοφόρου!

Thumbnail

Ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος αγώνας για το Πρωτάθλημα Αναβάσεων by Psaltis Autoparts – ENEOS Lubricants, το Anogyra Hillclimb με νικητή και πάλι τον Λούκα Χριστοφόρου.

Close

 

 

Ο αγώνας που διοργανώθηκε από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και την Επιτροπή Πίστας και ασφάλτινων αγώνων είχε 26 συμμετοχές δείχνοντας πως οι οδηγοί και φίλοι του αθλήματος είναι πολλοί και πως η προσπάθεια για την αναβάθμιση των αγώνων συνεχίζεται.

 

Close

 

Στο αγωνιστικό κομμάτι, πρώτος γενικής ήταν ο Λούκας Χριστοφόρου ο οποίος εν αναμονή του νέου του αυτοκινήτου που ετοιμάζει για τον επόμενο αγώνα του Ιουλίου, έτρεξε με το cross car του Semong Bravo γράφοντας χρόνο (άθροισμα των δύο περασμάτων) 3:10.35.

Δεύτερος και δείχνοντας πως οι ικανότητες του είναι πολλές, ο Χρίστος Παναγιώτου (Πικκής) με το Lancer EVO III του έκανε χρόνο 3:13.22 δίνοντας ρεσιτάλ οδήγησης και αν δεν έκανε ένα λάθος στην πρώτη διαδρομή, μπορεί να φλερτάριζε και την πρώτη θέση…

 

 

Τρίτος γενικής ήταν ο πατέρας, Αντρέας Χριστοφόρου με το άλλο Semong Bravo Cross Car ο οποίος με χρόνο 3:15.92 και μια… μικρή τούμπα στην δοκιμαστική απέδειξε ότι η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο!

 

 

Τέταρτος γενικής και πρώτoς στην κατηγορία RCE1 και RCE 2wd ήταν ο πάντα μαχητικός Αβράμης Αβραάμ ο οποίος σε αυτή την διαδρομή δεν μπόρεσε να χτυπήσει χρόνους overall, όμως οδήγησε το Nissan Pulsar GTi του δυνατά γράφοντας χρόνο 3:27.03.

 

 

Πέμπτος γενικής και δεύτερος στην κατηγορία RCE1 κάνοντας ντεμπούτο στις αναβάσεις ήταν ο «τόπακας» Θεόδωρος Αντωνίου, γνωστός από το πρωτάθλημα Time Attack, ο οποίος έχοντας ίσως το δυνατότερο Honda στον αγώνα έγραψε χρόνο 3.29.28! Ελπίζουμε να τον έχουμε μαζί μας και στη συνέχεια του πρωταθλήματος.

 

 

Έκτος γενικής παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε με το τιμόνι του, ήταν ο Φώτος Φωτιάδης με το Lancer Evo III του ο οποίος ήταν και πρώτος στην RCE2. Ο Φώτος σταθεροποιήθηκε στις πρώτες θέσεις γενικής και οι χρόνοι του ήταν καις τα Ανώγυρα πάρα πολύ καλοί. Τελικός χρόνος: 3:29.81.

Έβδομος γενικής και δεύτερος στην RCE2 ήταν ο Λέανδρος Μιχαήλ, με το Νissan Pulsar GTi – R, ένα πολύ δυνατό αυτοκίνητο, γράφοντας χρόνο 3:32.67.

Όγδοος γενικής, πρώτος στην RCS2 και πρώτος στην RCS 2wd με το «αυτοκίνητο κατατεθέν» πλέον στις αναβάσεις ήταν ο Χρίστος Πολυκάρπου με χρόνο 3:35.13, ο οποίος αφού είδε πως η διαδρομή δεν προσφερόταν για χρόνους και βεβαιώνοντας την πρωτιά του στην κατηγορία S,  το απόλαυσε δίνοντας θέαμα στους θεατές.

Πολλές φωτογραφίες από τον Γιώργο Παπαγεωργίου τον οποίο ευχαριστούμε πολύ στο πιο κάτω album

Close

 

 

Ένατος γενικής και τρίτος στην RCE1 ήταν ο πολύ μαχητικός Γιάννος Καδής με το Honda EG SiR του που έγραψε χρόνο 3:36.34 δείχνοντας πως πλησιάζει τους χρόνους της κατηγορίας Ε1.

Την δεκάδα έκλεισε ο Στέλιος Κυθρεώτης ο οποίος παρά τον ανταγωνισμό που είχε να αντιμετωπίσει στην ανανεωμένη κατηγορία του, ήταν με το Honda Type R EK9 πρώτος στην RCS1 με χρόνο 3:39.12 αλλά και δεύτερος στην κατηγορία RCS 2wd πίσω από τον Πολυκάρπου.

Αν υπήρχε βραβείο «καλύτερου θορύβου», θα πήγαινε σίγουρα στο Hondάκι του Κυθρεώτη μιας και οι στροφές είναι πάντα στο όριο!

 

 

Δεύτερος στην κατηγορία RCS1 και τρίτος στην RCS 2wd ήταν ο Μάριος Κωνσταντινίδης ο οποίος οδήγησε για πρώτη φορά σε αγώνα το νέο του απόκτημα, ένα πολύ δυνατό Honda Civic (πρώην των αδελφών Σπύρου). Ο χρόνος του Κωνσταντινίδη ήταν 3:41.74, πλησιάζοντας αρκετά τον μόνιμο αντίπαλο του στην κατηγορία, Στέλιο Κυθρεώτη.

Πολύ ανεβασμένος ήταν ο Μάριος Σεβαστίδης ο οποίος ακολούθησε με χρόνο 3:47.71 με το εντυπωσιακό αλλά αδικημένο στην κατηγορία του αφού τρέχει με τα τετρακίνητα τέρατα λόγω turbo, Mini Cooper S R53. Ο χρόνος του ήταν 3:47.71.

Τρίτος στην RCS1 ήταν ο παλιός, Νεκτάριος Γεωργίου που λόγω αποχής, έμεινε κάπως πίσω σε χρόνους, όντας όμως πάντα εντυπωσιακός με το θηρίο του το Honda EP3 Type R.

Ακολούθησε ο Μάριος Χριστοδούλου με το Honda Integra DC2 Type R και χρόνο 3:50.31 ο οποίος με νέα σεταρίσματα στον κινητήρα ήθελε να εξοικειωθεί με το αυτοκίνητο του.

Επιστροφή στους αγώνες είχαμε και από τον Γιώργο Λυσάνδρου με το δυνατό του Seat Ibiza GTi ο οποίος με συνοδηγό τον Παύλο Λυσάνδρου είχε χρόνο 3:51.89.

Ο Ευτύχιος Τρύφωνος με το Mitsubishi Evo VIII και συνοδηγό τον Άλεξ Αλεξάνδρου έδωσε το παρόν του γράφοντας χρόνο 3:56.14, ενώ τον ακολούθησε ο αδελφός του Ηλίας Τρύφωνος με συνοδηγό τον Φίλιππο Φιλιππίδη και το Toyota Yaris RS με χρόνο 4:09.72, ο οποίος ήταν και πρώτος στην κατηγορία RCS3.

Δεύτερος στην RCS3 ήταν ο μαχητικός Σκεύος Γερολέμου με την μόνιμη συνοδηγό του Μαίρη Γερολέμου και το γνωστό Suzuki Swift GTi και χρόνο 4:09.99, μόλις μερικά χιλιοστά πίσω από τους Ηλία Τρύφωνος και Φίλιππο Φιλιππίδη!

Ακολούθησε ο πρόεδρος του Time Attack Club Χάρης Περίκκος, η ψυχή των αγώνων, ο οποίος είχε μια αστοχία στο πρώτο πέρασμα με αποτέλεσμα να μείνει πίσω στην συνολική προσπάθεια του γράφοντας χρόνοι 4:33.71.

Τέλος ο Νικόλας Χαραλάμπους ήταν τρίτος στην RCS3 με χρόνο  4:40.53 με το vintage Lada Samara του.

Χορηγός του αγώνα ήταν η εταιρεία ανταλλακτικών Psaltis και τα λιπαντικά ENEOS.

Υποστηρικτές, είναι η Satworks, το Boyz Stuff Show, η Red Bull, η Trust Racing, η SHELL, το School of Automotive engineering και βέβαια η STS Events, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις αυτοκινήτου στην Κύπρο.

Χορηγοί επικοινωνίας το car.com.cy το μεγαλύτερο site αυτοκινήτου στην Κύπρο και το onlyracing cy.

Τον αγώνα διοργάνωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου μέσω της Επιτροπής Aσφάλτινων Aγώνων και Πίστας. Συγχαρητήρια αξίζουν στους πρωτεργάτες των αγώνων ανάβασης Χάρη Περίκκο και στην ομάδα του (Μάριος, Eddie, Αργύρης κλπ), στον Ανδρόνικο Κοζάκο που στήνει την ομάδα των marshals και είναι ο Αλυτάρχης του αγώνα.

Ευχαριστίες αξίζουν επίσης σε όλους όσους λιγότερο ή περισσότερο έχουν προσφέρει στο χώρο, όπως ο πρωταθλητής Χρίστος Πολυκάρπου, αλλά και τους φίλους οδηγούς που στηρίζουν την επιτροπή αγώνων και προτείνουν λύσεις στην Ομοσπονδία για την όσο καλύτερη διοργάνωση των αγώνων.

Ευχαριστίες και στον Στέλιο Κυθρεώτη, χρόνια promoter των αγώνων ανάβασης ο οποίος στηρίζει την θεσμό οικονομικά αλλά και όντας αθλητής των αναβάσεων, αλλά και βέβαια στους αφανείς ήρωες όπως τα στελέχη της Ομοσπονδίας που στηρίζουν τον θεσμό και κυρίως στον αντιπρόεδρο Κώστα Γεωργίου που πήρε το πρωτάθλημα σαν προσωπικό στοίχημα και κατάφερε με την καθοδήγηση του να ολοκληρώνονται οι αγώνες με την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία.

Λάθη γίνονται, αλλά έχει σημασία να βελτιωνόμαστε και οι συμμετοχές να αυξάνονται.

Οι προετοιμασίες για τον επόμενο, 3ο αγώνα έχουν ξεκινήσει!