Kart

21 May, 2024 Ώρα 20:00

Έντονες μονομαχίες στο IAME Series Cyprus

Thumbnail

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία ο τρίτος γύρος του IAME Series Cyprus, με τις έντονες μάχες και τις όμορφες προσπεράσεις να υπογραμμίζουν την ανταγωνιστικότητα και το επίπεδο του πρωταθλήματος. 

Close

Η μάχη στην κατηγορία Senior ήταν έντονη από τα προκριματικά, με τη Φώτια Θεοδόρου που πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στο πρωτάθλημα της IAME, να γράφει τον ταχύτερο χρόνο (48.133), σταματώντας τα χρονόμετρα μόλις μπροστά από τους Χαράλαμπο Χρυσάνθου (48.245), Άντη Λούτσιο (48.249) και Μιχάλη Ευαγγέλου (48.407.

Στο Pre Final η Φώτια έδειξε από την αρχή τις προθέσεις της, ξεχωρίζοντας μπροστά, με τον Μιχάλη Ευαγγέλου να πραγματοποιεί μια δυναμική εκκίνηση από την τέταρτη και να προσπαθεί να ενταχθεί ψηλά στην κατάταξη. 

Close

 

 

Στο FINAL, Φώτια Θεοδόρου και Μιχάλης Ευαγγέλου είχαν μια εντυπωσιακή μάχη που κράτησε για τέσσερεις γύρους, προτού η ίδια ξεχωρίσει μπροστά για να κερδίσει την κούρσα, με τον Χαράλαμπο Χρυσάνθου να εγκαταλείπει λόγο βλάβης στον κινητήρα.  Ο Ευαγγέλου πήρε την καρό σημαία στη δεύτερη θέση, ενώ ο Αντης Λούτσιος, που έδωσε τη δική του σκληρή μάχη από την έκτη θέση της εκκίνησης, κατάφερε να τερματίσει στην τρίτη θέση για να βρεθεί και πάλι στο βάθρο.

Στην κατηγορία Junior το pole position κατέκτησε ο Hasan Fikri (49.1), με τις μάχες για την πρωτιά στο Pre Final να είναι ακόμη πιο έντονες σε σχέση με την κατηγορία των Senior, αφού ο Fikri έπρεπε να παλέψει για αρκετή ώρα με τους Boris Blokhin, Τζιώρτζη Χριστοδούλου και Jacob Zavaliauskas, προτού πάρει τη νίκη. 

 

 

Στον Τελικό, ο Fikri διατήρησε το πλεονέκτημα του για να πάρει τη νίκη, με την Ρεβέκα Καραγατσλή και τον Γιώργο Χριστοδούλου να έχουν επαφή και να βγαίνουν εκτός αγώνα, ενώ άξιο αναφοράς ήταν πως ο Boris Blokhin αποσύρθηκε πριν από την έναρξη του αγώνα.    

Τέλος, στην κατηγορία Mini το pole position κατέκτησε ο Πάνος Χριστοδούλου (53.8), με τον νεαρό οδηγό να κερδίζει τόσο το Pre Final όσο και τον Τελικό, τερματίζοντας μπροστά από τον Yanal Yatad (ο οποίος ξεκίνησε πέμπτος) και τον Στυλιανό Γεωργίου.

 

 

Αποτελέσματα 3ου γύρου IAME SERIES CYPRUS 

MINI

Πάνος Χριστοδούλου

Yanal Yatad

Στυλιανός Γεωργίου

JUNIOR

Hasan Fikri

Jacob Zaval

Ραφαήλ Παπασάββας

SENIOR

Φώτια Θεοδόρου

Μιχάλης Ευαγγέλου

Άντης Λούτσιος 

05 Jul, 2024 Ώρα 12:44

Το όνειρο για τη Formula 1 ξεκινά από την IAME

Thumbnail

Η IAME προσφέρει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ευκαιρία διάκρισης για έναν οδηγό, μέσα από ένα πρωτάθλημα με ίσες ευκαιρίες όπου ακονίζονται οι ικανότητες ενός ταλέντου, επιτρέποντάς του να κάνει όνειρα ακόμη και για τη Formula 1.

Close

Η IAME δεν διαθέτει απλώς τα δικά της πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Κύπρο, αλλά παρέχει επίσης κινητήρες για ομάδες του Πρωταθλήματος Karting της FIA. Ουσιαστικά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η IAME X30 είναι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Karting της FIA ό,τι η Formula 2 για τη Formula 1: ένας άμεσος τροφοδότης ορθά γαλουχημένων ταλέντων που αγωνίζονται με τους ίδιους ακριβώς κινητήρες και με ίσες ευκαιρίες.

Με τον φετινό τελικό του IAME Warriors να διεξάγεται στη Valencia της Ισπανίας, στις 4-9 Νοεμβρίου, όλα τα φώτα της δημοσιότητας θα είναι στραμμένα σε αυτό το event (κάτι ανάλογο του Indy 500 για τους αγώνες karting) με τους κυνηγούς ταλέντων του πλανήτη να είναι εκεί για να εντοπίσουν τον μελλοντικό πρωταθλητή της Formula 1.

Close

 

 

Εν αντιθέσει με τους αγώνες karting πολλών άλλων κατηγοριών, όπου ένας οδηγός μπορεί να περάσει στην αρχηγεία και να χτίσει μια μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους του, λόγω της ποικιλίας που υπάρχει στους κινητήρες και της διαφορετικότητας στην απόδοσή τους, στην περίπτωση της IAME -όπου όλοι οι οδηγοί έχουν το ίδιο «όπλο» στα χέρια- τη διαφορά μπορεί να κάνει ο οδηγός.

 

karting

 

Close

Απ’ εκεί και πέρα, οι διαφορές κρίνονται στις λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ο τρόπος που είναι στημένο το kart και πώς ο οδηγός του συνεργάζεται μαζί του για να σκαρφαλώσει ψηλά. Και αυτή ακριβώς η πρόκληση είναι που ελκύει την αφρόκρεμα των οδηγών karting στην IAME, όπου γίνεται πλέον ξεκάθαρο ποιοι θα καταφέρουν να λάμψουν και να φτάσουν μέχρι και τη Formula 1 και ποιοι όχι.

Όταν κάποιος οδηγός πάρει το προβάδισμα σε έναν αγώνα IAME X30, είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθεί και να ξεχωρίσει, εφόσον ο αγώνας δεν κερδίζεται από την «κυριαρχία» αλλά από τη «στρατηγική». Το πως τοποθετεί δηλαδή το kart του ένας οδηγός στην πίστα, ο τρόπος που αμύνεται, το πότε και πόσο πιέζει τα ελαστικά του και το πότε πρέπει να επιτεθεί για να περάσει στην αρχηγεία, είναι οι κανόνες που ξεχωρίζουν τον νικητή από τον χαμένο.

 

 

Η Mini X30 γαλουχεί ταλέντα

Οι οδηγοί karting μπορούν να αγωνιστούν στη δική τους χώρα από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ωστόσο, η πρώτη ευκαιρία που θα έχουν για να αναδείξουν πραγματικά το ταλέντο τους έρχεται όταν φτάσουν στο όγδοο περίπου έτος της ζωής τους. Η Mini X30 της IAME εξακολουθεί να είναι ένας από τους γρηγορότερους και πιο συναρπαστικούς δρόμους που οδηγούν στην κορυφή των αγώνων karting, επιτρέποντας στα νεαρά ταλέντα να επιδείξουν τις δεξιότητές τους.

Εάν λάβει κανείς υπόψη πως τα kart της κατηγορίας Mini X30 είναι πιο μαζεμένα σε μέγεθος (στενότερα και κοντύτερα) τότε αυτό πάει να πει πως χωράνε περισσότερα πάνω στην πίστα, άρα οι μάχες «τροχό με τροχό» είναι συχνότερες και πολύ πιο συναρπαστικές.

 

 

Το σημαντικότερο είναι πως εάν υπολογίσει κανείς πόσα χρήματα δαπανώνται για μια και μόνο σεζόν σε οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα karting, θα διαπιστώσει πως με ένα πολύ μικρότερο κοντύλι μπορεί να διακριθεί στην κατηγορία IAME X30. Και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, μιας και η IAME προσφέρει στους οδηγούς που διακρίνονται στα τοπικά πρωταθλήματα της χώρας τους, την ευκαιρία να αγωνιστούν σε διεθνείς αγώνες.

 

 

O Oliver Bearman τα κατάφερε με τη βοήθεια της IAME

Ένα από τα καλύτερα, πιο πρόσφατα παραδείγματα επιτυχίας ενός οδηγού της IAME, ο οποίος κατάφερε να φτάσει στο κατώφλι της Formula 1, είναι ο Oliver Bearman. Ο Βρετανός ανέβηκε τα σκαλοπάτια ξεκινώντας με την Junior X30 το 2019, προτού κατακτήσει τον τίτλο του IAME Euroseries και εντέλει κερδίσει το IAME International Final στο Le Mans της Γαλλίας.   

Έχοντας αποκτήσει την εμπειρία των σκληρών αλλά ίσων μαχών στην πίστα, χάρη στο υπόβαθρο που παρέχει η IAME, ο Bearman δεν άργησε να διακριθεί στην F4 και στη συνέχεια να κεντρίσει το ενδιαφέρον της ίδιας της Ferrari, η οποία κυνηγούσε μια τέτοια ευκαιρία.

Οι οδηγοί του IAME Series Cyprus θα έχουν φέτος με τη σειρά τους ένα πολύ μεγάλο, έξτρα κίνητρο να παλέψουν για την πρωτιά, εφόσον ο νικητής της κάθε κατηγορίας θα λάβει ως βραβείο δωρεάν συμμετοχή στο iwf24-iame warrior final και μια χρυσή ευκαιρία διάκρισης μπροστά στους μεγαλύτερους κυνηγούς ταλέντων στον κόσμο.