Kart

05 Jul, 2024 Ώρα 12:44

Το όνειρο για τη Formula 1 ξεκινά από την IAME

Thumbnail

Η IAME προσφέρει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ευκαιρία διάκρισης για έναν οδηγό, μέσα από ένα πρωτάθλημα με ίσες ευκαιρίες όπου ακονίζονται οι ικανότητες ενός ταλέντου, επιτρέποντάς του να κάνει όνειρα ακόμη και για τη Formula 1.

Close

Η IAME δεν διαθέτει απλώς τα δικά της πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Κύπρο, αλλά παρέχει επίσης κινητήρες για ομάδες του Πρωταθλήματος Karting της FIA. Ουσιαστικά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η IAME X30 είναι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Karting της FIA ό,τι η Formula 2 για τη Formula 1: ένας άμεσος τροφοδότης ορθά γαλουχημένων ταλέντων που αγωνίζονται με τους ίδιους ακριβώς κινητήρες και με ίσες ευκαιρίες.

Με τον φετινό τελικό του IAME Warriors να διεξάγεται στη Valencia της Ισπανίας, στις 4-9 Νοεμβρίου, όλα τα φώτα της δημοσιότητας θα είναι στραμμένα σε αυτό το event (κάτι ανάλογο του Indy 500 για τους αγώνες karting) με τους κυνηγούς ταλέντων του πλανήτη να είναι εκεί για να εντοπίσουν τον μελλοντικό πρωταθλητή της Formula 1.

Close

 

 

Εν αντιθέσει με τους αγώνες karting πολλών άλλων κατηγοριών, όπου ένας οδηγός μπορεί να περάσει στην αρχηγεία και να χτίσει μια μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους του, λόγω της ποικιλίας που υπάρχει στους κινητήρες και της διαφορετικότητας στην απόδοσή τους, στην περίπτωση της IAME -όπου όλοι οι οδηγοί έχουν το ίδιο «όπλο» στα χέρια- τη διαφορά μπορεί να κάνει ο οδηγός.

 

karting

 

Close

Απ’ εκεί και πέρα, οι διαφορές κρίνονται στις λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ο τρόπος που είναι στημένο το kart και πώς ο οδηγός του συνεργάζεται μαζί του για να σκαρφαλώσει ψηλά. Και αυτή ακριβώς η πρόκληση είναι που ελκύει την αφρόκρεμα των οδηγών karting στην IAME, όπου γίνεται πλέον ξεκάθαρο ποιοι θα καταφέρουν να λάμψουν και να φτάσουν μέχρι και τη Formula 1 και ποιοι όχι.

Όταν κάποιος οδηγός πάρει το προβάδισμα σε έναν αγώνα IAME X30, είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθεί και να ξεχωρίσει, εφόσον ο αγώνας δεν κερδίζεται από την «κυριαρχία» αλλά από τη «στρατηγική». Το πως τοποθετεί δηλαδή το kart του ένας οδηγός στην πίστα, ο τρόπος που αμύνεται, το πότε και πόσο πιέζει τα ελαστικά του και το πότε πρέπει να επιτεθεί για να περάσει στην αρχηγεία, είναι οι κανόνες που ξεχωρίζουν τον νικητή από τον χαμένο.

 

 

Η Mini X30 γαλουχεί ταλέντα

Οι οδηγοί karting μπορούν να αγωνιστούν στη δική τους χώρα από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ωστόσο, η πρώτη ευκαιρία που θα έχουν για να αναδείξουν πραγματικά το ταλέντο τους έρχεται όταν φτάσουν στο όγδοο περίπου έτος της ζωής τους. Η Mini X30 της IAME εξακολουθεί να είναι ένας από τους γρηγορότερους και πιο συναρπαστικούς δρόμους που οδηγούν στην κορυφή των αγώνων karting, επιτρέποντας στα νεαρά ταλέντα να επιδείξουν τις δεξιότητές τους.

Εάν λάβει κανείς υπόψη πως τα kart της κατηγορίας Mini X30 είναι πιο μαζεμένα σε μέγεθος (στενότερα και κοντύτερα) τότε αυτό πάει να πει πως χωράνε περισσότερα πάνω στην πίστα, άρα οι μάχες «τροχό με τροχό» είναι συχνότερες και πολύ πιο συναρπαστικές.

 

 

Το σημαντικότερο είναι πως εάν υπολογίσει κανείς πόσα χρήματα δαπανώνται για μια και μόνο σεζόν σε οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα karting, θα διαπιστώσει πως με ένα πολύ μικρότερο κοντύλι μπορεί να διακριθεί στην κατηγορία IAME X30. Και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, μιας και η IAME προσφέρει στους οδηγούς που διακρίνονται στα τοπικά πρωταθλήματα της χώρας τους, την ευκαιρία να αγωνιστούν σε διεθνείς αγώνες.

 

 

O Oliver Bearman τα κατάφερε με τη βοήθεια της IAME

Ένα από τα καλύτερα, πιο πρόσφατα παραδείγματα επιτυχίας ενός οδηγού της IAME, ο οποίος κατάφερε να φτάσει στο κατώφλι της Formula 1, είναι ο Oliver Bearman. Ο Βρετανός ανέβηκε τα σκαλοπάτια ξεκινώντας με την Junior X30 το 2019, προτού κατακτήσει τον τίτλο του IAME Euroseries και εντέλει κερδίσει το IAME International Final στο Le Mans της Γαλλίας.   

Έχοντας αποκτήσει την εμπειρία των σκληρών αλλά ίσων μαχών στην πίστα, χάρη στο υπόβαθρο που παρέχει η IAME, ο Bearman δεν άργησε να διακριθεί στην F4 και στη συνέχεια να κεντρίσει το ενδιαφέρον της ίδιας της Ferrari, η οποία κυνηγούσε μια τέτοια ευκαιρία.

Οι οδηγοί του IAME Series Cyprus θα έχουν φέτος με τη σειρά τους ένα πολύ μεγάλο, έξτρα κίνητρο να παλέψουν για την πρωτιά, εφόσον ο νικητής της κάθε κατηγορίας θα λάβει ως βραβείο δωρεάν συμμετοχή στο iwf24-iame warrior final και μια χρυσή ευκαιρία διάκρισης μπροστά στους μεγαλύτερους κυνηγούς ταλέντων στον κόσμο.  

 

04 Jun, 2024 Ώρα 10:13

ΙΑΜΕ: όνομα θρύλος στους αγώνες karting με γερά θεμέλια και στην Κύπρο

Thumbnail

Η πολύχρονη της εμπειρία στους αγώνες karting και οι μεγάλες επιτυχίες της, καθιέρωσαν την IAME ως το κορυφαίο όνομα του χώρου ανά τον κόσμο και σήμερα η φήμη της εξαπλώνεται γοργά και στη δική μας χώρα. 

Close

Το όνομα IAME αποτελεί έναν θρύλο στους αγώνες karting και όλα ξεκίνησαν από έναν Ιταλό ονειροπόλο, τον Bruno Grana, ο οποίος έπεισε το εργοστάσιο κατασκευής μοτοσικλετών Parilla, όπου και εργαζόταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960, να φτιάξουν ένα μικρό αγωνιστικό όχημα. Η ιδέα του Grana γεννήθηκε ύστερα από μια επίσκεψή του στην Αμερική, όπου και είδε μπροστά του το πρώτο αγωνιστικό go-kart.

 

Close

 

Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο πατέρας του karting είναι ο Art Ingels, ένας μηχανικός που εργαζόταν στο εργοστάσιο της πασίγνωστης Kurtis Kraft (κυρίαρχης εταιρίας παραγωγής αγωνιστικών αυτοκινήτων που κέρδισαν την ξακουστή κούρσα των 500 μιλίων της Indianapolis) ο οποίος έφτιαξε το 1956 ένα μικρό chassis με πλαίσιο σωλήνα, το οποίο τροφοδοτείτο από έναν κινητήρα χλοοκοπτικής μηχανής.

Close

 

 

Κορυφαία τεχνολογία 

Σήμερα, η IAME συνεχίζει να χαράζει πορεία στις αγωνιστικές πίστες, παράγοντας κινητήρες όπως ο X30 (125 cc) που χρησιμοποιείται ευρέως σε πρωταθλήματα παγκοσμίως, με το όραμα του Grana να ζει μέσα από τις καινοτομίες και την τεχνογνωσία που προσφέρει η IAME ανά την υφήλιο. Από τον μικρό κινητήρα X30 Swift Water 60cc έως τον X30 Super Shifter, των εξαιρετικά υψηλών επιδόσεων, ο X30 έχει γίνει παγκόσμιο πρότυπο στο karting, ως ένα μηχανολογικό αριστούργημα.

 

 

Γιατί να επιλέξεις IAME

Η IAME είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στους κινητήρες karting, σε ότι αφορά την παραγωγή και την εμπορία «ενδόθερμων» κινητήρων ειδικά σχεδιασμένων για τους αγώνες karting.  Οι κινητήρες της IAME είναι γνωστοί για την αξιοπιστία, την απόδοση και τη συνέπειά τους. Η ομοιομορφία, οι υψηλές επιδόσεις και η συνέπεια αυτή του X30, επιτρέπουν στους οδηγούς και στους μηχανικούς να επικεντρωθούν στη ρύθμιση του kart, τη φυσική προετοιμασία, τις οδηγικές δεξιότητες και τη στρατηγική, εξαλείφοντας την ανάγκη για δαπανηρές προετοιμασίες. 

 

 

Στην τελική, οι οδηγοί ανά τον κόσμο επιλέγουν την IAME λόγο των υψηλής ποιότητας two-stroke κινητήρων της, που προσφέρουν ασυναγώνιστη αξιοπιστία, επιδόσεις και μηχανολογική αρτιότητα στην πιο χαμηλή τιμή, καθιστώντας έτσι το karting προσβάσιμο σε ένα ευρύτερο κοινό. Η IAME είναι αυτή που κατάφερε να φέρει τη νεολαία και τον ενθουσιασμό για οδήγηση πίσω στο karting, με το IAME Series Cyprus, που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τους αγώνες αυτού του είδους και στον δικό μας τόπο, να αποτελεί σημαιοφόρο για την Κύπρο. 

Ο επόμενος αγώνας του IAME Series Cyprus θα διεξαχθεί στις 9 Ιουνίου στην πίστα Daytona στη Λευκωσία.