Moto

10 May, 2024 Ώρα 12:15

MotoGP™: όλα αλλάζουν με νέους κανονισμούς το 2027

Thumbnail

Πιο ασφαλές, πιο βιώσιμο και ακόμα πιο θεαματικό – ετοιμαζόμαστε για περισσότερα MotoGP™ από ποτέ, καθώς οι νέοι κανονισμοί έρχονται το 2027.

Close

Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό η Ένωση των Κατασκευαστών MSMA, που είναι η υπεύθυνη για τους τεχνικούς κανονισμούς του MotoGP™, εργαζόταν στο να διαμορφωθούν οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί που θα εφαρμοστούν από το 2027 και μετά.

Το μεγάλο πρόβλημα των υφιστάμενων κανονισμών είναι ότι οι μοτοσυκλέτες έχουν γίνει τρομερά δυνατές και έχουν φτάσει αδιανόητες τελικές ταχύτητες των 366+ χλμ/ώρα, οι οποίες καθιστούν σχεδόν όλες τις πίστες ανασφαλείς. Οι πιστάρχες και οι οργανωτές των Grand Prix σε όλο τον κόσμο αδυνατούν πλέον να κάνουν νέα έργα με μεγαλύτερες διαφυγές, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις (όπως στην Βαρκελώνη), αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουν ή να μετακινήσουν ακόμη και ολόκληρες κερκίδες θεατών. Ένα ακόμη πρόβλημα εμφανίστηκε από την πολυπλοκότητα των λύσεων των αεροδυναμικών βοηθημάτων και των συστημάτων μείωσης του ύψους της μοτοσυκλέτας κατά τη διάρκεια της οδήγησης, για ακόμη καλύτερη επιτάχυνση και ακόμη μεγαλύτερες τελικές ταχύτητες. Μάλιστα πολλοί αναρωτιούνται για τη χρησιμότητα τέτοιων συστημάτων στη μεταφορά τεχνολογίας από τους αγώνες στις μοτοσυκλέτες παραγωγής. Ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα ενέσκυψε από τη δυσκολία των προσπερασμάτων που έφεραν όλα αυτά τα συστήματα και άρα τη μείωση του θεάματος.

Close
Η λύση σε όλα αυτά δίνεται με την ομόφωνη απόφαση της MSMA, η οποία ανακοινώθηκε και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2027.

“Το MotoGP™ θα παρουσιάσει νέες μοτοσυκλέτες από το 2027, με νέους κανονισμούς που θα κάνουν το άθλημα πιο ασφαλές, πιο βιώσιμο και ακόμα πιο θεαματικό. Οι νέες μοτοσυκλέτες θα είναι πιο σχετικές με τις μοτοσυκλέτες δρόμου και πιο αποτελεσματικές, ενισχύοντας την παγκόσμια βιωσιμότητα και έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν ακόμα καλύτερους αγώνες και ακόμη περισσότερες προσπεράσεις. Καλώς ήρθατε στο μέλλον του MotoGP™”, λέει η σχετική ανακοίνωση.

Close

 

 

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ 

Από το 2027, το μέγεθος του κινητήρα θα μειωθεί από 1000cc σε 850cc. Αυτό θα μειώσει τις τελικές ταχύτητες, καθιστώντας το άθλημα ασφαλέστερο και θα αυξήσει τα χιλιόμετρα σε απόσταση, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο. Η μέγιστη οπή εισαγωγής αέρα θα μειωθεί από 81 σε 75 χιλιοστά, γεγονός που θα περιορίσει επίσης την απόδοση. Αυτό καθιστά τους κινητήρες πιο σχετικούς με τις μοτοσυκλέτες δρόμου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι διατηρούν τα χαρακτηριστικά που κάνουν το MotoGP™ τόσο εντυπωσιακό όσο είναι. Για να γίνει το άθλημα ακόμα πιο αποτελεσματικό, ο μέγιστος αριθμός κινητήρων που επιτρέπεται για κάθε αναβάτη σε μια σεζόν θα μειωθεί επίσης, από 7 σε 6.

ΚΑΥΣΙΜΑ 

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το MotoGP™ θα αγωνιστεί με 100% βιώσιμα καύσιμα από το 2027 – από το ελάχιστο 40% που γίνονται οι αγώνες από το 2024. Ως μέρος των νέων κανονισμών, η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ καυσίμου θα μειωθεί επίσης, από 22 λίτρα σε 20, και Οι αναβάτες θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν 11 λίτρα κατά τη διάρκεια του Tissot Sprint.

ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ 

Η αεροδυναμική θα μειωθεί και θα ελέγχεται πιο αυστηρά από το 2027, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεών της. Το πλάτος του επάνω μέρους του μπροστινού φέρινγκ θα είναι 50 χλστ. πιο στενό από ότι τώρα και η μύτη θα μετατοπιστεί 50 χλστ. προς τα πίσω, μειώνοντας την επίδραση της αεροδυναμικής πίεσης και της αντίστασης όπου έχει σημασία, στις ευθείες και στα σημεία πέδησης. Αυτό θα δημιουργήσει ακόμα πιο κοντινούς αγώνες για τους αναβάτες, με ακόμα περισσότερες προσπεράσεις. Στο πίσω μέρος, η αεροτομές πίσω από τον αναβάτη θα είναι μέρος της έγκρισης από το 2027 και οι ομάδες θα επιτρέπεται να τις αναβαθμίζουν μόνο μία φορά ανά σεζόν για τον έλεγχο του κόστους σε μειωμένα επίπεδα.

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΥΨΟΥΣ ΚΑΙ HOLESHOT 

Στη νέα εποχή από το 2027, όλες οι συσκευές μεταβολής ύψους οδήγησης και holeshot θα απαγορευτούν. Αυτό θα ελέγξει την απόδοση και θα κάνει το άθλημα πιο ασφαλές, ειδικά κατά τις εκκινήσεις αγώνων. Αυτό θα δώσει επίσης ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην ικανότητα κάθε αναβάτη, όπως ακριβώς και η αεροδυναμική, στοχεύει στην αύξηση της ικανότητάς του να προσπερνά.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ GPS 

Για ακόμη περισσότερη ανάλυση του αγωνιστικού χώρου, δεδομένα GPS από όλους τους αναβάτες θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις ομάδες μετά από κάθε περίοδο δοκιμών και χρονομετρημένων γύρων. Η παροχή δεδομένων σε όλους τους ανταγωνιστές προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες προόδου για τις ομάδες και τους αναβάτες με χαμηλότερες επιδόσεις και με ελεγχόμενο κόστος. Η πρόσβαση σε αυτό το εύρος δεδομένων θα βοηθήσει να γίνει το άθλημα πιο ασφαλές και θα αυξήσει επίσης το επίπεδο γνώσης που είναι διαθέσιμο στους οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ 

Το τρέχον σύστημα παραχώρησης, που εισήχθη στο τέλος της σεζόν του 2023, θα συνεχιστεί – αλλά καθώς οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ το 2027, όλοι οι κατασκευαστές θα ξεκινήσουν τη σεζόν στην Κατάταξη Β. Στη συνέχεια θα αξιολογηθούν ξανά στη μέση της σεζόν, στο καλοκαίρι του 2027 και μπορεί να αλλάξει η κατάταξη προς τα πάνω ή προς τα κάτω για να υπάρχει πρόσβαση σε περισσότερες ή λιγότερες παραχωρήσεις. Αυτό το σύστημα ανάδρασης σημαίνει ότι η απόδοση των κατασκευαστών λαμβάνεται υπόψη από την 1η Ημέρα, διατηρώντας τον αγωνιστικό χώρο όσο το δυνατόν πιο κοντά καθώς ξεκινά μια νέα εποχή.

Για τους αναβάτες, για το άθλημα, για το σόου: το MotoGP™ το 2027 θα είναι ασφαλέστερο, πιο βιώσιμο και ακόμη πιο θεαματικό από ποτέ.

 

08 May, 2025 Ώρα 16:02

H Γαλλία φιλοξενεί το MotoGP στο Le Mans!

Thumbnail

Το Le Mans έχει φιλοξενήσει Grand Prix σε 37 προηγούμενες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Grand Prix “Vitesse du Mans” το 1991, που είναι η μόνη χρονιά που δύο GP πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία την ίδια χρονιά. Το Le Mans φιλοξένησε το πρώτο του GP το 1969, όταν ο Aγώνας των 500cc κερδήθηκε από τον Giacomo Agostini, ο οποίος πέρασε ένα γύρο όλους τους υπόλοιπους αναβάτες πάνω στη MV Agusta. Το 2019 ήταν η 50ή επέτειος του πρώτου GP στο Le Mans και το 2025 είναι η 60ή επέτειος της πίστας “Bugatti” του Le Mans.

Close
Περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, το Le Mans φιλοξενεί συνεχόμενα Grand Prix μοτοσικλέτας, ξεκινώντας από το 2000.

Εκτός από το Le Mans, υπάρχουν άλλες επτά πίστες που έχουν φιλοξενήσει το Γαλλικό GP: Paul Ricard (13 φορές), Clermont-Ferrand (10), Nogaro (2), Reims (2), Rouen (2), Albi (1), Magny-Cours (1).

Close

Πέντε Γάλλοι αναβάτες έχουν κερδίσει Grand Prix στο Le Mans: Jean Auréal (125cc – 1969), Guy Bertin (125cc – 1979), Patrick Fernandez (350cc – 1979), Mike Di Meglio (125cc – 2008) και Louis Rossi (Moto3 – 2012). Το καλύτερο αποτέλεσμα Γάλλου αναβάτη στη μεγάλη κατηγορία του MotoGP στο Le Mans είναι του Johann Zarco, που πήρε τη 2η θέση το 2017 και το 2021, καθώς και του Raymond Roche με 2η θέση το 1985. Άλλα βάθρα στη μεγάλη κατηγορία για Γάλλους αναβάτες στο Le Mans: Zarco (3η θέση το 2023), Fabio Quartararo (3η θέση το 2021) και Christian Sarron (3η θέση το 1987).

Close

Από τους 23 Αγώνες MotoGP που έχουν διεξαχθεί στο Le Mans στη σύγχρονη εποχή, οι 11 έχουν ξεκινήσει σε βρεγμένες συνθήκες ή άρχισε να βρέχει κατά τη διάρκεια του Αγώνα. Οι χρονιές που ο Αγώνας έγινε σε πλήρως στεγνές συνθήκες ήταν: 2004, 2010, 2011, 2014-2019 και 2022 έως 2024.

 

 

ΝΙΚΗΤΕΣ MOTO GP ΣΤΟ LE MANS

Marc Marquez 3 (2014, 2018, 2019)

Jorge Martin 1 (2024)

Maverick Viñales 1 (2017)

Jack Miller 1 (2021)

Enea Bastianini 1 (2022)

Marco Bezzecchi 1 (2023)

ΝΙΚΗΤΕΣ SPRINT ΣΤΟ LE MANS

Jorge Martin 2 (2023, 2024)

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΣΤΟ LE MANS: ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Νίκες σε GP:

Honda 15

Yamaha 10

Ducati 5

Suzuki 5

MV Agusta 2

Η τελευταία νίκη της Honda στο MotoGP στο Le Mans ήταν του Marc Marquez το 2019 από την pole, που ήταν και η 300ή νίκη της Honda στην κατηγορία. Ο Marquez είχε κερδίσει επίσης το 2014 και το 2018.

Η τελευταία νίκη της Yamaha ήταν του Viñales το 2017 από την pole position. Η Yamaha έχει 10 νίκες στην πίστα, περιλαμβανομένων τριών συνεχόμενων με Jorge Lorenzo (2015 & 2016) και Maverick Viñales (2017), με την τελευταία να είναι η 500ή νίκη Yamaha σε Grand Prix.

Η Ducati έχει πέντε νίκες στην πίστα στην κορυφαία κατηγορία, όλες τα τελευταία πέντε χρόνια και με πέντε διαφορετικούς αναβάτες: Danilo Petrucci (2020), Jack Miller (2021), Enea Bastianini (2022), Marco Bezzecchi (2023) και Jorge Martin (2024).

Ο Francesco Bagnaia πήρε pole position το 2022 και 2023 και ο Martin το 2024 – οι μοναδικές pole για Ducati εδώ. Ο Martin κέρδισε και τα δύο Sprint που έχουν γίνει ως τώρα στην πίστα.

Aprilia: Η 3η θέση του Aleix Espargaro το 2022 είναι το καλύτερο αποτέλεσμα της Aprilia στο MotoGP στο Le Mans.

KTM: Η 3η θέση του Pol Espargaro το 2020 είναι το καλύτερο αποτέλεσμα της KTM στο Le Mans.

 

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

10 τρέχοντες αναβάτες έχουν ανέβει στο βάθρο του MotoGP στο Le Mans:

M. Marquez (5), Zarco (3), Viñales (2), Miller (2), Martin (2), Alex Marquez (1), Quartararo (1), Bastianini (1), Bezzecchi (1), Bagnaia (1).

6 έχουν ξεκινήσει από pole position:

M. Marquez (4), Quartararo (2), Bagnaia (2), Viñales (1), Zarco (1), Martin (1).

4 αναβάτες έχουν πάρει βαθμούς και στους πέντε Αγώνες MotoGP φέτος:

Francesco Bagnaia, Alex Marquez, Fabio Quartararo, Luca Marini. Και άλλοι τέσσερις έχουν πάρει βαθμούς σε όλα τα Sprint της χρονιάς: Marc Marquez, Alex Marquez, Morbidelli και Bagnaia. Μόνο οι A. Marquez και Bagnaia έχουν βαθμούς και στους πέντε Αγώνες και στα πέντε Sprint.

 

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ…

1954: Οι Johann Zarco και Fabio Quartararo στοχεύουν να γίνουν οι πρώτοι Γάλλοι που θα κερδίσουν σε Αγώνα MotoGP εντός έδρας από τον Pierre Monneret στην Reims το 1954. Σε εκείνον τον Αγώνα ο Jacques Collot τερμάτισε 3ος – πρώτη φορά που δύο Γάλλοι μοιράστηκαν βάθρο στο MotoGP.

115: Αν ο Marc Marquez τερματίσει στην τριάδα, θα είναι το 115ο βάθρο του, ξεπερνώντας τον Jorge Lorenzo στη 2η θέση της λίστας με τα περισσότερα βάθρα.

86: Αν κάποια Ducati προκριθεί στις τρεις πρώτες θέσεις, θα είναι το 86ο διαδοχικό GP με Ducati στην πρώτη σειρά – ένα σερί που ξεκίνησε στην Valencia το 2020.

72: Η Ducati έχει 71 συνεχόμενα βάθρα. Ένα ακόμη θα κάνει τα βάθρα 72, παραμένοντας το κορυφαίο ρεκόρ. Η Honda είχε 83 συνεχόμενα από το FIM GP του 1993 έως το GP στην Imola το 1999.

23: Μια νίκη της Ducati θα είναι η 23η στη σειρά – νέο ρεκόρ για τις περισσότερες διαδοχικές νίκες στο MotoGP.

20: Ο Fermin Aldeguer, που θα είναι 20 ετών και 36 ημερών την Κυριακή, μπορεί να γίνει ο νεότερος νικητής MotoGP, ξεπερνώντας τον Marc Marquez (20 ετών και 63 ημερών στο Austin, 2013).

7: Αν κάποιος άλλος εκτός από M. Marquez (2019), Petrucci (2020), Miller (2021), Bastianini (2022), Bezzecchi (2023) και Martin (2024) κερδίσει, θα είναι ο 7ος διαφορετικός νικητής σε 7 συνεχόμενα GP στο Le Mans.

6: Υπάρχουν έξι αναβάτες στο grid που θα μπορούσαν να πάρουν την πρώτη τους νίκη στο MotoGP αυτό το Σαββατοκύριακο: Raul Fernandez, Luca Marini, Pedro Acosta και οι rookies Ai Ogura, Somkiat Chantra και Fermin Aldeguer.

1: Οι αναβάτες της Aprilia και της KTM μπορούν να φέρουν στην κατασκευάστρια εταιρία την πρώτη νίκη στην κορυφαία κατηγορία στο Le Mans.