Moto

10 May, 2024 Ώρα 12:15

MotoGP™: όλα αλλάζουν με νέους κανονισμούς το 2027

Thumbnail

Πιο ασφαλές, πιο βιώσιμο και ακόμα πιο θεαματικό – ετοιμαζόμαστε για περισσότερα MotoGP™ από ποτέ, καθώς οι νέοι κανονισμοί έρχονται το 2027.

Close

Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό η Ένωση των Κατασκευαστών MSMA, που είναι η υπεύθυνη για τους τεχνικούς κανονισμούς του MotoGP™, εργαζόταν στο να διαμορφωθούν οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί που θα εφαρμοστούν από το 2027 και μετά.

Το μεγάλο πρόβλημα των υφιστάμενων κανονισμών είναι ότι οι μοτοσυκλέτες έχουν γίνει τρομερά δυνατές και έχουν φτάσει αδιανόητες τελικές ταχύτητες των 366+ χλμ/ώρα, οι οποίες καθιστούν σχεδόν όλες τις πίστες ανασφαλείς. Οι πιστάρχες και οι οργανωτές των Grand Prix σε όλο τον κόσμο αδυνατούν πλέον να κάνουν νέα έργα με μεγαλύτερες διαφυγές, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις (όπως στην Βαρκελώνη), αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουν ή να μετακινήσουν ακόμη και ολόκληρες κερκίδες θεατών. Ένα ακόμη πρόβλημα εμφανίστηκε από την πολυπλοκότητα των λύσεων των αεροδυναμικών βοηθημάτων και των συστημάτων μείωσης του ύψους της μοτοσυκλέτας κατά τη διάρκεια της οδήγησης, για ακόμη καλύτερη επιτάχυνση και ακόμη μεγαλύτερες τελικές ταχύτητες. Μάλιστα πολλοί αναρωτιούνται για τη χρησιμότητα τέτοιων συστημάτων στη μεταφορά τεχνολογίας από τους αγώνες στις μοτοσυκλέτες παραγωγής. Ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα ενέσκυψε από τη δυσκολία των προσπερασμάτων που έφεραν όλα αυτά τα συστήματα και άρα τη μείωση του θεάματος.

Close
Η λύση σε όλα αυτά δίνεται με την ομόφωνη απόφαση της MSMA, η οποία ανακοινώθηκε και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2027.

“Το MotoGP™ θα παρουσιάσει νέες μοτοσυκλέτες από το 2027, με νέους κανονισμούς που θα κάνουν το άθλημα πιο ασφαλές, πιο βιώσιμο και ακόμα πιο θεαματικό. Οι νέες μοτοσυκλέτες θα είναι πιο σχετικές με τις μοτοσυκλέτες δρόμου και πιο αποτελεσματικές, ενισχύοντας την παγκόσμια βιωσιμότητα και έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν ακόμα καλύτερους αγώνες και ακόμη περισσότερες προσπεράσεις. Καλώς ήρθατε στο μέλλον του MotoGP™”, λέει η σχετική ανακοίνωση.

Close

 

 

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ 

Από το 2027, το μέγεθος του κινητήρα θα μειωθεί από 1000cc σε 850cc. Αυτό θα μειώσει τις τελικές ταχύτητες, καθιστώντας το άθλημα ασφαλέστερο και θα αυξήσει τα χιλιόμετρα σε απόσταση, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο. Η μέγιστη οπή εισαγωγής αέρα θα μειωθεί από 81 σε 75 χιλιοστά, γεγονός που θα περιορίσει επίσης την απόδοση. Αυτό καθιστά τους κινητήρες πιο σχετικούς με τις μοτοσυκλέτες δρόμου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι διατηρούν τα χαρακτηριστικά που κάνουν το MotoGP™ τόσο εντυπωσιακό όσο είναι. Για να γίνει το άθλημα ακόμα πιο αποτελεσματικό, ο μέγιστος αριθμός κινητήρων που επιτρέπεται για κάθε αναβάτη σε μια σεζόν θα μειωθεί επίσης, από 7 σε 6.

ΚΑΥΣΙΜΑ 

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το MotoGP™ θα αγωνιστεί με 100% βιώσιμα καύσιμα από το 2027 – από το ελάχιστο 40% που γίνονται οι αγώνες από το 2024. Ως μέρος των νέων κανονισμών, η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ καυσίμου θα μειωθεί επίσης, από 22 λίτρα σε 20, και Οι αναβάτες θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν 11 λίτρα κατά τη διάρκεια του Tissot Sprint.

ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ 

Η αεροδυναμική θα μειωθεί και θα ελέγχεται πιο αυστηρά από το 2027, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεών της. Το πλάτος του επάνω μέρους του μπροστινού φέρινγκ θα είναι 50 χλστ. πιο στενό από ότι τώρα και η μύτη θα μετατοπιστεί 50 χλστ. προς τα πίσω, μειώνοντας την επίδραση της αεροδυναμικής πίεσης και της αντίστασης όπου έχει σημασία, στις ευθείες και στα σημεία πέδησης. Αυτό θα δημιουργήσει ακόμα πιο κοντινούς αγώνες για τους αναβάτες, με ακόμα περισσότερες προσπεράσεις. Στο πίσω μέρος, η αεροτομές πίσω από τον αναβάτη θα είναι μέρος της έγκρισης από το 2027 και οι ομάδες θα επιτρέπεται να τις αναβαθμίζουν μόνο μία φορά ανά σεζόν για τον έλεγχο του κόστους σε μειωμένα επίπεδα.

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΥΨΟΥΣ ΚΑΙ HOLESHOT 

Στη νέα εποχή από το 2027, όλες οι συσκευές μεταβολής ύψους οδήγησης και holeshot θα απαγορευτούν. Αυτό θα ελέγξει την απόδοση και θα κάνει το άθλημα πιο ασφαλές, ειδικά κατά τις εκκινήσεις αγώνων. Αυτό θα δώσει επίσης ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην ικανότητα κάθε αναβάτη, όπως ακριβώς και η αεροδυναμική, στοχεύει στην αύξηση της ικανότητάς του να προσπερνά.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ GPS 

Για ακόμη περισσότερη ανάλυση του αγωνιστικού χώρου, δεδομένα GPS από όλους τους αναβάτες θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις ομάδες μετά από κάθε περίοδο δοκιμών και χρονομετρημένων γύρων. Η παροχή δεδομένων σε όλους τους ανταγωνιστές προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες προόδου για τις ομάδες και τους αναβάτες με χαμηλότερες επιδόσεις και με ελεγχόμενο κόστος. Η πρόσβαση σε αυτό το εύρος δεδομένων θα βοηθήσει να γίνει το άθλημα πιο ασφαλές και θα αυξήσει επίσης το επίπεδο γνώσης που είναι διαθέσιμο στους οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ 

Το τρέχον σύστημα παραχώρησης, που εισήχθη στο τέλος της σεζόν του 2023, θα συνεχιστεί – αλλά καθώς οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ το 2027, όλοι οι κατασκευαστές θα ξεκινήσουν τη σεζόν στην Κατάταξη Β. Στη συνέχεια θα αξιολογηθούν ξανά στη μέση της σεζόν, στο καλοκαίρι του 2027 και μπορεί να αλλάξει η κατάταξη προς τα πάνω ή προς τα κάτω για να υπάρχει πρόσβαση σε περισσότερες ή λιγότερες παραχωρήσεις. Αυτό το σύστημα ανάδρασης σημαίνει ότι η απόδοση των κατασκευαστών λαμβάνεται υπόψη από την 1η Ημέρα, διατηρώντας τον αγωνιστικό χώρο όσο το δυνατόν πιο κοντά καθώς ξεκινά μια νέα εποχή.

Για τους αναβάτες, για το άθλημα, για το σόου: το MotoGP™ το 2027 θα είναι ασφαλέστερο, πιο βιώσιμο και ακόμη πιο θεαματικό από ποτέ.

 

15 May, 2024 Ώρα 12:14

297,471 θαυμαστές στο Le Mans γράφουν ιστορία στο MotoGP™

Thumbnail

Το Γαλλικό GP του 2024 καταρρίπτει το ρεκόρ όλων των εποχών για να γίνει το γεγονός του MotoGP™ με τις περισσότερες παρουσίες θεατών στην ιστορία.

Close

Το Michelin® Grand Prix de France 2024 έκανε ένα απίστευτο σόου μέχρι τον τελευταίο γύρο και ένα πλήθος που έσπασε ρεκόρ ήταν εκεί για να το δει. Ένα εντυπωσιακό δέος 297,471 θαυμαστών συνέρρευσαν στο ιστορικό Le Mans όλο το Σαββατοκύριακο, καθιστώντας το Grand Prix με τις περισσότερες επισκέψεις στην ιστορία.

Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε στο Γαλλικό GP του 2023, όταν 278,805 θαυμαστές συμμετείχαν στο MotoGP™ για να γιορτάσουν το 1000ο Grand Prix. Το Le Mans θέτει τώρα ένα νέο σημείο αναφοράς, καθώς το MotoGP™ συνεχίζει να καταγράφει εντυπωσιακά επίπεδα ανάπτυξης, που συνδυάζονται μόνο με την απίστευτη δράση στην πίστα.

Close

 

Carmelo Ezpeleta, Διευθύνων Σύμβουλος της Dorna Sports, κατόχου των δικαιωμάτων MotoGP™:

«Η ατμόσφαιρα στο Le Mans είναι θρυλική και για καλό λόγο. Ο απίστευτος “βρυχηθμός” από το πλήθος είναι μια από τις πιο αγνές εκφράσεις πάθους για τον αθλητισμό στον κόσμο και είναι προνόμιο να τον ακούμε». «Αφού το Le Mans σημείωσε νέο ρεκόρ προσέλευσης όλων των εποχών την περασμένη σεζόν, το σημείο αναφοράς ήταν υψηλό, αλλά το GP της Γαλλίας του 2024 πέτυχε.

Σχεδόν 300,000 άτομα το Σαββατοκύριακο είναι απολύτως απίστευτο και είναι απόδειξη της δουλειάς παγκόσμιας κλάσης που αναλαμβάνει ο PHA Claude Michy (ο οργανωτής και promoter του αγώνα) κάθε χρόνο. Η διοργάνωση είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε κάθε φορά που αγωνιζόμαστε: εκπληκτικοί αγώνες στην πίστα που γεμίζουν τις κερκίδες, σε συνδυασμό με μια πλήρη ατζέντα δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας για να κάνουν κάθε λεπτό του Σαββατοκύριακου κάτι ξεχωριστό για κάθε οπαδό και την ομάδα του για τη δέσμευσή τους στο MotoGP».

«Όσο για τους οπαδούς, είναι εξίσου αφοσιωμένοι στο άθλημα και το δείχνουν κάθε φορά που βγαίνουμε στην πίστα. Είναι νέοι και διαφορετικοί, αντανακλώντας τη δύναμη του MotoGP που αλληλοεπιδρά με ένα ευρύ κοινό και δημιουργεί μια ισχυρή σύνδεση. Όπως θέλουμε να αναπτυχθεί το άθλημα σε όλο τον κόσμο, αυτό είναι η απόδειξη της ιδέας ότι το MotoGP είναι για όλους – και μόλις ακούσετε τους κινητήρες να βρυχώνται από το pitlane, ξέρετε ότι είναι για εσάς».

«Σε ευχαριστούμε, Le Mans, που μοιράζεσαι το εκπληκτικό πάθος σου μαζί μας καθώς συνεχίζουμε να γράφουμε ιστορία. Είναι χαρά μας να μοιραζόμαστε τη σκηνή μαζί σου στο πιο συναρπαστικό άθλημα του κόσμου».

Close

Αναλυτικά τα στοιχεία προσέλευσης είναι:

Πέμπτη και Παρασκευή 86,323

Σάββατο: 92,003

Κυριακή: 119,145

Σύνολο: 297,471