Rally

15 Sep, 2021 Ώρα 14:39

14 χρόνια χωρίς τον Colin McRae

Thumbnail

Πέρασαν κιόλας 14 χρόνια από τις 15 Σεπτεμβρίου 2007, ημέρα κατά την οποία ο Colin McRae έφυγε από κοντά μας σε ατύχημα με ελικόπτερο που στοίχισε τη ζωή σε ακόμη τρία άτομα μεταξύ των οποίων ο γιος του, Johnny.

Close

Ο χαμός του Colin McRae υπήρξε μια από τις πλέον δυσάρεστες ειδήσεις για τον κόσμο του WRC και άφησε δυσαναπλήρωτο κενό. Έστω και αν ουσιαστικά δεν είχε πλήρη εμπλοκή στο θεσμό από το 2004, ο Σκοτσέζος ήταν και θα παραμείνει εσαεί, μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές στην ιστορία των ράλλυ, αλλά και του μηχανοκίνητου αθλητισμού συνολικά.

 

Close

 

Σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια, το ελικόπτερο που πιλοτάριζε ο Colin McRae, κατέπεσε κοντά στην κατοικία του Σκοτσέζου, από δικό του λάθος, όπως έδειξαν αργότερα οι έρευνες. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, όλοι οι επιβάτες του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν. Πέραν του McRae, που ήταν 39 ετών, εκείνο το ατύχημα κόστισε ακόμη τη ζωή του 5χρονου γιου του, Johnny, του 6χρονου φίλου του, Ben Porcelli και του φίλου του McRae, Graeme Duncan.

Close

 

 

Με την θεαματική οδήγηση και την παρουσία του εν γένει, ο Colin McRae συνέβαλλε τα μέγιστα στην εκτόξευση της δημοτικότητας των ράλλυ, κατά τη δεκαετία του ’90. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και η δημιουργία του βιντεοπαιχνιδιού “Colin McRae Rally” το 1998, που έφερε το σπορ κοντά σε κοινό νεότερης ηλικίας, το οποίο απέκτησε πάθος για τα ράλλυ και τον Σκοτσέζο οδηγό.

 

 

O Colin McRae, που ήταν ενεργός στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ από το 1992 έως το 2003, ενώ έπειτα έλαβε μέρος σποραδικά σε αγώνες μέχρι το 2006, αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλλυ το 1995, με Subaru Impreza. Το 1999, πήρε μεταγραφή από τη Subaru στη Ford με ποσό ρεκόρ, που έφερε για πρώτη φορά οδηγό ράλλυ, σε αντίστοιχα επίπεδα αμοιβής με εκείνα των πιλότων της Formula 1. Το 2003, μετακόμισε στην Citroen, με την οποία συμμετείχε για τελευταία φορά, με πλήρη εμπλοκή, στο WRC.

 

 

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο McRae είχε 146 συμμετοχές στο WRC, όπου κατέκτησε 25 νίκες, κατέχοντας προσωρινά το σχετικό ρεκόρ ενώ ανέβηκε 42 φορές στο βάθρο και πέτυχε 477 φορές τον ταχύτερο χρόνο σε ειδική διαδρομή. Ωστόσο, το στοιχείο που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν ο εντυπωσιακός τρόπος οδήγησης, καθώς πολλές φορές ξεπερνούσε τα όρια, δίνοντας την αίσθηση ότι κυνηγά το αδύνατο. Αυτό, τον έχρισε σε αγαπημένο οδηγό των θεατών, οι οποίοι τον αποθέωναν σε κάθε του πέρασμα, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

 

 

Όπως προκύπτει και από την σχετική ψηφοφορία που διενεργήθηκε πριν από μερικούς μήνες στην ιστοσελίδα μας, για τον αγαπημένο Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ράλλυ  ο Colin McRae δημιούργησε ιδιαίτερη σχέση και με τους Έλληνες φίλους του σπορ. Άλλωστε, παραμένει μέχρι σήμερα πολυνίκης του Ράλλυ Ακρόπολις με 5 νίκες (1996, 1998 με Subaru Impreza και 2000, 2001, 2002 με Ford Focus), με τα περάσματά του στις ελληνικές ειδικές διαδρομές, να μνημονεύονται ακόμη και σήμερα με δέος και νοσταλγία.

 

 

Σύμφωνα με δηλώσεις του David Richards, 10 χρόνια μετά το θάνατο του McRae, οι δύο Βρετανοί είχαν προβεί σε συζητήσεις για επιστροφή του Σκοτσέζου στο WRC το 2008, με τη Subaru, κάτι που εντέλει δε μάθαμε ποτέ αν θα τελεσφορούσε…

 

 

Είναι τελικά ο Colin ο πιο θεαματικός οδηγός όλων των εποχών στα ράλι; Δεν ξέρω αν έχω να σου δώσω απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος έχασε πρόωρα έναν χαρισματικό, “τρελό”, ασυμβίβαστο οδηγό. Ο Nicki Grist είχε πει ότι εκεί που φαινομενικά δεν υπάρχει χώρος για να περάσει, ο Colin θα τον δημιουργήσει.

Στην τελική, στις μνήμες όλων των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού, η εικόνα του Σκοτσέζου είναι αυτή:

Συμμετείχα στους αγώνες διότι αγαπούσα να οδηγώ τα αυτοκίνητα, αλλά επίσης, αγαπούσα να τα οδηγώ όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα.

Αν στο τέλος οι άνθρωποι με μνημόνευαν για κάτι, θα ήθελα να είναι αυτό…

 

If in doubt, flat out….

Colin McRae 5/8/1968- 15/9/2007

 

 

Πηγή: 4troxoi, αρχείο Burnout Cyprus

17 Sep, 2021 Ώρα 15:55

Το Ράλλυ Κύπρος επιστρέφει στην Πλατεία Ελευθερίας

Thumbnail

Μετά από δύο και πλέον δεκαετίες ο εθνικός μας αγώνας επιστρέφει στην Πλατεία Ελευθερίας με την οποία είχε συνδεθεί άρρηκτα, ιδιαιτέρως τη δεκαετία του ’90, καθώς από εκεί, στην καρδιά της πρωτεύουσας, δινόταν η εκκίνηση, ενώ εκεί φιλοξενείτο και η τελετή τερματισμού. 

Close

Η εκκίνηση του 49ου διεθνούς Ράλλυ Κύπρος θα δοθεί την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στην ανακαινισμένη Πλατεία Ελευθερίας και συγκεκριμένα στον προαύλιο χώρο του ιστορικού, παλαιού κτηρίου του Δημαρχείου Λευκωσίας, μπροστά στους μαρμάρινους κίονες ιωνικού ρυθμού. Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα θα διέλθουν από τη βόρεια πλευρά της Πλατείας Ελευθερίας και διασχίζοντας την οδό Κωστάκη Παντελίδη θα φτάσουν την Πλατεία Σολωμού, παίρνοντας πορεία για το Service Park στην Αγλαντζιά. 

Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου στις 18:00 η τελετή του τερματισμού και θα γίνει η στέψη των νικητών. 

Close

«Ανυπομονούμε να υποδεχτούμε το Ράλλυ Κύπρος»

«Με ενθουσιασμό καλωσορίζουμε το 49ο διεθνές Ράλλυ Κύπρος στη Λευκωσία. Είναι σημαντικό για εμάς που η σπουδαιότερη διεθνής αθλητική διοργάνωση που φιλοξενεί η Κύπρος επιστρέφει φέτος στην καρδιά της ανανεωμένης πρωτεύουσας» δηλώνει ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και προσθέτει: «ανυπομονούμε να υποδεχτούμε τους διαγωνιζόμενους με τα αγωνιστικά τους αυτοκίνητα στο εμβληματικό κτήριο που επί δεκαετίες φιλοξενούσε το Δημαρχείο Λευκωσίας στον προμαχώνα που δεσπόζει της ανακαινισμένης σήμερα Πλατείας Ελευθερίας – σημείο αναφοράς για τη Λευκωσία και ολόκληρη την Κύπρο».

Καταλήγοντας, ο κ. Γιωρκάτζης σημειώνει: «φιλοξενώντας το Ράλλυ Κύπρος, στέλνουμε παντού το μήνυμα ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης μας αλλάζει. Γίνεται όμορφο, προσβάσιμο, λειτουργικό προσελκύοντας και μεγάλες διοργανώσεις –αθλητικές και όχι μόνο».

Close

 

 

«Χαρούμενοι που επιστρέφουμε»

Η Αλυτάρχης του 49ου διεθνούς Ράλλυ Κύπρος κυρία Νάγια Κοντοπούλου αναφέρει σχετικά: «είναι και για εμάς μεγάλη χαρά που ο αγώνας επιστρέφει στην καρδιά της Λευκωσίας, εκεί απ’ όπου εδραιώθηκε. Πιστεύουμε ότι το Ράλλυ Κύπρος θα συμβάλει στην ανάδειξη της νέας εικόνας του κέντρου της πρωτεύουσας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για τη φιλοξενία και τη συνεργασία, τόσο το Δήμο Λευκωσίας και προσωπικά τον κ. Γιωρκάτζη όσο και το Δήμο Αγλαντζιάς και το Δήμαρχο Ανδρέα Κωνσταντίνου». 

Το 49ο Ράλλυ Κύπρος διοργανώνεται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου και είναι ο 4ος γύρος του Μεσανατολικού Πρωταθλήματος Ράλλυ και 4ος & 5ος γύρος του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ράλλυ. 

Τη φετινή διοργάνωση χορηγούν η Cablenet, τα λιπαντικά ENEOS Motor Oil της Ψάλτης Auto Parts, η Honda, η ANCO Catering Equipment, η Prodata και το νερό Φαρμακάς, ενώ υποστηρίζουν οι Δήμοι Λευκωσίας και Αγλαντζιάς καθώς και η Αστυνομία Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.cyprusrally.com.cy.