Rally

13 Oct, 2020 Ώρα 17:26

Αντίστροφη μέτρηση για το Ράλλυ Κύπρος 2020

Thumbnail

Συνέντευξη Τύπου ενόψει του Ράλλυ Κύπρος 2020 που διεξάγεται το τριήμερο 16-18 Οκτωβρίου, παρέθεσε το πρωί της Τρίτης (13/10) ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου. Είναι ο δεύτερος γύρος του φετινού Πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής, μετέχουν 24 πληρώματα και περιλαμβάνει 11 ειδικές διαδρομές.

Close

Στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου βρέθηκαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αντώνης Μιχαηλίδης, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας επί θεμάτων αθλητισμού κ. Φοίβος Ζαχαριάδης, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ Δρ Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη και η Αλυτάρχης του αγώνα κα Νάγια Κοντοπούλου. Παρών ήταν επίσης ο κ. Γιώργος Μιλής. εκ μέρους της Αστυνομίας Κύπρου. 

Στην Ομιλία του ο κ. Μιχαηλίδης έκανε μια σύντομη αναδρομή στην 50χρονη πορεία του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου ως φορέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου στην Κύπρο και στη διοργάνωση αγώνων Παγκόσμιου και Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο νησί μας για να τονίσει με έμφαση πως «καμιά άλλη χώρα στον κόσμο, του βεληνεκούς της Κύπρου, δεν έχει να επιδείξει τέτοια ιστορία στη διοργάνωση Διεθνών Αγώνων Ράλλυ, ούτε σε καμιά άλλη χώρα έχει απονεμηθεί από την FIA το ειδικό βραβείο για την καλύτερη διοργάνωση διεθνούς αγώνα από ερασιτεχνική ομάδα εθελοντών, βραβείο που απονεμήθηκε στον ΚΣΑ το 2018». 

Close

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως «οι αυστηρές προϋποθέσεις που τίθενται  για μετάβαση από χώρα σε χώρα αποτέλεσαν τον λόγο που οι πλείστοι διαγωνιζόμενοι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος δήλωσαν απροθυμία να υποβληθούν στην επίπονη διαδικασία που συνεπάγεται η κάθοδος τους στην απόμακρη (από το κέντρο της Ευρώπης) Κύπρο. Επειδή η διοργάνωση του ευρωπαϊκού σκέλους του αγώνα μας εξ υπακούει καταβολή ψηλού χρηματικού ποσού δικαιωμάτων στον promoter και αυξημένα οργανωτικά έξοδα λόγω COVID-19, το ευρωπαϊκό σκέλος δυστυχώς έπρεπε να ακυρωθεί. Θα επικεντρωθούμε στη διοργάνωση ενός καθ’ όλα άρτιου διεθνούς αγώνα που προσμετρά στο Πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής».

Ο κ. Φοίβος Ζαχαριάδης έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στον αγώνα, νικητής της πρώτης διοργάνωσης του οποίου υπήρξε ο αδελφός του Βίκτωρας. Αφού χαρακτήρισε τον εαυτό του «άνθρωπο του αθλήματος του αυτοκινήτου» και στάθηκε στο γεγονός πως «το 2000 ένα όνειρο δεκαετιών έγινε πραγματικότητα με τη συμπερίληψη Ράλλυ Κύπρος στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος», εξέφρασε την ελπίδα πως «από το 2021, με την ανάλογη στήριξη από το Κράτος, ο αγώνας θα επιστρέψει στο καλεντάρι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και θα συνεχίσει τη λαμπρά πορεία που χάραξε στα πρώτα 50 χρόνια ζωής του».

Close

Η Δρ. Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη σημείωσε ότι η «η ανάληψη αυτής της διεθνούς εμβέλειας διοργάνωσης από τον Κυπριακό Συνδέσμου Αυτοκινήτου έχει την καθολική οικονομική υποστήριξη της Κυπριακής Πολιτείας μέσω του ΚΟΑ. Συγκαταλέγεται στις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, που προβάλλουν ιδιαίτερα τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, αλλά και τον αθλητισμό του τόπου μας γενικότερα». 

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «η φετινή διοργάνωση του Ράλλυ Κύπρος διεξάγεται κάτω από αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας με τον κορωνοϊό, αλλά έγινε κατορθωτή μετά από έντονες προσπάθειες του Κ.Σ.Α, τη διοίκηση του οποίου συγχαίρω ιδιαίτερα». 

 

 

«Δεν ήταν επιλογή η ματαίωση»

Η Αλυτάρχης του Ράλλυ Κύπρος σημείωσε ότι «το 2020 είναι μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά η οποία δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα, ειδικά στις διεθνείς διοργανώσεις, όπως η δική μας. Ωστόσο, η ματαίωση της μακροβιότερης και σημαντικότερης

διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης του τόπου δεν ήταν επιλογή για εμάς τους διοργανωτές» και συνέχισε: «η αίγλη του Ράλλυ Κύπρος παραμένει μεγάλη και γι’ αυτό τα βλέμματα των ανθρώπων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας θα είναι στραμμένα στην Κύπρο τις προσεχείς ημέρες, αναμένοντας από εμάς να φέρουμε εις πέρας έναν υψηλού επιπέδου αγώνα».

Αναφερόμενη στο αγωνιστικό κομμάτι η κα Κοντοπούλου ανέφερε ότι «την Παρασκευή έχουμε μόνο την εκκίνηση από το χώρο του Service Park. Δυστυχώς αυτή θα

διεξαχθεί χωρίς θεατές. Το Σάββατο ξεκινά το αγωνιστικό μέρος του αγώνα με τρείς ειδικές διαδρομές το πρωί οι οποίες θα επαναληφθούν και το απόγευμα. Για την Κυριακή, θα τρέξουμε την ειδική διαδρομή στα Λεύκαρα και μετά στον Αναλυόντα οι οποίες θα επαναληφθούν το μεσημέρι. Τελευταία διαδρομή του αγώνα η υπερειεδική στην πίστα της Άχνας. Εκεί οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν ένα μοναδικό θέαμα από την εξέδρα, με τα αγωνιστικά να διαγωνίζονται σε μια ασφάλτινη διαδρομή 3,3χλμ, την Eneos Super Special Stage. Αμέσως μετά θα γίνει η τελετή τερματισμού και οι απονομές».

Υπογραμμίστηκε πως η πρόσβαση των θεατών δεν επιτρέπεται ούτε στο Service Park, ούτε στην αρχή και στο τέλος κάθε ειδικής διαδρομής, παρά μόνο στην Eneos Super Special Stage. 

Τιμή σε δύο σπουδαίους του αθλήματος

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από το πρώτο Διεθνές Ράλλυ Κύπρος, 

ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου θα τιμήσει δύο από τους πρωτεργάτες του αυτοκινηταθλήματος στον τόπο και ειδικά του Ράλλυ Κύπρος. Πρόκειται για  τους Λώρη Ελληνα και Κόκο Ιωνίδη. Ο Λώρης Έλληνας ήταν μέλος του πληρώματος που κέρδισε το Ράλλυ Κύπρος το 1970, μαζί με τους Βίκτωρα Ζαχαριάδη και Roger Fisher, ενώ ο Κόκος Ιωνίδης ήταν μια σημαντική φιγούρα στον χώρο του αυτοκινήτου και του

μηχανοκίνητου αθλητισμού στον τόπο μας. 

Έτσι, το έπαθλο για το πρώτο κυπριακό πλήρωμα μετονομάζεται σε «Loris Ellinas trophy» ενώ το έπαθλο για το πρώτο κυπριακό πλήρωμα στην υπερειδική διαδρομή σε «Kokos Ionides trophy».

Τον αγώνα διοργανώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου με Χρυσό Χορηγό την CABLENET και Χορηγούς τα λιπαντικά ENEOS και την Ψάλτης Auto Parts. Τη διοργάνωση υποστηρίζουν ο Δήμος Αγλαντζιάς, η Αστυνομία Κύπρου, το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΓΡΟΣ, το Shark Energy Drink και οι εταιρείες Thomason Machinery, Sigan, Anco, Smartway Motors και STS Events. 

 

18 Nov, 2020 Ώρα 11:45

Στην κόψη του ξυραφιού το πρωτάθλημα ράλι by Psaltis/ENEOS

Thumbnail

Με τους Σίμο Γαλαταριώτη και Αντώνη Ιωάννου να ανεβαίνουν πρώτοι στη ράμπα του τερματισμού, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου ο έκτος γύρος του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ράλι Psaltis Autoparts & ENEOS Motor Oil 2020. Τον αγώνα διοργάνωσε ο Όμιλος Φίλων Αυτοκινήτου και τελούσε υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου. Τα 21 πληρώματα που δήλωσαν συμμετοχή είχαν να αντιμετωπίσουν δέκα ειδικές διαδρομές (πέντε επαναλαμβανόμενες), τρείς το Σάββατο και δύο την Κυριακή.

Close

 

 

Το πλήρωμα του Volkswagen Polo GTI R5 ήταν ασυναγώνιστο στις έξι ειδικές διαδρομές του Σαββάτου αποκτώντας ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους. Την Κυριακή έριξαν ρυθμούς εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη διαφορά που έκτισαν από την πρώτη μέρα και με σωστή διαχείριση κατάφεραν να φτάσουν στην νίκη. Κέρδισαν επίσης και μια από τις τέσσερις ειδικές της μέρας. Με αυτό τον τρόπο επισφράγισαν τη μεγαλειώδη εμφάνιση τους η οποία τους διατηρεί στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και σε απόσταση αναπνοής από τους πρωτοπόρους.

 

Close

 

Οι περσινοί πρωταθλητές Παντελή-Χριστοδούλου με το Citroen DS3 R5 κατάφεραν μετά από δυνατές μάχες με τους Γιάγκου-Κυριάκου να ολοκληρώσουν τον αγώνα στη δεύτερη θέση γενικής, ενώ οι Γιάγκου-Κυριάκου με Hyundai i20 R5 συμβιβάστηκαν τελικά με την τρίτη θέση. Ένα αποτέλεσμα που τους κρατά στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

Οι Χριστοδούλου και Ξενοφώντος με το Subaru Impreza Sti έκαναν ένα εξαιρετικό αγώνα και κατάφεραν να τερματίσουν στην τέταρτη θέση οι γενικής και πρώτοι στην κατηγορία RC2. Στην πέμπτη θέση πλασαρίστηκαν ο Παφίτης/ Βασιλείου με Mitsubishi Lancer Evo 9 και την πρώτη εξάδα συμπλήρωσαν οι Πετρίδης/Ανδρονίκου με Mitsubishi Lancer EVO9.

 

 

Μεγάλοι νικητές στη δικίνητη κατηγορία αναδείχθηκαν οι Χρυσόστομος Παντελή και Θωμάς Θεοφάνους με Ford Fiesta. Το πλήρωμα αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση το Σάββατο και την Κυριακή χωρίς να πάρουν περιττά ρίσκα έλεγξαν το ρυθμό πανηγυρίζοντας στο τέλος τη νίκη. Δεύτεροι τερμάτισαν οι Τανούσης-Χριστοδούλου με Toyota Yaris οι οποίοι κέρδισαν παράλληλα και την δεύτερη θέση στην κατηγορία RC4. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι Παναγιώτης και Ανδρέας Ξενοφώντος με Honda Civic, οι οποίοι δεν ολοκλήρωσαν την πρώτη μέρα και επέστρεψαν την Κυριακή υπό το καθεστώς Rally 2. Στις δύο τελευταίες θέσεις τερμάτισε το μικτό πλήρωμα των Κώστα Μιχαηλίδη/Λευτέρη Λαού με Subaru Impreza Sti και το αρχάριο πλήρωμα των Νίκου και Στέφανου Μάρκου με Suzuki Vitara.

 

 

Από τα 21 πληρώματα που πήραν εκκίνηση κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον αγώνα τα 12. Επόμενος σταθμός για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ράλι είναι το Ράλι Αφροδίτης που είναι  προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 12-13 Δεκεμβρίου.

Χορηγός του αγώνα καθώς και του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ράλι είναι η εταιρία Ψάλτης Ανταλλακτικά και τα λιπαντικά ENEOS.