Το περασμένο Σαββατοκύριακο 19-20 Νοεμβρίου διεξήχθη ο πέμπτος και έκτος γύρος του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ράλι by Psaltis Auto Parts & ENEOS Motor Oil, με διοργανωτή την Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου. Ένας αγώνας που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη.
Το πλήρωμα των Δημοσθένους/Χριστοδούλου με Skoda Fabia R5, κατάφερε να εκμεταλλευτεί και να διαχειριστεί το ένα και μοναδικό λάθος που έκαναν οι περσινοί πρωταθλητές στην πρώτη ειδική και με πολύ σωστή στρατηγική έφτασαν στην πρώτη τους νίκη με το Skoda Fabia. Στην δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Γαλαταριώτης /Ιωάννου με το VW Polo GTi R5. Το σκασμένο ελαστικό της πρώτης ειδικής διαδρομής μπορεί να ανέτρεψε τα αρχικά τους σχέδια όμως στη συνέχεια πίεσαν στα όρια στις υπόλοιπες ειδικές διαδρομές γράφοντας τον ταχύτερο χρόνο σε όλες. Παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να πάρουν την νίκη, όμως, με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα κατέκτησαν το φετινό πρωτάθλημα. Την τελευταία θέση στο βάθρο κατέλαβαν οι Παφίτης/Γραμμένος με το Mitsubishi Lancer Evo IX. Το πλήρωμα είχε μια σταθερή παρουσία, εκμεταλλεύτηκε τις πολλές αποχωρήσεις ανεβαίνοντας για πρώτη φορά στο βάθρο φέτος. Με το αποτέλεσμα αυτό μπαίνουν άμεσα στο κυνήγι του τίτλου στην κατηγορία RC2 τον οποίο θα κυνηγήσουν στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς.

Τέταρτοι γενικής και πρώτοι στην 2WD τερμάτισαν οι Χαράλαμπος Τιμοθέου και Παναγιώτης Σιάλος με Peugeot 208 Rally4. Το πλήρωμα με όπλο την τεράστιά τους εμπειρία κατάφερε με ένα εξαιρετικό αγώνα να κερδίσουν και πλέον θα κυνηγήσουν όλες τους τις πιθανότητες για τον τίτλο στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς.

Στην πέμπτη θέση γενικής και πρώτους στην RC4 βρίσκουμε το πλήρωμα των Πανίκου Πολυκάρπου και Κωνσταντίνου Σιάλου, επίσης με το Comline Peugeot 208 Rally4. Το πλήρωμα ταλαιπωρήθηκε από διάφορα προβλήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα όμως δεν το έβαλαν κάτω και πάλεψαν μέχρι τέλους. Μπορεί να μην τα κατάφεραν αλλά το θέμα τίτλου είναι ακόμη ανοικτό. Η πολύ καλή εμφάνιση για τους Παντελή/Νέστωρος συνοδεύτηκε με την έκτη θέση γενικής. Το πλήρωμα στην πρώτη του εμφάνιση με το Peugeot 208 R2 ήταν αρκετά ανταγωνιστικό και επίσης ολοκλήρωσε στην δεύτερη θέση της RC4. Έβδομοι γενικής τερμάτισαν οι Γιάγκου/Νικολάου με το Psaltis Autoparts Hyundai i20 R5, οι οποίοι επέστρεψαν την Κυριακή υπο καθεστώς Rally 2 και αγωνίστηκαν με στόχο ένα πλασάρισμα ψηλά στην γενική κατάταξη.

Στην όγδοη θέση και πρώτοι στην RC5 οι Σωτήρης και Χρήστος Πετρακίδης με Ford Fiesta, οι οποίοι μετά από αυτό το αποτέλεσμα έμειναν μόνοι πρώτοι στην κατηγορία.
Οι Σκορδής/Χρυσάνθου με (Ford Fiesta) τερμάτισαν στην όγδοη θέση και δεύτεροι στην RC5, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Σταύρου/Πιερή με Psaltis/ENEOS Suzuki Swift. Στην 11η θέση και πρώτοι στην κατηγορία RCS2 οι Νικηφόρου – Καροτσάκης με Subaru Impreza) και στην δωδέκατη θέση και πρώτοι στην RCS1 τερμάτισαν οι Μιχάλης Σοφοκλέους - Ευαγόρας Παντελίδης με το Psaltis Autoparts Volkswagen Golf.

Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με τον τερματισμό στο χώρο της Κρατικής Έκθεσης, κατά στη διάρκεια του Boyz Stuff Show 2022. Εκεί όπου πλήθος κόσμου παρακολούθησαν την τελετή λήξης και τις απονομές επάθλων στους τερματίσαντες. Το έπαθλο στους νικητές έδωσε ο Υπουργός Οικονομιών Κωνσταντίνος Πετρίδης ενώ στους Γαλαταριώτη και Ιωάννου ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος Δημήτρης Μιχελακάκης. Το έπαθλο για το τρίτο πλήρωμα έδωσε ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου.

Παράλληλα, και ύστερα από πρωτοβουλία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου και τη στήριξη της εταιρείας Ψάλτης Ανταλλακτικά, διοργανώθηκε φιλανθρωπική εκδήλωση με στόχο την ενίσχυση του προγράμματος ΑΛΜΑ του Ιδρύματος «Θεοτόκος» Αμερίκος Αργυρίου ((κέντρο ανάπτυξης δεξιοτήτων του παιδιού). Μια πρωτοβουλία αγάπης και προσφοράς από το νερό και χΡώμα, «φτιάξε μια καρδιΑΛΜΑ» της κεραμίστριας ´Αντρης Ευριπίδου Αταλιώτη. Εκεί όπου οι αθλητές ζωγράφισαν τις κεραμικές καρδιές μαζί με τα παιδιά.
Το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ράλι συνεχίζεται και ολοκληρώνεται με το Ράλι Αφροδίτης που θα διεξαχθεί στις 17-18 Δεκεμβρίου.
Κύριος Χορηγός του αγώνα είναι η εταιρεία Ψάλτης Auto Parts με τις μπαταρίες Exide και την Comline Auto Parts.

WRC Rally Chile Bio Bío 2025: Τέσσερις διεκδικητές του φετινού παγκόσμιου τίτλου στο WRC ξεκινούν ένα δύσκολο αγώνα στη Λατινική Αμερική
Σήμερα, Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου ξεκινάει ο 11ος από τους 14 γύρους του παγκοσμίου πρωταθλήματος WRC. Τα πληρώματα της πρώτης (WRC) και δεύτερης κατηγορίας (WRC2) μετά τον αγώνα στην Παραγουάη πέρασαν την οροσειρά των Άνδεων και μεταφέρθηκαν στη Χιλή όπου εκεί ξεκινάει σήμερα ο δεύτερος αγώνας που γίνεται στην Λατινική Αμερική.
Οι δρόμοι στις ειδικές διαδρομές είναι βατοί και σε γενικές γραμμές καλύτεροι από όσο περίμεναν τα πληρώματα. Όμως υπάρχουν παγίδες και αρκετές δυσκολίες. Για παράδειγμα χθες έβρεχε οπότε αλλάζει η στρατηγική τόσο όσον αφορά τις γόμες όσο και οι σημειώσεις που έγιναν με στεγνό χώμα.
Υπάρχουν ακόμη σε κάποιες ειδικές δένδρα και ομίχλη. Ένα λάθος στο βρεγμένο χώμα αρκεί για να καταλήξει το αυτοκίνητο στην πυκνή βλάστηση. Στο Ράλλυ στη Χιλή υπάρχουν αρκετές τυφλές και «κυματιστές» στροφές.

Στη Χιλή γίνεται ο προτελευταίος χωμάτινος αγώνας. Υπάρχει ακόμη ένας – ο τελευταίος στο φετινό πρωτάθλημα στη Σαουδική Αραβία- και μεσολαβούν δύο ασφάλτινοι. Ένας στην Κεντρική Ευρώπη και ένας στην Ιαπωνία.
Να δούμε λίγο τη βαθμολογία.
Οι Elfyn Evans- Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally) προηγούνται με 198 βαθμούς. Ξεκινούν πρώτοι στη Χιλή και «ανοίγουν» το δρόμο στους υπόλοιπους.
Στην συνέχεια με 191 βαθμούς ακολουθούν οι Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally 1). Με διαφορά μόλις δύο βαθμών, 189 βαθμούς ακολουθούν οι Sebastien Ogier- Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally 1).
Οι τέταρτοι που μπορούν να διεκδικήσουν τίτλο είναι οι Ott Tanak- Martin Jarveoja Estonia (Hyundai i20 Rally1) με 180 βαθμούς.
Θα μπορούσαμε να εντάσσαμε στους διεκδικητές του φετινού τίτλου τους περσινούς παγκόσμιους Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Rally1) που έχουν 150 βαθμούς. Το γεγονός ότι βρίσκονται 48 βαθμούς πίσω από τους Elfyn Evans- Scott Martin θεωρείται αδύνατον να γίνει ανατροπή. Λάθη με τόσο έμπειρα πληρώματα δεν γίνονται. Και αυτό οι Βέλγοι το γνωρίζουν πολύ καλά.
Αντίθετα για τα τέσσερα πρώτα πληρώματα που οι διαφορές είναι μικρές, εύκολα γίνονται οι ανατροπές.
Χθες έγινε το shakedown μήκους 6.79 χλμ. Οι χρόνοι δεν μετρούν στον αγώνα. Όμως παίρνουμε μια γεύση. Πιο γρήγοροι με χρόνο 3.21.5 ήταν οι Εσθονοί Tanak-Jarveoja. Ένα δευτερόλεπτο πιο αργοί (3.21.6) ήταν οι Rovanpera-Halttunen και τρίτοι με χρόνο 3.21.8 ήταν οι Εvans-Martin. Οι Ogier-Landais έκαναν 3.22.9 και οι Andrien Fourmoux- Alefandre Coria (Hyundai i20 Rally1) «έγραψαν» 3.23.1
Η πραγματική μάχη όμως ξεκινάει σήμερα. Στον αγώνα έχουν δηλώσει 49 πληρώματα. Όμως στο shakedown, τέσσερα πληρώματα δεν εμφανίσθηκαν. Στον αγώνα όμως δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν.
Οι αγωνιζόμενοι από σήμερα μέχρι και την Κυριακή θα κάνουν 16 χωμάτινες ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 306.76 χλμ.
Στη Χιλή για τους Elfyn Evans- Scott Martin που ξεκινούν πρώτοι, τα πράγματα θα είναι δύσκολα αν βρέχει. Αυτοί που θέλουν τη βροχή γιατί σίγουρα θα ευνοηθούν από τη θέση που ξεκινούν είναι οι Γάλλοι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ogier ξέρει και διαλέγει τις σωστές γόμες. Και είναι και κάτι ακόμη. Έχει 8 παγκόσμιους τίτλους και πριν αποσυρθεί από το WRC θέλει να κάνει 9 τους τίτλους του.
