Rally

11 Sep, 2023 Ώρα 09:52

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023: Μεγάλος νικητής ο 22χρονος Kalle Rovanpera με Toyota Yaris

Thumbnail

Στην επέτειο για τα 70 χρόνια του, το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις τα είχε όλα: ανατροπές, αγωνία, θέαμα και έντονες συγκινήσεις. Σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, που ζει ακόμη τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων και θρηνεί θύματα, η φετινή διοργάνωση αποτελεί μια ηλιαχτίδα αισιοδοξίας.

Close

Από την ΕΚΟ Super Special Stage στην Πλατεία Νερού μέχρι τη Wolf Power Stage της τελευταίας ημέρας, μέσα σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό με λασπωμένες διαδρομές και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, 69 πληρώματα έδωσαν επικές μάχες τιμώντας στο έπακρο τα γενέθλια ενός θεσμού, που διόλου άδικα είναι γνωστός ως το «Ράλλυ των Θεών».

Ο πιο φημισμένος αγώνας του WRC φέτος έγινε ακόμα πιο απρόβλεπτος, απαιτητικός και δραματικός. Ο σκληρότερος των τελευταίων ετών! Τόσο, ώστε σχεδόν όλοι οι οδηγοί δεν παρέλειψαν να δώσουν συγχαρητήρια και να ευχαριστήσουν τη διοργάνωση, που σύμφωνα με τον νικητή της κατηγορίας WRC2, Andreas Mikkelsen, «έκανε απίστευτη δουλειά για να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο αγώνας».

Close

 

 

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 ολοκληρώθηκε με το δεύτερο πέρασμα από την Ε.Δ. Γραμμένη, το οποίο αποτελούσε και την Wolf Power Stage του φετινού αγώνα. Μία διαδρομή που (όπως και στο πρώτο πέρασμα λίγες ώρες πριν) έχει μειωθεί από τα 19.77χλμ. στα 9χλμ. λόγω υπερβολικά κακής κατάστασης του δρόμου από την τελευταία κακοκαιρία.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως στην Power Stage δίνονται πρόσθετοι βαθμοί στα πέντε ταχύτερα πληρώματα, ανεξάρτητα με την θέση τους στη γενική κατάταξη του αγώνα. Παράλληλα, σε αντίθεση με τις κανονικές ειδικές διαδρομές, οι οποίες χρονομετρούνται με ακρίβεια δεκάτου του δευτερολέπτου, η χρονομέτρηση της Power Stage γίνεται με ακρίβεια χιλιοστού του δευτερολέπτου.

Ο Rovanpera ήταν ταχύτερος και στην Power Stage και εξασφάλισε την τεράστια νίκη του στο φετινό EKO Ράλλυ Ακρόπολις 2023. Παρόλο που δεν υπήρχε λόγος να πιέσει κατάφερε να κάνει το γρηγορότερο πέρασμα σε 6:28.1, ακολούθησε με +2.5 ο Evans o οποίος βγήκε και δεύτερος στην γενική κατάταξη του αγώνα. Τρίτος ο Sordo με +2.6 ο οποίος βγήκε τρίτος στην γενική βαθμολογία του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023.

Ο Kalle Rovanpera μόλις σημείωσε την 3η του νίκη στο φετινό πρωτάθλημα του WRC ( Πορτογαλία – Εσθονία  – Ελλάδα) και την 34η νίκη σε Wolf Power Stage. Παραμένει πρώτος και στην γενική βαθμολογία του WRC 2023.

Close

Ο ίδιος δήλωσε ««Είμαι ανακουφισμένος. Θέλαμε να επιστρέψουμε στις νίκες, είναι ωραίο να νικάς. Το αυτοκίνητο είναι πολύ γρήγορο, ευχαριστώ την ομάδα. Το προσπάθησα στην power stage, αλλά πάντα αυτό κάνουμε».

Η τελική κατάταξη του EKO Ράλλυ Ακρόπολις 2023 είναι:

 

Έπειτα από τέσσερις ημέρες συνεχούς δράσης, η επετειακή 70η έκδοση του εθνικού αγώνα της Ελλάδας έφτασε στο τέλος της. Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 ήταν μία μεγάλη επιτυχία. Τόσο οργανωτικά όσο και από την άποψη του δράματος που προσέφερε μέχρι και την τελευταία ειδική.

Η προσέλευση των θεατών ήταν πολύ ικανοποιητική και στην συντριπτική του πλειοψηφία το ελληνικό κοινό έδειξε έμπρακτα την αγάπη του για το Ακρόπολις, χωρίς υπερβολές. Αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά ευχάριστο και αποδεικνύει ότι ο ιστορικός αυτός αγώνας εκτός από παρελθόν έχει και λαμπρό μέλλον.

Εξάλλου ευχή όλων μας είναι το Ακρόπολις να παραμείνει για πάντα στο πρόγραμμα του παγκοσμίου πρωταθλήματος Ράλλυ, όπως και κάποια στιγμή να καταφέρουμε να δούμε και την Κύπρο μας σε αυτό το πολυπόθητο άθλημα!

 

#69 Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen

Είμαι ανακουφισμένος. Θέλαμε να επιστρέψουμε στις νίκες, είναι ωραίο να νικάς. Το αυτοκίνητο είναι πολύ γρήγορο, ευχαριστώ την ομάδα. Το προσπάθησα στην power stage, αλλά πάντα αυτό κάνουμε.

Ήταν μια δύσκολη βδομάδα με σκληρές συνθήκες που ξεκίνησαν από τις αναγνωρίσεις. Ξεκινώντας πρώτος δεν περίμενα ένα καλό αποτέλεσμα, οπότε το συναίσθημα είναι υπέροχο.

Είναι καλό να μαζεύουμε νίκες, η επόμενη πρόκληση είναι ο τίτλος και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Ήταν μεγάλη δοκιμασία και για τους ανθρώπους εδώ και ήταν πολύ όμορφο που είδαμε τόσους πολλούς Έλληνες θεατές στις ειδικές, σε αυτές τις δύσκολες γι΄ αυτούς στιγμές. Ήταν όμορφο που καταφέραμε να τους δώσουμε λίγη χαρά.

 

#33 Elfyn Evans/Scott Martin

Δεν ήταν τόσο άσχημα στο τέλος. Είναι ανακούφιση, θάλαμε τη δεύτερη θέση και βαθμούς στην power stage. Δεν ήταν το τέλειο Σαββατοκύριακο, αλλά το πρωτάθλημα συνεχίζεται.

Σταθήκαμε τυχεροί που παραμείναμε στο ράλλυ μετά το πρόβλημα με το ψυγείο. Χάσαμε βέβαια πάνω από ένα λεπτό, αλλά το γεγονός πως είμαστε δεύτεροι θα πρέπει να μας χαροποιεί.

Αποτελεί πάντα μεγάλη πρόκληση η οδήγηση σε αυτό το ράλλυ. Ίσως δεν προσφέρει τον ίδιο ενθουσιασμό και τη συγκίνηση ενός ράλλυ στη Φινλανδία ή την Εσθονία, αλλά έχει τις δικές του προκλήσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το πρωτάθλημα.

 

#11 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe

Δεν ξέρω αν είναι καλός χρόνος, δεν νομίζω ότι είναι αρκετά καλός. Γενικά χάρηκα γιατί το αυτοκίνητο ήταν καλό, είχαμε καλή στρατηγική, όλα ήταν ιδανικά, μέχρι που αυτή η αναθεματισμένη λακκούβα χτες μας στοίχισε τη νίκη.

Θα μπορούσε να είναι πολύ καλά τα πράγματα, θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει τη νίκη, αλλά δυστυχώς τα χθεσινά προβλήματα έβαλαν ένα πρόωρο τέλος στις ελπίδες για τη νίκη και τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Ήταν ένα απογοητευτικό Σαββατοκύριακο. Οι ειδικές ήταν πολύ ωραίες για να είμαι ειλικρινής, μου άρεσε η οδήγηση, αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που αξίζαμε.

 

#8 Ott Tanak/Martin Jarveoja

Δεν ένιωσα πως τα πήγαμε καλά, αλλά έκανα ό,τι μπορούσα. Η Παρασκευή ήταν καταστροφική για όλους, αλλά πήραμε την απόφαση να συνεχίσουμε και απέδωσε τελικά.

Μου άρεσαν οι ειδικές, το διασκέδασα. Είναι δύσκολο να πεις τι θα μπορούσε να έχει συμβεί, τα πάντα είναι πιθανά στα ράλλυ.

 

#17 Sebastien Ogier/Vincent Landais

Θέλω να πάω σπίτι! Δεν έχω πολλά να πω. Μερικές φορές είναι έτσι στα ράλλυ. Σε αυτόν τον αγώνα η τύχη δεν ήταν με το μέρος μας. Προχωράμε στον επόμενο αγώνα.

Το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό. Μετά την καταιγίδα η οργάνωση έκανε πολύ καλή δουλειά για να συνεχιστεί το ράλλυ και πρέπει να τους ευχαριστήσουμε γι΄ αυτό.

 

#4 Esapekka Lappi/Janne Ferm

Έκανα κάποια μικρά λάθη, αλλά οδήγησα επιθετικά. Δεν ήταν το Σαββατοκύριακο μας. Την επόμενη φορά θα είμαστε καλύτεροι. Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα την Παρασκευή και το Σάββατο και χάσαμε πολύ χρόνο, αλλά σίγουρα ήταν σημαντικό ότι τερματίσαμε.

Τελικά το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο κακό, αλλά απέχει πολύ από το ιδανικό. Οι ειδικές ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι κατά τη διάρκεια των αναγνωρίσεων και οι διοργανωτές έκαναν καλή δουλειά. Δεν έχω κανένα παράπονο».

 

#18 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston

Προσπάθησα, αλλά έκανα πολλά λάθη. Το αυτοκίνητο είναι καλύτερο, αλλά δεν το εκμεταλλεύτηκα στο έπακρο. Πρέπει να βελτιωθώ σε αυτό. Ευχαριστώ την ομάδα, έκαναν πολύ καλή δουλειά.

Ήταν ένα πολύ δύσκολο ράλλυ. Πέρσι ήταν η πρώτη μου φορά εδώ και δεν έμεινα ικανοποιημένος από την επίδοσή μου. Φέτος το αυτοκίνητο λειτούργησε άψογα και ευχαριστήθηκα τις ειδικές.

Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες και σκληρές, είναι ένα πραγματικά απαιτητικό ράλλυ. Ανυπομονώ πραγματικά να βρεθώ στο βάθρο του Ακρόπολις κάποια στιγμή στο μέλλον -θα σήμαινε πολλά για μένα.

 

#6 Daniel Sordo/Candido Carrera

Έκανα ό,τι μπορούσα Ο Elfyn είχε επίσης κακοτυχία στο ράλλυ. Δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την επίδοσή μου το Σαββατοκύριακο, αλλά είναι καλό αποτέλεσμα η τρίτη θέση.

Συνέβησαν πολλά, όπως σε ένα κανονικό ράλλυ Ακρόπολις, αλλά καταφέραμε να επιβιώσουμε. Ήταν ένα πολύ δύσκολο ράλλυ το φετινό, λόγω των συνθηκών. Δεν είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, θα ήθελα να έχω πετύχει καλύτερο ρυθμό, αλλά η τρίτη θέση δεν είναι άσχημη.

 

#9 Ιορδάνης Σερδερίδης/Frederic Miclotte

Είμαστε πρώτοι Έλληνες, διασκεδάσαμε, ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες θεατές. Ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για εμάς. Ήθελα να είμαι ο πρώτος Έλληνας και το καταφέραμε.

Δεν υπήρχε έντονος ανταγωνισμός, γιατί οι καλύτεροι αντίπαλοι -όπως ο Λάμπρος, ο Αλέξανδρος και ο Παναγιώτης- εγκατέλειψαν. Παρόλα αυτά κάναμε καλό αγώνα, χωρίς προβλήματα και κλαταρίσματα, και πετύχαμε μια καλή θέση στη γενική κατάταξη. Το διασκεδάσαμε σε όλες τις ειδικές!

 

13 Jun, 2024 Ώρα 15:13

Επόμενη στάση η Κόρινθος για τους Πολυκάρπου-Βότση!

Thumbnail

Το ταξίδι των Πανίκου Πολυκάρπου-Γιώργου Βότση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ Χώματος συνεχίζεται. Αυτή τη φορά, το δίδυμο θα αγωνιστεί στο Ράλλυ Κορίνθου, τρίτο γύρο του θεσμού, με την ίδια συνταγή. Το Ελληνοκυπριακό πλήρωμα θα μοιραστεί ένα Peugeot 208 Rally4 της δικίνητης κατηγορίας, σε έναν αγώνα που αποτελείται από «ακροπολικές» ειδικές διαδρομές.

Close

«Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας στο φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ Χώματος και αγωνιζόμαστε στον τρίτο αγώνα του που διεξάγεται με επίκεντρο την Κόρινθο», ήταν τα πρώτα λόγια του Πανίκου Πολυκάρπου, ο οποίος συνέχισε: «Θα αγωνιστούμε για πρώτη φορά στις συγκεκριμένες ειδικές διαδρομές, οι οποίες είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με αυτές που συναντήσαμε στον Πύργο τον προηγούμενο μήνα. Από ότι είδα στα βίντεο που δημοσίευσε η οργάνωση, μου αρέσουν, καθώς είναι γρήγορες και φαρδιές ως επί το πλείστον, ωστόσο πιστεύω πως θα γλιστράνε αρκετά και σε αυτό θα εστιάσουμε στις αναγνωρίσεις μας που θα κάνουμε λίγο πριν τον αγώνα.  Με τον συνοδηγό μου, Γιώργο Βότση, θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις σωστές σημειώσεις, ώστε να περιγράψουμε με ακρίβεια τις διαδρομές.»

 

Close

 

Αναφορικά με τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούν κατά τη διάρκεια του Ράλλυ Κορίνθου, ο 33χρονος οδηγός, που εκπροσώπησε την Κύπρο σε δύο αγώνες του Junior WRC το 2014, δήλωσε: «Η ζέστη που θα επικρατεί καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου δεν με πτοεί, καθώς είμαι συνηθισμένος από υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κύπρο. Οι συνθήκες θα είναι ίδιες για όλα τα πληρώματα και είμαστε έτοιμοι να ριχτούμε στη μάχη!».

Close

Ο στόχος για το δίδυμο των Πολυκάρπου-Βότση είναι να έχει έναν απροβλημάτιστο αγώνα, χωρίς λάθη, προκειμένου να παραμείνει ζωντανό στη μάχη του τίτλου στην F2: «Έπειτα από την έξοδο που είχαμε στο Ολυμπιακό Ράλλυ, χάσαμε λίγο έδαφος στο κυνήγι του τίτλου στη δικίνητη κατηγορία. Ο στόχος στην Κόρινθο είναι να ξεκινήσουμε προσεκτικά για να δούμε που βρισκόμαστε σε σχέση με τους αντιπάλους μας και στη συνέχεια να πράξουμε ανάλογα. Θέλουμε πάση θυσία να τερματίσουμε στον αγώνα και να έχουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών στην κατηγορία, κάτι που θα χαροποιήσει ιδιαίτερα και τους χορηγούς μας, χωρίς τους οποίους δεν θα ήταν δυνατή η συμμετοχή μας στο θεσμό.», ήταν τα λόγια του Πανίκου Πολυκάρπου, ο οποίος πρόσθεσε: «Ο ανταγωνισμός στην F2 στον συγκεκριμένο αγώνα θα είναι ακόμη πιο ισχυρός αφού συμμετέχουν οι δυο φορές πρωταθλητές της κατηγορίας, Λευκαδίτης- Ακράτος. Είναι θετικό που επέστρεψε στην κατηγορία ένα ακόμη δυνατό πλήρωμα. Μέσω του συναγωνισμού, βελτιωνόμαστε και αυτό είναι κάτι που συνεχώς το επιδιώκουμε».

 

 

Οι Πανίκος Πολυκάρπου- Γιώργος Βότσης θα συμμετάσχουν στο Ράλλυ Κορίνθου  με Peugeot 208 Rally4 των κατηγοριών F2 (N-A-R) και C5 της ομάδας του Shockslab, η οποία  συμμετέχει φέτος στο πρωτάθλημα με δύο αυτοκίνητα. Ομόσταβλοι των Πολυκάρπου- Βότση είναι οι Δημήτρης Παλαιοκώστας- Ανδρέας Βίγκος, οι οποίοι βρίσκονται στην κορυφή του Πρωταθλήματος της F2 στα μισά του θεσμού.

Ο αγώνας που θα λάβει χώρα την Κυριακή 16 Ιουνίου, έχει κέντρο την πόλη της Κορίνθου και αποτελείται από 5 ειδικές διαδρομές 71 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Ιουνίου θα διεξαχθεί το shakedown μήκους 2,14 χιλιομέτρων και το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου της Κορίνθου θα υποδεχθεί τα 48 πληρώματα στην Πανηγυρική Εκκίνηση του αγώνα.

 

 

Την προσπάθεια του πληρώματος στηρίζουν η εταιρεία Medea Trans, μια εταιρεία αφοσιωμένη στη μεταφορά ιατρικών προϊόντων, φαρμάκων και ιατρικών ειδών, που προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε πολλές περιοχές της Ελληνικής επικράτειας.

Επίσης, στο πλευρό των Πολυκάρπου-Βότση βρίσκονται τα λιπαντικά αυτοκινήτου Mannol Oil. Οι εταιρείες Shockslab, Alkis Car Servicing, Rally Art Technology, Sotirchos Engineering και το βουλκανιζατέρ ελαστικών του Βασίλη Αντωνιάδη είναι υπεύθυνοι για την προετοιμασία και συντήρηση του αγωνιστικού αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε την προσπάθεια του Πανίκου Πολυκάρπου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:  https://www.facebook.com/panik99