Rally

10 May, 2024 Ώρα 13:19

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Με αρκετές αλλαγές οι Ειδικές Διαδρομές του φετινού αγώνα- Ελεύθερη η πρόσβαση στην Υπερειδική

Thumbnail

Ο δέκατος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA για το 2024 είναι το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις. Θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου και όπως ανακοίνωσε η διοργάνωση του αγώνα φέτος οι Ε.Δ θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένες ενω η πρόσβαση στην Υπερειδικη θα είναι ελεύθερη

Close

Τα πληρώματα που θα συμμετάσχουν στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024, θα βρεθούν απέναντι σε μια νέα πρόκληση. Τι είναι όμως αυτό που αλλάζει όχι το χαρακτήρα του αγώνα αλλά τη χάραξη των ειδικών διαδρομών.

Στο ωράριο του αγώνα περιλαμβάνονται ειδικές διαδρομές ταυτόσημες με τον σκληρό χαρακτήρα του. Οι φίλοι των ράλλυ γνωρίζουν πόσο δύσκολες είναι οι Ειδικές Διαδρομές «Ταρζάν», «Ρεγκίνι», «Άγιοι Θεόδωροι». ‘Εχουν επανέλθει ε.δ. που «αγκαλιάστηκαν» από τους θεατές. Άλλες παλιότερα, όπως το Οινοχώρι στη Φωκίδα, μέρος του οποίου στις αρχές του 2000 χρησιμοποιήθηκε ως Shakedown, και άλλες έως και πρόσφατα, όπως η Θήβα.

Close

 

 

Μεταξύ των αλλαγών σε επίπεδο ε.δ. είναι η προσθήκη της Άνω Παύλιανης, που θα ξεκινάει από το Κουμαρίτσι και θα τερματίζει στην αφετηρία της γνωστής Παύλιανης, όπως και της Δάφνης, που είναι μια πιο μικρή εκδοχή της ε.δ. Πύργος των προηγούμενων ετών.

Η σημαντικότερη αλλαγή στο φετινό ωράριο έχει να κάνει με τη σειρά που οι αγωνιζόμενοι θα βρεθούν στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Αττικής, οι οποίες διαδοχικά θα υποδεχθούν το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024 δεν θα ξεκινήσει κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης αλλά από τη Λαμία. Προσωπικά διαφωνούμε. Γιατί ο μεγάλος μας αγώνας, ο “αγώνας των θεών” όπως τον αποκαλούν οι αγωνιζόμενοι αλλάζει σημείο εκκίνησης. Το Ράλλυ Ακρόπολις έγινε παγκοσμίως γνωστό από τις φωτογραφίες της εκκίνησης με τα αγωνιστικά κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Έτσι έμαθαν οι γιαπωνέζοι την Ελλάδα και μας επισκέφθηκαν για να δουν από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης. Μάλλον η σύγχρονη λογική δεν στέκεται σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες. Κρίμα.

 

Close

 

Όμως σε αυτην αλλαγή δεν φταίει η οργάνωση του αγώνα. Είναι απαίτηση των υπευθύνων του WRC για περιορισμό των χιλιομέτρων που δεν είναι αγωνιστικά και περιορισμό των ωρών για να μην εξαντλούνται οι αγωνιζόμενοι.

Ας επιστρέψουμε στο φετινό αγώνα του WRC που μετράει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.

Για πρώτη φορά λοιπόν στην ιστορία, ο αγώνας θα ξεκινήσει από τη Λαμία, όπου και φέτος θα είναι το κέντρο του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024 , το service park στους χώρους της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας καθώς επίσης και το κέντρο τύπου. Τη φετινή διοργάνωση τη διαφοροποιεί από τις προηγούμενες ο χώρος που θα διεξαχθεί η Υπερειδικη που προς το παρόν δεν είναι ανακοινώσιμη από τη διοργάνωση. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι καλύτερη από πέρυσι. Όπως όμως μάθαμε φέτος η πρόσβαση των θεατών θα είναι ελεύθερη.

Συνήθως η Υπερειδικη στους αγώνες του WRC γίνονται την πρώτη αγωνιστική ημέρα .

Φέτος δεν θα γίνει την πρώτη αλλά τη δεύτερη ημέρα. Θα είναι η τελευταία ειδική του Σαββάτου.

 

 

Ο αγώνας των τριών ημερών

Η πανηγυρική εκκίνηση (Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου) θα γίνει εμπρός από την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, όπου εκεί θα βρίσκεται το Service Park και το Αρχηγείο του αγώνα. Οι αγωνιζόμενοι αλλά και οι μηχανικοί θα διανυκτερεύουν στην περιοχή γύρω απο τη λαμία , καθώς το πρώτο σκέλος θα εξελιχθεί μεταξύ Φωκίδας και Ευρυτανίας.

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου

Το πρώτο σκέλος, την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει 6 Ειδικές Διαδρομές ( 3Χ2) 133,96 χλμ. που είναι το μεγαλύτερο σκέλος του αγώνα. Η πρώτη ημέρα θα είναι και η πιο δυναμική αφού ολοι θα κινηθούν επιθετικά για να κάνουν διαφορές. Η αμυντική προσέγγιση δεν ταιριάζει την πρώτη ημέρα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024.

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου

Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου ο αγώνας περιλαμβάνει άλλες 6 Ειδικές Διαδρομές με πορεία προς το Λουτράκι με μια μόνο επαναλαμβανόμενη Ειδική Διαδρομή με το σκέλος να «κλείνει» με την Υπερειδικη που είναι μικρότερη από δύο χιλιόμετρα. Οι πρώτοι αγωνιστικοί ήχοι θα ακουστούν στην ε.δ. Ρεγκίνι, η οποία είναι όμοια με την περυσινή Ελάτεια με αντίθετη φορά, ενώ στην πορεία τα πληρώματα θα συνεχίσουν με την ε.δ. Θήβα. Η «Ρεγκίνι», είναι η μεγαλύτερη Ειδική Διαδρομή του αγώνα (28.27 χλμ). Είναι η πρώτη του 2ου σκέλους και η 7η του αγώνα. Τα συνολικά χλμ. των Ειδικών Διαδρομών του 2ου σκέλους είναι 115,22 χλμ. Το σημείο που θα γίνει  η Υπερειδικη θα ανακοινωθεί σύντομα και όπως είπαμε παραπάνω θα έχει ελεύθερη είσοδο. Αυτό σημαίνει περισσότερο κόσμο.

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου

Η Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου είναι η 3η και τελευταία ημέρα του αγώνα. Θα γίνουν τρείς Ειδικές Διαδρομές με συνολικά 53,6 χλμ με την power stage που δίνει βαθμούς στα 5 ταχύτερα πληρώματα έχει μήκος 18.06, χλμ.

Επόμενος σταθμός το νοτιότερο άκρο της διαδρομής, για τους Αγίους Θεοδώρους και το Λουτράκι, που αποτελούν παραλλαγές των γνωστών διαδρομών της περιοχής. Τα συνολικά αγωνιστικά χιλιόμετρα του αγώνα είναι 303,23. Θα συμπληρωθούν την τελευταία ημέρα, Κυριακή, με τις ε.δ. Οινοχώρι και Ελευθεροχώρι. Το Ελευθεροχώρι θα είναι η τελευταία ειδική και επομένως η Power Stage του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024.

 

16 May, 2024 Ώρα 11:28

Με υψηλές φιλοδοξίες οι Πανίκος Πολυκάρπου- Γιώργος Βότσης στην Πελοπόννησο

Thumbnail

Μετά τη νίκη τους στον πρώτο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλλυ Χώματος οι Πανίκος Πολυκάρπου- Γιώργος Βότσης συμμετέχουν με υψηλές φιλοδοξίες στο 44ο Ολυμπιακό Ράλλυ με κέντρο τον Πύργο Ηλείας. Το μικτό ελληνοκυπριακό δίδυμο θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε έναν ιδιαίτερο αγώνα που διεξάγεται σε μια πανέμορφη περιοχή της Ελλάδας με τις ειδικές του να περνάνε μέσα από το φημισμένο δρυοδάσος της Φολόης.

Close

“Πιστοί στο φετινό μας πρόγραμμα συμμετέχουμε και στο δεύτερο αγώνα του Πρωταθλήματος, το Ολυμπιακό Ράλλυ στην Ηλεία. Έχουμε ακούσει πολλά για τις ειδικές της περιοχής και το δάσος της Φολόης και ανυπομονούμε να τις δούμε από κοντά. Έχουμε επίσης μάθει ότι ο κόσμος της περιοχής διψάει για αγώνες και γεμίζει τις ειδικές διαδρομές  και εμείς θα είμαστε εκεί για να προσφέρουμε θέαμα” δήλωσε ο 33χρονος Κύπριος οδηγός που έχει θέσει ως στόχο φέτος την κατάκτηση του πρωταθλήματος της δικίνητης κατηγορίας F2 και όχι μόνο.

 

Close

 

“Είναι αλήθεια ότι ο συναγωνισμός στον πρώτο αγώνα της χρονιάς δεν ήταν αυτός που περιμέναμε οπότε δεν περιοριστήκαμε στη διεκδίκηση της νίκης στην κατηγορία μας, αλλά στοχεύσαμε και ψηλά στη γενική. Στον Πύργο όμως θα είναι διαφορετικά τα πράγματα αφού οι τοπικοί οδηγοί είναι εξαιρετικά γρήγοροι και υπολογίσιμοι αντίπαλοι. Η φύση των ειδικών μάλιστα είναι διαφορετική από τους αγώνες στην Κύπρο, με πιο στενά και τεχνικά κομμάτια, οπότε θα με βοηθήσει πολύ η εμπειρία του συνοδηγού μου Γιώργου Βότση σε αυτές τις συνθήκες. Είναι θετικό που πριν τον αγώνα θα υπάρχει shakedown, όπου θα ρυθμίσουμε κατάλληλα το αυτοκίνητο στις απαιτήσεις των ειδικών της περιοχής”, ήταν τα λόγια του Πανίκου Πολυκάρπου, ο οποίος δήλωσε αναφορικά με το στόχο του στον Πύργο: “Θα δώσουμε και εδώ τον καλύτερο μας εαυτό ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Κύριο μέλημά μας είναι να κάνουμε έναν απροβλημάτιστο αγώνα και να προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε σε χρόνους κάποια από τα τετρακίνητα αυτοκίνητα που συμμετέχουν στο Ολυμπιακό Ράλλυ. Ευχόμαστε καλό αγώνα σε όλα τα πληρώματα και καλή διασκέδαση στους πολυάριθμους θεατές που θα βρεθούν στα βουνά.”

Close

 

 

Οι Πανίκος Πολυκάρπου- Γιώργος Βότσης θα συμμετάσχουν στο Ολυμπιακό Ράλλυ  με Peugeot 208 Rally4 των κατηγοριών F2 (N-A-R) και C5 της ομάδας του Shockslab, η οποία  συμμετέχει φέτος στο πρωτάθλημα με δύο αυτοκίνητα. Ομόσταβλοι των Πολυκάρπου- Βότση είναι οι Δημήτρης Παλαιοκώστας- Ανδρέας Βίγκος με τα δύο πληρώματα της ομάδας να κατακτούν τις δύο πρώτες θέσεις της κατηγορίας στον πρώτο αγώνα της χρονιάς. 

Ο αγώνας έχει κέντρο τον Πύργο Ηλείας και αποτελείται από 6 ειδικές διαδρομές 80 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Το Ολυμπιακό Ράλλυ αποτελεί τον δεύτερο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλλυ, ενός θεσμού που συνολικά απαρτίζεται από τέσσερις αγώνες.

Την προσπάθεια του πληρώματος στηρίζουν η εταιρεία Medea Trans, μια εταιρεία αφοσιωμένη στη μεταφορά ιατρικών προϊόντων, φαρμάκων και ιατρικών ειδών, που προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε πολλές περιοχές της Ελληνικής επικράτειας και τα λιπαντικά αυτοκινήτου Mannol Oil. Η Shockslab, η Alkis Car Servicing και η Rally Art Technology είναι υπεύθυνες για την προετοιμασία και συντήρηση του αγωνιστικού αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε την προσπάθεια του Πανίκου Πολυκάρπου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:  https://www.facebook.com/panik99