Rally

07 Sep, 2023 Ώρα 09:52

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Δύσκολα τα πράγματα για τους οδηγούς

Thumbnail

Το πρόγραμμα διέλευσης των πληρωμάτων από τις ειδικές διαδρομές χρειάστηκε να αλλάξει επανειλημμένα αφού οι κακές καιρικές συνθήκες έκαναν τις ειδικές απροσπέλαστες.

Close

Η κακοκαιρία Daniel άλλαξε αρκετές φορές το πρόγραμμα των αναγνωρίσεων του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις. Φυσικά η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην ταλαιπωρία που έχουν υποστεί οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών αλλά και στους ανθρώπους που βρήκαν το θάνατο από τα ορμητικά νερά που παρέσυραν αυτοκίνητα ακόμη και στη θάλασσα.

Ωστόσο και τις τρείς ημέρες των αναγνωρίσεων των Ειδικών Διαδρομών, οι επικεφαλής ασφαλείας του αγώνα, όσο και οι παρατηρητές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), παρακολουθώντας κάθε εξέλιξη των καιρικών συνθηκών αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε τροποποίηση του προγράμματος, αρχικά αποφασίζοντας τη μείωση του μήκους της ε.δ. Γραμμένη κατά 10,77 χλμ.

Close

 

 

‘Επειτα από αξιολόγηση των συνθηκών και της κατάστασης του οδοστρώματος, αποφασίστηκε η ακύρωση του προγραμματισμένου για σήμερα  Shakedown.

Οι αναγνωρίσεις σε όλους τους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος δεν γίνονται με τα εργοστασιακά αυτοκίνητα αλλά με «νορμάλ» και με ταχύτητες που ορίζει ο ΚΟΚ σε κάθε χώρα.

Χθες μετά τη λήξη των αναγνωρίσεων οι οδηγοί αναφέρθηκαν στην κατάσταση των δρόμων (Ε.Δ):

#69 Kalle ROVANPERÄ / Jonne HALTTUNEN

«Σίγουρα δεν είναι οι συνθήκες που έχουμε συνηθίσει στο Ράλλυ Ακρόπολις. Οι ειδικές έχουν πολύ νερό και λάσπη. Το έδαφος είναι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με άλλους αγώνες και γλιστράει ακόμα περισσότερο – δεν υπάρχει καθόλου πρόσφυση».

Close

#33 Elfyn EVANS / Scott MARTIN

«Στο κινητό έρχονται συνέχεια μηνύματα έκτακτης ανάγκης! Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ο καιρός στη συνέχεια. Σίγουρα οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές αυτήν τη στιγμή. Από την άλλη, ξέρουμε ότι οι ειδικές μπορούν να στεγνώσουν πολύ γρήγορα. Θα δούμε τι θα γίνει».

#11 Thierry NEUVILLE / Martijn WYDAEGHE

«Θα είναι δύσκολες οι συνθήκες. Και το είδαμε από τις αναγνωρίσεις, που έγιναν υπό αντίξοες συνθήκες. Θα είναι μία μεγάλη πρόκληση για εμάς. Οι σημειώσεις μας δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, επειδή ο καιρός μπορεί να αλλάξει και οι ειδικές να στεγνώσουν. Κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε υψηλότερες ταχύτητες. Αναμφίβολα δε θα είναι εύκολο».

#8 Ott TÄNAK / Martin JÄRVEOJA

«Για την ώρα είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες».

#17 Sebástien OGIER / Vincent LANDAIS

«Οι συνθήκες είναι δύσκολες και έχει αρκετή λάσπη στις ειδικές. Θα είναι μία πρόκληση για όλους, διότι αν αλλάξει ο καιρός δε θα ξέρουμε τι να περιμένουμε. Δεν πιστεύω ότι θα μετρήσει μόνο η εμπειρία, αλλά και η τύχη».

#4 Esapekka LAPPI / Janne FERM

«Περιμέναμε τελείως διαφορετικές συνθήκες στο Ακρόπολις. Είναι μεγάλη η πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε. Αν η βροχή σταματήσει και οι δρόμοι στεγνώσουν ως ένα βαθμό, θα είναι επίσης δύσκολο».

#18 Takamoto KATSUTA / Aaron JOHNSTON

«Αυτήν τη στιγμή οι συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες. Ελπίζω να στεγνώσουν ως ένα βαθμό οι δρόμοι. Πολλά μπορεί να αλλάξουν, αλλά δεν είναι μόνο το νερό στις ειδικές που μας απασχολεί, αλλά και το γεγονός ότι αρκετές πέτρες έχουν πέσει στο δρόμο».

#6 Daniel SORDO / Cándido CARRERA

«Ειλικρινά, οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες. Υπάρχει πολύ λάσπη στο δρόμο. Κάποιες ειδικές είναι σε καλή κατάσταση, αλλά γενικά είναι δύσκολες στην οδήγηση».

#7 Pierre-Louis LOUBET / Nicolas GILSOUL

«Δεν είναι οι τυπικές συνθήκες που περιμένεις από έναν αγώνα στην Ελλάδα. Είναι πολύ δύσκολα, πολύ κοντά στο να είναι σχεδόν αδύνατο να οδηγήσεις. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες».

#9 Jourdan SERDERIDIS / Frederic MICLOTTE

«Μπορεί τώρα να κάνουμε αναγνωρίσεις σε βρεγμένες επιφάνειες, αλλά την Κυριακή θεωρώ ότι θα έχουν στεγνώσει οι δρόμοι. Παραμένω αισιόδοξος για τον καιρό».

#20 Andreas MIKKELSEN / Torstein ERIKSEN

«Οι συνθήκες είναι δύσκολες σήμερα, αλλά πιστεύω ότι θα είναι καλύτερες τις ημέρες του αγώνα».

#21 Yohan ROSSEL / Arnaud DUNAND

«Είναι τρελό! Συνήθως, το Ακρόπολις είναι ένας αγώνας που διεξάγεται σε τελείως στεγνές επιφάνειες. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, εξάλλου θα είναι ίδιες οι συνθήκες για όλους».

#22 Sami PAJARI / Enni MÄLKÖNEN

«Δεν περίμενα αυτό τον καιρό όταν ήρθα στην Ελλάδα. Θα είναι μία πρόκληση για εμάς και εγώ από την πλευρά μου θα κάνω το καλύτερο που μπορώ».

#23 Oliver SOLBERG / Elliott EDMONDSON

«Σίγουρα, είναι ενδιαφέρον! Αναμφίβολα, αποτελεί μία επιπλέον πρόκληση για εμάς και οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές σε σχέση με ό,τι έχουμε συνηθίσει. Θα έλεγα ότι γλιστράει περισσότερο σε σχέση με τις βρεγμένες ειδικές του Ράλλυ Σαφάρι. Επιπλέον, οι ειδικές εδώ είναι σαφώς πιο στενές, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχεις περιθώριο λάθους».

#24 Fergus GREENSMITH / Jonas ANDERSSON

«Οι συνθήκες είναι χειρότερες ακόμα και από του Ράλλυ Μ. Βρετανίας. Μόνο κάποιες ειδικές δεν έχουν πρόβλημα από τη λάσπη. Ελπίζω η βροχή να σταματήσει σύντομα και όλα να κυλήσουν ομαλά».

#27 Adrien FOURMAUX / Alexandre CORIA

«Έχει πολύ λάσπη. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να δούμε πώς θα είναι οι συνθήκες στον αγώνα».

#28 Marco BULACIA / Diego VALLEJO

«Αναμφίβολα, θα είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον αγώνας. Θα πρέπει να προβλέψουμε πώς θα είναι οι συνθήκες στο δρόμο. Ο καιρός θα αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών και δε θα ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε».

#29 Martin PROKOP / Michal ERNST

«Σε αυτή την περιοχή πολλές φορές ο καιρός αποδεικνύεται περίεργος. Περισσότερο μοιάζει με το Ράλλυ Μ. Βρετανίας, αν και η λάσπη εδώ γλιστράει πολύ περισσότερο. Ελπίζω να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες».

#32 Grégoire MUNSTER / Louis LOUKA

«Οι αναγνωρίσεις ήταν αρκετά δύσκολες. Δεν ξέρουμε τι μπορούμε να περιμένουμε, αφού όλοι αναφέρουν πως ο καιρός θα αλλάξει. Θα δούμε τι θα γίνει».

#35 Robert VIRVES / Craig DREW

«Σίγουρα, δεν είναι οι συνθήκες που περιμένεις ταξιδεύοντας στην Ελλάδα. Αλλά, μπορείς να οδηγήσεις. Αν ο καιρός αλλάξει, θα πρόκειται για μία τελείως διαφορετική ιστορία».

#36 Alexandros TSOULOFTAS / Stelios ELIA

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να το απολαύσουμε σε αυτές τις συνθήκες. Το Ελευθεροχώρι είναι σε άσχημη κατάσταση. Στην Κορινθία ήταν καλύτερα, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα είναι στον αγώνα. Σίγουρα και η επιλογή ελαστικών είναι σημαντική. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολος αγώνας».

#37 Lambros ATHANASOULAS / Nikolaos ZAKCHAIOS

«Η Γραμμένη δεν είναι τόσο δύσκολη, απαιτεί προσοχή, ενώ το Ελευθεροχώρι είναι σε χειρότερη κατάσταση και έχει πολλή λάσπη. Ο Ταρζάν δεν είναι απροσπέλαστος, ενώ διαφορετικές σε σχέση με τις αναγνωρίσεις θα είναι οι συνθήκες στις ειδικές του Λουτρακίου μετά τις σημερινές βροχοπτώσεις».

#45 Georgios KECHAGIAS / Christos KOUZIONIS

«Οι ειδικές έχουν πολλή λάσπη και γλιστράει αρκετά. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή».

#46 Panagiotis ROUSTEMIS / Nikolaos PETROPOULOS

«Θα δούμε πώς θα είναι ο αγώνας. Δεν πιστεύω ότι θα προλάβουν να στεγνώσουν οι ειδικές. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολλή λάσπη. Σίγουρα θα είναι σημαντική και η επιλογή των ελαστικών».

#47 Vasileios VELANIS / Ioannis VELANIS

«Αγώνας επιβίωση! Τόσα χρόνια δεν έχω συναντήσει αντίστοιχες συνθήκες. Ελπίζουμε μέχρι το Σάββατο και την Κυριακή να αλλάξει ο καιρός και τα δεδομένα. Έχουν βγει πέτρες κάτω από τις λάσπες, με αποτέλεσμα να είναι πολύ σκληρές οι επιφάνειες».

#48 Chrysostomos KARELLIS / Ilias PANAGIOTOUNIS

«Έχει πολύ λάσπη, αλλά το σημαντικό είναι πως δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάσταση στο δρόμο όταν αρχίσει ο αγώνας. Ακόμα και όταν περάσαμε από το Λουτράκι οι ειδικές ήταν στεγνές και με τις σημερινές βροχοπτώσεις δεν ξέρουμε τι θα συναντήσουμε».

#49 Marios XANTHAKOS / Nikolaos KARATHANASIS

«Οι ειδικές έχουν πολλή λάσπη και εμείς δεν έχουμε εμπειρία από ανάλογες συνθήκες».

#51 Georgios VASILAKIS / Theodoros CHATZITHEODORIDIS

«Για μένα είναι εμπειρία! Δεν είμαι επαγγελματίες και σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά είναι τεράστια εμπειρία, είμαι πολύ χαρούμενος».

22 Sep, 2023 Ώρα 16:37

Στο 50ο Ράλλυ Κύπρος θα κριθεί οριστικά ο πρωταθλητής Μέσης Ανατολής!

Thumbnail

Η ακύρωση του Ράλλυ Κουβέιτ που θα ακολουθούσε, μετατρέπει τον Εθνικό μας αγώνα σ’ αυτό που θα κρίνει τη μάχη μεταξύ Al Rawahi (84β.), Al-Attiyah (78β.) και Althefiri (60β.)

Close

Στις δώδεκα χωμάτινες ειδικές διαδρομές του 50ου Ράλλυ Κύπρος, που διοργανώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου, το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου 2023, θα κριθεί οριστικά ο φετινός τίτλος στο Πρωτάθλημα Ράλλυ Μέσης Ανατολής.

Η ακύρωση του 6ου αγώνα και τελευταίου αγώνα του πρωταθλήματος, που θα ήταν το διεθνές Ράλλυ Κουβέιτ τον Νοέμβριο, μετατρέπει αυτόματα τον εθνικό μας αγώνα σ΄ αυτό που θα κρίνει οριστικά τον πρωταθλητή Μέσης Ανατολής για το 2023.

Close

Στη 50ή του διοργάνωση, το Ράλλυ Κύπρος θα φιλοξενήσει μεταξύ 6-8 Οκτωβρίου 2023 και τους τρεις πρωτοπόρους του φετινού Πρωταθλήματος Ράλλυ Μέσης Ανατολής. Μετά από τέσσερις αγώνες, σε Ομάν, Κατάρ, Ιορδανία και Λίβανο, προηγούνται με 84 βαθμούς ο Abdullah Al Rawahi (Ομάν) με συνοδηγό τον Ata Al-Hmoud (Ιορδανία). Ακολουθεί με 78 βαθμούς ο Nasser Al-Attiyah (Κατάρ) με συνοδηγό τον Mathieu Baumel (Ανδόρα), ενώ στην τρίτη θέση της κατάταξης βρίσκεται με 60 βαθμούς ο Mshari Althefiri (Κουβέιτ) με συνοδηγό τον Nasser Saadon Alkuwari (Κατάρ).

 

Close

 

Με μόλις έξι βαθμούς να χωρίζουν Al Rawahi με Al-Attiyah, η μεταξύ τους μάχη στις ειδικές διαδρομές της Κύπρου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο οδηγός από το Ομάν θα ψάξει να τερματίσει μπροστά από τον 7-φορές νικητή στην Κύπρο, για να αναδειχθεί πρωταθλητής Μέσης Ανατολής για πρώτη φορά στην καριέρα του. Από την άλλη, ο πολύπειρος Καταρινός κυνηγάει τον 13ο συνεχόμενο του τίτλο Μέσης Ανατολής και 19ο συνολικά στην καριέρα του. 

Όσον αφορά τους βαθμούς, η πρωτιά δίνει 30β., η δεύτερη θέση 24β., η τρίτη 21β., η τέταρτη 19β., η πέμπτη 17β., η έκτη 15β. Το ενδεχόμενο ισοβαθμίας στους 108 βαθμούς είναι ιδιαίτερα πιθανό, κάτι που θα συμβεί σε περίπτωση νίκης του Al-Attiyah και δεύτερης θέσης από τον Al Rawahi. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα ισχύσουν οι κανονισμοί tie-break της FIA.

 

 

Με βάση τη Λευκωσία

Το 50ο Ράλλυ Κύπρος, που διοργανώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου, πέραν από τον 5ο και τελευταίο γύρο του Πρωταθλήματος Ράλλυ Μέσης Ανατολής, θα αποτελέσει παράλληλα και τον 3ο και 4ο γύρο του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ράλλυ, με την κάθε μέρα του αγώνα να μετράει ως ξεχωριστός γύρος για το τοπικό πρωτάθλημα.

Ο αγώνας θα έχει ως βάση τη Λευκωσία, με το Service Park, το Αρχηγείο και το Κέντρο Τύπου να βρίσκονται απέναντι από το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, δίπλα από το Αρχηγείο Αστυνομίας, στην Αγλαντζιά.

Η εκκίνηση της Παρασκευής (06/10) και ο τερματισμός της Κυριακής (08/10) θα λάβουν χώρα στο παλιό δημαρχείο Λευκωσίας, στην Πλατεία Ελευθερίας. Στις 27 Σεπτεμβρίου, με βάση τους κανονισμούς, θα ανακοινωθούν από τους διοργανωτές οι ειδικές διαδρομές, με τους αντίστοιχους χάρτες.

Τη φετινή διοργάνωση υποστηρίζουν οι Δήμοι Λευκωσίας και Αγλαντζιάς.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.cyprusrally.com.cy.