Rally

08 Sep, 2023 Ώρα 11:05

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Ταχύτερος ο Kalle Rovanpera στην Υπερειδική

Thumbnail

Όπως ακριβώς όριζε το πρόγραμμα, στις 18:00 ακριβώς και τα 69 πληρώματα πήραν το «χρίσμα» κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Πλατεία Νερού, για την πρώτη Ε.Δ. του προγράμματος. Ο καιρός σήμερα πολύ καλύτερος συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες και η εικόνα από την αθηναϊκή Ριβιέρα μαγική.

Close

 

 

Η Υπερειδική διαδρομή φέτος έχει μήκος 1.48χλμ, αποτελεί την 1η από τις συνολικά 15 Ειδικές Διαδρομές με τα πληρώματα να περνούν ανά ένα, μπροστά από 6.300 θεατές.Αξίζει να θυμίσουμε πως το φετινό ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις αποτελεί και την 70η επέτειο του αγώνα στο πρωτάθλημα WRC, έχοντας μάλιστα λάβει και τον τίτλο του πιο σκληροτράχηλου αγώνα. Αποτελεί την 10η «στάση» στο φετινό αγωνιστικό πρόγραμμα και όλοι χρειάζονται τους βαθμούς.

 

Close

 

Οι πρώτοι 3 οδηγοί που έτρεξαν στην υπερειδική ήταν Έλληνες (κατηγορίας Rally2) και πιο συγκεκριμένα οι: Αλέξανδρος Τσουλόφτας με VW Polo GTI (1:43.3) –  Λάμπρος Αθανασούλας με Hyundai i20N (1:40.8) – Γιώργος Κεχαγιάς με Skoda Fabia (1:45.8), ξεσηκώνοντας τα πλήθη.

Τη κατηγορία Rally1 «άνοιξε» η μοναδική ελληνική συμμετοχή, αυτή του πολύ έμπειρου Ιορδάνη Σερδερίδη με Ford Puma, με τον ίδιο να συμμετέχει για 4η φορά στον εθνικό μας αγώνα αλλά και τελευταία, καθώς από του χρόνου θα αγωνίζεται σε χαμηλότερες κατηγορίες. Έκανε χρόνο 1:43.5.

Μετά από τον Ιορδάνη, ακολούθησαν και τα υπόλοιπα 9 αγωνιστικά της κατηγορίας Rally1 με τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Kalle Rovanpera της Toyota, να σημειώνει τον ταχύτερο χρόνο.

Οι χρόνοι της κατηγορίας Rally1 για την υπερειδικη διαδρομή στην Πλατεία Νερού

Close

 

 

Η δράση συνεχίζεται σήμερα με τον Thierry Neuville να ηγείται του αγώνα μέχρι το τέλος της τρίτης ειδικής. 

 

02 Jul, 2024 Ώρα 10:24

WRC Rally Poland: Απόλυτοι κυρίαρχοι οι Kalle Rovanpera– Jonne Halttunen

Thumbnail

Η αυλαία του ORLEN 80ο Ράλι Πολωνίας έπεσε και η σκόνη από τα περάσματα των αγωνιστικών άρχισε να κάθεται στις ειδικές διαδρομές γύρω από τη Βαλτική θάλασσα.

Close

Οι Φινλανδοί Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen, πρωταθλητές 2022 και 2023, κέρδισαν άνετα και με διαφορά από τους δεύτερους Elfyn Evans- Scott Martin και έτσι στις δύο πρώτες θέσεις της ράμπας του τερματισμού ανέβηκαν δύο TOYOTA GR YARIS Rally 1 Hybrid.

 

Close

 

Το WRC με τον αγώνα στην Πολωνία έφθασε στη μέση της αγωνιστικής χρονιάς. Ήταν ο 7ος από τους 13 αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ.

Close

Ήταν ένας δύσκολος αγώνας που έκρυβε πολλές εκπλήξεις. Βάση προγράμματος στην Πολωνία θα έτρεχαν οι Γάλλοι Sebastien Ogier- Vincent Landais. Όμως ένα ατύχημα στις δομικές ήταν αρκετό για να καταλήξουν στο νοσοκομείο και να μείνουν εκτός αγώνα.

Ο επικεφαλής της αγωνιστικής ομάδας της Toyota, Jari-Matti Latvala αφού εξασφάλισε την έγκριση της FIA ζήτησε από τους Rovanpera και Halttunen να διακόψουν τις διακοπές τους και να πάνε στην Πολωνία για να καλύψουν το κενό. Το Φινλανδικό πλήρωμα έφτασαν στην Πολωνία και ξεκίνησαν τον αγώνα χωρίς να έχουν κάνει δοκιμές και με δανεικές σημειώσεις για τις Ε.Δ.

 

 

Και εδώ ακριβώς οφείλουμε να συγχαρούμε τους Φινλανδούς που κέρδισαν τον αγώνα χωρίς να έχουν κάνει δοκιμές. Βέβαια οι σοβαρότεροι αντίπαλοί τους οι Ott Tanak- Martin Jarveoja βγήκαν από την πρώτη ημέρα εκτός συναγωνισμού όταν πετάχτηκε ένα ελάφι μπροστά τους. Από το χτύπημα καταστράφηκε το σύστημα ψύξης και έτσι την πρώτη ημέρα οι Λετονοί έμειναν θεατές. Στη συνέχεια έκαναν εκπληκτικό αγώνα που όμως ήταν  πάντα υπό τον έλεγχο των Φινλανδών που έδιναν ρυθμό ανάλογα με τη διαφορά που είχαν από τα υπόλοιπα που βρίσκονταν πίσω τους.

Αφού οι Φινλανδοί είχαν εξασφαλίσει την πρώτη θέση έκαναν αγώνα τακτικής. Στην Power Stage οι Ott Tanak- Martin Jarveoja και Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe  – και οι δύο με HYUNDAI i20 N Rally 1 Hybrid- φλέρταραν με τους χρόνους. Οι Εσθονοί είχαν κάνει τον απόλυτο χρόνο αλλά στο τέλος οι Βέλγοι πήγαν πιο γρήγορα, έσπασαν τα χρονόμετρα και κέρδισαν την Power Stage.

 

 

Οι νικητές του αγώνα Rovanpera – Halttunen δεν είχαν λόγο να πιέσουν. Άλλωστε δεν τους ενδιαφέρουν οι βαθμοί αφού δεν τρέχουν σε όλο το πρωτάθλημα. Η νίκη τους βοηθάει την ομάδα τους. Το 1-2 που έκαναν μαζί τους Evans- Martin είναι αρκετοί βαθμοί για το πρωτάθλημα των κατασκευαστών. Την 3η θέση της γενικής κατάταξης κέρδισαν οι Γάλλοι Andrien Fourmoux- Alefandre Coria.

Οι πρώτοι δέκα μετά την καρό σημαία του τερματισμού