Rally

05 Jul, 2019 Ώρα 17:27

Εντείνονται οι προετοιμασίες για το Ράλι Κύπρος 2019

Thumbnail

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το φετινό Ράλι Κύπρος. Όπως είναι γνωστό ο Εθνικός μας αγώνας μετρά και φέτος για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και θα είναι ο έβδομος γύρος του θεσμού, που θα διεξαχθεί στις 27-29 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα ο αγώνας θα είναι και ο τέταρτος γύρος για το πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής. Κάτι που το καθιστά το μοναδικό ράλι στον κόσμο που μετρά σε δύο περιφερειακά πρωταθλήματα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου.

Close

 

 

Η οργανωτική επιτροπή έχει εδώ και μήνες αρχίσει τις προετοιμασίες για την όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία του αγώνα μας. Ήδη ο αγώνας έχει σχεδιαστεί έχοντας σαν βάση του τη Λευκωσία με το Πάρκο Εξυπηρέτησης (Service Park) να βρίσκεται στην οδό Ευάγγελου Φλωράκη παρά το Αρχηγείο Αστυνομίας. Στην ίδια περιοχή θα βρίσκεται τόσο το Αρχηγείο του αγώνα όσο και το Γραφείο Τύπου.

Κλιμάκιο της Eurosport βρέθηκε στην Κύπρο προς ενημέρωση και έγκριση της διαδρομής. Οι υπεύθυνοι του θεσμού δήλωσαν άκρως ευχαριστημένοι με την ως τώρα πρόοδο και τη διαδρομή ενώ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την οργανωτική επιτροπή. Και φέτος θα διεξαχθεί η Super Special Stage στους δρόμους της Λευκωσίας, κάτι που θα προσφέρει και πάλι άπλετο θέαμα τους φίλους του αθλήματος. Ο αγώνας θα διαθέτει μεικτή επιφάνεια (χώμα και άσφαλτο), κάτι το οποίο είχε ξεκινήσει από την Κύπρο το 2009. Διαγωνιζόμενοι από Ευρώπη και Μέση Ανατολή θα βρίσκονται στην Κύπρο για να διαγωνιστούν με τους Κύπριους αθλητές για την κατάκτηση του Ράλι Κύπρος 2019.

Close

 

 

Ήδη το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ράλι του 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη με τους τέσσερις πρώτους αγώνες να έχουν διεξαχθεί. Στην πρώτη θέση της βαθμολογίας βρίσκεται ο Πολωνός Lukasz Habaj με 94 βαθμούς ενώ στους 83 βρίσκεται ο πρωταθλητής και νικητής του Ράλι Κύπρος το 2016 Alexey Lukyanuk. Ο Βρετανός Chris Ingram συμπληρώνει την πρώτη τριάδα στη βαθμολογία με 70 βαθμούς. Όπως είναι ήδη γνωστό ο Αλέξανδρος Τσουλόφτας ακολουθεί το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και συμμετείχε στους τρεις από τους τέσσερις αγώνες που έχουν διεξαχθεί. Ήδη βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατηγορίας ERC1 Junior. Όσον αφορά το πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής, ο πολυπρωταθλητής και πολυνίκης του Εθνικού μας αγώνας κατάφερε να κερδίσει και τους δύο αγώνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα και να προηγείται στη βαθμολογία των οδηγών.

FIA European Rally Championship 2019

21-23 Μαρτίου        Rally Azores

2-5 Μαΐου        Rally Islas Canarias

24-26 Μαΐου        Rally Liepaja 

28-30 Ιουνίου        Rally Poland

19-21 Ιουλίου        Rally Di Roma Capitale

16-18 Αυγούστου    Barum Czech Rally

27-29 Σεπτεμβρίου    Cyprus Rally

8-10 Νοεμβρίου    Rally Hungary

12 Sep, 2025 Ώρα 11:48

WRC Rally Chile Bio Bío 2025: Τέσσερις διεκδικητές του φετινού παγκόσμιου τίτλου στο WRC ξεκινούν ένα δύσκολο αγώνα στη Λατινική Αμερική

Thumbnail

Σήμερα, Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου ξεκινάει ο 11ος από τους 14 γύρους του παγκοσμίου πρωταθλήματος WRC. Τα πληρώματα της πρώτης (WRC) και δεύτερης κατηγορίας (WRC2) μετά τον αγώνα στην Παραγουάη πέρασαν την οροσειρά των Άνδεων και μεταφέρθηκαν στη Χιλή όπου εκεί ξεκινάει σήμερα ο δεύτερος αγώνας που γίνεται στην Λατινική Αμερική.

Close

Οι δρόμοι στις ειδικές διαδρομές είναι βατοί και σε γενικές γραμμές καλύτεροι από όσο περίμεναν τα πληρώματα. Όμως υπάρχουν παγίδες και αρκετές δυσκολίες. Για παράδειγμα χθες έβρεχε οπότε αλλάζει η στρατηγική τόσο όσον αφορά τις γόμες όσο και οι σημειώσεις που έγιναν με στεγνό χώμα.

Υπάρχουν ακόμη σε κάποιες ειδικές δένδρα και ομίχλη. Ένα λάθος στο βρεγμένο χώμα αρκεί για να καταλήξει το αυτοκίνητο στην πυκνή βλάστηση. Στο Ράλλυ στη Χιλή υπάρχουν αρκετές τυφλές και «κυματιστές» στροφές.

Close

 

Close

 

Στη Χιλή γίνεται ο προτελευταίος χωμάτινος αγώνας. Υπάρχει ακόμη ένας – ο τελευταίος στο φετινό πρωτάθλημα στη Σαουδική Αραβία- και μεσολαβούν δύο ασφάλτινοι. Ένας στην Κεντρική Ευρώπη και ένας στην Ιαπωνία.

 

Να δούμε λίγο τη βαθμολογία.

Οι Elfyn Evans- Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally) προηγούνται με 198 βαθμούς. Ξεκινούν πρώτοι στη Χιλή και «ανοίγουν» το δρόμο στους υπόλοιπους.

Στην συνέχεια με 191 βαθμούς ακολουθούν οι Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally 1). Με διαφορά μόλις δύο βαθμών, 189 βαθμούς ακολουθούν οι Sebastien Ogier- Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally 1).

Οι τέταρτοι που μπορούν να διεκδικήσουν τίτλο είναι οι Ott Tanak- Martin Jarveoja Estonia (Hyundai i20 Rally1) με 180 βαθμούς.

Θα μπορούσαμε να εντάσσαμε στους διεκδικητές του φετινού τίτλου τους περσινούς παγκόσμιους Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Rally1) που έχουν 150 βαθμούς. Το γεγονός ότι βρίσκονται 48 βαθμούς πίσω από τους Elfyn Evans- Scott Martin θεωρείται αδύνατον να γίνει ανατροπή. Λάθη με τόσο έμπειρα πληρώματα δεν γίνονται. Και αυτό οι Βέλγοι το γνωρίζουν πολύ καλά.

Αντίθετα για τα τέσσερα πρώτα πληρώματα που οι διαφορές είναι μικρές, εύκολα γίνονται οι ανατροπές.

Χθες έγινε το shakedown μήκους 6.79 χλμ. Οι χρόνοι δεν μετρούν στον αγώνα. Όμως παίρνουμε μια γεύση. Πιο γρήγοροι με χρόνο 3.21.5 ήταν οι Εσθονοί Tanak-Jarveoja. Ένα δευτερόλεπτο πιο αργοί (3.21.6) ήταν οι Rovanpera-Halttunen και τρίτοι με χρόνο 3.21.8 ήταν οι Εvans-Martin. Οι Ogier-Landais έκαναν 3.22.9 και οι Andrien Fourmoux- Alefandre Coria (Hyundai i20 Rally1) «έγραψαν» 3.23.1

Η πραγματική μάχη όμως ξεκινάει σήμερα. Στον αγώνα έχουν δηλώσει 49 πληρώματα. Όμως στο shakedown, τέσσερα πληρώματα δεν εμφανίσθηκαν. Στον αγώνα όμως δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν.

Οι αγωνιζόμενοι από σήμερα μέχρι και την Κυριακή θα κάνουν 16 χωμάτινες ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 306.76 χλμ.

Στη Χιλή για τους Elfyn Evans- Scott Martin που ξεκινούν πρώτοι, τα πράγματα θα είναι δύσκολα αν βρέχει. Αυτοί που θέλουν τη βροχή γιατί σίγουρα θα ευνοηθούν από τη θέση που ξεκινούν είναι οι Γάλλοι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ogier ξέρει και διαλέγει τις σωστές γόμες. Και είναι και κάτι ακόμη. Έχει 8 παγκόσμιους τίτλους και πριν αποσυρθεί από το WRC θέλει να κάνει 9 τους τίτλους του.