Rally

16 Mar, 2023 Ώρα 10:57

Οι προβολείς του WRC «πέφτουν» στο Μεξικό - Ξεκινάει η μάχη των Ειδικών Διαδρομών

Thumbnail

Ο τρίτος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ ξεκινάει σήμερα 16 Μαρτίου και τελειώνει την Κυριακή 19 Μαρτίου. Τελευταία φορά που έγινε αγώνας του WRC στο Μεξικό ήταν το 2020 . Μάλιστα σταμάτησε μια ημέρα νωρίτερα λόγω των χιλιάδων κρουσμάτων κορονοϊού. Την επόμενη ημέρα η χώρα κήρυξε lockdown.

Close

Το Ράλλυ στο Μεξικό επιστρέφει στο αγωνιστικό πρόγραμμα και όλοι οι εργοστασιακοί οδηγοί στο βάθος του τούνελ βλέπουν βάθρο. Μέχρι την Κυριακή οι αγωνιζόμενοι θα κάνουν 23 ειδικές διαδρομές και θα καλύψουν 320,70 αγωνιστικά χιλιόμετρα.

Μετά το ασφάλτινο Μόντε Κάρλο (νικητής ο S.Ogier) και το ράλλυ Σουηδίας (νικητής ο O.Tanak) που έγινε σε χιονισμένες περιοχές, το Ράλλυ στο Μεξικό (έχει τη βάση του στην πόλη Leon), είναι ένας αγώνας 100% χωμάτινος.

Close

Ο τρίτος αγώνας του WRC θα γίνει περίπου 400 χιλιόμετρα ΒΔ της πρωτεύουσας του Μεξικού. Σήμερα (Πέμπτη 16/3) το απόγευμα θα γίνει το Shakedown και τα ξημερώματα (για την Ελλάδα) θα ξεκινήσουν δύο υπερειδικές, στην ιστορική πόλη Guanajuato. Τα πληρώματα -έχουν δηλώσει 32- θα κάνουν δύο διαδρομές μέσα από τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις παλιές σήραγγες εξόρυξης. 

 

Close

 

Στο  πρώτο σκέλος της Παρασκευής οι αγωνιζόμενοι θα καλύψουν 125,84 αγωνιστικά χιλιόμετρα. Το Σάββατο θα καλύψουν σε εννέα Ε.Δ, 128,32 αγωνιστικά χιλιόμετρα. Το πρόγραμμα της Κυριακής περιλαμβάνει τέσσερις ειδικές διαδρομές και φυσικά η PowerStage θα γίνει στην πασίγνωστη και πολύ αγαπητή για τους Μεξικανούς ειδική El Brinco.

Είναι η πρώτη φορά που τα νέα υβριδικά Rally1 αυτοκίνητα του WRC θα βρεθούν στις ειδικές του Ράλλυ Μεξικού με περίεργες συνθήκες σε υψηλά υψόμετρα. Λόγω της έλλειψης οξυγόνου οι κινητήρες δεν μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα αφού μειώνεται η ιπποδύναμη. Λόγω της μικρότερης πυκνότητας του αέρα σημαντικό είναι και το κομμάτι της ψύξης .Το πολύ υψηλό υψόμετρο θα αναγκάσει τους οδηγούς να αλλάξουν και τον τρόπο οδήγησης. Το θερμόμετρο σε κάποιες περιοχές του αγώνα ξεπερνάει τους 35 βαθμούς ενώ μια ειδική γίνεται σε υψόμετρο 2.700 μέτρα όπου εκεί λόγω της έλλειψης οξυγόνου χάνεται το 20% της ιπποδύναμης των κινητήρων. 

Τα ελαστικά

Στο Μεξικό οι εργοστασιακές ομάδες θα χρησιμοποιήσουν τα αναβαθμισμένα Scorpion KX HA της Pirelli που είναι ειδικά για αγώνες σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες . Από τις δοκιμές που έγιναν οι δοκιμαστές είπαν ότι έχουν  πολύ καλή πρόσφυση. Θα χρησιμοποιηθούν όμως και τα Scorpion KX SA με μαλακή γόμα.

Τα πληρώματα με τα εργοστασιακά αυτοκίνητα της κατηγορίας Rally1 θα έχουν στη διάθεσή τους 28 ελαστικά συμπεριλαμβανομένου και του shakedown καθώς και 4 επιπλέον σύνθετης επιλογής πριν το shakedown.

Οι εργοστασιακές ομάδες

Η ομάδα της Toyota θα έχει τέσσερα εργοστασιακά Toyota GR Yaris Rally1 με τους Sebastien Ogier, Kalle Rovanpera, Elfyn Evans και  Takamoto Katsuta. Ο Sebastien Ogier θέλει  νίκη για να πετύχει την 7η στον συγκεκριμένο αγώνα.

Η ομάδα της Hyundai «κατεβάζει» τρία i20N Rally1 με τους Thierry Neuville , Esapekka Lappi και Dani Sordo.

Η M-Sport Ford World Rally Team έχει τρία Puma Rally1 με τους Ott Tanak, Pierre-Louis Loubet και Ιορδάνη Σερδερίδη.

Προγνωστικά δεν μπορούμε να κάνουμε. Νίκη θέλουν εκτός από τον Ogier,οι Rovanpera, Tanak, Neuville. Λογικά ένας από τους τέσσερις θα κερδίσει. Στον αγώνα αυτό ο περσινός παγκόσμιος Πρωταθλητής K. Rovanpera δεν θα ξεκινήσει πρώτος. Είναι πολύ σημαντικό να μην ανοίγει το δρόμο και για αυτό ο Φινλανδός οδηγός δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος.

02 Nov, 2023 Ώρα 16:55

Θρίαμβος της Hyundai στο Central European Rally!

Thumbnail

O Thierry Neuville, με συνοδηγό τον Martijn Wydaege, ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλοπάτι του βάθρου των νικητών, στο Central European Rally, που έγινε στις 26 έως 29 Οκτωβρίου 2023. Μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα, που περιλάμβανε με 18 ανταγωνιστικές διαδρομές σε τρεις χώρες: Γερμανία, Αυστρία και Τσεχία, το πλήρωμα της Hyundai, με επιμονή και σταθερότητα εξασφάλισε μια σημαντική νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι για το 2023.

Close

 

 

“Είμαι ευτυχισμένος που καταφέραμε να περάσουμε μπροστά το Σάββατο, όπου παραμείναμε μέχρι το τέλος”, δήλωσε ο Thierry Neuville. “Ήταν ένας εξαιρετικά δύσκολος αγώνας και πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό που καταφέραμε”.

Ο αγώνας άρχισε με δυνατή βροχή την Παρασκευή στις διαδρομές της Τσεχίας. Συνεχίστηκε στην Αυστρία και την Γερμανία το Σάββατο, με βελτιωμένες καιρικές συνθήκες και ολοκληρώθηκε με καλό καιρό την Κυριακή.

Close

 

 

Ο υπεύθυνος της ομάδας δήλωσε ενθουσιασμένος: “Είναι ένα απίθανο συναίσθημα. Σε έναν καινούργιο αγώνα, όλοι βάλαμε τα δυνατά μας και κάναμε μια πολύ καλή προετοιμασία. Ήταν φανταστικό που μέλη της ομάδας και από τις τρεις χώρες είχαν συμμετοχή στην πανάξια νίκη μας”!