Rally

07 Jun, 2023 Ώρα 08:24

Οι Τσουλόφτας- Ηλία κέρδισαν το Ράλλυ Στερεάς Ελλάδας! Τρίτη θέση για τους Πέτρο Παντελή-Πάμπο Λαό!

Thumbnail

Μπορεί το Κυπριακό δίδυμο να μην είχε καλό ξεκίνημα αφού στην πρώτη ειδική της ημέρας έχασε χρόνο για να αλλάξει ένα κλαταρισμένο λάστιχο στο Volkswagen Polo R5, ωστόσο διέψευσε τη γνωστή παροιμία που λέει ότι « Η καλή ημέρα από την αρχή φαίνεται».

Close

Οι Αλέξανδρος Τσουλόφτας-Στέλιος Ηλία δεν ξεκίνησαν καλά την ημέρα αλλά δεν πτοήθηκαν από το χρόνο που έχασαν. Οι Πρωταθλητές Ελλάδος του 2021, στη συνέχεια οδήγησαν στο όριο, κερδίζοντας όλες τις υπόλοιπες ειδικές διαδρομές της ημέρας αλλά μέχρι και την τελευταία ειδική βρίσκονταν στη δεύτερη θέση του αγώνα. Με τη βοήθεια και της τύχης - τα ράλλυ πάντα επιφυλάσσουν εκπλήξεις- ήρθε η νίκη.

Όλα έδειχναν ότι οι Ιωάννης Παπαδημητρίου-Νίκος Πετρόπουλος θα ανέβαιναν στο ψηλότερο σκαλί. Η νίκη ήταν στο «τσεπάκι» τους. Όμως λίγο πριν την εκκίνηση της τελευταίας διαδρομής του αγώνα, υπέπεσαν σε λάθος και με απόφαση των αγωνοδικών τέθηκαν εκτός αγώνα. 

Close

Ποιο ήταν το λάθος τους; Και γιατί οι κριτές τους απέκλεισαν; 

Tο πλήρωμα του Skoda Fabia Rally2 Evo άλλαξε ένα ελαστικό σε χώρο Επιτηρούμενης Στάθμευσης, γεγονός που απαγορεύεται βάση του Γενικού Κανονισμού Ράλλυ. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, οι Ιωάννης Παπαδημητρίου-Νίκος Πετρόπουλος τιμωρήθηκαν και οι Αλέξανδρος Τσουλόφτας-Στέλιος Ηλία βρέθηκαν στην 1η θέση της γενικής και πανηγύρισαν άλλη μία επιτυχία επί ελληνικού εδάφους, διπλασιάζοντας τις νίκες τους στο φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.

 

Close

 

Στη δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Πάνος Κύρκος-Γιώργος Πολυζώης που για άλλον έναν αγώνα εντυπωσίασαν με τα περάσματά τους, επικρατώντας στην Ομάδα Ν, με τον 34χρονο οδηγό να αποδεικνύει για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα πως είναι γρήγορος και στη χωμάτινη επιφάνεια. 

 

 

Οι Πέτρος Παντελή-Πάμπος Λαός (Citroen DS3 R5) αν και δυσκολευτήκαν, τερμάτισαν στην τρίτη θέση με το Citroen DS3 R5, για δεύτερη φορά σε Ελληνικό πρωταθληματικό αγώνα.

Δείτε τα αποτελέσματα του αγώνα εδώ.

 

12 Sep, 2025 Ώρα 11:48

WRC Rally Chile Bio Bío 2025: Τέσσερις διεκδικητές του φετινού παγκόσμιου τίτλου στο WRC ξεκινούν ένα δύσκολο αγώνα στη Λατινική Αμερική

Thumbnail

Σήμερα, Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου ξεκινάει ο 11ος από τους 14 γύρους του παγκοσμίου πρωταθλήματος WRC. Τα πληρώματα της πρώτης (WRC) και δεύτερης κατηγορίας (WRC2) μετά τον αγώνα στην Παραγουάη πέρασαν την οροσειρά των Άνδεων και μεταφέρθηκαν στη Χιλή όπου εκεί ξεκινάει σήμερα ο δεύτερος αγώνας που γίνεται στην Λατινική Αμερική.

Close

Οι δρόμοι στις ειδικές διαδρομές είναι βατοί και σε γενικές γραμμές καλύτεροι από όσο περίμεναν τα πληρώματα. Όμως υπάρχουν παγίδες και αρκετές δυσκολίες. Για παράδειγμα χθες έβρεχε οπότε αλλάζει η στρατηγική τόσο όσον αφορά τις γόμες όσο και οι σημειώσεις που έγιναν με στεγνό χώμα.

Υπάρχουν ακόμη σε κάποιες ειδικές δένδρα και ομίχλη. Ένα λάθος στο βρεγμένο χώμα αρκεί για να καταλήξει το αυτοκίνητο στην πυκνή βλάστηση. Στο Ράλλυ στη Χιλή υπάρχουν αρκετές τυφλές και «κυματιστές» στροφές.

Close

 

Close

 

Στη Χιλή γίνεται ο προτελευταίος χωμάτινος αγώνας. Υπάρχει ακόμη ένας – ο τελευταίος στο φετινό πρωτάθλημα στη Σαουδική Αραβία- και μεσολαβούν δύο ασφάλτινοι. Ένας στην Κεντρική Ευρώπη και ένας στην Ιαπωνία.

 

Να δούμε λίγο τη βαθμολογία.

Οι Elfyn Evans- Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally) προηγούνται με 198 βαθμούς. Ξεκινούν πρώτοι στη Χιλή και «ανοίγουν» το δρόμο στους υπόλοιπους.

Στην συνέχεια με 191 βαθμούς ακολουθούν οι Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally 1). Με διαφορά μόλις δύο βαθμών, 189 βαθμούς ακολουθούν οι Sebastien Ogier- Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally 1).

Οι τέταρτοι που μπορούν να διεκδικήσουν τίτλο είναι οι Ott Tanak- Martin Jarveoja Estonia (Hyundai i20 Rally1) με 180 βαθμούς.

Θα μπορούσαμε να εντάσσαμε στους διεκδικητές του φετινού τίτλου τους περσινούς παγκόσμιους Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Rally1) που έχουν 150 βαθμούς. Το γεγονός ότι βρίσκονται 48 βαθμούς πίσω από τους Elfyn Evans- Scott Martin θεωρείται αδύνατον να γίνει ανατροπή. Λάθη με τόσο έμπειρα πληρώματα δεν γίνονται. Και αυτό οι Βέλγοι το γνωρίζουν πολύ καλά.

Αντίθετα για τα τέσσερα πρώτα πληρώματα που οι διαφορές είναι μικρές, εύκολα γίνονται οι ανατροπές.

Χθες έγινε το shakedown μήκους 6.79 χλμ. Οι χρόνοι δεν μετρούν στον αγώνα. Όμως παίρνουμε μια γεύση. Πιο γρήγοροι με χρόνο 3.21.5 ήταν οι Εσθονοί Tanak-Jarveoja. Ένα δευτερόλεπτο πιο αργοί (3.21.6) ήταν οι Rovanpera-Halttunen και τρίτοι με χρόνο 3.21.8 ήταν οι Εvans-Martin. Οι Ogier-Landais έκαναν 3.22.9 και οι Andrien Fourmoux- Alefandre Coria (Hyundai i20 Rally1) «έγραψαν» 3.23.1

Η πραγματική μάχη όμως ξεκινάει σήμερα. Στον αγώνα έχουν δηλώσει 49 πληρώματα. Όμως στο shakedown, τέσσερα πληρώματα δεν εμφανίσθηκαν. Στον αγώνα όμως δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν.

Οι αγωνιζόμενοι από σήμερα μέχρι και την Κυριακή θα κάνουν 16 χωμάτινες ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 306.76 χλμ.

Στη Χιλή για τους Elfyn Evans- Scott Martin που ξεκινούν πρώτοι, τα πράγματα θα είναι δύσκολα αν βρέχει. Αυτοί που θέλουν τη βροχή γιατί σίγουρα θα ευνοηθούν από τη θέση που ξεκινούν είναι οι Γάλλοι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ogier ξέρει και διαλέγει τις σωστές γόμες. Και είναι και κάτι ακόμη. Έχει 8 παγκόσμιους τίτλους και πριν αποσυρθεί από το WRC θέλει να κάνει 9 τους τίτλους του.