Rally

22 Jun, 2023 Ώρα 11:57

Safari Rally Kenya: Ο πιο σκληρός και γεμάτος παγίδες αγώνας του WRC

Thumbnail

Μια πρώτη γεύση από τις παγίδες που κρύβει αυτός ο αγώνας στην  Αφρική πήραμε χθες όταν έγινε το Shakedown. Μια ειδική 5.40 km, που είναι χρονομετρημένη αλλά οι χρόνοι δεν υπολογίζονται στον αγώνα. Είναι μια ειδική αναγνωριστική. Και εκεί ο γιαπωνέζος οδηγός Takamoto Katsuta «απογείωσε» το Toyota GR Yaris Rally1.

Close

 

 

Ευτυχώς ούτε αυτός ούτε ο συνοδηγός του Aaron Johnston έπαθαν κάτι. Αυτοί που την πλήρωσαν ήταν οι μηχανικοί της Gazoo Racing που έκαναν όλη τη νύκτα αγώνα δρόμου για να του το ετοιμάσουν και να μπορέσει το πλήρωμα της Toyota να ξεκινήσει κανονικά τον αγώνα.

Σήμερα στις 12.46 ξεκινάει από το Ururu Park ο 7ος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ που είναι αρκετά δύσκολος κυρίως αν ξεκινήσει η βροχή. Οι νερόλακκοι που σχηματίζονται κρύβουν πολλές παγίδες και δημιουργούν προβλήματα στα υβριδικά εργοστασιακά αυτοκίνητα. Θυμηθείτε τι έγινε στη Σαρδηνία. Πόσοι εγκατέλειψαν μετά από τις «βούτες» στους νερόλακκους.

Close

 

 

Το κέντρο του αγώνα βρίσκεται στο Nairobi. Η πρώτη ειδική διαδρομή θα ξεκινήσει στις 14.04. Είναι η Super Special Kasarani, μήκους 4.84 km. To Safari Rally Kenya ξεκινάει σήμερα και τελειώνει την Κυριακή το απόγευμα.

 

 

Το συνολικό μήκος του αγώνα είναι 834.87 km. Από αυτά οι αγωνιζόμενοι σε 19 ειδικές διαδρομές θα καλύψουν 355.92 δύσκολα χιλιόμετρα. Από τα αναγνωριστικά περάσματα που έκαναν όλοι κατάλαβαν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές εκπλήξεις. Οι πρωταθλητές 2022 του WRC Kalle Rovanpera- Jonne Halttunen ξεκινούν πρώτοι και ανοίγουν το δρόμο. Ευνοημένοι είναι όσοι ακολουθούν. 

 

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα πίσω από το Φινλανδικό πλήρωμα του Toyota GR Yaris Rally Hybrid ακολουθούν οι Ott Tanak- Martin Jarveoja (Ford Puma Rally Hybrid), Sebastien Ogier- Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally Hybrid), Elfyn Evans- Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally Hybrid) και την πρώτη πεντάδα κλείνουν οι Thierry Neuville- Martin Wydaeghe (Hyundai i20N Rally Hybrid). Από τη 10η θέση θα ξεκινήσει ο Έλληνας Ιορδάνης Σερδερίδης.

 

 

Στη βαθμολογία προηγείται ο Kalle Rovanpera με 118 βαθμούς, στη 2η θέση βρίσκεται ο Βέλγος Thierry Neuville με 93 βαθμούς, στην 3η θέση είναι ο Ott Tanak με 85 βαθμούς, στην 4η θέση βρίσκεται ο Elfyn Evans με 83 βαθμούς και την πεντάδα κλείνει ο 7 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Sebastien Ogier με 70 βαθμούς. Βέβαια ο Ogier δεν συμμετέχει σε όλους τους αγώνες αλλά μόνο σε όσους έχει συμφωνήσει με την Gazoo Racing.

 

 

Νικητές στους έξι προηγούμενους αγώνες ήταν στο Monte Carlo ( Ogier), Sweden ( Ott Tanak), Mexico (Ogier), Croatia (Evans), Portugal ( Rovanpera) και Sardenia( Neuville).

Στο χθεσινό skakedown οι χρόνοι ήταν οι εξής:

 

 

Ο Φινλανδός έκανε ένα λάθος στο 3o πέρασμα αλλα ευτυχώς δεν έπαθε ζημιά το αυτοκίνητό του. Πολύ καλός ήταν ο Εσθονός που σε κάθε πέρασμα έκανε καλύτερο χρόνο  χωρίς να προκαλέσει ζημιά στο αυτοκίνητο του. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε ο Ott Tanak που σε κάθε πέρασμα του κατέβαζε τον χρόνο του.

Αυτός που το παράκανε ήταν ο Takamoto Katsuta που είχε ένα αρκετά επεισοδιακό Shakedown και μια εντυπωσιακή απογείωση αλλά μια κακή προσγείωση.

Τέλος να επισημάνουμε ότι η Hyundai i20N Rally Hybrid ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε στην ομάδα της, τους Teemu Suninen και Emil Lindholm για το WRC αλλά και το WRC2 αντίστοιχα.

 

Close

 

Ο Teemu Suninen με τον Mikko Markuula θα αντικαταστήσουν τον αδικοχαμένο Craig Breen και θα τρέξουν στο Rally Estonia και  Rally Finland. Ο Emil Lindholm θα συνεχίσει να έχει συνοδηγό την Reeta Hämäläinen και θα τρέξουν με το i20 Rally2.

12 Sep, 2025 Ώρα 11:48

WRC Rally Chile Bio Bío 2025: Τέσσερις διεκδικητές του φετινού παγκόσμιου τίτλου στο WRC ξεκινούν ένα δύσκολο αγώνα στη Λατινική Αμερική

Thumbnail

Σήμερα, Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου ξεκινάει ο 11ος από τους 14 γύρους του παγκοσμίου πρωταθλήματος WRC. Τα πληρώματα της πρώτης (WRC) και δεύτερης κατηγορίας (WRC2) μετά τον αγώνα στην Παραγουάη πέρασαν την οροσειρά των Άνδεων και μεταφέρθηκαν στη Χιλή όπου εκεί ξεκινάει σήμερα ο δεύτερος αγώνας που γίνεται στην Λατινική Αμερική.

Close

Οι δρόμοι στις ειδικές διαδρομές είναι βατοί και σε γενικές γραμμές καλύτεροι από όσο περίμεναν τα πληρώματα. Όμως υπάρχουν παγίδες και αρκετές δυσκολίες. Για παράδειγμα χθες έβρεχε οπότε αλλάζει η στρατηγική τόσο όσον αφορά τις γόμες όσο και οι σημειώσεις που έγιναν με στεγνό χώμα.

Υπάρχουν ακόμη σε κάποιες ειδικές δένδρα και ομίχλη. Ένα λάθος στο βρεγμένο χώμα αρκεί για να καταλήξει το αυτοκίνητο στην πυκνή βλάστηση. Στο Ράλλυ στη Χιλή υπάρχουν αρκετές τυφλές και «κυματιστές» στροφές.

Close

 

Close

 

Στη Χιλή γίνεται ο προτελευταίος χωμάτινος αγώνας. Υπάρχει ακόμη ένας – ο τελευταίος στο φετινό πρωτάθλημα στη Σαουδική Αραβία- και μεσολαβούν δύο ασφάλτινοι. Ένας στην Κεντρική Ευρώπη και ένας στην Ιαπωνία.

 

Να δούμε λίγο τη βαθμολογία.

Οι Elfyn Evans- Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally) προηγούνται με 198 βαθμούς. Ξεκινούν πρώτοι στη Χιλή και «ανοίγουν» το δρόμο στους υπόλοιπους.

Στην συνέχεια με 191 βαθμούς ακολουθούν οι Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally 1). Με διαφορά μόλις δύο βαθμών, 189 βαθμούς ακολουθούν οι Sebastien Ogier- Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally 1).

Οι τέταρτοι που μπορούν να διεκδικήσουν τίτλο είναι οι Ott Tanak- Martin Jarveoja Estonia (Hyundai i20 Rally1) με 180 βαθμούς.

Θα μπορούσαμε να εντάσσαμε στους διεκδικητές του φετινού τίτλου τους περσινούς παγκόσμιους Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Rally1) που έχουν 150 βαθμούς. Το γεγονός ότι βρίσκονται 48 βαθμούς πίσω από τους Elfyn Evans- Scott Martin θεωρείται αδύνατον να γίνει ανατροπή. Λάθη με τόσο έμπειρα πληρώματα δεν γίνονται. Και αυτό οι Βέλγοι το γνωρίζουν πολύ καλά.

Αντίθετα για τα τέσσερα πρώτα πληρώματα που οι διαφορές είναι μικρές, εύκολα γίνονται οι ανατροπές.

Χθες έγινε το shakedown μήκους 6.79 χλμ. Οι χρόνοι δεν μετρούν στον αγώνα. Όμως παίρνουμε μια γεύση. Πιο γρήγοροι με χρόνο 3.21.5 ήταν οι Εσθονοί Tanak-Jarveoja. Ένα δευτερόλεπτο πιο αργοί (3.21.6) ήταν οι Rovanpera-Halttunen και τρίτοι με χρόνο 3.21.8 ήταν οι Εvans-Martin. Οι Ogier-Landais έκαναν 3.22.9 και οι Andrien Fourmoux- Alefandre Coria (Hyundai i20 Rally1) «έγραψαν» 3.23.1

Η πραγματική μάχη όμως ξεκινάει σήμερα. Στον αγώνα έχουν δηλώσει 49 πληρώματα. Όμως στο shakedown, τέσσερα πληρώματα δεν εμφανίσθηκαν. Στον αγώνα όμως δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν.

Οι αγωνιζόμενοι από σήμερα μέχρι και την Κυριακή θα κάνουν 16 χωμάτινες ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 306.76 χλμ.

Στη Χιλή για τους Elfyn Evans- Scott Martin που ξεκινούν πρώτοι, τα πράγματα θα είναι δύσκολα αν βρέχει. Αυτοί που θέλουν τη βροχή γιατί σίγουρα θα ευνοηθούν από τη θέση που ξεκινούν είναι οι Γάλλοι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ogier ξέρει και διαλέγει τις σωστές γόμες. Και είναι και κάτι ακόμη. Έχει 8 παγκόσμιους τίτλους και πριν αποσυρθεί από το WRC θέλει να κάνει 9 τους τίτλους του.