Η αντίστροφη μέτρηση για τον 6ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ στη Σαρδηνία ξεκίνησε. Στον αγώνα έχουν δηλώσει 74 πληρώματα (τα 41 τρέχουν στην κατηγορία Rally2) και μέχρι την Κυριακή 4 Ιουνίου –όσοι αντέξουν- μετά από 19 Ε.Δ θα ολοκληρώσουν τον αγώνα αφού έχουν καλύψει 320,88 αγωνιστικά χιλιόμετρα.
Η βάση του αγώνα είναι η παραθαλάσσια πόλη Olbia γι αυτό και η σημερινή πρώτη ειδική SSS1 που ξεκινάει στις 19.05 (τοπική ώρα 18.05) έχει ονομασθεί Olba Cabu Abbas.
Η εργοστασιακή ομάδα της Toyota στο ράλλυ της Σαρδηνίας συμμετέχει με τέσσερα GR Yaris Rally1 Hybrid με τους Kalle Rovanpera, Elfyn Evans,Sebastien Ogier και Katamoto Katsuta. Η Toyota θέλει να μαζέψει βαθμούς – γι αυτό και κατεβάζει τέσσερα εργοστασιακά αυτοκίνητα- για να αυξήσει τη διαφορά της στο πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Η εργοστασιακή ομάδα της Hyundai κατεβάζει τρία i20 N Rally1 Hybrid με οδηγούς τους Thierry Neuville, Esapekka Lappi και Dani Sordo.

Τέλος η εργοστασιακή ομάδα της Ford συμμετέχει με δύο Puma Rally1 Hybrid με τους Ott Tanak και Pierre-Louis Loubet.

Στον αγώνα αυτό που είναι αρκετά σκληρός θα δούμε δυνατές μάχες δεδομένου ότι στη βαθμολογία των οδηγών προηγείται ο Rovanpera με 98 βαθμούς και ακολουθεί ο O.Tanak με 81 βαθμούς. Ο Εσθονός θέλει αφενός να κερδίσει και να τεθεί επικεφαλής στη βαθμολογία και αφετέρου να αποδείξει στον πρώην ομόσταυλό του Νeuville ότι είναι πιο γρήγορος.
Στην 3η θέση της βαθμολογίας βρίσκεται ο Ogier με τον Evans, έχουν αμφότεροι από 69 βαθμούς και στην 6 θέση με 68 βαθμούς είναι ο Βέλγος T. Neuville.

Σήμερα, Πέμπτη 1 Ιουνίου έγινε το shakedown στην ειδική Loiri Porto San Paolo και το απόγευμα στις 19.05 θα ξεκινήσει η μεγάλη μάχη με την υπερειδική Olba Cabu Abbas.
Αύριο (Παρασκευή 2 Ιουνίου) θα γίνουν τρείς ειδικές επαναλαμβανόμενες. Θα καλυφθούν 141,24 αγωνιστικά χιλιόμετρα και φυσικά πολλά θα κριθούν στην ειδική Monte Lerno – Sa Conchedda που είναι σχεδόν 50 χιλιόμετρα.
Ο καιρός θα παίξει το δικό του ρόλο στην επιλογή των ελαστικών

Το Σάββατο (3/6) οι αγωνιζόμενοι θα καλύψουν 133.2 αγωνιστικά χιλιόμετρα και την Κυριακή (4/6) το ράλλυ της Σαρδηνίας θα κλείσει με δύο επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές. Το δεύτερο πέρασμα θα είναι η PowerStage. Τα συνολοικά χιλιόμετρα που θα κάνουν είναι μόνο 46.02.
Το πρωί στο shakedown του Rally Italia Sardegna τον καλύτερο χρόνο έκανε ο Esapekka Lappi και το δεύτερο ο Thierry Neuville με διαφορά μόλις έξι δέκατα του δευτερολέπτου. Στην ειδική «προθέρμανσης», την Loiri Porto San Paolo (2,87 χλμ) τα i20 N έκαναν το 1-2 ενώ τρίτο καλύτερο χρόνο έκανε ο Ogier.

Rally Italia Sardegna 2025: Στις 5 Ιουνίου αυλαία για τον 6ο γύρο του WRC
Αν βρισκόσασταν αυτή την εποχή στη Σαρδηνία και αγαπούσατε τα ράλλυ, σίγουρα δεν θα απολαμβάνατε μόνο τις όμορφες παραλίες. Θα παίρνατε τα βουνά και τα λαγκάδια για να παρακολουθήσετε έναν αγώνα που κρύβει πολλά και θα έχει αρκετές εκπλήξεις.

Η Σαρδηνία είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου. Ανήκει στην Ιταλία και βρίσκεται ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική.
Από αύριο, Πέμπτη, 5 Ιουνίου έως και την Κυριακή, 8 Ιουνίου γίνεται σ αυτό το όμορφο νησί, στη Σαρδηνία, ο 6ος αγώνας του WRC . Στον αγώνα δήλωσαν συμμετοχή 79 πληρώματα αλλά τελικά 68 θα βρεθούν στην αφετηρία. Από τα 68 πληρώματα τα 12 είναι στην κατηγορία Rally1 Cars. Το σύνολο των χιλιομέτρων που θα καλύψουν τις τρείς ημέρες είναι 1.190 km
Σήμερα, Πέμπτη θα γίνει το Shakedown και στις 8 το βράδυ θα γίνει η πανηγυρική εκκίνηση. Ο πραγματικός όμως αγώνας, η μάχη με τα χρονόμετρα ξεκινά την Παρασκευή το πρωί.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα
Την Παρασκευή, 6 Ιουνίου οι αγωνιζόμενοι θα κάνουν έξι ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 120.70 km. Το πρώτο αγωνιστικό θα ξεκινήσει στις 09.01 την SS1 Arzachena 1 (13.97km). Στη συνέχεια θα γίνουν η SS2 Telti – Calangianus – Berchidda 1 (18.43km), η SS3 Sa Conchedda 1 (27.95km). Στις 14:05 είναι προγραμματισμένο το Service A, Olbia (40 mins)
Θα ακολουθήσουν άλλες τρείς Ε.Δ . Η SS4 Arzachena 2 (13.97km), η SS5 Telti – Calangianus – Berchidda 2 (18.43km) και η SS6 Sa Conchedda 2 (27.95km). Στις 20:05 θα γίνει το 2ο Flexi Service B, Olbia (45 mins)

Το Σάββατο, 7 Ιουνίου, θα κάνουν και πάλι έξι ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 121.70 km.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
09:05 SS7 Coiluna – Loelle 1 (21.18km)
10:16 SS8 Lerno – Su Filigosu 1 (24.34km)
11:31 SS9 Tula – Erula 1 (15.28km)
🛠️ 13:20 Service C, Olbia (40 mins)
15:05 SS10 Coiluna – Loelle 2 (21.18km)
16:16 SS11 Lerno – Su Filigosu 2 (24.34km)
17:31 SS12 Tula – Erula 2 (15.28km)
🛠️ 19:10 Flexi Service D, Olbia (45 mins)

Την Κυριακή, 8 Ιουνίου, θα κάνουν 4 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 77.78 km.
07:25 SS13 San Giacomo – Plebi 1 (25.19km)
08:35 SS14 Porto San Paolo 1 (13.70km)
10:50 SS15 San Giacomo – Plebi 2 (25.19km)
13:15 SS16 Porto San Paolo 2 (13.70km)
🏁 16:00 Finish, Olbia
Τα συνολικά χιλιόμετρα που θα κάνουν είναι 1.190,50. Από αυτά τα 870,42 είναι απλές διαδρομές και τα 320.08 είναι δύσκολες χωμάτινες Ε.Δ

Οι διοργανωτές του Ράλλυ στη Σαρδηνία ξέρουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν τους δύσκολους Ιταλούς θεατές και γι αυτό έχουν πάρει δρακόντεια μέτρα. Αν κάποιοι δεν πειθαρχήσουν στα μέτρα ασφαλείας η εντολή που έχει δοθεί είναι η Ε.Δ να γίνεται απλή.
Αυτή τη φορά οι διοργανωτές έχουν προγραμματίσει να υπάρχει ασταμάτητη μουσική για να ψυχαγωγήσουν τους ενθουσιώδεις νέους. Μάλιστα το βράδυ της Παρασκευής αφού τα αυτοκίνητα μπουν στο πάρκ φερμέ, στο κεντρικό βάθρο της Isola Bianca θα ανέβει το ιταλικό συγκρότημα the Colors. Οι μουσικοί θα δώσουν δωρεάν, μια συναυλία που θα μείνει αξέχαστη.
Όμως για κάποιους άλλους δεν θα υπάρχει ούτε μουσική αλλά ούτε και διασκέδαση. Οι πρωταγωνιστές του WRC που κυνηγάνε το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα βρίσκονται μακριά και με ωτοασπίδες.
Οι Elfyn Evans- Scott Martin προηγούνται με 118 βαθμούς. Ακολουθούν οι Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen με 88 βαθμούς. Σε απόσταση αναπνοής με 86 βαθμούς είναι οι Sebastien Ogier- Vincent Landais και με δύο βαθμούς λιγότερους, δηλαδή 84 ακολουθούν οι Ott Tanak- Martin Jarveoja που το 2024 είχαν κερδίσει το συγκεκριμένο αγώνα.
Οι περσινοί παγκόσμιοι πρωταθλητές, Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe, αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα και βρίσκονται στην 5η θέση με 78 βαθμούς.
Η βαθμολογία

