Rally

09 Oct, 2023 Ώρα 08:45

Θρίαμβος για Nasser Al-Attiyah στο 50ο Ράλλυ Κύπρος!

Thumbnail

Αγωνιζόμενος εντός έδρας, στην αγαπημένη του Κύπρο και επιδεικνύοντας την κυριαρχία του, ο Nasser Al-Attiyah (Κατάρ), με συνοδηγό τον Mathieu Baumel (Ανδόρα) και αυτοκίνητο Volkswagen Polo GTi R5, θριάμβευσε στο επετειακό 50ο Ράλλυ Κύπρος, που διεξήχθη το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου 2023 με διοργανωτή τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου! Δεύτερος ο Al-Rawahi και τρίτος και πρώτος Κύπριος ο Δημοσθένους.

Close

Ο Καταρινός κάλυψε τα 194,88 χιλιόμετρα των δώδεκα ειδικών διαδρομών του διημέρου σε χρόνο 3 ώρες, 3 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα, τερματίζοντας πρώτος στη γενική κατάταξη, 3 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα μπροστά από τους Abdullah Al-Rawahi / Ata Al-Hmoud με Skoda Fabia R5, οι οποίοι πήραν τη 2η θέση.

Ο τερματισμός και η τελετή απονομών διεξήχθη το απόγευμα της Κυριακής (08/10) στο χώρο του παλιού δημαρχείου Λευκωσίας, στην πλατεία «Ελευθερίας». Τις απονομές έκαναν ο δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας κ. Βαλέριος Δανιηλίδης και ο κ. Imad Lahoud, συντονιστής FIA MERC.

Close

Ο Nasser Al-Attiyah κατέγραψε έτσι την 8η του νίκη σε Ράλλυ Κύπρος (2010, 2012, 2013, 2015, 2017, 2019, 2020, 2023) και διεύρυνε το προβάδισμα του ως ο πολυνίκης του εθνικού μας αγώνα. Επιπλέον, έφτασε τις δέκα παρουσίες στο πόντιουμ, αφού το 2007 ήταν 2ος και το 2008 ήταν 3ος. Δεύτερος σε νίκες στο Ράλλυ Κύπρος, με τέσσερις (2004, 2005, 2006, 2009), είναι ο ρέκορντμαν πρωταθλημάτων με εννιά στο WRC, Sébastien Loeb.

 

Close

Άγνωστος, ακόμη, ο πρωταθλητής!

Πάντως, σε ό,τι αφορά το Πρωτάθλημα Ράλλυ Μέσης Ανατολής 2023, το οποίο ολοκληρώθηκε στην Κύπρο με τον 5ο αγώνα της σεζόν, η FIA θα κληθεί να αποφασίσει αυτή τον πρωταθλητή, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της για τα Περιφερειακά Πρωταθλήματα! Αυτό επειδή με τους 30 βαθμούς που πήρε ο Al-Attiyah από τη νίκη του και τους 24 βαθμούς που έλαβε ο Al-Rawahi από τη δεύτερη θέση, οι δύο ανέβηκαν στους 108 βαθμούς, με απόλυτη ισοβαθμία, αφού μετράνε φέτος από δύο νίκες, δύο δεύτερες θέσεις και μία εγκατάλειψη, σε Ομάν, Κατάρ, Ιορδανία, Λίβανο και Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ο Al-Attiyah είπε ότι το δίκαιο θα ήταν να μοιραστεί ο τίτλος ανάμεσα σε αυτόν και τον Al-Rawahi. Ευχήθηκε επίσης το Ράλλυ Κύπρος να επιστρέψει κα στο ERC. Σε δηλώσεις ο 26χρονος Al-Rawahi είπε ότι στόχος του είναι να τρέξει στο WRC. 

Για την κατηγορία MERC2, το πρωτάθλημα «κλείδωσε» στην Κύπρο ο Mshari Al-Thefiri (Κουβέιτ), με συνοδηγό τον Nasser Al-Kuwari (Κατάρ) και αυτοκίνητο Mitsubishi Evo X. Είναι ο 8ος τίτλος για τον οδηγό από το Κουβέιτ που από του χρόνου θα τρέξει με άλλο αυτοκίνητο, σε άλλη κατηγορία.

 

 

Άτυχος ο Γαλαταριώτης

Με το τέλος της 1ης ημέρας, το Σάββατο (07/10), πρώτος στη γενική κατάταξη ήταν ο Σίμος Γαλαταριώτης, με συνοδηγό τον Αντώνη Ιωάννου και αυτοκίνητο Volkswagen Polo GTi R5. Ο νικητής του Ράλλυ Κύπρος 2018 κέρδισε τέσσερις από τις έξι ΕΔ του Σαββάτου και είχε κτίσει προβάδισμα 15.2 δευτερολέπτων από τον Al-Attiyah, κατακτώντας συνάμα και τη νίκη στον 3ο αγώνα για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα (κάθε μέρα μετρούσε ως διαφορετικός αγώνας για το τοπικό). Όμως, νωρίς την Κυριακή, μόλις στην ΕΔ7, αναγκάστηκε να αποχωρήσει, όταν έσπασε το ραδιατέρ του στο σημείο του άλματος στην ειδική του Γερίου.

Προσεκτικός ο Nasser

Η αποχώρηση του Γαλαταριώτη, άνοιξε το δρόμο της νίκης στον Al-Attiyah, αφού είχε ήδη σημαντικό προβάδισμα απέναντι στον έτερο διεκδικητή της νίκης, Abdullah Al-Rawahi (Ομάν), λόγω του σπασμένου ελαστικού του τελευταίου στην ΕΔ6, οπόταν είχε χάσει πάνω από τρία λεπτά. Έτσι, με το πέρας της ΕΔ7, ο Καταρινός είχε ήδη ανοίξει τη διαφορά στα 4 λεπτά, με τις πέντε ειδικές που απέμεναν να μην ήταν αρκετές για τον Al-Rawahi να καλύψει το έδαφος. Ο Al-Attiyah οδήγησε προσεκτικά στο υπόλοιπο της ημέρας, φροντίζοντας να φέρει αλώβητο το Volkswagen Polo GTi R5 του στον τερματισμό.

O Al-Rawahi έκλεισε, πάντως, με εξαιρετικό τρόπο τη δεύτερη του παρουσία στον εθνικό μας αγώνα, αφού ήταν γρηγορότερος σε τέσσερις ειδικές την Κυριακή, παίρνοντας και τις πρώτες του πρωτιές στην καριέρα του στην Κύπρο. Από τέσσερις ΕΔ κέρδισαν και οι Nasser Al-Attiyah και Σίμος Γαλαταριώτης.

Χορηγοί του 50ου Ράλλυ Κύπρος είναι οι εταιρίες Honda – Γαλαταριώτης, ANCO Catering Equipment, Cablenet, Stop Fire, Ανδρεόπουλος Επιγραφές Λτδ, νερό Φαρμακάς, Jeep και TGI Friday's, ενώ τη διοργάνωση υποστηρίζουν οι Δήμοι Λευκωσίας και Αγλαντζιάς.

Πρώτος Κύπριος ο Δημοσθένους

Ο Χρίστος Δημοσθένους, με συνοδηγό τον Κύπρο Χριστοδούλου και αυτοκίνητο Skoda Fabia R5, τερμάτισαν στην 3η θέση της γενικής κατάταξης και πρώτοι απ΄ όλα τα κυπριακά πληρώματα! Με πέντε πλασαρίσματα στην τριάδα των ΕΔ, ο πρωταθλητής Κύπρου το 2015 και 2016 ανέβηκε για δεύτερη φορά στην καριέρα του στο πόντιουμ του Ράλλυ Κύπρος, μετά την 3η θέση που πήρε το 2020.

Παράλληλα, οι δύο τους πανηγύρισαν την πρώτη τους φετινή νίκη στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα, αφού η κάθε μέρα του Ράλλυ Κύπρος μετρούσε ως ξεχωριστός αγώνας. 

Δεύτερο κυπριακό πλήρωμα, αυτό των Παναγιώτη Γιάγκου / Άριστο Νικολάου, με Hyundai i20 R5, οι οποίοι τερμάτισαν στην 4η θέση της γενικής κατάταξης – όπως και το 2021, 9 λεπτά και 1 δευτερόλεπτο πίσω από τον νικητή. Μόλις 18.8 δευτερόλεπτα πίσω από τον Γιάγκου, τερμάτισε 5ος ο Πέτρος Παντελή, με συνοδηγό τον Πάμπο Λαό, με Renault Clio. Πρώτοι στην κατηγορία Rally4, γι’ αυτοκίνητα με κίνηση στους δύο τροχούς, οι Χρυσόστομος Παντελή / Τούλλης Αριστοδήμου με Peugeot 208, οι οποίοι πήραν την 6η θέση της γενικής.

Από τα 23 πληρώματα που πήραν εκκίνηση το βράδυ της Παρασκευής (06/10), το πρώτο σκέλος ολοκλήρωσαν τα 16 και τον αγώνα ολοκλήρωσαν 15 από τα 22 που είχαν εκκινήσει την Κυριακή.

 

Η ΤΕΛΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

1. Ν. Al-Attiyah / M. Baumel Volkswagen Polo GTi R5 3:03:38.7

2. A. Al-Rawahi /A. Al-Hmoud Skoda Fabia R5 +3:21.3

3. Χρ. Δημοσθένους / K. Χριστοδούλου Skoda Fabia R5 +6:38.0

4. Γ. Γιάγκου / Α. Νικολάου Hyundai i20 R5 +9:01.2

5. Π. Παντελή / Π. Λαός Renault Clio +9:20.0

6. Χρ. Παντελή / Τ. Αριστοδήμου Peugeot 208 +26:27.8

7. Κ. Κωνσταντίνου / Ε. Νικολάου Mitsubishi Lancer Evo VII +28:47.8

8. Κ. Έλληνας / Γ. Πουγιούκκας Ford Fiesta +41:35.5

9. Φλ. Στυλιανού / Α. Μακρίδης Mitsubishi Mirage +42:25.3

10. Σ. Υπερμάχου / Β. Υπερμάχου Mitsubishi Lancer Evo VII +46:15.6

11. Λ. Παπαγεωργίου / Π. Χρυσάνθου Mitsubishi Mirage +53:27.7

12. M. Al-Thefiri / N. Al-Kuwari Mitsubishi Evo Χ +56:10.0

13. M. Σοφοκλέους / E. Παντελίδης Volkswagen Golf +1:06:53.8

14. Ν. Μαραγκός / Ν. Καρεκλάς Mazda RX8 +1:18:45.3

15. Θ. Θεοφάνους / Α. Ξενοφώντος Peugeot 106 +1:23:44.1

20 Feb, 2024 Ώρα 11:50

Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC), αυτή τη φορά στη Σουηδία!

Thumbnail

Κάτω από τις ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες του Ράλι Σουηδίας, η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, με τους Esapekka Lappi και Janne Ferm, οι οποίοι ανέβηκαν στο πιο ψηλό σκαλοπάτι του βάθρου των νικητών μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα!

Close

 

 

Το πλήρωμα της Hyundai, με το #4 i20 N Rally 1 Hybrid κατέκτησαν τρεις ειδικές διαδρομές την Παρασκευή ανεβαίνοντας ψηλά στην κατάταξη, ενώ το Σάββατο περιόρισαν το ρίσκο στις διαδρομές τους ενισχύοντας τη θέση τους, γεγονός που συνεχίστηκε και την Κυριακή η οποία και αποδείχθηκε σοφή τακτική. Αυτή ήταν και η πρώτη νίκη του πληρώματος με τη Hyundai!

 

Close

 

“Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα”, δήλωσε πανευτυχής ο Lappi. “Κυνηγούσα αυτή τη νίκη, αφού ήταν μόλις η δεύτερη μετά το 2017. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπεύθυνο της ομάδας που με στήριξε τον τελευταίο χρόνο. Επίσης, ευχαριστώ την ομάδα για την εξαιρετική δουλειά κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Είμαστε όλοι εδώ για να κερδίζουμε και όταν το πετυχαίνουμε είναι το καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο.”