Rally

12 Jan, 2022 Ώρα 10:09

WRC 2022: Η αυγή μίας νέας εποχής!

Thumbnail

 

Close

Τι είναι τα 'Group Rally1';

Το 2022 φέρνει την πρεμιέρα της νεοσύστατης κατηγορίας των Rally1, που αντικαθιστά αυτήν που ονομαζόταν World Rally Car, και πρωτοστάτησε στο κορυφαίο επίπεδο των ράλι από το 1997 ως και το 2021.

Close

Με τα Group Rally1 (όπως είναι η πλήρης, επίσημη ονομασία τους), ο κόσμος των ράλι κάνει το αποφασιστικό βήμα προς τον υβριδισμό, αρκετά χρόνια μετά τις άλλες μεγάλες κατηγορίες στο motorsport.

Το υβριδικό σύστημα παρέχεται από εξωτερικό προμηθευτή σε όλους τους κατασκευαστές, την Compact Dymanics, ενώ διαθέτει μπαταρία της Kreisel Electric. Θα χρησιμοποιείται ως η αποκλειστική πηγή ενέργειας στις απλές διαδρομές, από Ε.Δ. σε Ε.Δ., ενώ στο αγωνιστικό σκέλος θα προσφέρει επιπλέον 134 ίππους boost και θα ανανεώνεται κατά την πέδηση.

Close

Το όλο σύστημα προσθέτει 84 κιλά στο αυτοκίνητο, ενώ με τα 750V που διαθέτει, κάθε υβριδικό rallycar θα φέρει ειδική σήμανση για την ασφάλεια των οδηγών και των κριτών.

 

 

Άλλα βασικά χαρακτηριστικά των νέων αυτοκινήτων περιλαμβάνουν:

 • συνθετικά καύσιμα, βιώσιμα κι ανανεώσιμα
 • κάμερες ασφαλείας τεχνητής νοημοσύνης, για λόγους ασφαλείας, π.χ. για την θέση των θεατών στις Ε.Δ.
 • λιγότερο περίπλοκες αναρτήσεις με μικρότερη διαδρομή
 • μετάβαση από τα 6τάχυτα στα 5τάχυτα κιβώτια ταχυτήτων, μαζί με με την επαναφορά του λεβιέ ταχυτήτων
 • αφαίρεση του ενεργού, κεντρικού διαφορικού
 • απαγόρευση των υγρόψυκτων φρένων
 • απλοποίηση του ντεπόζιτου καυσίμου
 • απλοποίηση του turbo
 • αφαίρεση της βαλβίδας φρέσκου αέρα στο σύστημα anti-lag
 • αφαίρεση ορισμένων αεροδυναμικών στοιχείων

 

Κι οι ιδιαιτερότητές τους…

Η εισαγωγή του υβριδισμού έρχεται μαζί με ορισμένες ιδιαιτερότητες και σημαντικούς περιορισμούς και κανόνες.

Πριν αρχίσει το ράλι, η FIA βάζει όρια στα κάτωθι:

 • Κατώτερα και ανώτερα επίπεδα μπαταρία
 • Ανώτατη ενέργεια που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά ειδική διαδρομή
 • Κατώτερα επίπεδα ανακτώμενης ενέργειας, η οποία απαιτείται για το boost σε κάθε Ε.Δ.
 • Ανώτατο επίπεδο ανάκτησης ενέργειας
 • Ανώτατη θερμοκρασία μπαταρίας
 • Οι ομάδες θα μπορούν να επιλέγουν χαρτογράφηση ροπής και ανάκτησης ενέργειας ανά Ε.Δ.

 

Πριν αρχίσει η ειδική διαδρομή:

 • Οδηγοί και μηχανικοί επιλέγουν έναν χάρτη ροπής κι έναν ανάκτησης ενέργειας για κάθε Ε.Δ. (στο σέρβις)
 • Η υβριδική μηχανή φορτίζεται (στο service park)
 • Στον δρόμο για την Ε.Δ., υπάρχει ελευθερία στην επιλογή χαρτογράφησης, ενώ στόχος είναι η υβριδική μηχανή να κρατά όλη την ενέργεια που έχει καθοριστεί πως πρέπει να έχει.

 

 

Το boost από τον ηλεκτροκινητήρα μεταφράζεται σε 134 επιπλέον ίππους για 10 δευτερόλεπτα, και δίνεται στην εκκίνηση με το πάτημα του γκαζιού, ενώ ελέγχεται από τον ECU. Μετά από αυτό το διάστημα, ο ECU γυρνά στην κανονική ρύθμιση του υβριδικού συνόλου.

Η ανάκτηση της ενέργειας γίνεται μόνο όταν το πεντάλ του φρένου πιέζεται με περισσότερα από 5 bar πίεσης, κι ενώ το γκάζι πιέζεται λιγότερο από 30%. Δεν συμβαίνει ανάκτηση ενέργειας όταν έχει φορτίσει πλήρως η μπαταρία, ή αν υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Μετά από κάθε επιτυχημένη ανάκτηση ενέργειας, ένα επιπλέον boost δίνεται όταν ο οδηγός πατήσει το γκάζι.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της Ε.Δ., δεν γίνεται να αλλάξει η χαρτογράφηση, μόνο να κλείσει το υβριδικό σύστημα.

 

Τα νέα αυτοκίνητα

Με τους νέους κανονισμούς, οι τρεις ομάδες αποφάσισαν να αλλάξουν τα αυτοκίνητα με τα οποία θα μπουν σε αυτό το νέο καθεστώς.

Η Toyota, πρωταθλήτρια και μάλιστα νταμπλούχα το 2021, περνά από το Yaris 3ης γενιάς στο GR Yaris.

Η Hyundai μεταβαίνει από το i20 Coupe στο i20 N.

Τέλος, η M-Sport κάνει πιθανώς τη μεγαλύτερη αλλαγή, φεύγοντας από την πλατφόρμα του Fiesta και πηγαίνοντας σε αυτήν του Ford Puma, ενός αρκετά δημοφιλούς crossover.

Μάλιστα, έχει συμφωνηθεί για τα πρώτα τρία χρόνια των κανονισμών να παραμείνει ο θερμικός, εν σειρά 4κύλινδρος κινητήρας, χωρητικότητας 1,6 λίτρων.

 

 

Οι οδηγοί

Ο εν ενεργεία πρωταθλητής, Sebastien Ogier, πανηγύρισε τον 8ο τίτλο του και πλέον ετοιμάζεται να κάνει περιορισμένες εμφανίσεις με το Toyota GR Yaris Rally1 - μία εξ αυτών και στο Ράλι Μόντε Κάρλο, με νέο συνοδηγό στο πρόσωπο του Benjami Veillas,

Κάπως έτσι, η ιαπωνική ομάδα γυρίζει σελίδα, με τους Elfyn Evans και Kalle Rovanpera να παίρνουν τα ηνία της, και τον Esapekka Lappi να μοιράζεται το τρίτο GR Yaris Rally1 με τον 8κις πρωταθλητή. Ο Takamoto Katsuta μένει στην «οικογένεια» της Toyota, αλλά για την μη εργοστασιακή ομάδα της Toyota Gazoo Racing WRT Next Generation.

Στη Hyundai, πέραν της αποχώρησης του επικεφαλής Andrea Adamo, το οδηγικό line-up δεν άλλαξε δραματικά. Thierry Neuville και Ott Tanak παραμένουν ως οι βασικοί οδηγοί της ομάδας, με τον Oliver Solberg να μοιράζεται επί μονίμου βάσεως το τρίτο i20 N Rally1 με τον Dani Sordo. Ο Ισπανός θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση με το τέλος του 2022, ολοκληρώνοντας μία πορεία σχεδόν δύο δεκαετιών στο WRC.

Τέλος, η M-Sport κατάφερε να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του Craig Breen για τα επόμενα δύο χρόνια, με τους Gus Greensmith και Adrien Fourmaux να παραμένουν στο δυναμικό της.

Βεβαίως, μία κίνηση υψηλού σημειολογικού χαρακτήρα είναι αυτή της έλευσης του Sebastien Loeb, που μαζί με τη νέα του συνοδηγό, Isabelle Galmiche, θα συμμετέχουν σε περιορισμένους αγώνες με το Ford Puma Rally1.

 

Το πρόγραμμα

Για το ελληνικό κοινό, το σημαντικότερο είναι πως το Ράλι Ακρόπολις θα παραμείνει στο καλεντάρι όχι μόνο για το 2022, αλλά και το 2023.

Πέραν τούτου, το Μόντε Κάρλο θα ανοίξει την αυλαία της νέας εποχής, με τη βάση του αγώνα να μεταφέρεται από το Gap της Γαλλίας στο Μονακό.

Το Ράλι Σουηδίας θα επιστρέψει μετά από μία σεζόν απουσίας, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για το Ράλι Μεξικό, παρά το γεγονός ότι έχει ενεργό συμβόλαιο με τον promoter.

Σε παρόμοια θέση βρίσκεται και το Ράλι Χιλής.

Το Ράλι Νέας Ζηλανδίας κάνει τη μεγάλη επιστροφή του για πρώτη φορά μετά το 2012, βάζοντας ξανά την Ωκεανία στον χάρτη.

Τέλος, υπάρχει ένα κενό στις 18-21 Αυγούστου, που αναμένεται να καλυφθεί με ανακοίνωση εντός της σεζόν.

Αναλυτικά:

Πηγή: CarandDriver.gr

11 Aug, 2022 Ώρα 14:13

Ρεκόρ συμμετοχών στο Rally Acropolis-70 πληρώματα θα τρέξουν στο «Ράλλυ των Θεών»

Thumbnail

Το μεσημέρι της Τετάρτης (10 Αυγούστου) έληξε η προθεσμία υποβολής για τη συμμετοχή στο Ράλλυ Ακρόπολις. Οι συμμετοχές έφθασαν τις 70 που είναι αριθμός ρεκόρ για αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ.

Close

 

Τα 70 πληρώματα που θα πάρουν μέρος στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έρχονται από 31 χώρες. Από τα στοιχεία που έχει η οργανωτική επιτροπή φέτος παίρνουν μέρος 13 πληρώματα κατηγορίας Rally1 (WRC) που και εδώ θεωρείται αριθμός ρεκόρ στην νέα εποχή των υβριδικών αυτοκινήτων.

Η Toyota Gazoo Racing WRT, πρωτοπόρος στη βαθμολογία των Κατασκευαστών θα έχει τέσσερα Toyota GR Yaris.

 

Close

 

Οι επικεφαλής στη βαθμολογία και νικητές του EKO Ράλλυ Ακρόπολις 2021, Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen, έχουν δηλώσει ότι θέλουν να ανέβουν και πάλι στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Τα άλλα τρία πληρώματα της Toyota είναι οι ταχύτατοι Elfyn Evans-Scott Martin, οι μαχητικοί Esapekka Lappi-Janne Ferm και οι ανερχόμενοι Takamoto Katsuta-Aaron Johnston. 

 

 

Η Hyundai Shell Mobis WRT έρχεται στην Ελλάδα με τρία i20 Ν . Τα πληρώματα είναι οι Ott Tanak-Martin Jarveoja από την Εσθονία που πριν από λίγα 24ωρα κέρδισαν το Ράλλυ Φινλανδίας, οι Βέλγοι  Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe που ετοιμάζονται τις επόμενες ημέρες (18-21/8) να δώσουν μάχη για την πρώτη θέση στην έδρα τους στο ράλλυ Βελγίου και οι Ισπανοί Dani Sordo-Candido Carrera, οι οποίοι επιστρέφουν στους αγώνες μετά το Ράλλυ Σαρδηνίας.

 

 

Εντυπωσιακή θα είναι η παρουσία της M-Sport Ford WRT που έρχεται στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις με έξι Puma Rally1. Επικεφαλής της ομάδας θα είναι o εννέα φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Sebastien Loeb με συνοδηγό την Isabelle Galmiche. Ο Loeb που επιστρέφει στα χώματα της Ελλάδας για πρώτη φορά έπειτα από δέκα ολόκληρα χρόνια, τρέχει επιλεκτικά φέτος στους αγώνες του WRC. 

 

 

Άλλωστε αυτή ήταν και η συμφωνία με την M-Sport Ford WRT που από ότι φαίνεται σ αυτόν ρίχνει όλες τις ελπίδες της για μια καλή διάκριση. Από τους μέχρι τώρα αγώνες του φετινού WRC οι άλλοι οδηγοί της εργοστασιακής ομάδας δεν δείχνουν ικανοί να παίξουν στα ίσια με τα πληρώματα της Toyota και της Hyundai παρά το γεγονός ότι τα Puma Rally1 είναι ισάξια των άλλων. Και αυτό φαίνεται όταν συμμετέχει ο Loeb. ‘

Oλες οι ελπίδες της Ford για μια καλή διάκριση πέφτουν στον Loeb που το 2012 κέρδισε το Ράλλυ Ακρόπολις με ένα Citroen DS3 WRC. Σίγουρα οι άλλοι οδηγοί των εργοστασιακών ομάδων γνωρίζουν ότι παρόντος του Loeb αλλάζουν τα δεδομένα στα προγνωστικά.

 

 

Μαζί με τον ρέκορντμαν του WRC, θα δούμε τους Craig Breen-Paul Nagle, που ηγούνται της φετινής προσπάθειας της M-Sport Ford, αλλά και τους Gus Greensmith-Jonas Andersson, Adrien Fourmaux-Alexandre Coria και Pierre Louis Loubet-Vincent Landais. 

 

 

Το έκτο Puma Rally1 της βρετανικής ομάδας θα οδηγήσει ο Έλληνας Ιορδάνης Σερδερίδης με συνοδηγό  τον Frederic Miclotte . Ο Σερδερίδης θα τρέξει για 2η φορά φέτος με το εργοστασιακό Puma Rally1 και πρέπει να πούμε ότι στην πρώτη του εργοστασιακή συμμετοχή τα πήγε άψογα.

Μπορεί τα υβριδικά αυτοκίνητα της πρώτης κατηγορίας να κλέβουν την παράσταση, αλλά μην ξεχνάμε και την αμέσως επόμενη κατηγορία . Στο WRC2 έχουν δηλώσει συνολικά 35 συμμετοχές με αυτοκίνητα τεσσάρων διαφορετικών Κατασκευαστών . Και εκεί το θέαμα είναι μοναδικό και δίνονται σκληρές μάχες στις ειδικές διαδρομές. 

 

 

Ανάμεσά τους οι βασικοί διεκδικητές του τίτλου, Andreas Mikkelsen-Torstein Eriksen (Skoda Fabia Rally2 Evo), Emil Lindholm-Reeta Hamalainen με ίδιο αυτοκίνητο, αλλά και οι περυσινοί Πρωταθλητές στο WRC3, Yohan Rossel-Valentin Sarreaud (Citroen C3 Rally2). 

Στη μάχη της νίκης θα δούμε και τους πολύπειρους Teemu Suninen-Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally2), Marco Bulacia-Diego Vallejo (Skoda Fabia Rally2 Evo) και Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov (Skoda Fabia Rally2 Evo).

3 Κυπριακά πληρώματα θα δούμε στο φετινό Acropolis Rally. Ο Αλέξανδρος Τσουλόφτας με συνοδηγό τον Ross Whittock, Ο Πέτρος Παντελή με συνοδηγό τον Πάμπο Λαό και ο Λοίζος Παπαγεωργίου με συνοδηγό τον Βασίλιο Κουγιά. Τους ευχόμαστε φυσικά καλές επιτυχίες! 

Τα ελληνικά πληρώματα θα δώσουν επίσης δυναμικό παρών στον αγώνα. Είκοσι δύο Έλληνες (οδηγοί-συνοδηγοί ) θα τρέξουν με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2 . Αξίζει να τους δούμε στις ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Ακρόπολις και να τους χειροκροτήσουμε. 

Close

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τα 70 πληρώματα που τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν να «γράφουν» τις ειδικές διαδρομές. Ας μην ξεχνάμε ότι όσο καλύτερες σημειώσεις έχουν τόσο καλύτεροι είναι οι χρόνοι τους.

Ο μεγάλος αγώνας ξεκινάει την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου με την EKO Super Special Stage στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Θα γίνουν 16 ειδικές διαδρομές. Τα συνολικά χιλιόμετρα του αγώνα είναι 1189.42 και από αυτά τα 303.30 είναι τα χρονομετρημένα των Ε.Δ. Μετά την S.S που θα γίνει την Πέμπτη , τα δύσκολα αρχίζουν την Παρασκευή όπου θα γίνουν 6 Ε.Δ. Άλλες 6 Ε.Δ θα γίνουν το Σάββατο και την Κυριακή θα γίνουν 3 Ε.Δ.

 

Δείτε αναλυτικά τις συμμετοχές εδώ.

 

 

Πηγή: Zougla.gr, Acropolis Rally.gr, WRC