Rally

12 Jan, 2022 Ώρα 10:09

WRC 2022: Η αυγή μίας νέας εποχής!

Thumbnail

 

Close

Τι είναι τα 'Group Rally1';

Το 2022 φέρνει την πρεμιέρα της νεοσύστατης κατηγορίας των Rally1, που αντικαθιστά αυτήν που ονομαζόταν World Rally Car, και πρωτοστάτησε στο κορυφαίο επίπεδο των ράλι από το 1997 ως και το 2021.

Close

Με τα Group Rally1 (όπως είναι η πλήρης, επίσημη ονομασία τους), ο κόσμος των ράλι κάνει το αποφασιστικό βήμα προς τον υβριδισμό, αρκετά χρόνια μετά τις άλλες μεγάλες κατηγορίες στο motorsport.

Το υβριδικό σύστημα παρέχεται από εξωτερικό προμηθευτή σε όλους τους κατασκευαστές, την Compact Dymanics, ενώ διαθέτει μπαταρία της Kreisel Electric. Θα χρησιμοποιείται ως η αποκλειστική πηγή ενέργειας στις απλές διαδρομές, από Ε.Δ. σε Ε.Δ., ενώ στο αγωνιστικό σκέλος θα προσφέρει επιπλέον 134 ίππους boost και θα ανανεώνεται κατά την πέδηση.

Close

Το όλο σύστημα προσθέτει 84 κιλά στο αυτοκίνητο, ενώ με τα 750V που διαθέτει, κάθε υβριδικό rallycar θα φέρει ειδική σήμανση για την ασφάλεια των οδηγών και των κριτών.

 

 

Άλλα βασικά χαρακτηριστικά των νέων αυτοκινήτων περιλαμβάνουν:

 • συνθετικά καύσιμα, βιώσιμα κι ανανεώσιμα
 • κάμερες ασφαλείας τεχνητής νοημοσύνης, για λόγους ασφαλείας, π.χ. για την θέση των θεατών στις Ε.Δ.
 • λιγότερο περίπλοκες αναρτήσεις με μικρότερη διαδρομή
 • μετάβαση από τα 6τάχυτα στα 5τάχυτα κιβώτια ταχυτήτων, μαζί με με την επαναφορά του λεβιέ ταχυτήτων
 • αφαίρεση του ενεργού, κεντρικού διαφορικού
 • απαγόρευση των υγρόψυκτων φρένων
 • απλοποίηση του ντεπόζιτου καυσίμου
 • απλοποίηση του turbo
 • αφαίρεση της βαλβίδας φρέσκου αέρα στο σύστημα anti-lag
 • αφαίρεση ορισμένων αεροδυναμικών στοιχείων

 

Κι οι ιδιαιτερότητές τους…

Η εισαγωγή του υβριδισμού έρχεται μαζί με ορισμένες ιδιαιτερότητες και σημαντικούς περιορισμούς και κανόνες.

Πριν αρχίσει το ράλι, η FIA βάζει όρια στα κάτωθι:

 • Κατώτερα και ανώτερα επίπεδα μπαταρία
 • Ανώτατη ενέργεια που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά ειδική διαδρομή
 • Κατώτερα επίπεδα ανακτώμενης ενέργειας, η οποία απαιτείται για το boost σε κάθε Ε.Δ.
 • Ανώτατο επίπεδο ανάκτησης ενέργειας
 • Ανώτατη θερμοκρασία μπαταρίας
 • Οι ομάδες θα μπορούν να επιλέγουν χαρτογράφηση ροπής και ανάκτησης ενέργειας ανά Ε.Δ.

 

Πριν αρχίσει η ειδική διαδρομή:

 • Οδηγοί και μηχανικοί επιλέγουν έναν χάρτη ροπής κι έναν ανάκτησης ενέργειας για κάθε Ε.Δ. (στο σέρβις)
 • Η υβριδική μηχανή φορτίζεται (στο service park)
 • Στον δρόμο για την Ε.Δ., υπάρχει ελευθερία στην επιλογή χαρτογράφησης, ενώ στόχος είναι η υβριδική μηχανή να κρατά όλη την ενέργεια που έχει καθοριστεί πως πρέπει να έχει.

 

 

Το boost από τον ηλεκτροκινητήρα μεταφράζεται σε 134 επιπλέον ίππους για 10 δευτερόλεπτα, και δίνεται στην εκκίνηση με το πάτημα του γκαζιού, ενώ ελέγχεται από τον ECU. Μετά από αυτό το διάστημα, ο ECU γυρνά στην κανονική ρύθμιση του υβριδικού συνόλου.

Η ανάκτηση της ενέργειας γίνεται μόνο όταν το πεντάλ του φρένου πιέζεται με περισσότερα από 5 bar πίεσης, κι ενώ το γκάζι πιέζεται λιγότερο από 30%. Δεν συμβαίνει ανάκτηση ενέργειας όταν έχει φορτίσει πλήρως η μπαταρία, ή αν υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Μετά από κάθε επιτυχημένη ανάκτηση ενέργειας, ένα επιπλέον boost δίνεται όταν ο οδηγός πατήσει το γκάζι.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της Ε.Δ., δεν γίνεται να αλλάξει η χαρτογράφηση, μόνο να κλείσει το υβριδικό σύστημα.

 

Τα νέα αυτοκίνητα

Με τους νέους κανονισμούς, οι τρεις ομάδες αποφάσισαν να αλλάξουν τα αυτοκίνητα με τα οποία θα μπουν σε αυτό το νέο καθεστώς.

Η Toyota, πρωταθλήτρια και μάλιστα νταμπλούχα το 2021, περνά από το Yaris 3ης γενιάς στο GR Yaris.

Η Hyundai μεταβαίνει από το i20 Coupe στο i20 N.

Τέλος, η M-Sport κάνει πιθανώς τη μεγαλύτερη αλλαγή, φεύγοντας από την πλατφόρμα του Fiesta και πηγαίνοντας σε αυτήν του Ford Puma, ενός αρκετά δημοφιλούς crossover.

Μάλιστα, έχει συμφωνηθεί για τα πρώτα τρία χρόνια των κανονισμών να παραμείνει ο θερμικός, εν σειρά 4κύλινδρος κινητήρας, χωρητικότητας 1,6 λίτρων.

 

 

Οι οδηγοί

Ο εν ενεργεία πρωταθλητής, Sebastien Ogier, πανηγύρισε τον 8ο τίτλο του και πλέον ετοιμάζεται να κάνει περιορισμένες εμφανίσεις με το Toyota GR Yaris Rally1 - μία εξ αυτών και στο Ράλι Μόντε Κάρλο, με νέο συνοδηγό στο πρόσωπο του Benjami Veillas,

Κάπως έτσι, η ιαπωνική ομάδα γυρίζει σελίδα, με τους Elfyn Evans και Kalle Rovanpera να παίρνουν τα ηνία της, και τον Esapekka Lappi να μοιράζεται το τρίτο GR Yaris Rally1 με τον 8κις πρωταθλητή. Ο Takamoto Katsuta μένει στην «οικογένεια» της Toyota, αλλά για την μη εργοστασιακή ομάδα της Toyota Gazoo Racing WRT Next Generation.

Στη Hyundai, πέραν της αποχώρησης του επικεφαλής Andrea Adamo, το οδηγικό line-up δεν άλλαξε δραματικά. Thierry Neuville και Ott Tanak παραμένουν ως οι βασικοί οδηγοί της ομάδας, με τον Oliver Solberg να μοιράζεται επί μονίμου βάσεως το τρίτο i20 N Rally1 με τον Dani Sordo. Ο Ισπανός θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση με το τέλος του 2022, ολοκληρώνοντας μία πορεία σχεδόν δύο δεκαετιών στο WRC.

Τέλος, η M-Sport κατάφερε να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του Craig Breen για τα επόμενα δύο χρόνια, με τους Gus Greensmith και Adrien Fourmaux να παραμένουν στο δυναμικό της.

Βεβαίως, μία κίνηση υψηλού σημειολογικού χαρακτήρα είναι αυτή της έλευσης του Sebastien Loeb, που μαζί με τη νέα του συνοδηγό, Isabelle Galmiche, θα συμμετέχουν σε περιορισμένους αγώνες με το Ford Puma Rally1.

 

Το πρόγραμμα

Για το ελληνικό κοινό, το σημαντικότερο είναι πως το Ράλι Ακρόπολις θα παραμείνει στο καλεντάρι όχι μόνο για το 2022, αλλά και το 2023.

Πέραν τούτου, το Μόντε Κάρλο θα ανοίξει την αυλαία της νέας εποχής, με τη βάση του αγώνα να μεταφέρεται από το Gap της Γαλλίας στο Μονακό.

Το Ράλι Σουηδίας θα επιστρέψει μετά από μία σεζόν απουσίας, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για το Ράλι Μεξικό, παρά το γεγονός ότι έχει ενεργό συμβόλαιο με τον promoter.

Σε παρόμοια θέση βρίσκεται και το Ράλι Χιλής.

Το Ράλι Νέας Ζηλανδίας κάνει τη μεγάλη επιστροφή του για πρώτη φορά μετά το 2012, βάζοντας ξανά την Ωκεανία στον χάρτη.

Τέλος, υπάρχει ένα κενό στις 18-21 Αυγούστου, που αναμένεται να καλυφθεί με ανακοίνωση εντός της σεζόν.

Αναλυτικά:

Πηγή: CarandDriver.gr

24 Jan, 2022 Ώρα 14:06

Ράλι Μόντε Κάρλο 2022: Μεγάλη ανατροπή και νίκη από τον Sebastien Loeb

Thumbnail

Ο Γάλλος οδηγός της M-SPORT FORD WORLD RALLY TEAM κέρδισε με το υβριδικό Puma στο photo finish το Μόντε Κάρλο 2022.Στις τέσσερις ημέρες του αγώνα κυριάρχησαν οι Γάλλοι. Ο Sebastien Ogier και ο Sebastien Loeb. Ο πρώτος με το Gr Yaris και ο δεύτερος με το Puma Rally 1. Έκαναν το δικό τους αγώνα στα παγωμένα γαλλικά βουνά. Παγκόσμιοι πρωταθλητές και οι δύο κινήθηκαν οριακά σε αντίξοες συνθήκες. Και οι δύο είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οδηγοί του WRC.

Close

 

 

Ο Ogier θα μπορούσε να ήταν αυτός ο νικητής του αγώνα. Όμως οι κριτές τον τιμώρησαν με δέκα δευτερόλεπτα ποινή για γρήγορο ξεκίνημα. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Ο Ogier ήταν μπροστά 30 δευτερόλεπτα από τον Loeb. Στην προτελευταία ειδική διαδρομή έφτασε «λαβωμένος» στον τερματισμό της ειδικής με ένα τρυπημένο λάστιχο. Έχασε 34 δευτερόλεπτα από το κλατάρισμα και είδε τους κόπους  τεσσάρων ημερών να χάνονται. Από αυτή την ατυχία βρέθηκε 9.5΄΄ πίσω από τον Loeb.

 

Close

 

Αλλά δεν έφτανε μόνο αυτό. Οι κριτές που ήταν στην τελευταία ειδική διαδρομή τον τιμώρησαν με 10 δευτερόλεπτα ποινή για γρήγορη εκκίνηση από την  προβλεπόμενη (jumb-start). Και έτσι η διαφορά που είχε με τον Loeb από 9.5 έγιναν 19.5’’. Ήταν αδύνατον να καλυφθούν στα 14.26 χλμ. της Ειδικής Διαδρομής,

Το δίδυμο Sebastien Loeb - Isabelle Galmiche κέρδισαν το Μόντε Κάρλο του 2022 αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ogier περσινό παγκόσμιο πρωταθλητή (Toyota). Στην 3η θέση με 1 λεπτό και 19,3 δευτερόλεπτα πίσω, τερμάτισε ο Ο Ιρλανδός Craig Breen με ένα άλλο Puma. Ο φοβερός Kalle Rovanperä με GR Yaris κέρδισε το Wolf Power Stage και πρόσθεσε πέντε βαθμούς στη βαθμολογία του.

Ο Elfyn Evans με GR Yaris στην Power Stage κέρδισε τέσσερις βαθμούς ενω στην ίδια ειδική οΤhierry Neuville με Hyundai κέρδισε τρείς βαθμούς ενώ ο Loeb  εξασφάλισε δύο βαθμούς στην τέταρτη θέση και ο Ogier κέρδισε έναν στην 5η θέση. Όλα αυτά.

 

Close

 

Ο Sebastien  Loeb και η Isabelle Galmiche ανέβασαν στη ράμπα του τερματισμού πρώτο το Ford Puma Rally1. Ο Leob αν και χαρούμενος ήταν αρκετά κουρασμένος. Ας μην ξεχνάμε ότι 15 ημέρες πριν έτρεχε στου μαραθώνιο του Ντακάρ. Χαρούμενη ήταν και η Isabelle Galmiche που έτρεχε για πρώτη φορά δίπλα στο Γάλλο και ήταν η πρώτη της νίκη σε αγώνα του WRC.

Αποτελέσματα μετα τον τερματισμό

 

 

Ο  Loeb έφτασε στις 8 νίκες στο συγκεκριμένο αγώνα.Στην 3η θέση της γενικής,πίσω από τον Ogier, τερμάτισαν οι Breen-Nagle με Ford M-Sport. Στην 4η θέση γενικής τερμάτισε ο νεαρός Kalle Rovanpera με Tοyota Yaris GR.

 

 

Ο Thierry  Neuville με συνοδηγό τον Wydaeghe μπορεί να μην το είπε ανοικτά αλλά εύκολα μπορούμε να μεταφράσουμε ότι η ομάδα της Hyundai δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη.Ο Βέλγος στον τερματισμό δήλωσε: «Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα».

Είναι σίγουρο ότι τα Hyundai i20 Rally1 δεν ήταν πλήρως προετοιμασμένα για τις χιονισμένες ειδικές διαδρομές. Η έξοδος των Τanak-Jarveoja αλλά και οι αναθυμιάσεις στο αυτοκίνητο των Solberg-Edmondson, έφεραν άλλα δυο εργασιακά εκτός μάχης.

Αποτελέσματα κατασκευαστών

 

 

Οι Mikkelsen-Eriksen (Skoda Fabia Evo Rally2) πήραν τη νίκη στο WRC2 με δεύτερους τους ανερχόμενου Τσέχους Cais-Tesinsky (Ford Fiesta Rally2) και τρίτους τους Gryazin-Aleksandrov (Skoda Fabia Evo Rally2).

Ο επόμενος αγώνας του WRC θα γίνει στις 24 Φεβρουαρίου στο Σουηδία.

 

Πηγή: Zougla.gr