Οι Σίμος Γαλαταριώτης και Αντώνης Ιωάννου κατάφεραν να κερδίσουν στην πρεμιέρα του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ράλι 2023 by Psaltis Autoparts & ENEOS Motor Oil. Ο αγώνας διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 18-19 Φεβρουαρίου από το Σωματείο Αγωνιστικού Αυτοκινήτου Αμμοχώστου και τελούσε υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου.
Οι περσινοί πρωταθλητές παρά το νωθρό ξεκίνημα το Σάββατο, κατάφεραν να επιβληθούν σε ακόμα ένα αγώνα και να ξεκινήσουν το νέο πρωτάθλημα με νίκη.

Στην δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Δημοσθένους/Χριστοδούλου (Skoda Fabia R5). Το πλήρωμα είχε έξοδο στην πρώτη ειδική και ένα σκασμένο ελαστικό το Σάββατο χάνοντας χρόνο, τον οποίο κάλυψε κατά το ήμισυ τερματίζοντας τελικά δεύτερο γενικής.

Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι Παντελή/Χρυσοστόμου με το SKF Citroen DS3 R5. Το πλήρωμα έκλεισε την πρώτη μέρα στην δεύτερη θέση γενικής, ενώ την Κυριακή μετά από μεγάλες μάχες με τους Δημοσθένους/Χριστοδούλου συμβιβάστηκαν με το τελευταίο σκαλοπάτι του βάθρου.

Πολύ καλή απόδοση ειδικότερα την Κυριακή είχαν οι Γιώργος και Παύλος Εγγλέζου με το KYB Mitsubishi Lancer Evo IX όπου κατάφεραν μετά από τριπλή μονομαχία να αναρριχηθούν από έκτοι τέταρτοι γενικής και επίσης να κερδίσουν παράλληλα την κατηγορία RC2. Στο μπάκετ του Mitsubishi lancer Evo VI, οι Σιόφερος-Γεωργίου ήταν εξίσου ανταγωνιστικοί και μετά από πολύ καλή προσπάθεια ολοκλήρωσαν στην πέμπτη θέση γενικής, κερδίζοντας επίσης την κατηγορία RCS2. Η επιστροφή στην αγωνιστική δράση για τους Νέστωρος-Καλλή με το ENEOS Mitsubishi Lancer Evo X συνοδεύτηκε από την έκτη θέση γενικής ενώ ήταν δεύτεροι στην RC2. Τους ακολούθησαν στην έβδομη θέση οι Κωνσταντίνου-Νικολάου, οι οποίοι έκαναν περισσότερο αγώνα εξοικείωσης με το Mitsubishi Lancer Evo VII, με τους Μιχαηλίδη-Νέστωρος να τερματίζουν με το Lancer Evo IX στην όγδοη θέση.

Ο Χρυσόστομος Παντελή πίσω από το τιμόνι του Psaltis Autoparts / MANNOL Peugeot 208 και με συνοδηγό τον Τούλλη Αριστοδήμου, ήταν μακράν οι ταχύτεροι στην δικίνητη κατηγορία κερδίζοντας με σχετική άνεση, ενώ τερμάτισαν kai στην όγδοη θέση γενικής.

Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Αντωνίου-Πιερή με το Psaltis / ENEOS Mitsubishi Lancer Evo X R4. Στην κατηγορία RCL1, οι Έλληνας-Μιχαήλ με το Ford Fiesta DYTKO ήταν οι μεγάλοι νικητές μετά και την αποχώρηση των κυριότερων αντιπάλων τους Στυλιανού-Μακρίδη. Οι Τζιωρτζή-Χρυσοστόμου στο μπάκετ του Ford Fiesta ήταν δεύτεροι στην δικίνητη κατηγορία, κερδίζοντας παράλληλα την RC4.Την κατηγορία 2WD S κέρδισαν οι Σοφοκλέους/Παντελίδης με VW GOLF εκμεταλλευόμενοι και την αποχώρηση των Θεοφάνους-Ξενοφώντος οι οποίοι προηγούνταν μέχρι και την προτελευταία ειδική διαδρομή. Στην RC5 έτρεξε μόνο ένα πλήρωμα, οι Σκορδής-Χρυσάνθου, ενώ την RCS1 κέρδισαν οι Καθητζιώτης-Γεωργίου με Huyndai Accent.
Το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ράλι συνεχίζετε τον ερχόμενο μήνα με το Ράλι Τίγρης που θα διεξαχθεί το διήμερο 25-26 Μαρτίου.
Κύριος χορηγός του πρωταθλήματος είναι η εταιρία Psaltis Autoparts και τα λιπαντικά ENEOS και υποστηρικτές του αγώνα είναι οιμπαταρίες Exide, η Comline Auto Parts και η SKF.

WRC Rally Chile Bio Bío 2025: Τέσσερις διεκδικητές του φετινού παγκόσμιου τίτλου στο WRC ξεκινούν ένα δύσκολο αγώνα στη Λατινική Αμερική
Σήμερα, Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου ξεκινάει ο 11ος από τους 14 γύρους του παγκοσμίου πρωταθλήματος WRC. Τα πληρώματα της πρώτης (WRC) και δεύτερης κατηγορίας (WRC2) μετά τον αγώνα στην Παραγουάη πέρασαν την οροσειρά των Άνδεων και μεταφέρθηκαν στη Χιλή όπου εκεί ξεκινάει σήμερα ο δεύτερος αγώνας που γίνεται στην Λατινική Αμερική.
Οι δρόμοι στις ειδικές διαδρομές είναι βατοί και σε γενικές γραμμές καλύτεροι από όσο περίμεναν τα πληρώματα. Όμως υπάρχουν παγίδες και αρκετές δυσκολίες. Για παράδειγμα χθες έβρεχε οπότε αλλάζει η στρατηγική τόσο όσον αφορά τις γόμες όσο και οι σημειώσεις που έγιναν με στεγνό χώμα.
Υπάρχουν ακόμη σε κάποιες ειδικές δένδρα και ομίχλη. Ένα λάθος στο βρεγμένο χώμα αρκεί για να καταλήξει το αυτοκίνητο στην πυκνή βλάστηση. Στο Ράλλυ στη Χιλή υπάρχουν αρκετές τυφλές και «κυματιστές» στροφές.

Στη Χιλή γίνεται ο προτελευταίος χωμάτινος αγώνας. Υπάρχει ακόμη ένας – ο τελευταίος στο φετινό πρωτάθλημα στη Σαουδική Αραβία- και μεσολαβούν δύο ασφάλτινοι. Ένας στην Κεντρική Ευρώπη και ένας στην Ιαπωνία.
Να δούμε λίγο τη βαθμολογία.
Οι Elfyn Evans- Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally) προηγούνται με 198 βαθμούς. Ξεκινούν πρώτοι στη Χιλή και «ανοίγουν» το δρόμο στους υπόλοιπους.
Στην συνέχεια με 191 βαθμούς ακολουθούν οι Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally 1). Με διαφορά μόλις δύο βαθμών, 189 βαθμούς ακολουθούν οι Sebastien Ogier- Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally 1).
Οι τέταρτοι που μπορούν να διεκδικήσουν τίτλο είναι οι Ott Tanak- Martin Jarveoja Estonia (Hyundai i20 Rally1) με 180 βαθμούς.
Θα μπορούσαμε να εντάσσαμε στους διεκδικητές του φετινού τίτλου τους περσινούς παγκόσμιους Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Rally1) που έχουν 150 βαθμούς. Το γεγονός ότι βρίσκονται 48 βαθμούς πίσω από τους Elfyn Evans- Scott Martin θεωρείται αδύνατον να γίνει ανατροπή. Λάθη με τόσο έμπειρα πληρώματα δεν γίνονται. Και αυτό οι Βέλγοι το γνωρίζουν πολύ καλά.
Αντίθετα για τα τέσσερα πρώτα πληρώματα που οι διαφορές είναι μικρές, εύκολα γίνονται οι ανατροπές.
Χθες έγινε το shakedown μήκους 6.79 χλμ. Οι χρόνοι δεν μετρούν στον αγώνα. Όμως παίρνουμε μια γεύση. Πιο γρήγοροι με χρόνο 3.21.5 ήταν οι Εσθονοί Tanak-Jarveoja. Ένα δευτερόλεπτο πιο αργοί (3.21.6) ήταν οι Rovanpera-Halttunen και τρίτοι με χρόνο 3.21.8 ήταν οι Εvans-Martin. Οι Ogier-Landais έκαναν 3.22.9 και οι Andrien Fourmoux- Alefandre Coria (Hyundai i20 Rally1) «έγραψαν» 3.23.1
Η πραγματική μάχη όμως ξεκινάει σήμερα. Στον αγώνα έχουν δηλώσει 49 πληρώματα. Όμως στο shakedown, τέσσερα πληρώματα δεν εμφανίσθηκαν. Στον αγώνα όμως δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν.
Οι αγωνιζόμενοι από σήμερα μέχρι και την Κυριακή θα κάνουν 16 χωμάτινες ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 306.76 χλμ.
Στη Χιλή για τους Elfyn Evans- Scott Martin που ξεκινούν πρώτοι, τα πράγματα θα είναι δύσκολα αν βρέχει. Αυτοί που θέλουν τη βροχή γιατί σίγουρα θα ευνοηθούν από τη θέση που ξεκινούν είναι οι Γάλλοι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ogier ξέρει και διαλέγει τις σωστές γόμες. Και είναι και κάτι ακόμη. Έχει 8 παγκόσμιους τίτλους και πριν αποσυρθεί από το WRC θέλει να κάνει 9 τους τίτλους του.
