Αγορά

25 Jan, 2023 Ώρα 09:31

750 οι αιτήσεις για plug in ή αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Thumbnail

Περίπου 1.600 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής για το Β’ Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης που αφορά την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και ποδηλάτων, όπως ανέφερε στην Brief αρμόδια πηγή. 

Close

Ειδικότερα, μέχρι στιγμής και μετά την 9η Ιανουαρίου όπου άνοιξε το Σχέδιο έχουν υποβληθεί γύρω στις 750 αιτήσεις που αφορούν οχήματα από την κατηγορία Ε1 μέχρι και Ε11 (δηλαδή plug-in ηλεκτρικά και αμιγώς ηλεκτρικά), ενώ άλλες περίπου 750 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί αφορούν μοτοσικλέτες, μικροαυτοκίνητα, ποδήλατα και εισιτήρια, δηλαδή για τις κατηγορίες από Ε12 μέχρι και Ε17. 

Συνολικά, για τις κατηγορίες Ε1-Ε11 θα δοθούν βάσει του σχεδίου 918 χορηγίες, ενώ για τις κατηγορίες Ε12-Ε17 θα δοθούν 1.600, δηλαδή συνολικά 2.518 χορηγίες ύψους 10,1 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως η μεγάλη πλειοψηφία των χορηγιών αφορούν τα plug in ηλεκτρικά και αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα με 500 και 260 χορηγίες, αντίστοιχα, ενώ θα δοθούν και 790 χορηγίες για απόσυρση έναντι παροχής δωρεάν εισιτηρίων αξίας €250 για χρήση στις τακτικές γραμμές λεωφορείων και του εφάπαξ ποσού των €500. 

Close

Συγκεκριμένα, υπάρχουν 17 κατηγορίες για καθαρά ηλεκτρικά οχήματα με τη χορηγία να αρχίζει από 10 χιλιάδες ευρώ.

Στα ποσά που ξεχωρίζουν και αφορούν την αγορά αυτοκινήτου είναι οι €10.000 για απόσυρση για αγορά καινούριου οχήματος ιδιωτικής χρήσης μηδενικών εκπομπών CO2 σε 500 δικαιούχους και η χορηγία €7.500 για απόσυρση και αντικατάσταση με καινούριο όχημα ιδιωτικής χρήσης χαμηλών εκπομπών CO2 (μέχρι 50 γρ/χλμ) σε 260 δικαιούχους, με τις άλλες κατηγορίες να αφορούν μικρότερα ποσά και λιγότερες χορηγίες.

Close

Λάθος αιτήσεις θα απορρίπτονται αυτόματα

Η ίδια πηγή επεξήγησε στην Brief πως αν και στο σύστημα υπάρχουν  δικλείδες ασφαλείας και δεν σου επιτρέπει να συνεχίσεις σε περίπτωση που δεν την συμπληρώσεις σωστά, εντούτοις σε περίπτωση λάθους (π.χ. λάθος σε αριθμό εγγραφής οχήματος για απόσυρση) η αίτηση θα απορρίπτεται, καθώς ο έλεγχος από τους αρμόδιους θα γίνει μετά την εκπνοή της διαδικασίας που λήγει στις 9 Μαρτίου 2023 και ώρα 11:00 π.μ.. 

Δεν χρειάζεται να αγοράσεις το αυτοκίνητο για να είσαι δικαιούχος 

Αρμόδια πηγή διευκρίνισε στην Brief πως οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν με την αγορά του αυτοκινήτου για να είναι δικαιούχοι. Αυτό που χρειάζεται είναι η προσκόμιση βεβαίωσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. 

Δηλαδή, κάποιος πολίτης μπορεί απλά να μεταβεί σε αντιπροσωπείες και να προχωρήσει με έρευνα αγοράς για το είδος του αυτοκίνητου που τον ενδιαφέρει και να προχωρήσει με την εκδήλωση ενδιαφέροντος ώστε να καταστεί δικαιούχος. 

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται σε περίπτωση που κάποιος δικαιούχος επιλεγεί για την επιχορήγηση δεν δεσμεύεται να αγοράσει το αυτοκίνητο το οποίο αναγράφεται στην εκδήλωση ενδιαφέροντος και μπορεί να προχωρήσει τελικά με την αγορά άλλου αυτοκινήτου, το οποίος όμως όπως είναι λογικό πρέπει να εμπίπτει στην κατηγορία των οχημάτων που πληρούν τις προϋποθέσεις της επιχορήγησης. 

 

Πώς θα γίνει η επιλογή 

Τα κριτήρια έγκρισης έχουν τροποποιηθεί και περιλαμβάνουν: 

  • Για αιτήσεις για τις κατηγορίες οχημάτων E1 έως Ε4, Ε16 και Ε17 (οχήματα χαμηλών εκπομπών CO2 – μέχρι 50 γρ./χλμ), το κριτήριο προτεραιότητας για την έγκριση είναι η ηλικία του οχήματος προς απόσυρση. Δηλαδή το πιο μεγάλο σε ηλικία όχημα προς απόσυρση δίνει προτεραιότητα στον αιτητή.
  • Για αιτήσεις για κατηγορίες οχημάτων Ε5 έως Ε11 (αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα) θα γίνει, μετά την ημερομηνία λήξης των αιτήσεων, διαδικτυακή κλήρωση. Δηλαδή, δεν θα δίνεται προτεραιότητα ανάλογα με την ώρα και μέρα υποβολής της αίτησης. Οπόταν, οι αιτητές δεν χρειάζεται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μόλις τεθεί σε εφαρμογή η πύλη αιτήσεων, αφού αυτό δεν τους δίνει οποιοδήποτε πλεονέκτημα.
  • Για αιτήσεις για ηλεκτρικά ποδήλατα θα εφαρμόζεται μια από τις πιο πάνω διαδικασίες, αναλόγως του τύπου χορηγίας

Οι αιτήσεις θα πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.ev.gov.cy και η περίοδος υποβολής τους  είναι από τις 9 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 11:00 π.μ. μέχρι και τις 9 Μαρτίου 2023 και ώρα 11:00 π.μ.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και λεπτομερής επεξήγηση του Σχεδίου Επιχορήγησης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στον Οδηγό του Σχεδίου στην ιστοσελίδα www.ev.gov.cy.

Ποια οχήματα μπορούν να δηλωθούν για απόσυρση

Σημειώνεται ότι, τα οχήματα που πληρούν τα πιο κάτω κριτήρια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς απόσυρσης:

  • να είναι κατηγορίας Μ1 ή Ν1,
  • να είναι ηλικίας μεγαλύτερης ή ίσης των δώδεκα (12) ετών, τα οποία υπολογίζονται από την ημερομηνία κατά την οποία το όχημα ενεγράφη σε οποιαδήποτε χώρα ως καινούργιο μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2023,
  • να ήταν εγγεγραμμένο στο Μητρώο του Εφόρου Μηχανοκινήτων Οχημάτων για τα τελευταία εφτά (7) συνεχή χρόνια από τις 9 Ιανουαρίου 2023,
  • να υπάρχει για αυτό εν ισχύ άδεια κυκλοφορίας κατά την ημερομηνία έναρξης αποδοχής αιτήσεων ή να ήταν δηλωμένο ως ακινητοποιημένο και να υπήρχε για αυτό ισχύουσα άδεια κυκλοφορίας για οποιαδήποτε περίοδο εντός των τελευταίων δεκαοκτώ (18) μηνών από τις 9 Ιανουαρίου 2023, και
  • να μην έχει ακυρωμένη εγγραφή μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου 2023.

 

 

Πηγή: Brief.com.cy

05 Dec, 2023 Ώρα 13:17

Ετοιμοπαράδοτα Dacia Jogger Hybrid από τον Όμιλο Πηλακούτα

Thumbnail

O Όμιλος Πηλακούτα διαθέτει αριθμό ετοιμοπαράδοτων Dacia Jogger HYBRID 140 στους εκθεσιακούς του χώρους σε όλες τις πόλεις. Το Dacia Jogger είναι ένα μοντέλο που αντιπροσωπεύει μια νέα προσέγγιση στην κατηγορία των 7θέσιων οικογενειακών οχημάτων ενώ έχει ήδη σημειώσει τεράστια εμπορική επιτυχία. Το Jogger απευθύνεται, όχι μόνο σε οικογένειες, αλλά και σε πελάτες που αναζητούν ένα ευρύχωρο πολυχρηστικό αυτοκίνητο, κατάλληλο τόσο για την πόλη, όσο και για τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο. 

Close

Παράλληλα το Jogger HYBRID 140 αποτελεί και το πρώτο υβριδικό μοντέλο της μάρκας συνδυάζοντας την πολυχρηστικότητα με τη δοκιμασμένη υβριδική τεχνολογία του Ομίλου της Renault. 

 

Close

 

Η ενσωμάτωση της μπαταρίας του υβριδικού συνόλου, σχεδιάστηκε από την αρχή και είναι  τοποθετημένη κάτω από το δάπεδο του αυτοκινήτου στο χώρο της ρεζέρβας. Γι΄ αυτό το λόγο δεν επηρεάζει καθόλου τους διαθέσιμους εσωτερικούς χώρους για επιβάτες και αποσκευές σε σύγκριση με τις εκδόσεις με θερμικό κινητήρα.

Close

Το Jogger συνδυάζει το μήκος ενός station wagon, με την άνεση στο εσωτερικό ενός οχήματος ελευθέρου χρόνου και τα χαρακτηριστικά ενός SUV, προσφέροντας έως και επτά θέσεις. Στιβαρό και με καλή οδική συμπεριφορά, το Jogger προσφέρει εξαιρετικό επίπεδο άνεσης σε όλους τους επιβάτες, ακόμα και στους ενήλικες που κάθονται στην 3η σειρά καθισμάτων. Το Jogger HYBRID 140 εφοδιάζεται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, που περιλαμβάνει τη λειτουργία “B” (Brake), που ενισχύει την ανάκτηση ενεργείας κατά το φρενάρισμα και τη δύναμη πέδησης μέσω του κινητήρα. Η χρήση αυτού του προγράμματος δίνει τη δυνατότητα ανάκτησης περισσότερης ενεργείας, αυξάνοντας παράλληλα και το επίπεδο άνεσης στην οδήγηση σε αστικές περιοχές. Το Jogger HYBRID 140 αποδίδει συνδυαστική ισχύ 140 ίππων, ενώ εξασφαλίζει τις καλύτερες επιδόσεις στους τομείς  της κατανάλωσης και των εκπομπών CO2 στη γκάμα του μοντέλου. Παράλληλα, ενσωματώνει τεχνολογίες που έχουν αποδείξει την αποδοτικότητά τους και είναι ευρέως διαδεδομένες στον Όμιλο Renault. Τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας 1.6λ. με απόδοση 90hp, δύο ηλεκτροκινητήρες (ένας με ισχύ 50hp και μίζα/γεννήτρια εκκίνησης, υψηλής τάσεως) και ένα ηλεκτρικό αυτόματο κιβώτιο multi-mode με 4 σχέσεις που συνδέονται με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και δύο σχέσεις που συνδέονται με τον ηλεκτροκινητήρα. Το σύστημα ανάκτησης ενεργείας κατά το φρενάρισμα, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο ανάκτησης ενεργείας της μπαταρίας των 1.2 kWh (230V), αλλά και την αποδοτικότητα του αυτόματου κιβωτίου, δίνουν τη δυνατότητα μιας αμιγούς ηλεκτροκίνησης στο 80% των αστικών διαδρομών και μείωση της κατανάλωσης έως και κατά 40% σε σύγκριση με έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης σε αστικό κύκλο, οδηγούμενο με τον ίδιο τρόπο.

 

 

Τα αυτοκίνητα της Dacia πωλούνται σήμερα σε 44 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Κύπρο.  

Τα μοντέλα της DACIA - Sandero, Sandero Stepway, Jogger και Duster βρίσκονται στους εκθεσιακούς χώρους του Ομίλου Πηλακούτα σε όλες τις πόλεις.