Αγορά

12 Jul, 2021 Ώρα 10:41

Ανάλυση Brief: Το αυτοκίνητο «αντιστέκεται» στην πανδημία

Thumbnail

Θετικά αξιολογούνται οι αριθμοί για τις εγγραφές Ι.Χ. οχημάτων στην Κύπρο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε μια αγορά που φανερώνει τόσο τις προθέσεις όσο και κυρίως τις δυνατότητες της κυπριακής αγοράς. 

Close

Μέσα από τα στοιχεία που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη (8 Ιουλίου) η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, για τις εγγραφές Ι.Χ. οχημάτων κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021, προκύπτει μια άνοδος της τάξης του 5,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ειδικότερα αναφέρεται ότι, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ενεγράφησαν συνολικά 14.267 οχήματα Ι.Χ. στην Κύπρο σε σχέση με 13.508 κατά την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Την ίδια ώρα, μεγάλο ενδιαφέρον προκύπτει από μεγαλύτερης κλίμακας σύγκριση στην οποία προχώρησε η Brief, συλλέγοντας στοιχεία δεκαετίας. Για παράδειγμα, ι φετινοί αριθμοί εξαμήνου περίπου ίδιοι με το σύνολο των εγγραφών Ι.Χ. για ολόκληρο το 2013, τη χρονιά της μεγάλης οικονομικής κρίσης. 

Close

Παράλληλα, η φετινή χρονιά υστερεί σημαντικά από την καλύτερη σε σχέση με τις εγγραφές οχημάτων που ήταν το 2018, κατά το οποίο ενεγράφησαν στο πρώτο εξάμηνο συνολικά 21.642 Ι.Χ. οχήματα. Η διαφορά των εγγραφών του 2021 με το 2018 ανέρχεται σε ποσοστό 34%. 

Στον πιο κάτω πίνακα καταγράφονται οι συνολικές εγγραφές Ι.Χ. οχημάτων κατά το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους από το 2011 έως και φέτος. Στα επιμέρους στοιχεία τα συνολικά νούμερα χωρίζονται σε καινούργια και μεταχειρισμένα Ι.Χ. 

Close

 

 

Η εκτιμώμενη πορεία μέχρι το τέλος του χρόνου 

Λαμβάνοντας υπόψη τις περσινές εγγραφές Ι.Χ. οχημάτων για το σύνολο του έτους που διαμορφώθηκαν στις 30.554 και ότι φέτος καταγράφεται -έστω οριακή- άνοδος στις εγγραφές, εκτιμάται ότι για το σύνολο του 2021 οι εγγραφές Ι.Χ. θα διαμορφωθούν κάπου στις 32 με 33 χιλιάδες οχήματα.  

Σημειώνεται ότι προ πανδημίας οι αντίστοιχες εγγραφές έφτασαν ακόμη και τις 40 χιλιάδες οχήματα, αριθμοί που θα πρέπει να δούμε ξανά όταν οι η πανδημία και οι επιπτώσεις που δημιουργούν στην αγορά εξαλειφθούν. 

 

Πηγή: Brief.com.cy

16 Jul, 2021 Ώρα 12:27

Στους εκθεσιακούς χώρους της Unicars το ηλεκτρικό Volkswagen ID.4

Thumbnail

Η Volkswagen δίνει συνέχεια στο πλάνο εξηλεκτρισμού της γκάμας της. Μετά το ID.3, ένα δεύτερο μοντέλο της σειράς ID κάνει την εμφάνιση του στην Κυπριακή αγορά. Πρόκειται για το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Volkswagen ID.4 που ξεχωρίζει για τον SUV χαρακτήρα του, τον δυναμικό σχεδιασμό αλλά και την τεχνολογία αιχμής με την οποία είναι εξοπλισμένο. 

Close

 

id4

Close

Παρά το ότι διατηρεί τη σχεδιαστική ταυτότητα που είδαμε στο ID.3, το ID.4 διαφέρει από τις SUV αναλογίες του αφού είναι αισθητά μεγαλύτερο, τόσο σε μήκος και σε πλάτος, όσο και σε ύψος ενώ ξεχωρίζει και από τα 163 χιλιοστά απόστασης από το έδαφος. Άξιο αναφοράς είναι και ο συντελεστής οπισθέλκουσας που φτάνει το 0.28 και είναι εξαιρετικός για ένα SUV μοντέλο.

 

Close

 

Το μοντέλο παρουσιάζεται στην αγορά με δύο διαφορετικά μεγέθη μπαταριών με ωφέλιμη ενεργειακή χωρητικότητα στις 52 kWh (148 και 170 PS) για την έκδοση Pure αλλά και στις 77 kWh για την έκδοση Pro με 204 PS. Η κορυφαία έκδοση με τον κωδικό GTX (επίσης 77kWh) αποδίδει συνολικά 299 ίππους! Παράλληλα, οι εκδόσεις αυτές παρέχουν διαφορετική αυτονομία ανάλογα με την επιλογή ενεργειακής χωρητικότητα της μπαταρίας και εξοπλισμού, από 342 μέχρι και 516 χιλιόμετρα! Όσον αφορά τη φόρτιση, μπορεί να υποστηρίξει Wallbox με εναλλασσόμενο ρεύμα μέχρι και 11 kW, κάτι που σημαίνει πλήρη φόρτιση σε περίπου επτά ώρες και τριάντα λεπτά για την μπαταρία με ωφέλιμη ενεργειακή χωρητικότητα 77 kWh, ενώ υπάρχει και συμβατότητα με ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος έως 125 kW, κάτι που ισοδυναμεί με πλήρωση από το 5% στο 80% σε μόλις 38 λεπτά της ώρας. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ID.4 κατάφερε να πάρει και τον τίτλου του «Παγκόσμιου Αυτοκινήτου της Χρονιάς» για το 2021, με τους κριτές να το επαινούν για τη φιλικότητα προς το περιβάλλον καθώς και για τα καινοτόμα συστήματα με τα οποία είναι εξοπλισμένο. Για παράδειγμα, η πρωτοποριακή οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας είναι προαιρετικά διαθέσιμη, και μπορεί να προβάλλει σημαντικές πληροφορίες στον ανεμοθώρακα. Ο οδηγός βλέπει αυτές τις πληροφορίες τρισδιάστατα, σε προφανή απόσταση τριών έως δέκα μέτρων μπροστά από το όχημα. Αυτό σημαίνει ότι η οθόνη είναι τέλεια ενσωματωμένη στον πραγματικό κόσμο. Επίσης, όταν το Adaptive Cruise Control (ACC) ή το Travel Assist (προαιρετικό) είναι ενεργό, το όχημα μπροστά από το ID.4 εμφανίζεται με φωτεινή σήμανση στην οθόνη για να μπορεί να διατηρήσει την απαιτούμενη απόσταση. 

 

 

Επιπλέον, το ID.4 καθορίζει τα πρότυπα στην ψηφιοποίηση, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την δυνατότητα στο αυτοκίνητο να λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις και νέες λειτουργίες «over the air». Με αυτό τον τρόπο το όχημα παραμένει πάντα ενημερωμένο, χαρακτηριστικό υψίστης σημασίας που θα ανοίξει τον δρόμο για νέες γενιές μοντέλων.