31 Οκτ., 2019 Ώρα 12:01

Γίνονται... ένα FCA και PSA Group

Thumbnail

Ως ένα mega deal μπορεί να κανείς να χαρακτηρίσει το πάντρεμα του PSA Group με το αντίστοιχο FCA προκειμένου να συνεχίσουν μαζί στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου που ολοένα γίνεται και πιο ανταγωνιστική.  Η συνεργασία των Γάλλων με τους Ιταλο-αμερικανούς σημαίνει πως βρίσκεται στα σκαριά η τέταρτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου που ο στόχος δεν θα παραμείνει εκεί αλλά θα τεθεί ακόμα πιο ψηλά.

Close

Τα μέλη του Δ.Σ. των δύο Group έδωσαν τα χέρια στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης. Οι δύο όμιλοι θα συγχωνευτούν, με τη συστέγασή τους σε μία κοινή εταιρεία. Στόχος τους είναι να οικοδομήσουν έναν παγκόσμιο ηγέτη στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, κάθε πλευρά θα κατέχει μερίδιο της τάξεως του 50%. Η συγχώνευση των δύο κολοσσών θα δημιουργήσει τον τέταρτο μεγαλύτερο όμιλο οχημάτων, με έσοδα 170 δις ευρώ, κέρδη 11 δις και πωλήσεις που ξεπερνούν τα 8,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Close
Η έδρα του νέου ομίλου θα βρίσκεται στην Ολλανδία, με το Διοικητικό Συμβούλιο να απαρτίζεται από 11 μέλη. Τα έξι εξ αυτών θα οριστούν από το Groupe PSA και τα πέντε από τη FIAT Chrysler Automobiles. Πρόεδρος θα είναι ο John Elkann και Διευθύνων Σύμβουλος ο Carlos Tavares. H θητεία τους, όπως και αυτή των μελών του Δ.Σ., θα έχει ισχύ 5 χρόνων.

Μόλις ολοκληρωθεί η συγχώνευση, η εταιρεία θα εισαχθεί στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, του Παρισιού και του Μιλάνου, με τη FCA να διανέμει στους μετόχους μέρισμα ύψους 5,5 δισ. ευρώ αίροντας συγχρόνως τη συμμετοχή της στην εταιρεία Comau και την Peugeot να διανέμει από την πλευρά της στους δικούς της μετόχους το 46% της συμμετοχής στην εταιρεία Faurecia.

Close

 

Tags