Archive

26 Feb, 2020 Ώρα 22:42

Η ιστορία της Bentley Mulsanne

Thumbnail

Όταν τερματιστεί η παραγωγή της Bentley Mulsanne, τον ερχόμενο Απρίλιο, παραδίδοντας τα σκήπτρα της ναυαρχίδας της Bentley στην ολοκαίνουργια Flying Spur, μια ένδοξη δεκαετία της Mulsanne ως το κορυφαίο υπερπολυτελές σεντάν στον κόσμο, θα έχει φτάσει στο τέλος της.

Close

Το πρόγραμμα παρουσίασης της Mulsanne ξεκίνησε το 2005, με τις πρώτες σχεδιαστικές γραμμές στο Bentley Design Studio. Το αυτοκίνητο γεννήθηκε στην κυριολεξία από λευκή κόλλα χαρτί. Εντελώς χειροποίητο, κατασκευασμένο στην έδρα της Bentley στο Crew, με μια εξέλιξη του εικονικού twin-turbocharged 6,75 λίτρων V8 κινητήρα, με ότι πιο σύγχρονο στον τομέα της ηλεκτρικής αρχιτεκτονικής και ένα εντελώς νέο πλαίσιο, σε ένα μοντέρνο ντιζάιν μέσα και έξω, εμπνευσμένο από τις μεγάλες Bentley του παρελθόντος.

_

Close

 

Από το 2009

Close

Όσοι συμμετείχαν στην εξέλιξή της δούλευαν για να παρουσιάσουν τη «The Grand Bentley» - αλλά εσωτερικά την ήξεραν ως Project Kimberley. Η Mulsanne παρουσιάστηκε το 2009. Η παγκόσμια πρεμιέρα της έγινε στο Pebble Beach Concours d' Elegance εκείνο το έτος, επιτυγχάνοντας με το παραπάνω το στόχο: τον επαναπροσδιορισμό του υπερπολυτελούς Grand Touring σεντάν.

Μυώδες, σαρωτικό design σε χαλύβδινο μονοκόκ πλαίσιο και πόρτες, φτερά και καπό από αλουμίνιο. Η κομψή μορφή του αυτοκινήτου δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μια προηγμένη διαδικασία γνωστή ως Superforming, στην οποία τα φύλλα αλουμινίου θερμαίνονται στους 500° C και στη συνέχεια παίρνουν το τελικό τους σχήμα χρησιμοποιώντας την πίεση του αέρα. Αποδίδοντας ισχύ 512 ίππων και τη θηριώδη ροπή των 1.020 Nm, ο κινητήρας V8 των 6,75 λίτρων επιτάχυνε το αυτοκίνητο από 0-100 σε 5,3 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα έφτανε τα 294 χλμ./ώρα. Για πρώτη φορά, ο κινητήρας διέθετε μεταβλητό χρονισμό εκκεντροφόρων και απενεργοποίηση κυλίνδρων ενώ η καμπύλη ροπής του έφτανε στη μέγιστη τιμή της από τις μόλις 1.750 σ.α.λ. – εκεί που είναι το ρελαντί των πιο σύγχρονων αυτοκινήτων. Κάθε βασικό στοιχείο - από το σφυρήλατο στροφαλοφόρο άξονα έως τα έμβολα επανασχεδιάστηκε για να είναι ελαφρύτερο και ισχυρότερο, μειώνοντας τα ανεπιθύμητα εσωτερικά φορτία και τις τριβές, για ακόμα καλύτερη απόκριση του κινητήρα.

_

 

Χειροποίητη κατασκευή

Η Mulsanne προσφέρεται σε πάνω από 100 χρώματα βαφής, 24 χρώματα εσωτερικής δερμάτινης επένδυσης και εννέα είδη καπλαμά για να διαλέξει ο τυχερός κάτοχος, προσφέροντας ένα πρωτόγνωρο βαθμό εξατομίκευσης στην αυτοκινητοβιομηχανία. Σε όλης της την καριέρα η Mulsanne κατασκευάζεται χειροποίητα στο Crewe, σε χρονικό διάστημα – από την αρχή έως το τέλος – περίπου 400 ωρών. Η αρχή γίνεται από το αμάξωμα, όπου εξειδικευμένοι τεχνίτες βασίζονται στα χέρια και τα μάτια τους, για να ολοκληρώσουν με επιτυχία 5.800 μεμονωμένες συγκολλήσεις. Εκεί όπου η οροφή συναντά το πίσω μέρος στις κολόνες D, μια άλλη ομάδα ειδικών επεξεργάζεται σε υψηλή θερμοκρασία  την ένωση των δύο επιφανειών, πάντα στο χέρι, μέχρις ότου να είναι εντελώς ανεπαίσθητη. Μόλις το αυτοκίνητο δεχθεί τα στρώματα βαφής,  η ένωση είναι πρακτικά αόρατη και η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι η Mulsanne έχει προκύψει από ένα μονοκόμματο κομμάτι μετάλλου.

Το αμάξωμα της Mulsanne δε διαφέρει από ένα γλυπτό, που σημαίνει ότι η βαφή πρέπει να εφαρμοστεί σε διαφορετικά βάθη για να εμφανιστεί ομοιόμορφα, γι' αυτό και κάθε στρώμα βαφής ψεκάζεται με το χέρι. Μετά τη λάκα, κάθε αυτοκίνητο λειαίνεται με λεπτό τρίψιμο στο χέρι πριν γυαλιστεί με αγνό παρθένο μαλλί για 12 ώρες για να επιτευχθεί μια εμφάνιση τόσο γυαλιστερή, που αποτελεί σημείο αναφοράς στην αυτοκινητοβιομηχανία και αποδίδεται με τον όρο “Bentley Mirror Finish”.

_

 

Ξεχωριστά υλικά...

Ανοίγοντας την πόρτα της ναυαρχίδας της Bentley αποκαλύπτεται ένας κόσμος από μονοκόμματη καρυδιά, κερασιά ή βελανιδιά, σε μια ποικιλία διαφορετικών καπλαμάδων. Η τελική διαδικασία επιλογής των «νερών» του ξύλου πραγματοποιείται στο Crewe, όπου ο καπλαμάς επιλέγεται από τον ίδιο τεχνίτη που τελικά θα του δώσει ζωή. Επιλέγονται μόνο τα τμήματα με τις περισσότερο συναρπαστικές μορφές, κομμάτια με φυσικά διακοσμητικά μοτίβα - προτού ταιριάξουν σε ζεύγη, έτσι ώστε τα νερά στην αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου να αποτελούν καθρέφτισμα αυτών της δεξιάς!

Από τις 400 ώρες που χρειάζεται για την κατασκευή μιας Mulsanne, περίπου 150 αφιερώνονται στη δημιουργία του πολυτελούς δερμάτινου εσωτερικού - προτού καν τοποθετηθούν προαιρετικές επιλογές. Και το εσωτερικό είναι φυσικά ραμμένο και διαμορφωμένο εξ ολοκλήρου στο χέρι. Μόνο για το γαζί αντίθεσης, απαιτούνται 37 ώρες για την ολοκλήρωσή του! Απ’ όλες τις Bentley Mulsanne άξιες ιδιαίτερης αναφοράς είναι δύο, και οι δύο από τον οίκο Mulliner: η έκδοση Mulsanne W.O., φόρος τιμής στον ιδρυτή της εταιρείας και η Mulsanne 6.75 Edition by Mulliner, το κύκνειο άσμα του μοντέλου. Η Mulsanne W.O., σε κάθε ένα από τα 100 περιορισμένης έκδοσης αυτοκίνητα, διέθετε ένα κομμάτι του αρχικού στροφαλοφόρου άξονα που ελήφθη από το προσωπικό, 8 λίτρων αυτοκίνητο του W.O. Bentley - το τελευταίο μοντέλο που είχε σχεδιάσει ο ίδιος για τη Bentley Motors, το 1930. Και οι 100 πωλήθηκαν εντυπωσιακά γρήγορα.

_

 

Το κορυφαίο χειροποίητο αριστούργημα

Η Mulsanne 6.75 Edition by Mulliner περιορίζεται σε μόλις 30 μοναδικά κομμάτια και αντιπροσωπεύει αυτό ακριβώς το οποίο οραματίστηκαν μηχανικοί και τεχνίτες της Bentley: το κορυφαίο χειροποίητο αριστούργημα της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Το αυτοκίνητο είναι εμπνευσμένο - και παίρνει το όνομά του - από τη θρυλική μηχανή 6¾-λίτρων, η οποία ολοκληρώνει τον κύκλο της στο 60ο έτος συνεχούς παραγωγής της.

Οι σχετικές αναφορές στο V8 κινητήρα είναι εμφανείς παντού, συμπεριλαμβανομένων των χειριστηρίων αερισμού που καλύπτονται από μια μικροσκοπική έκδοση του καλύμματος λαδιού του κινητήρα. Ένα μοναδικό μοτίβο 6.75 Edition είναι ραμμένο στα καθίσματα, το ίδιο λογότυπο προβάλλεται από τους λαμπτήρες LED υποδοχής ενώ και η όψη του ρολογιού κοσμείται από σχέδια εμπνευσμένα από τον κινητήρα.

 

27 Mar, 2020 Ώρα 17:36

Αυτό το υλικό (λίθιο) χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων – Ποιες χώρες το έχουν

Thumbnail

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην καθημερινότητά μας με την αυτονομία να παραμένει το βασικό κριτήριο που θα οδηγήσει στην ευρεία διάδοσή τους.

Close

Πλέον δειλά-δειλά μπαίνει στη ζωή μας και το λίθιο, ως βασικό συστατικό για τις σύγχρονης τεχνολογίας μπαταρίες, που εγγυώνται μεγάλες αυτονομίες. Δίπλα στην εξόρυξη πετρελαίου έρχεται να προστεθεί η εξόρυξη λιθίου, ενός φυσικού στοιχείου, μίας πρώτης ύλης που θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια. Ποιος είναι όμως αυτός ο «νέος άγνωστος» και τι θα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά; Το Volkswagen Group, ετοίμασε ένα ενδιαφέρον, σύντομο σετ ερωτήσεων και απαντήσεων σχετικά με το λίθιο.

_

Close

 

Πόσο λίθιο χρειάζεται ο κόσμος;

Το λίθιο είναι ένα αλκαλικό μέταλλο, η παγκόσμια αγορά του οποίου αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Μόνο μεταξύ 2008 και 2018, η ετήσια ποσότητα στις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής του αυξήθηκε από τους 25.400 στους 85.000 τόνους. Ένας σημαντικός παράγοντας της αυξημένης ζήτησης είναι η χρήση του στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων. Ωστόσο, το λίθιο δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά τόσο μαζικά στη ζωή μας, αφού χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στις μπαταρίες των φορητών υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων, καθώς και στη βιομηχανία γυαλιού και κεραμικών.

Close

 

Από ποιες χώρες είναι διαθέσιμο το λίθιο;

Με 8 εκατομμύρια τόνους, η Χιλή διαθέτει τα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα λιθίου στον κόσμο, κάτι που την τοποθετεί μπροστά από την Αυστραλία (2,7 εκατομμύρια τόνοι), την Αργεντινή (2 εκατομμύρια τόνοι) και την Κίνα (1 εκατομμύριο τόνοι). Στην Ευρώπη, η Πορτογαλία διαθέτει μικρότερες ποσότητες από την πολύτιμη πρώτη ύλη. Τα συνολικά παγκόσμια αποθέματα εκτιμώνται σε 14 εκατομμύρια τόνους. Αυτό αντιστοιχεί σε 165 φορές τον όγκο παραγωγής του 2018.

_

 

Πού γίνεται η μεγαλύτερη εξόρυξη λιθίου;  

Με 51.000 τόνους το 2018, η Αυστραλία ήταν με διαφορά ο πιο σημαντικός προμηθευτής λιθίου - μπροστά από τη Χιλή (16.000 τόνοι), την Κίνα (8.000 τόνοι) και την Αργεντινή (6.200 τόνοι). Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία του USGS (United States Geological Survey). Οι παραπάνω τέσσερις χώρες κυριαρχούν εδώ και πολλά χρόνια στην αγορά, ενώ η Αυστραλία έχει κερδίσει ένα σαφές προβάδισμα έναντι της Χιλής τα τελευταία έτη.

 

Πόσο διαφέρουν οι μέθοδοι εξόρυξης;

Το λίθιο της Αυστραλίας προέρχεται από την εξόρυξη μεταλλευμάτων, ενώ στη Χιλή και την Αργεντινή από τις ερήμους αλατιού, που στα αγγλικά ονομάζονται salars. Πιο γνωστή από τις ερήμους αυτές είναι η περίφημη Atacama. Η εξόρυξη της πρώτης ύλης από τις ερήμους γίνεται ως εξής: το αλμυρό νερό από τις υπόγειες λίμνες που περιέχει λίθιο φέρεται στην επιφάνεια και εξατμίζεται σε μεγάλες κοιλότητες (αλυκές). Στο αλατούχο διάλυμα που απομένει, γίνεται επεξεργασία που αποτελείται από διάφορα στάδια μέχρι τη στιγμή που το λίθιο είναι κατάλληλο για χρήση σε μπαταρίες.

_

 

Είναι η εξόρυξη λιθίου στο στόχαστρο και αν ναι, γιατί;

Υπάρχουν κάποιες επικριτικές αναφορές για την εξόρυξη λιθίου από τις ερήμους αλατιού. Σε ορισμένες περιοχές, οι ντόπιοι παραπονιούνται για την αυξανόμενη ξηρασία, η οποία για παράδειγμα απειλεί την κτηνοτροφία ή οδηγεί στην καταστροφή της βλάστησης. Από την πλευρά των ειδικών δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιο βαθμό η ξηρασία σχετίζεται με την εξόρυξη λιθίου. Το ότι δεν απαιτείται πόσιμο νερό για την παραγωγή λιθίου αυτή καθαυτή είναι κάτι που δεν αμφισβητείται. Αυτό που αμφισβητείται, από την άλλη πλευρά, είναι ο βαθμός στον οποίο η εξόρυξη αλμυρού νερού οδηγεί σε εισροή γλυκού νερού και επομένως επηρεάζει τα υπόγεια ύδατα στην άκρη των ερήμων αλατιού. Οι υπόγειες ροές νερού στην έρημο Atacama της Χιλής, για παράδειγμα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα, δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί επαρκώς. Να σημειωθεί ότι εκτός από την εξόρυξη λιθίου, πιθανοί παράγοντες επηρεασμού του μικροκλίματος είναι η εξόρυξη χαλκού, ο τουρισμός, η γεωργία και η κλιματική αλλαγή.

_

 

Πως αποκτά η Volkswagen το λίθιο που χρειάζεται;

Η Volkswagen συνεργάζεται στενά με τους προμηθευτές μπαταριών για να εξασφαλίσει τη χρήση βιώσιμης εξόρυξης λιθίου στην αλυσίδα εφοδιασμού. Πέρυσι, η Volkswagen ολοκλήρωσε ένα αρχικό Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) με την κινέζικη εταιρεία Ganfeng, προμηθευτή λιθίου.  Η Ganfeng αποκτά την πρώτη ύλη, μεταξύ άλλων, από διάφορα ορυχεία στην Αυστραλία. Στα ηλεκτρικά μοντέλα της Volkswagen χρησιμοποιείται επίσης λίθιο από τη Χιλή.  

_

 

Πώς αντιμετωπίζει η Volkswagen τις επικρίσεις σχετικά με την εξόρυξη λιθίου;

Η Volkswagen κάνει τις δικές της έρευνες για να αποκτήσει τη δική της γνώση και τεκμηριωμένη άποψη σχετικά με την παροχή νερού στην έρημο Atacama στη Χιλή, με την υποστήριξη ανεξάρτητων ειδικών. Επίσης, όλοι οι προμηθευτές της Volkswagen υποχρεούνται με βάση τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί να τηρούν υψηλά περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα. Αυτό ισχύει και για τους προμηθευτές λιθίου. Ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί ένας βιώσιμος εφοδιασμός όλων των πρώτων υλών. Για το σκοπό αυτό, η Volkswagen συμμετέχει επίσης σε οργανισμούς όπως η Πρωτοβουλία Υπεύθυνων Ορυκτών (Responsible Minerals Initiative) και η Παγκόσμια Συμμαχία Μπαταρίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum’s Global Battery Alliance).

_

 

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τη ζήτηση λιθίου;

Ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά – με αναμενόμενη θετική επίδραση στην προστασία του περιβάλλοντος. Το Group Volkswagen σκοπεύει να διαθέσει μέχρι το 2029 περίπου 26 εκατομμύρια πλήρως ηλεκτρικά οχήματα. «Η πρώτη ύλη παραμένει μακροπρόθεσμα σημαντική», λέει ο βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ Μ. Stanley Wittingham, ο οποίος θεωρείται ότι έβαλε τα επιστημονικά θεμέλια για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σήμερα. «Το αναγκαίο συστατικό για υψηλής αυτονομίας μπαταρίες θα είναι το λίθιο για τα επόμενα 10-20 χρόνια», συνεχίζει. Μακροπρόθεσμα, μεγάλο μέρος των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών θα ανακυκλωθεί – κάτι που θα μειώσει την ανάγκη για "νέο" λίθιο. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που αναμένεται να γίνει αισθητό μετά το 2030, όταν δηλαδή οι ήδη χρησιμοποιημένες μπαταρίες θα αρχίσουν να επιστρέφονται σε μεγάλες ποσότητες.