Archive

03 Apr, 2020 Ώρα 23:17

Τι είναι η πιστοποίηση "Trail Rated” της Jeep;

Thumbnail

Πολλοί θα έχετε παρατηρήσει το λογότυπο “Trail Rated” σε διάφορά ειδικευμένα μοντέλα της Jeep. Τι είναι όμως αυτό. Τι σημαίνει; Από την Αργεντινή μέχρι τη Ζάμπια και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος, η πιστοποίηση Trail Rated της αμερικανικής φίρμας είναι πολλά περισσότερα από απλά ένα σήμα. Είναι μια συγκεκριμένη μεθοδολογία που διασφαλίζει το επίπεδο των εκτός δρόμου δυνατοτήτων ενός οχήματος. Τα συγκεκριμένα οχήματα περνούν μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων δοκιμασιών σε μερικούς από τους πιο δύσκολους δρόμους και μονοπάτια του κόσμου.

Close

_

 

Close

H πιο δύσκολη δοκιμασία

Η διαδικασία δοκιμών ξεκινά από το παγωμένο Βόρειο Μίσιγκαν και καταλήγει στο Rubicon Trail, τη δυσκολότερη εκτός δρόμου διαδρομή δοκιμών σε όλο τον κόσμο. Το σήμα Trail Rated πιστοποιεί ότι το όχημα είναι σχεδιασμένο για περνά με επιτυχία τα όρια απόδοσης που έχει θέσει η Jeep σε πέντε επίπεδα, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι κορυφαίες για αυτοκίνητο παραγωγής εκτός δρόμου δυνατότητες.

Close

Η μεθοδολογία δημιουργήθηκε από το Κέντρο Δοκιμών Αυτοκινήτων της Νεβάδα (NATC) και η ομάδα εξέλιξης της Jeep τη χρησιμοποίησε ώστε να έχει ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης για τις εκτός δρόμου δυνατότητες των μοντέλων της μάρκας. Ο συνδυασμός μια σειράς δοκιμών σε τεχνητό και φυσικό περιβάλλον και η παράλληλη αξιολόγηση μέσω προσομοιώσεων σε υπολογιστές δίνουν στη συγκεκριμένη μεθοδολογία μια αξιόπιστη και σταθερή εκτίμηση των εκτός δρόμου δυνατοτήτων ενός οχήματος.

Στη σύγχρονη γκάμα της Jeep, οι εκδόσεις Trailhawk των μοντέλων Renegade, Compass, Cherokee, καθώς βεβαίως και όλα τα Jeep Wrangler φέρουν την πιστοποίηση Trail Rated.

 

Τα  5 κριτήρια της πιστοποίησης Trail Rated

 

Πρόσφυση

Τα Trail Rated μοντέλα της Jeep διαθέτουν συστήματα τετρακίνησης που είναι ικανά να ανταπεξέλθουν στις πλέον ακραίες εκτός δρόμου καταστάσεις. Η πρόσφυση που παρέχουν συμβάλει στο να διατηρείται ο έλεγχος του οχήματος σε κάθε επιφάνεια (χιόνι, λάσπη, άμμος, κτλ.). Οι δοκιμές πρόσφυσης περιλαμβάνουν δοκιμασίες σε διάφορα ολισθηρά οδοστρώματα με μεγάλη κλίση, ενώ η «κοντή» σχέση μετάδοσης αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό που βοηθά τα Trail Rated Jeep να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες.  

_

 

 

Διέλευση υδάτινου κωλύματος

Τα μοντέλα Trail Rated της Jeep διαθέτουν τροποποιημένα ηλεκτρικά συστήματα και στεγανοποίηση του αμαξώματος, αλλά και ψηλότερα τοποθετημένη εισαγωγή για τον κινητήρα, έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν μέσα από νερό σημαντικού βάθους που δεν θα μπορούσαν καν να πλησιάσουν άλλα οχήματα.

_

 

 

Ευελιξία

Η δυνατότητα να πραγματοποιείς ελιγμούς σε στενά και δύσβατα σημεία αποτελεί κρίσιμης σημασίας στοιχείο στις εκτός δρόμου αποδράσεις. Τα Trail Rated Jeep διαθέτουν τροποποιημένα συστήματα διεύθυνσης, αλλά και το βέλτιστο μεταξόνιο που τους επιτρέπουν να ελίσσονται ακόμα και σε αυτές τις ακραίες συνθήκες.

 _

 

Ελευθερία άρθρωσης

Για να κινηθεί ένα όχημα, οι τροχοί του θα πρέπει να βρίσκονται σε επαφή με το έδαφος. Όταν ένας ή και περισσότεροι τροχοί είναι στον αέρα, η καλή ελευθερία άρθρωσης επιτρέπει στους υπόλοιπους να διατηρήσουν την επαφή τους με το έδαφος και να εξασφαλίσουν τη μέγιστη πρόσφυση. Οι αναρτήσεις των Trail Rated Jeep διαθέτουν μεγάλες διαδρομές και ευελιξία ώστε να επιτρέπουν στους τροχούς να βρίσκονται σε επαφή με τη γη ακόμα και σε εξαιρετικά μεγάλες κλίσεις.

_

 

Απόσταση από το έδαφος

Η απόσταση από το έδαφος, αλλά και οι γωνίες προσέγγισης, ράμπας και διαφυγής επιτρέπουν στα Trail Rated Jeep να ξεπερνούν ακόμα και τα πιο δύσκολα εμπόδια με απόλυτη ασφάλεια, προστατεύοντας παράλληλα το αμάξωμα και τα μηχανικά μέρη

_

31 Jul, 2020 Ώρα 16:42

Η CUPRA και τα… άλογά της

Thumbnail

Από το λανσάρισμα της ως ανεξάρτητη μάρκα το 2018, η CUPRA έχει δημιουργήσει μία πλήρη γκάμα μοντέλων υψηλών επιδόσεων με βάση τη σύγχρονη σχεδίαση και σπoρ απόδοση. Πρόκειται για τα CUPRA Ateca (SUV), CUPRA Leon 5-θυρο και Sportstourer και CUPRA Formentor, το πρώτο μοντέλο που αναπτύχθηκε αποκλειστικά από τη μάρκα, ένα CUV με τα πλεονεκτήματα ενός αυτοκινήτου επιδόσεων και με τις ιδιότητες ενός SUV.

Close

Η CUPRA θα ξεκινήσει την πορεία της προς την ηλεκτροκίνηση το 2020 με τρία υβριδικά αυτοκίνητα υψηλής απόδοσης: CUPRA Formentor, CUPRA Leon και CUPRA Leon Sportstourer. Για το 2021 στα πλάνα της έχει το λανσάρισμα του πρώτου ηλεκτρικού της μοντέλου με την ονομασία CUPRA el-Born (φωτό κάτω).

_

Close

 

Το CUPRA Formentor

Close

Το τελευταίο βήμα στην εξέλιξη της CUPRA ήταν η παρουσίαση του CUV Formentor, του πρώτου μοντέλου που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τη μάρκα. Βασισμένο στην πλατφόρμα MQB Evo, το crossover υψηλών επιδόσεων συνδυάζει το DNA της μάρκας με τη σχεδίαση και την κατασκευή του μέλλοντος, προσφέροντας ένα εμβληματικό μοντέλο που συνδυάζει πολυπλοκότητα, καινοτομία καθώς και δυναμική εμπειρία οδήγησης. To CUPRA Formentor, πήρε το όνομα του από το πιο όμορφο και άγριο ακρωτήριο στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα, στις Βαλεαρίδες

Δύο κινητήρες υψηλών επιδόσεων εξασφαλίζουν πολύ δυνατές επιδόσεις. Ο υπερτροφοδοτούμενος δίλιτρος βενζινοκινητήρας TSI 310 ίππων με τα 400Nm ροπής παρέχει μοναδικές επιδόσεις και συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα (με μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 13kWh).Το Formentor μπορεί να λειτουργήσει σε πλήρη ηλεκτρική λειτουργία με αυτονομία έως και 60 χιλιομέτρων. Το CUPRA Formentor έχει σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και είναι το πρώτο 100% μοντέλο CUPRA που θα παράγεται στο εργοστάσιο στο Martorell ενώ θα κάνει την εμφάνιση του στους δρόμους το φθινόπωρο.

_

 

Το CUPRA Leon

Το πεντάθυρο CUPRA Leon και το CUPRA Leon Sportstourer αποτελεί μία διπλή πρόταση. Η προηγμένη γκάμα κινητήρων, οι δυναμικές τεχνολογίες πλαισίου και ο κομψός συνδυασμός σπορ και εκλεπτυσμένης σχεδίασης στo εξωτερικό και εσωτερικό, δημιουργούν έναν ξεχωριστό παίκτη στην κατηγορία του. Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει εκδόσεις 245, 300 και 310 ίππων (διατίθεται αποκλειστικά για το Sportstourer με 4Drive) 2.0 λίτρων βενζινοκινητήρες TSI που παρέχουν εύρος απόδοσης που ταιριάζει σε κάθε γούστο. Το νέο CUPRA Leon φέρνει επίσης τον εξηλεκτρισμό στην κατηγορία των υψηλών επιδόσεων με έναν 245 ίππων plug-in υβριδικό κινητήρα.  Το νέο CUPRA Leon αναπτύχθηκε, σχεδιάστηκε και θα παραχθεί στο εργοστάσιο στο Martorell.

_

 

Το CUPRA Ateca 2020

Το συγκεκριμένο ήταν το πρώτο όχημα που κυκλοφόρησε από την μάρκα και προσέφερε μία μοναδική πρόταση στην αγορά. Ο συνδυασμός ακρίβειας, sportiness, πρακτικότητας και ελκυστικής σχεδίασης συνέβαλαν στο να γίνει μία καλή εμπορική επιτυχία. Το SUV υψηλής απόδοσης ήταν ο βασικός μοχλός της CUPRA, επιτυγχάνοντας 72% αύξηση σε ετήσια βάση και προετοιμάζοντας την αγορά για τα μοντέλα που θα ακολουθήσουν.

Το νέο CUPRA Ateca διατηρεί τα επίπεδα απόδοσής με τον ισχυρό κινητήρα 2.0 λίτρων TSI συνδεδεμένο με κιβώτιο επτά ταχυτήτων DSG. Η υπερτροφοδοτούμενη τετρακύλινδρη μονάδα παράγει 300 ίππους και 400Nm ροπή, αρκετή για να φτάσει τα 100χλμ./ώρα σε 4,9 δευτερόλεπτα από την εκκίνηση. Η απόδοση που παρέχεται από τον κινητήρα μπορεί να συνδυαστεί με την απίστευτη ακουστική του συστήματος εξάτμισης Akrapovic, το οποίο παρέχει μια ακόμα πιο μοναδική εμπειρία ήχου. Το νέο CUPRA Ateca έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί στις εγκαταστάσεις της μάρκας στο Martorell και θα παραχθεί στο Kvasiny στην Τσεχία.

_