Τεχνολογία

29 Sep, 2017 Ώρα 20:03

Όταν οδηγείτε πιείτε ένα ποτηράκι νερό... παραπάνω!

Thumbnail

Μια μελέτη του 2015 που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης και πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Loughborough στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκάλυψε πολύ σημαντικά πράγματα για τους οδηγούς:

Close
  • Οι οδηγοί που κατανάλωναν μόνο μια γουλιά νερού (25ml) ανά ώρα, έκαναν υπερδιπλάσιο αριθμό σφαλμάτων στο δρόμο, σε σχέση με εκείνους που είχαν ενυδατωθεί σωστά.
  • Ο αριθμός των σφαλμάτων ήταν ισοδύναμος με εκείνων των ατόμων που  “ανιχνεύθηκαν”  με περιεκτικότητα 0,08%  αλκοολούχων ποτών στο αίμα, ποσότητα που αποτελεί το τρέχον όριο κατανάλωσης αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Τα λάθη αφορούσαν  καθυστερημένη πέδηση, απόκλιση σε μια λωρίδα κυκλοφορίας (και σε διπλή διαχωριστική).
  • Τα δύο τρίτα των οδηγών δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως κόπωση, ζάλη, πονοκέφαλο, ξηροστομία και βραδύτερους χρόνους αντίδρασης.

 

Ο οδηγός αγώνων της Nismo Lucas Ordonez, μιλά για τις συνέπειες που προκαλεί η αφυδάτωση στην οδήγηση

Close

Η λύση στο πρόβλημα

Όλα τα παραπάνω  μπορούν να αντιμετωπιστούν με την πολύ απλή πράξη της κατανάλωσης περισσότερου νερού.

Close

Επιπλέον μια μελέτη του 2013 από δύο πανεπιστήμια, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν σχεδόν μισό λίτρο νερό πριν από την εκτέλεση πνευματικών εργασιών, είχαν χρόνους αντίδρασης που ήταν 14% ταχύτεροι από εκείνους που δεν έπιναν υγρά.

Στο πλαίσιο αυτό, η Nissan παρουσίασε μια καινοτόμο λύση. Με έναν στους έξι ανθρώπους που αθλούνται να διαθέτουν φορητές συσκευές αθλητικής τεχνολογίας, η Nissan εμπνεύστηκε από την βιομηχανία υγείας και ευεξίας και δημιούργησε “έξυπνα” υλικά για μια πιθανή μελλοντική χρήση στα αυτοκίνητα.

Σε συνδυασμό με τον ολλανδικό οίκο σχεδιασμού  Droog, μια κορυφαίας τεχνολογίας συσκευή ανίχνευσης ιδρώτα που ονομάζεται SOAK, έχει ενσωματωθεί σε ένα Nissan Juke. Η εφαρμογή έχει γίνει στο τιμόνι και τα μπροστινά καθίσματα του JUKE,  όπου με ένα απλό αλλά αποτελεσματικό σύστημα “συναγερμού”  μπορεί να  προειδοποιήσει τους οδηγούς  για το ότι πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό.

Το SOAK λειτουργεί με πολύ απλό τρόπο, αλλάζοντας το χρώμα όταν έρχεται σε επαφή με τον ιδρώτα, όπως  για παράδειγμα, στα χέρια ή στα ρούχα ενός ατόμου μετά από άσκηση. Όταν “αντιληφθεί” αφυδάτωση, η επιφάνεια του SOAK γίνεται κίτρινη. Όταν η ενυδάτωση έρθει σε κανονικά επίπεδα, τότε η επιφάνεια γίνεται μπλε.

Το σύστημα αυτό, δεν προτίθεται η ιαπωνική φίρμα να το προσθέσει στον μελλοντικό της εξοπλισμό.

 

 

 

18 Apr, 2024 Ώρα 12:14

Η Volkswagen ενσωματώνει το ChatGPT στα μοντέλα της

Thumbnail

Η Volkswagen παρουσιάζει τα πρώτα αυτοκίνητα που θα διαθέτουν ενσωματωμένο στο φωνητικό βοηθό IDA, το chatbot ChatGPT που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Στο μέλλον, σε όλα τα μοντέλα της Volkswagen που είναι εξοπλισμένα με τον φωνητικό βοηθό IDA θα προσφέρεται στους επιβαίνοντες απρόσκοπτη πρόσβαση στη συνεχώς αυξανόμενη βάση δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης και θα τους απαγγέλλεται το σχετικό περιεχόμενο κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Το Cerence Chat Pro που προέρχεται από τον τεχνολογικό συνεργάτη Cerence Inc. αποτελεί τη βάση της νέας λειτουργίας, η οποία προσφέρει μια μοναδικά έξυπνη, ενσωμάτωση του ChatGPT. Η Volkswagen θα είναι ο πρώτος κατασκευαστής ευρείας παραγωγής που θα προσφέρει το Chat GPT ως στάνταρ χαρακτηριστικό σε πολλά μοντέλα παραγωγής.

Close

Το νέο chatbot θα προσφέρεται σε συνδυασμό με την πιο πρόσφατη γενιά infotainment στην οικογένεια ID. (ID.7, ID.4, ID.5, ID.3), στα ολοκαίνουργια Tiguan και Passat, καθώς και στο νέο Golf. Με την ενεργοποίηση του Cerence Chat Pro, η ενσωμάτωση του ChatGPT στο υπόβαθρο του φωνητικού βοηθού της Volkswagen, θα προσφέρει πλήθος νέων δυνατοτήτων που θα υπερβαίνουν κατά πολύ τον προηγούμενο φωνητικό έλεγχο.

 

Close

 

Για παράδειγμα, ο φωνητικός βοηθός IDA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του infotainment, της πλοήγησης. του κλιματισμού ή ακόμα και για να απαντήσει σε ερωτήσεις γενικών γνώσεων. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο σε πολλά επίπεδα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο: Εμπλουτίζοντας τις συζητήσεις, διευκρινίζοντας ερωτήσεις, αλληλοεπιδρώντας σε διαισθητική γλώσσα, λαμβάνοντας πληροφορίες για το αυτοκίνητο και πολλά άλλα – με ασφάλεια και ανέπαφα. Τίποτα δεν αλλάζει για όποιον βρίσκεται πίσω από το τιμόνι. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσει ένα νέο λογαριασμό, να εγκαταστήσει μια νέα εφαρμογή ή να ενεργοποιήσει το ChatGPT: Ο φωνητικός βοηθός ενεργοποιείται λέγοντας «Hello IDA» ή πατώντας το διακόπτη στο τιμόνι. Ο IDA δίνει αυτόματα προτεραιότητα στο αν πρέπει να εκτελεστεί μια λειτουργία του αυτοκινήτου, να αναζητηθεί ένας προορισμός ή να ρυθμιστεί η θερμοκρασία. Εάν το αίτημα δεν μπορεί να απαντηθεί από το σύστημα Volkswagen, προωθείται ανώνυμα στην τεχνητή νοημοσύνη και απαντά η οικεία φωνή της Volkswagen.

Close

Το ChatGPT δεν αποκτά πρόσβαση σε δεδομένα του αυτοκινήτου καθώς οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις διαγράφονται αμέσως, ώστε να διασφαλίζεται το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας των δεδομένων. Η λειτουργία δίνει επίσης προτεραιότητα στην ασφάλεια και την απρόσκοπτη ενσωμάτωση με τις πολλές δυνατότητες του IDA, παρέχοντας ευκολία χρήσης για τους οδηγούς.