21 Δεκ., 2017 Ώρα 13:52

Ανάκληση μοντέλου Audi - Παραπληροφόρηση από MME και η απάντηση της Unicars

Thumbnail

Του Στέλιου Κυθρεώτη

Είδαμε σε πολλά ΜΜΕ της Κύπρου την είδηση για ανάκληση ενός συγκεκριμένου μοντέλου της Audi και για ακόμη μια φορά, θυμώσαμε. Δεν μπορεί καταρχήν να διασύρεται μια ολόκληρη μάρκα και αντιπροσωπεία επειδή κάποιος, ελαφρά τη καρδία, δημοσιεύει ότι βρει μπροστά του χωρίς να το διασταυρώνει. Το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε εκδώσει ανακοίνωση η οποία λανθασμένα μίλαγε για απόσυρση και όχι ανάκληση συγκεκριμένων μοντέλων Audi. 

Είναι απαράδεκτο δημοσιογράφοι οι οποίοι είτε δεν κατέχουν το αντικείμενο του αυτοκινήτου είτε, στο βωμό των κλικς, να δημοσιεύουν για ανακλήσεις μοντέλων οι οποίες αφορούν ελάχιστα έως καθόλου αυτοκίνητα που βρίσκονται στην κυπριακή αγορά.

Η συγκεκριμένη περίπτωση της Audi, αφορά 24 ολόκληρα αυτοκίνητα που έχουν πουληθεί στην κυπριακή αγορά (από το 1,1 εκατ. παραγωγής που θα ανακληθούν) καθώς «υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί πυρκαγιά λόγω προβλήματος στον βοηθητικό θερμαντήρα που έχει εγκατασταθεί σε αυτά τα οχήματα». Μέχρι και απόσυρση έχουν ονομάσει κάποιοι σε δημοσιεύματα τους αναπαράγωντας την ανακοίνωση του Αθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων, την προληπτική αυτή ανάκληση...

 

H εταιρεία UNICARS, αντιπρόσωποι των αυτοκινήτων Audi στην Κυπριακή αγορά εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ UNICARS

Αναφορικά με την παραπληροφόρηση σε πρόσφατα δημοσιεύματα, σχετικά με τα μοντέλα A4, A5, A5 Cabriolet και Q5 της AUDI, η UNICARS ενημερώνει το κοινό ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των αυτοκινήτων, αλλά ανάκληση (recall – όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της AUDI Γερμανίας) για επιδιόρθωση συγκεκριμένης βλάβης στο βοηθητικό θερμαντήρα με τον οποίο είναι εξοπλισμένα κάποια αυτοκίνητα. Η ανάκληση, που αφορά αναβάθμιση λογισμικού ή ανταλλαγής συγκεκριμένου ανταλλακτικού στα μοντέλα που αναφέρονται πιο πάνω, αφορά μόνο 24 αυτοκίνητα στην Κύπρο που έχουν πωληθεί από την UNICARS.

Από τις 5/12/2017 η UNICARS έχει ειδοποιήσει γραπτώς με συστημένες επιστολές τους κατόχους των 24 αυτοκινήτων τα οποία θα πρέπει να περάσουν από τον τεχνικό έλεγχο και ήδη είναι στη διαδικασία επιδιόρθωσης.  

Προληπτικά, η UNICARS συστήνει στους ιδιοκτήτες εισαγόμενων αυτοκινήτων AUDI, των προαναφερθέντων μοντέλων χρονολογίας από 2011 μέχρι 2015, που δεν επισκέπτονται τα συνεργεία της UNICARS για τους καθιερωμένους τεχνικούς ελέγχους, όπως επικοινωνήσουν με την εταιρεία για να περάσουν για δωρεάν έλεγχο.

Η CEO της UNICARS, Χριστιάννα Διογένους δηλώνει: «Πρόκειται για διαδικασία αναβαθμίσεων και επιδιορθώσεων στα πλαίσια του συνεχούς ελέγχου ποιότητας των οχημάτων που γίνεται τακτικά σε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Λυπούμαστε πολύ για τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα, εξαιτίας λανθασμένης ερμηνείας της επίσημης ανακοίνωσης της AUDI που χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί με τη UNICARS, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανασφάλειας στους κατόχους των συγκεκριμένων μοντέλων.»

 

Το ΑΠΕ έχει ήδη προβεί σε διόρθωση της σχετικής είδησης ως ακολούθως:

 

Επιπλέον, η επιλεκτική αναφορά σε συγκεκριμένες μάρκες από διάφορα ΜΜΕ, είναι απαράδεχτη. Τέτοιες ανακλήσεις συμβαίνουν συνεχώς σε όλο τον κόσμο και πολλές φορές αφορούν πολύ περισσότερα αυτοκίνητα στην κυπριακή αγορά.

Εμείς εδώ στο Car.com.cy και στην Offsite γενικότερα, ποτέ δεν δημοσιεύουμε κάτι χωρίς να το διασταυρώσουμε, όπως πράξαμε και σήμερα με την σχετική ανάκληση. Πολύς ντόρος για το τίποτα.