Ο Αυγουστής, Ο Chris Harris, Ο Jeremy Clarkson ερωτεύονται. The very best of Aston Martin!

Ναι είναι το τρίτο άρθρο που γράφω για αυτό το μοναδικό αυτοκίνητο. Μαθηματικά όσα και να γράψεις είναι λίγα. Ακούγοντας επίσης τα λόγια όσων οδήγησαν το Aston Martin Vulcan τόσο περισσότερο το αγαπάς. Κανένα αυτοκίνητο δεν μπαίνει τόσο στο μυαλό σου. Είναι πραγματικά ένα privilege να έχεις περάσει από το τιμόνι ενός τέτοιου θηρίου. (Που σε ρε Σαριμπαλίδη. Βάλε κανα μέσο. Ο Κυθρεώτης μόνο τον εαυτό του σκέφτεται)

 

 

Η αλήθεια είναι μία. Πολύ σπάνια φέρνεις ένα αυτοκίνητο στα οδηγικά σου μέτρα. Συνήθως ανεβαίνεις εσύ (χωρίς να το καταλάβεις) σαν οδηγός αφού το οδηγήσεις και ξαναοδηγήσεις και ξαναοδηγήσεις (αυτό έχω καταλάβει και με το δικό μου Mazda RX7). Αρχίζεις να νιώθεις μοναδικός ασχέτως αν έχεις βάλει την δική σου νότα στις ζάντες, στα φτερά, στη μηχανή. 

 

 

Φυσικά στην προκειμένη περίπτωση το Vulcan έχει όλο τον εξοπλισμό. Δεν είναι για τον δρόμο (όσο και αν λένε ότι έχουν φτιάξει μοντέλο για τον δρόμο). Είναι ένα πραγματικά ακριβό (2.000.000 λίρες;) Track Day Toy. Διόρθωση. Ένα 9 δευτερολέπτων πιο γρήγορο από McLaren P1 GTR ακριβό Τrack Day Toy. Ονομάζοντας το και με ένα όνομα όπως το Vulcan είναι σαν να ονομάζεις τον γιο σου με ένα όνομα από τα Χελωνονιντζάκια ή Optimus Prime ένα πράμα. Its got a long to live up to! Εξ όσων γνωρίζουμε φυσικά προέρχεται από το μοναδικό Avro Vulcan. Ένα Jet Powered Tailess Delta Wing high altitude strategic bomber(ναι δεν θα το γράψω στα ελληνικά επειδή ακούγεται πιο σέξι) το οποίο χρησιμοποιούσε η RAF (Royal Air Force) κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. 

 

 

«Είναι από τη φύση του ένα σπάνιο και συναρπαστικό υπεραυτοκίνητο» σχολίασε ο Andy Palmer, CEO της εταιρείας. «Είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο για μια πραγματικά μοναδική οδηγική εμπειρία, που βασίζεται στην πλούσια κληρονομιά μας. Το αυτοκίνητο αυτό προσαρμόζει την ισχύ και το χειρισμό του ανάλογα με τις δυνατότητες του οδηγού και τα χαρακτηριστικά της πίστας» συμπλήρωσε και κατέληξε: «Είναι ένα σπορ αυτοκίνητο για τους λάτρεις των sports car και θέτει νέα στάνταρ στην κατηγορία των ultra-high luxury supercar».

 

Πίσω κίνηση, 7 λίτρα V12 κινητήρας, 820 ίπποι απόδοση, σειριακό 6τάχυτο κιβώτιο Xtrac και 1350 κιλά είναι τα διαπιστευτήρια της Vulcan. Ένα project το οποίο πραγματοποίησε  η Aston Martin χωρίς καμία δέσμευση από οποιονδήποτε κανόνα διέπει τους αγώνες αυτοκινήτου.

 

 

Με την περιγραφή του δημιουργού της ως το πιο «ισχυρό και συναρπαστικό δημιούργημα μέχρι σήμερα», η Aston Martin Vulcan είναι ένα σούπερκαρ αποκλειστικά για την πίστα που σχεδιάστηκε για να τα βάλει με τα καλύτερα αυτοκίνητα του πλανήτη.
Με επιθετική κοψιά, η Vulcan διαθέτει μια μοναδική «φάτσα» με ογκώδη γρίλια που είναι ενσωματωμένη στο σπλίτερ. Αυτή η σχεδιαστική επιλογή θα προκαλέσει φανατικούς υποστηρικτές και άσπονδους πολέμιους, με το υπόλοιπο αυτοκίνητο να αναγνωρίζεται από τις οικείες γραμμές του ως μια Aston.

Καθώς η Vulcan κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την πίστα, διαθέτει ανθρακονημάτινο μονοκόκ, διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, το τούρμπο του διαφορικού είναι από μαγνήσιο και ο άξονας από ανθρακόνημα. Για τα φρένα υπάρχει σύστημα της Brembo με αγωνιστικές δαγκάνες που πατάνε σε κεραμικούς δίσκους των 380 mm εμπρός και 360 mm πίσω.  

 

 

Κάτω από το καπό υπάρχει ένας ατμοσφαιρικός 7λιτρος κινητήρας V12 που αποδίδει παραπάνω από 810 PS. Ο λόγος της ισχύος προς το βάρος, κατά πώς διατείνεται η εταιρεία, ξεπερνά αυτόν των αγωνιστικών αυτοκινήτων GTE που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA.

Εκτός από τον πανίσχυρο κινητήρα, η Vulcan διαθέτει ανάρτηση που δεν προέρχεται από άλλο μοντέλο της Aston, με ρυθμιζόμενα αμορτισέρ και αντιστρεπτικές δοκούς, κατά το αγωνιστικό πρότυπο. Επίσης υπάρχει ρυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης και μέσα από το κόκπιτ ρύθμιση της ευαισθησίας του ABS. 

 

 

Η παραγωγή της νέας Aston Martin Vulcan περιορίστηκε στα 24 κομμάτια και οι αγοραστές θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν από μια εντατική εκπαίδευση για τη χρήση του αυτοκινήτου στην πίστα. Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται οδηγίες από έμπειρους πιλότους της εταιρίας, στους οποίου συγκαταλέγεται και ο Darren Turner της Aston Martin Racing.

Οι εκπαιδευόμενοι θα οδηγήσουν δε έναν αριθμό από μοντέλα υψηλών επιδόσεων, περιλαμβανομένων των αγωνιστικών V12 Vantage S, One-77 και Vantage GT4. Έτσι θα μπορέσουν προοδευτικά να αυξήσουν την εμπειρία τους και να εξελίξουν την τεχνική τους στην πίστα πριν οδηγήσουν στο όριο τη Vulcan τους.