Γενικά

23 Apr, 2018 Ώρα 14:37

Η FIA επιβεβαιώνει την είσοδο της Porsche στη Formula E

Thumbnail

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) ενέκρινε το αίτημα της Porsche για να συμμετάσχει το πρωτάθλημα της Formula E σαν κατασκευαστής. Κάτι που σημαίνει ότι η εργοστασιακή ομάδα από το Weissach θα μπορεί να συνεχίσει να επιδιώκει την ανάπτυξη του δικού της ηλεκτρικού συστήματος κίνησης, το οποίο πρόκειται να πάρει την αγωνιστική έγκριση (homologation) από το 2019. Όπως ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουλίου 2017, η Porsche θέλει να βρίσκεται στην πίστα στην εκκίνηση της έκτης σεζόν του ηλεκτρικού πρωταθλήματος της Formula E.

Close

«Τα τελευταία χρόνια, η FIA και ο Alejandro Agag έχουν κάνει μια φανταστική δουλειά», δήλωσε ο Fritz Enzinger της Porsche, ο οποίος, σαν αντιπρόεδρος, είναι και υπεύθυνος για το πρόγραμμα της Formula E. «Mε αυτή την εξέλιξη θα μπορέσουμε να αγωνιστούμε στις πίστες απέναντι σε πολλούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο».

 

Close

 

Close

Όπως και στο επιτυχημένο Le Mans Prototype 919 Hybrid, ο Andreas Seidl θα είναι υπεύθυνος για την τεχνολογική ανάπτυξη και την εκτέλεση του προγράμματος Formula E. «Οι δυνατότητες και οι επιδόσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων υπήρξαν ένα μεγάλο θέμα στην Porsche εδώ και αρκετό καιρό», δηλώνει ο ίδιος ο Seidl. «Όσο πιο βαθιά μπαίνουν στο θέμα οι μηχανικοί μας τόσο πιο συναρπαστικές γίνονται οι εξελίξεις. Δεν βλέπουμε την ώρα να πάρουμε το πρώτο μας όχημα στις αρχές του 2019 και να δοκιμάσουμε το δικό μας σύστημα κίνησης. Το Gen2, το οποίος αποκαλύφθηκε από τη Formula E στο Σαλόνι της Γενεύης στις αρχές Μαρτίου, είναι εξαιρετικό».

Η φόρμουλα Ε θα παράσχει το σασί καθώς και την μπαταρία. Όμως, όλα τα εξαρτήματα του κινητήρα είναι οι εξελίξεις αφορούν τις ομάδες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Porsche να βρει λύσεις βελτιστοποίησης στις βασικές τεχνολογίες όπως ο ηλεκτροκινητήρας, ο μετατροπέας, το σύστημα φρένων (by-wire), το κιβώτιο ταχυτήτων, το διαφορικό, τα εξαρτήματα ανάρτησης που συνδέονται με τον πίσω άξονα και πολλά άλλα. Η ενεργειακή απόδοση του κινητήρα δεν διαδραματίζει μόνο αποφασιστικό ρόλο σε έναν ανταγωνισμό που προσελκύει πολλούς από τους πιο γνωστούς κατασκευαστές αυτοκινήτων παγκοσμίως, αλλά είναι επίσης καίριας σημασίας για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραγωγής.

 

 

Η είσοδος της Porsche στη Formula E το 2019 θα συμπέσει με την κυκλοφορία στην αγορά της έκδοσης παραγωγής του καινοτόμου Mission E. Το όχημα αυτό θα είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Porsche, και θα είναι το πιο τεχνολογικά προηγμένο αυτοκίνητο στην κατηγορία του. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία ήδη ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην ηλεκτρική κινητικότητα πριν από το τέλος του 2022.

12 Apr, 2024 Ώρα 14:43

Στη Βαλένθια ξεκινάει η χρονιά για τον Βλαδίμηρο Τζιωρτζή

Thumbnail

Με στόχο να κάνει μία καλή αρχή στη νέα χρονιά του NASCAR Whelen Euro Series, στην οποία θα συμμετάσχει στην ανώτατη κατηγορία, την EURO NASCAR PRO, ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής θα αγωνιστεί το Σαββατοκύριακο 13-14 Απριλίου στη Βαλένθια, στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν. Είναι η πέμπτη χρονιά που βρίσκει τον Τζιωρτζή στο NASCAR όπου έκανε ντεμπούτο το 2020 ενώ ο Κύπριος οδηγός έχει εγκριθεί και για αγώνες σε οβάλ πίστες στις ΗΠΑ.

Close

 

 

«Έχω στόχο να κερδίσω στη Βαλένθια, όπως έκανα πέρσι με δυο νίκες στη EURO NASCAR 2 και ένα βάθρο στη EURO NASCAR PRO» επισημαίνει ο Κύπριος οδηγός, ο οποίος συμπληρώνει για τον μακροπρόθεσμο στόχο του στη χρονιά: «Θέλουμε να πετύχουμε τα καλύτερα πλασαρίσματα που μπορούμε και να σκοράρουμε τους πλείστους βαθμούς, καθώς θα βοηθήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και ιδίως στον τελικό στο Βέλγιο».

Ο Τζιωρτζής θα επικεντρωθεί στην φετινή σεζόν μόνο στην κατηγορία EURO NASCAR PRO, σε αντίθεση με την περσινή περίοδο κατά την οποία έτρεχε παράλληλα και στην EURO NASCAR 2, στην οποία μέχρι τον τελικό της χρονιάς διεκδικούσε τον τίτλο.

Close

«Είμαι αρκετά θετικός γιατί δουλέψαμε πολύ σκληρά με την ομάδα σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, από τον περασμένο Νοέμβρη μέχρι σήμερα, με το αυτοκίνητο και τις αλλαγές που θα έχει το αυτοκίνητο, με τους νέους κανονισμούς» σημειώνει και προσθέτει: «Είμαστε πανέτοιμοι, βρήκαμε τις ρυθμίσεις, αναλόγως πολύ γρήγορα, κάτι που είναι πολύ θετικό και είμαι έτοιμος να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό».

 

Close

 

Γι’ ακόμη μία χρονιά θα αγωνίζεται με την ομάδα Academy Motorsport / Alex Caffi Motorsports, με το αυτοκίνητο με αριθμό «Νο5».

Το πρόγραμμα

Στη μήκους 4,005χλμ. πίστα της Βαλένθια, Circuit Ricardo Tormo, ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής είχε καταγράψει επιτυχίες στο παρελθόν. Πέραν από τα περσινά πεπραγμένα του είχε πετύχει την παρθενική νίκη του στη EURO NASCAR 2 το 2022, ενώ έχει άλλες τέσσερις παρουσίες (σ.σ. δυο ως δεύτερος και ισάριθμες ως τρίτος) στο βάθρο το 2021 και το 2020 όταν αγωνιζόταν ως rookie. 

Το Σάββατο (13/04) το πρωί θα γίνουν τα πρώτα προκριματικά της χρονιάς και το απόγευμα θα ακολουθήσει η πρώτη κούρσα, ενώ η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής (14/04).

 

 

Μετά τον αγώνα στη Βαλένθια, θα ακολουθήσουν οι αγώνες σε Vallelunga (Ιταλία), Brands Ηatch (Αγγλία), Raceway Venray (Ολλανδία) και Most (Τσεχία) πριν από τον ημιτελικό σε Oschersleben (Γερμανία) και ακολούθως τον τελικό στη Zolder (Βέλγιο).

Ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής αγωνίζεται με την στήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, τον χορηγούν η ALCO Filters, η ENEOS Motor Oil και η Psaltis Auto Parts και τον υποστηρίζουν η Televantos Used Trucks, η PrivenGAS, το Sana Hiltonia και η πίστα Daytona.