Γενικά

23 Apr, 2018 Ώρα 23:28

Αποκάλυψη για το εντυπωσιακό VW I.D. R Pikes Peak των 680 ίππων

Thumbnail

Μία νέα εποχή ξεκινά για τη Volkswagen στους αγώνες έπειτα από την αποκάλυψη του αμιγώς ηλεκτρικού της υπεραυτοκινητου, το I.D. R Pikes Peak. Με ισχύ που φτάνει τους 680 ίππους, 650Nm ροπής και βάρος που δεν ξεπερνά τα 1.100 κιλά, το συγκεκριμένο μοντέλο στις 24 Ιουνίου 2018 θα λάβει μέρος στην εμβληματική ανάβαση του Pikes Peak, στο Colorado Springs των ΗΠΑ.

Close

Στόχος της γερμανικής φίρμας είναι να σπάσει το ρεκόρ των 8:57.118 εκατοστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στον «Αγώνα προς τα Σύννεφα», (Race to the Cloud), όπως συμβολικά αποκαλείται.  Για την επίτευξη του στόχου, το I.D. R Pikes Peak θα κάνει μία τεράστια εκτίναξη προς το μέλλον. Τόσο μεταφορικά όσο και ρεαλιστικά. Χαρακτηριστικό άλλωστε και το γνωστό σε όλους 0-100 που επιτυγχάνεται σε μόλις 2,25 δευτερόλεπτα, επίδοση που αφήνει πίσω ακόμα και τα μονοθέσια της Formula 1 και της Formula E.

Close

Το I.D. R Pikes Peak αποδίδει 680 ίππους

 

Close

Δύο ηλεκτροκινητήρες

Όπως και με το εντυπωσιακό Golf με τους δύο κινητήρες που έλαβε μέρος στο Pikes Peak το 1985, 1986 και το 1987, έτσι και τώρα οι μηχανικοί επέλεξαν τη λύση των δύο κινητήριων συνόλων. Το I.D. R Pikes Peak διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, οι οποίοι εξασφαλίζουν στον αυτοκίνητο συνολική ισχύ που φτάνει τους 680 ίππους. Σε αναλογία με τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα παραγωγής, ως βασική μονάδα αποθήκευσης ενέργειας επιλέχθηκε η λύση των συσσωρευτών ιόντων λιθίου. Οι απαιτήσεις από τις κυψέλες της μπαταρίας είναι τεράστιες. Η πυκνότητα ισχύος είναι κρίσιμος παράγοντας για το σύστημα, κατά την παραγωγή υψηλής τάσης. Σε αντίθεση όμως με τα μοντέλα μαζικής παραγωγής, όπου ο στόχος είναι η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής εμβέλειας, οι μηχανικοί της αγωνιστικής ομάδας επεδίωξαν να επιτύχουν την μέγιστη απόδοση ισχύος.

Στα 19,99 χιλιόμετρα της ανάβασης, έχουμε παραγωγή σχεδόν του 20% της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας όχι από τους συσσωρευτές αλλά από ανάκτηση ενέργειας: στη φάση του φρεναρίσματος, οι ηλεκτροκινητήρες, όπου σε αυτή την περίπτωση λειτουργούν ως γεννήτριες, μετατρέπουν σε ηλεκτρική ένα μέρος της ενέργειας πέδησης και τροφοδοτούν στη συνέχεια την μπαταρία.

Το εσωτερικό...

 

Πάει για ρεκόρ

Στο τιμόνι του Volkswagen I.D. R Pikes Peak, στην προσπάθεια κατάρριψης του ρεκόρ, θα βρεθεί ο κορυφαίος στον κόσμο οδηγός τέτοιων διαδρομών και τρεις φορές νικητής του Pikes Peak, ο Romain Dumas. Ο 39χρονος Γάλλος λατρεύει αυτό το είδος των προκλήσεων. Εκτός των 3 νικών στο Pikes Peak, έχει επίσης ανέβει και 2 φορές στο πρώτο σκαλί του βάθρου στον 24ωρο αγώνα του Le Mans.

Η μεγάλη μέρα είναι η 24η Ιουνίου 2018! Εκκίνηση σε υψόμετρο 2.862μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, 1.440μ κάθετης ανάβασης, 156 στροφές, 100% άσφαλτος, και όλα αυτά σε ένα και μοναδικό πέρασμα, σε μία μόνο προσπάθεια. Για την κατάρριψη του ρεκόρ δεν αρκεί μόνο η τέλεια κατάσταση μηχανής και οδηγού, αλλά και ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι καιρικές συνθήκες. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, στα 4.302μ. που βρίσκεται η κορυφή και ο τερματισμός του Pikes Peak, η θερμοκρασία να βρίσκεται κάτω από το μηδέν, ακόμα και τον Ιούνιο.

 

 

12 Apr, 2024 Ώρα 14:43

Στη Βαλένθια ξεκινάει η χρονιά για τον Βλαδίμηρο Τζιωρτζή

Thumbnail

Με στόχο να κάνει μία καλή αρχή στη νέα χρονιά του NASCAR Whelen Euro Series, στην οποία θα συμμετάσχει στην ανώτατη κατηγορία, την EURO NASCAR PRO, ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής θα αγωνιστεί το Σαββατοκύριακο 13-14 Απριλίου στη Βαλένθια, στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν. Είναι η πέμπτη χρονιά που βρίσκει τον Τζιωρτζή στο NASCAR όπου έκανε ντεμπούτο το 2020 ενώ ο Κύπριος οδηγός έχει εγκριθεί και για αγώνες σε οβάλ πίστες στις ΗΠΑ.

Close

 

 

«Έχω στόχο να κερδίσω στη Βαλένθια, όπως έκανα πέρσι με δυο νίκες στη EURO NASCAR 2 και ένα βάθρο στη EURO NASCAR PRO» επισημαίνει ο Κύπριος οδηγός, ο οποίος συμπληρώνει για τον μακροπρόθεσμο στόχο του στη χρονιά: «Θέλουμε να πετύχουμε τα καλύτερα πλασαρίσματα που μπορούμε και να σκοράρουμε τους πλείστους βαθμούς, καθώς θα βοηθήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και ιδίως στον τελικό στο Βέλγιο».

Ο Τζιωρτζής θα επικεντρωθεί στην φετινή σεζόν μόνο στην κατηγορία EURO NASCAR PRO, σε αντίθεση με την περσινή περίοδο κατά την οποία έτρεχε παράλληλα και στην EURO NASCAR 2, στην οποία μέχρι τον τελικό της χρονιάς διεκδικούσε τον τίτλο.

Close

«Είμαι αρκετά θετικός γιατί δουλέψαμε πολύ σκληρά με την ομάδα σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, από τον περασμένο Νοέμβρη μέχρι σήμερα, με το αυτοκίνητο και τις αλλαγές που θα έχει το αυτοκίνητο, με τους νέους κανονισμούς» σημειώνει και προσθέτει: «Είμαστε πανέτοιμοι, βρήκαμε τις ρυθμίσεις, αναλόγως πολύ γρήγορα, κάτι που είναι πολύ θετικό και είμαι έτοιμος να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό».

 

Close

 

Γι’ ακόμη μία χρονιά θα αγωνίζεται με την ομάδα Academy Motorsport / Alex Caffi Motorsports, με το αυτοκίνητο με αριθμό «Νο5».

Το πρόγραμμα

Στη μήκους 4,005χλμ. πίστα της Βαλένθια, Circuit Ricardo Tormo, ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής είχε καταγράψει επιτυχίες στο παρελθόν. Πέραν από τα περσινά πεπραγμένα του είχε πετύχει την παρθενική νίκη του στη EURO NASCAR 2 το 2022, ενώ έχει άλλες τέσσερις παρουσίες (σ.σ. δυο ως δεύτερος και ισάριθμες ως τρίτος) στο βάθρο το 2021 και το 2020 όταν αγωνιζόταν ως rookie. 

Το Σάββατο (13/04) το πρωί θα γίνουν τα πρώτα προκριματικά της χρονιάς και το απόγευμα θα ακολουθήσει η πρώτη κούρσα, ενώ η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής (14/04).

 

 

Μετά τον αγώνα στη Βαλένθια, θα ακολουθήσουν οι αγώνες σε Vallelunga (Ιταλία), Brands Ηatch (Αγγλία), Raceway Venray (Ολλανδία) και Most (Τσεχία) πριν από τον ημιτελικό σε Oschersleben (Γερμανία) και ακολούθως τον τελικό στη Zolder (Βέλγιο).

Ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής αγωνίζεται με την στήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, τον χορηγούν η ALCO Filters, η ENEOS Motor Oil και η Psaltis Auto Parts και τον υποστηρίζουν η Televantos Used Trucks, η PrivenGAS, το Sana Hiltonia και η πίστα Daytona.