Τεχνολογία

08 May, 2018 Ώρα 11:33

Η Volvo μοιράζει live δεδομένα οχημάτων και φορτηγών, αναβαθμίζοντας την ασφάλεια

Thumbnail

Η Volvo ανακοίνωσε ότι συνεργάστηκε με το τμήμα φορτηγών της στο πεδίο της τεχνολογίας διασυνδεδεμένης ασφάλειας. Στόχο της συνεργασίας είναι η επέκταση της κάλυψης του cloud συστήματος, που επιτρέπει στα οχήματα να επικοινωνούν μεταξύ τους και να προειδοποιούν τους οδηγούς για κινδύνους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Close

 

Close

 

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Volvo Cars μοιράζεται δεδομένα που σχετίζονται με την ασφάλεια με μία άλλη εταιρεία. Η συνεργασία με τη Volvo Trucks αντιπροσωπεύει το πρώτο βήμα προς την επίτευξη μιας κρίσιμης μάζας διασυνδεδεμένων οχημάτων που μπορεί να αναβαθμίσει συνολικά την οδική ασφάλεια.

Close

Εντός του 2018, ανώνυμα δεδομένα θα αρχίσουν να διαμοιράζονται σε πραγματικό χρόνο ανάμεσα σε επιλεγμένα φορτηγά Volvo στη Σουηδία και τη Νορβηγία, τα οποία εξοπλίζονται με τα συστήματα προειδοποίησης για επερχόμενο κίνδυνο της Volvo Trucks, και σε αυτοκίνητα Volvo που φέρουν το σύστημα Hazard Light Alert.

 

 

Η τεχνολογία αυτή είναι πρωτοποριακή στο πεδίο της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς όταν ένα Volvo εξοπλισμένο με αυτό το σύστημα ενεργοποιήσει τα φώτα κινδύνου (alarm), ένα προειδοποιητικό σήμα στέλνεται σε όλα τα Volvo που βρίσκονται κοντά και είναι συνδεδεμένα σε αυτήν την cloud υπηρεσία, προειδοποιώντας τους οδηγούς τους ώστε να αποφύγουν ενδεχόμενα ατυχήματα. Αυτό εναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε σημεία όπου δεν υπάρχει ορατότητα, όπως οι τυφλές στροφές και οι κορυφές των λόφων στο δρόμο.

Το Hazard Light Alert είναι διαθέσιμο στη Σουηδία και τη Νορβηγία ήδη από το 2016, ως βασικός εξοπλισμός σε όλα τα μοντέλα των σειρών 60, 90, καθώς και στο XC40.

 

 

Με την προσθήκη του στόλου της Volvo Trucks στην cloud υπηρεσία, θα καλυφθεί μεγαλύτερη περιοχή, θα εντοπίζονται περισσότεροι δυνητικοί κίνδυνοι και θα αναβαθμιστεί συνολικά η οδική ασφάλεια, καθώς τα αυτοκίνητα και φορτηγά Volvo αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικότατο μέρος των κυκλοφορούντων οχημάτων σε αυτές τις χώρες.

Ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνονται, επικυρώνονται και καθίστανται ανώνυμα τα δεδομένα που συλλέγονται και διαμοιράζονται, είναι απόλυτα σύμφωνος με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) που ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από φέτος.

18 Apr, 2024 Ώρα 12:14

Η Volkswagen ενσωματώνει το ChatGPT στα μοντέλα της

Thumbnail

Η Volkswagen παρουσιάζει τα πρώτα αυτοκίνητα που θα διαθέτουν ενσωματωμένο στο φωνητικό βοηθό IDA, το chatbot ChatGPT που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Στο μέλλον, σε όλα τα μοντέλα της Volkswagen που είναι εξοπλισμένα με τον φωνητικό βοηθό IDA θα προσφέρεται στους επιβαίνοντες απρόσκοπτη πρόσβαση στη συνεχώς αυξανόμενη βάση δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης και θα τους απαγγέλλεται το σχετικό περιεχόμενο κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Το Cerence Chat Pro που προέρχεται από τον τεχνολογικό συνεργάτη Cerence Inc. αποτελεί τη βάση της νέας λειτουργίας, η οποία προσφέρει μια μοναδικά έξυπνη, ενσωμάτωση του ChatGPT. Η Volkswagen θα είναι ο πρώτος κατασκευαστής ευρείας παραγωγής που θα προσφέρει το Chat GPT ως στάνταρ χαρακτηριστικό σε πολλά μοντέλα παραγωγής.

Close

Το νέο chatbot θα προσφέρεται σε συνδυασμό με την πιο πρόσφατη γενιά infotainment στην οικογένεια ID. (ID.7, ID.4, ID.5, ID.3), στα ολοκαίνουργια Tiguan και Passat, καθώς και στο νέο Golf. Με την ενεργοποίηση του Cerence Chat Pro, η ενσωμάτωση του ChatGPT στο υπόβαθρο του φωνητικού βοηθού της Volkswagen, θα προσφέρει πλήθος νέων δυνατοτήτων που θα υπερβαίνουν κατά πολύ τον προηγούμενο φωνητικό έλεγχο.

 

Close

 

Για παράδειγμα, ο φωνητικός βοηθός IDA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του infotainment, της πλοήγησης. του κλιματισμού ή ακόμα και για να απαντήσει σε ερωτήσεις γενικών γνώσεων. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο σε πολλά επίπεδα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο: Εμπλουτίζοντας τις συζητήσεις, διευκρινίζοντας ερωτήσεις, αλληλοεπιδρώντας σε διαισθητική γλώσσα, λαμβάνοντας πληροφορίες για το αυτοκίνητο και πολλά άλλα – με ασφάλεια και ανέπαφα. Τίποτα δεν αλλάζει για όποιον βρίσκεται πίσω από το τιμόνι. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσει ένα νέο λογαριασμό, να εγκαταστήσει μια νέα εφαρμογή ή να ενεργοποιήσει το ChatGPT: Ο φωνητικός βοηθός ενεργοποιείται λέγοντας «Hello IDA» ή πατώντας το διακόπτη στο τιμόνι. Ο IDA δίνει αυτόματα προτεραιότητα στο αν πρέπει να εκτελεστεί μια λειτουργία του αυτοκινήτου, να αναζητηθεί ένας προορισμός ή να ρυθμιστεί η θερμοκρασία. Εάν το αίτημα δεν μπορεί να απαντηθεί από το σύστημα Volkswagen, προωθείται ανώνυμα στην τεχνητή νοημοσύνη και απαντά η οικεία φωνή της Volkswagen.

Close

Το ChatGPT δεν αποκτά πρόσβαση σε δεδομένα του αυτοκινήτου καθώς οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις διαγράφονται αμέσως, ώστε να διασφαλίζεται το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας των δεδομένων. Η λειτουργία δίνει επίσης προτεραιότητα στην ασφάλεια και την απρόσκοπτη ενσωμάτωση με τις πολλές δυνατότητες του IDA, παρέχοντας ευκολία χρήσης για τους οδηγούς.