Γενικά

18 May, 2018 Ώρα 16:17

Έτοιμο να σπάσει τα ρεκόρ το VW I.D. R Pikes Peak

Thumbnail

Το I.D. R Pikes Peak, το αμιγώς ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό αυτοκίνητο της VW, έχει εξελιχθεί ειδικά για να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις απαιτήσεις της διάσημης ανάβασης στην κορυφή του βουνού του Κολοράντο, στις Η.Π.Α., στις 24 Ιουνίου. Η αεροδυναμική του, έχει εξελιχθεί ειδικά για να το φέρει σε χρόνο ρεκόρ, από τη γραμμή εκκίνησης σε υψόμετρο περίπου 2.900 μέτρων, στον τερματισμό στα 4.300 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Close

Η χαμηλή πίεση του αέρα δημιουργεί εντελώς διαφορετικές αεροδυναμικές συνθήκες από οποιαδήποτε πίστα σε πεδινές εκτάσεις. Σε σχέση με τις άλλες κλάσεις αγωνιστικών, οι σχετικά ανοικτοί κανονισμοί έδωσαν στους μηχανικούς μεγαλύτερα περιθώρια για τη σχεδίαση του σασί και της πίσω πτέρυγας του I.D. R Pikes Peak. Στην διάρκεια της ανάβασης - συνολικού μήκους 19,99 χιλιομέτρων - αναπτύσσονται ταχύτητες που φτάνουν τα 240 χλμ./ώρα, ταχύτητα σχετικά χαμηλή για ένα πρωτότυπο όπως το I.D. R Pikes Peak, το οποίο θεωρητικά μπορεί να αναπτύξει πολύ υψηλότερη.

Close

Η αεροδυναμική θα παίξει το ρόλο της...

 

Close

Λιγότερη ψύξη

Το υψόμετρο στο Pikes Peak σημαίνει πως ο αέρας είναι 35% πιο αραιός σε σχέση με αυτόν που υπάρχει σε μία πεδινή πίστα. Η τεράστια πτέρυγα επιτρέπει την αντιστάθμιση της απώλειας πίεσης στο downforce. Κατά την ανάβαση το μέγιστο κάθετο αεροδυναμικό φορτίο, θα είναι μεγαλύτερο από το ίδιο το βάρος του αυτοκινήτου.

Η Volkswagen Motorsport χρησιμοποίησε ένα μοντέλο υπό κλίμακα (1:2) για να δοκιμάσει διαφορετικές παραλλαγές του αγωνιστικού πρωτότυπου στο αεροδυναμικό τούνελ. Νέα εξαρτήματα, περισσότερα από 2.000, κατασκευάστηκαν σε πολύ μικρό χρόνο χάρη στην τεχνολογία εκτύπωσης 3D. Το γεγονός ότι ο ηλεκτρικός κινητήρας του I.D. R Pikes Peak χρειάζεται πολύ λιγότερη ψύξη σε σχέση με έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης, επέτρεψε τη μείωση των εισαγωγών αέρα στο αμάξωμα, που ήταν πάντα ένα μεγάλο μειονέκτημα στην αεροδυναμική. Ας σημειωθεί ότι ο λεπτός αέρας σε αυτό το υψόμετρο έχει αρνητική επίδραση στην αποτελεσματικότητα της ψύξης.

Ο Γάλλος οδηγός Ρομαίν Ντυμά (Romain Dumas) και η ομάδα της Volkswagen Motorsport έχουν ήδη περάσει στην φάση των τελικών προετοιμασιών για το “Pikes Peak International Hill Climb 2018”. Στόχος είναι η κατάρριψη του ρεκόρ των 8΄ 57΄΄ 118 εκατοστών, στην κατηγορία των ηλεκτροκίνητων πρωτότυπων.

 

27 Jun, 2025 Ώρα 19:36

Με μεγάλη επιτυχία ο 3ος αγώνας Time Attack!

Thumbnail

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 3ος αγώνας του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Time Attack της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου. Οι θεατές απόλαυσαν για ακόμη μια φορά τα θηρία του Time Attack Club στη μοναδική πίστα ταχύτητας στο νησί, την Achna Speedway. 

Close

Οι 31 πιλότοι ολοκλήρωσαν 3 οδηγικά σκέλη με την συνδρομή των στελεχών της διοργανώτριας λέσχης, Time Attack Club Cyprus στο τεχνικό κομμάτι, και της ομάδας της Achna Speedway στο αγωνιστικό.

 

Close

 

Οι πολλές συμμετοχές στις κατηγορίες πολιτικών αυτοκινήτων επιβεβαιώνουν τον σκοπό του θεσμού που είναι να λειτουργήσει ως φυτώριο νέων οδηγών και να δώσει την δυνατότητα στον κάθε χομπίστα και στον κάθε αγωνιζόμενο να προπονηθεί σε συνθήκες υψηλής πρόσφυσης με την μέγιστη ασφάλεια που προσφέρει η πίστα. 

Close

Πολλά ευχαριστώ στο Χορηγό του πρωταθλήματος Time Attack, Ψάλτης Ανταλλακτικά με τα λιπαντικά ENEOS αλλά και στους υποστηρικτές τους θεσμού, STS Events, H.F. Trust Racing, Αχναγάλ, Shell Cyprus, Satworks και Red Bull. 

 

 

Πάμε στα αποτελέσματα ανα κατηγορία με την συνοδεία υπέροχων φωτογραφιών από την GiorkNos Media την οποία πρέπει να ακολουθήσετε εδώ.

Στις αγωνιστικές κατηγορίες δεν καταφέραμε να δούμε ρεκόρ πίστας μιας και το καλοκαίρι μας μπήκε για τα καλά με τους χρόνους να είναι λίγο ανεβασμένοι. 

Στην RC BE έχουμε το μοναδικό Radical που τρέχει αυτή τη χρονιά με τον Ρένο Περικλέους να κυνηγά το ρεκόρ πίστας αλλά και το απόλυτο προσωπικό ρεκόρ. Τον είδαμε να το διασκεδάζει καταγράφοντας φυσικά τον καλύτερο χρόνο της ημέρας με 1:02.066.

 

 

Στην κατηγορία Open O Μιχάλης Σοφοκλέους επιστρέφει κυνηγώντας επίσης τον απόλυτο χρόνο στα αυτοκίνητα παραγωγής μιας και φέτος στη κατηγορία τρέχει χωρίς ανταγωνισμό. Έκανε το δεύτερο καλύτερο χρόνο της ημέρας και κράτησε τον πήχη ψηλά με το θηριώδες Mitsubishi Lancer EVO III.

 

 

Στην RC E1 2WD ο Θεόδωρος Αντωνίου επέστρεψε με ανανεωμένο το Honda Civic κερδίζοντας την πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση ο Κωνσταντίνος Λοίζου ο οποίος έκανε εμφάνιση με δανεικό αυτοκίνητο έτσι ώστε να μην χάσει τους πολύτιμους βαθμούς του αγώνα.

 

 

Στην RC E2 2WD Ο Στέλιος Σάββα με το αναβασιάρικο κίτρινο Mazda MX5 πήρε τη πρώτη θέση της κατηγορίας χωρίς ανταγωνισμό.

 

 

Στην RC E2 4WD Ο Αργύρης Μπέλλου έφερε όμορφους ήχους στη πίστα με το θηρίο Toyota Corolla. Πήρε τη πρώτη θέση του αγώνα με τον Γιώργο Μακεδόνα (Toyota Celica GT4) να ακολουθεί στη δεύτερη. Περιμένουμε και από τους δύο ακόμη πιο χαμηλούς χρόνους. Στη τρίτη θέση ο Πρόεδρος του Time Attack Club, Χάρης Περίκκος με Lancer Evolution 7.

 

 

Στην RC S1 Ο Στέλιος Κυθρεώτης της STS Events κατέκτησε την πρώτη θέση με Honda Civic. Δεύτερος ο Στέφανος Τσαγγαρίδης, που έτρεξε με εφεδρικό αυτοκίνητο, καθώς το αγωνιστικό του δεν ήταν έτοιμο.

 

 

Tην RC S2 Κέρδισε ο Ανδρέας Κυριάκου με Honda Civic χωρίς ανταγωνισμό.

 

 

Στα πολιτικά αυτοκίνητα είχαμε "πόλεμο" με τους χρόνους να παίζουν στα χιλιοστά των δευτερολέπτων.

Στην M1 ο Andrei Matsipura με Mazda RX8 πήρε τη πρώτη θέση. Πίσω του στη δεύτερη θέση ο Μιχάλης Χριστοφή με Honda Civic και στη τρίτη θέση ο Μάριος Αρτεμίου με Honda Civic. Και οι τρείς μέσα στο ίδιο δευτερόλεπτο με διαφορά κάποιων χιλιοστών. 

 

 

Στην M2 Ο Λούκας Καρεκλάς με Lancer Evolution 6, παρότι αντιμετώπισε προβλήματα, κράτησε την πρώτη θέση. Δεύτερος, απειλητικά κοντά, ο «μικρός» της παρέας, Σταύρος Χαραλάμπους, με Audi TT. Τρίτος ο Dmitry Kyrzyakov με Subaru Impreza, που φαίνεται να βρίσκει ξανά ρυθμό μετά από αποχή.

 

 

Στην Μ3 ο Sergey Byelyayev με το Porsche GT4 πήρε τη πρώτη θέση χωρίς ανταγωνισμό. 

 

 

Στην S1 ο Kirill Smirnov με Suzuki Swift πήρε τη πρώτη θέση με τον Simon Emery να τον ακολουθεί στη δεύτερη θέση με Mazda MX5. Στη τρίτη θέση ο Παναγιώτης Αραμπατζής με Honda Civic.

 

 

Στην S2 ο Sergey Byelyayev της M3 πάλεψε τον ανταγωνισμό με τα Toyota MRS της κατηγορίας και πήρε την πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση ο Iurii Kolesov με MRS και στη τρίτη θέση ο Ivan Mironov πάλι με MRS. 

 

 

Στην S3 η Alina Orlova είχε ένα μικρό ατύχημα κατά τη διάρκεια του δοκιμαστικού της με το Porsche Boxster της. Τελείωσε τον αγώνα με δανεικό αυτοκίνητο έτσι ώστε να πάρει τους πολύτιμους πόντους της κατηγορίας.

Στην S4 ο Μάριος Τοφαλής με Lancer Evolution 9 πήρε τη πρώτη θέση. Στη Δεύτερη θέση ακολούθησε ο Kyrill Falco με Subaru Impreza Estate.

 

 

Όλα κύλησαν ομαλά, με τη θερμοκρασία ελαφρώς ανεβασμένη. Οι οδηγοί απόλαυσαν έναν ακόμη αγώνα πριν το καλοκαίρι και θα κάνουν μια μικρή διακοπή μέχρι τον Νοέμβριο, όταν θα επιστρέψουν για το Time Attack Superbattle International Series.

Μέχρι τότε, τους ευχόμαστε καλή ξεκούραση, επιτυχημένα upgrades και καλές βουτιές!