Rally

11 May, 2017 Ώρα 13:12

Με ιδιαιτερότητες η φετινή διαδρομή του Ράλι Κύπρος

Thumbnail

Δεκατέσσερις ειδικές διαδρομές και 723,61 χιλιόμετρα

 

Close

Δεκατέσσερις ειδικές διαδρομές μικτής επιφάνειας (χώμα/άσφαλτος) θα απαρτίζουν το φετινό Ράλι Κύπρος. Μια διαδρομή με πολλές ιδιαιτερότητες αλλά με κυριότερο χαρακτηριστικό το ότι διατηρεί την ψηλή μέση ωριαία ταχύτητα των προηγούμενων χρόνων. Ο αγώνας θα έχει συνολικό μήκος 723.61 χιλιόμετρα από τα οποία τα 219,24 θα απαρτίζουν τα αγωνιστικά χιλιόμετρα των ειδικών διαδρομών και, όπως κάθε χρόνο, θα προσφέρουν ανεπανάληπτο θέαμα στους φίλους του αθλήματος. 

O Εθνικός μας αγώνας θα διεξαχθεί νωρίτερα από άλλες χρονιές και συγκεκριμένα στις 16-18 Ιουνίου και θα έχει ως βάση του τη Λευκωσία. Θα είναι ο τέταρτος γύρος του φετινού Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος αλλά και ο τρίτος γύρος του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής. Ο αγώνας μας παραμένει και φέτος ο μοναδικός στον κόσμο που μετρά σε δύο περιφερειακά πρωταθλήματα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου. 

Η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει από το πρωί της Παρασκευής 16 Ιουνίου με τα ελεύθερα δοκιμαστικά αλλά και την κατακτήρια ειδική διαδρομή που θα καθορίσει τη σειρά εκκίνησης των διαγωνιζομένων στον αγώνα. Αυτή θα γίνει σε μια διαδρομή 4,85 χιλιομέτρων λίγο έξω από τη Λευκωσία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, και συγκεκριμένα στις 19:00, θα γίνει η εορταστική εκκίνηση του αγώνα στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας (Φοινικούδες) με τα αυτοκίνητα να επιστρέφουν στο service park στη Λευκωσία. Η διαφορά με τον περσινό αγώνα είναι ότι δεν θα υπάρχει αγωνιστική δράση μετά την εκκίνηση της Παρασκευής. Το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι ξεκινά το Σάββατο 17 Ιουνίου. Μέρα η οποία θα συμπεριλαμβάνει οκτώ ειδικές διαδρομές (τέσσερις επαναλαμβανόμενες) μήκους 117,10 χιλιομέτρων.

 

Close

Η πρώτη διαδρομή, μήκους 21.66 χιλιομέτρων θα διεξαχθεί στo Καλό Χωριό ενώ θα ακολουθήσει η ειδική των Λευκάρων μήκους 18,48 χιλιομέτρων. Η διαδρομή αυτή παίρνει την ονομασία «Γιώργος Κυπριανού» εις μνήμη του νεαρού θιασώτη των αγώνων ράλι Γιώργου Κυπριανού, γιού του γνωστού πρωταθλητή και νικητή του Ράλι Κύπρος, Κύπρου Κυπριανού. Και αυτό μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ράλι Κύπρος για την οδική ασφάλεια. Έπαθλο θα δοθεί στο πρώτο Κυπριακό πλήρωμα που θα γράψει τον καλύτερο χρόνο στη διαδρομή αυτή. Στη συνέχεια τα πληρώματα θα έχουν να καλύψουν την ειδική διαδρομή στον Αναλυόντα μήκους 14.41 χιλιομέτρων για να επιστρέψουν στη Λευκωσία για την τέταρτη και τελευταία διαδρομή του πρώτου μέρους. Αυτή δεν είναι άλλη από την CNP ASFALISTIKI Super Special Stage που διεξάγεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στους δρόμους της κεντρικής Λευκωσίας κατά τρόπο που ενώνει τη μοιρασμένη πρωτεύουσα. Και οι τέσσερις ειδικές του πρωινού του Σαββάτου θα επαναληφθούν μετά το μεσημέρι με την ιδιαιτερότητα ότι η CNP ASFALISTIKI Super Special Stage στη Λευκωσία θα διεξαχθεί δύο φορές την ίδια μέρα. Στις 11:27 το πρωί και στις 16:59 το απόγευμα. 

Close

Μετά τη διανυκτέρευση στη Λευκωσία τα πληρώματα θα ξεκινήσουν την Κυριακή για τις υπόλοιπες έξι ειδικές διαδρομές του αγώνα. Πρώτα στη γρήγορη ειδική διαδρομή στο Γέρι μήκους 22 χιλιομέτρων και στη συνέχεια στην ειδική στο Αβδελλερό μήκους 23.43 χιλιομέτρων. Αυτές οι δύο διαδρομές θα επαναληφθούν μετά από ένα ημίωρο σέρβις. Οι δύο τελευταίες ειδικές διαδρομές θα αποτελέσουν και φέτος την Golden Stage προσφέροντας χρηματικά έπαθλα και φέτος στους νικητές. Η ιδιαιτερότητα εδώ είναι ότι οι δύο αυτές διαδρομές θα διεξαχθούν στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου. Το άθροισμα του χρόνου των δύο Golden Stageς θα αναδείξει και τους νικητές. Στη συνέχεια τα πληρώματα θα κατευθυνθούν προς τη ράμπα του τερματισμού που φέτος θα γίνει στo Λιμανάκι της Αγίας Νάπας όπου στις 18:00 θα ολοκληρωθεί και η τριήμερη μάχη με το χρόνο.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ

Μετά και τη δημοσιοποίηση της διαδρομής, η οργανωτική επιτροπή καθιστά σαφές ότι όποιος διαγωνιζόμενος θεαθεί να διέρχεται με οποιονδήποτε τρόπο από τις πιο πάνω ειδικές διαδρομές, αυτό θα εξ υπακούει αυτόματα παραπομπή του στους αγωνοδίκες με πιθανή συνέπεια τον αποκλεισμό του από τον αγώνα. Επίσης, η ακριβής διαδρομή των δύο Golden Stages θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο για να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση μεταξύ ντόπιων και ξένων πληρωμάτων. Η οργανωτική επιτροπή αναφέρει επίσης ότι σε όλες τις ειδικές διαδρομές έχουν τοποθετηθεί διαγνωστικά μηχανήματα ακριβείας για έλεγχο των διερχομένων.  

Διαδρομή Ράλι Κύπρος 2017

Παρασκευή 16 Ιουνίου

        Μήκος Ωράριο

Ελεύθερα δοκιμαστικά                                                 04.37   07:00

Qualifying Stage                                                          04.37   10:10

Εκκίνηση Λάρνακα                                                     19:00

 

Σάββατο 17 Ιουνίου

SS1 Καλό Χωριό 1                                                      21.66   07:43

SS2 «Γιώργος.Κυπριανού»/Λεύκαρα 1                          18.48   08:36

SS3 Αναλυόντας 1                                                      14.41   09:24

SS4 CNP ASFALISTIKI Super Special Stage 1              04.00   11:27

SS5 Καλό Χωριό 2                                                      21.66   13:15

SS6 «Γιώργος.Κυπριανού»/Λεύκαρα 2                          18.48   14:08

SS7 Αναλυόντας 2                                                      14.41   14:56

SS8 CNP ASFALISTIKI Super Special Stage 2              04.00   16:59

 

Κυριακή 18 Ιουνίου

SS 9  Γέρι 1                                                                 22.00   09:40

SS10 Αβδελλερό 1                                                       23.43   10:28

SS11 Γέρι 2                                                                 22.00   12:26

SS12 Αβδελλερό 2                                                       23.43   13:14

SS13 Golden Stage 1                                                   05.31   15:42

SS14 Golden Stage 2                                                   05.97   16:15

Τερματισμός Αγία Νάπα                                                        18:00

 

12 Sep, 2025 Ώρα 11:48

WRC Rally Chile Bio Bío 2025: Τέσσερις διεκδικητές του φετινού παγκόσμιου τίτλου στο WRC ξεκινούν ένα δύσκολο αγώνα στη Λατινική Αμερική

Thumbnail

Σήμερα, Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου ξεκινάει ο 11ος από τους 14 γύρους του παγκοσμίου πρωταθλήματος WRC. Τα πληρώματα της πρώτης (WRC) και δεύτερης κατηγορίας (WRC2) μετά τον αγώνα στην Παραγουάη πέρασαν την οροσειρά των Άνδεων και μεταφέρθηκαν στη Χιλή όπου εκεί ξεκινάει σήμερα ο δεύτερος αγώνας που γίνεται στην Λατινική Αμερική.

Close

Οι δρόμοι στις ειδικές διαδρομές είναι βατοί και σε γενικές γραμμές καλύτεροι από όσο περίμεναν τα πληρώματα. Όμως υπάρχουν παγίδες και αρκετές δυσκολίες. Για παράδειγμα χθες έβρεχε οπότε αλλάζει η στρατηγική τόσο όσον αφορά τις γόμες όσο και οι σημειώσεις που έγιναν με στεγνό χώμα.

Υπάρχουν ακόμη σε κάποιες ειδικές δένδρα και ομίχλη. Ένα λάθος στο βρεγμένο χώμα αρκεί για να καταλήξει το αυτοκίνητο στην πυκνή βλάστηση. Στο Ράλλυ στη Χιλή υπάρχουν αρκετές τυφλές και «κυματιστές» στροφές.

Close

 

Close

 

Στη Χιλή γίνεται ο προτελευταίος χωμάτινος αγώνας. Υπάρχει ακόμη ένας – ο τελευταίος στο φετινό πρωτάθλημα στη Σαουδική Αραβία- και μεσολαβούν δύο ασφάλτινοι. Ένας στην Κεντρική Ευρώπη και ένας στην Ιαπωνία.

 

Να δούμε λίγο τη βαθμολογία.

Οι Elfyn Evans- Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally) προηγούνται με 198 βαθμούς. Ξεκινούν πρώτοι στη Χιλή και «ανοίγουν» το δρόμο στους υπόλοιπους.

Στην συνέχεια με 191 βαθμούς ακολουθούν οι Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally 1). Με διαφορά μόλις δύο βαθμών, 189 βαθμούς ακολουθούν οι Sebastien Ogier- Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally 1).

Οι τέταρτοι που μπορούν να διεκδικήσουν τίτλο είναι οι Ott Tanak- Martin Jarveoja Estonia (Hyundai i20 Rally1) με 180 βαθμούς.

Θα μπορούσαμε να εντάσσαμε στους διεκδικητές του φετινού τίτλου τους περσινούς παγκόσμιους Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Rally1) που έχουν 150 βαθμούς. Το γεγονός ότι βρίσκονται 48 βαθμούς πίσω από τους Elfyn Evans- Scott Martin θεωρείται αδύνατον να γίνει ανατροπή. Λάθη με τόσο έμπειρα πληρώματα δεν γίνονται. Και αυτό οι Βέλγοι το γνωρίζουν πολύ καλά.

Αντίθετα για τα τέσσερα πρώτα πληρώματα που οι διαφορές είναι μικρές, εύκολα γίνονται οι ανατροπές.

Χθες έγινε το shakedown μήκους 6.79 χλμ. Οι χρόνοι δεν μετρούν στον αγώνα. Όμως παίρνουμε μια γεύση. Πιο γρήγοροι με χρόνο 3.21.5 ήταν οι Εσθονοί Tanak-Jarveoja. Ένα δευτερόλεπτο πιο αργοί (3.21.6) ήταν οι Rovanpera-Halttunen και τρίτοι με χρόνο 3.21.8 ήταν οι Εvans-Martin. Οι Ogier-Landais έκαναν 3.22.9 και οι Andrien Fourmoux- Alefandre Coria (Hyundai i20 Rally1) «έγραψαν» 3.23.1

Η πραγματική μάχη όμως ξεκινάει σήμερα. Στον αγώνα έχουν δηλώσει 49 πληρώματα. Όμως στο shakedown, τέσσερα πληρώματα δεν εμφανίσθηκαν. Στον αγώνα όμως δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν.

Οι αγωνιζόμενοι από σήμερα μέχρι και την Κυριακή θα κάνουν 16 χωμάτινες ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 306.76 χλμ.

Στη Χιλή για τους Elfyn Evans- Scott Martin που ξεκινούν πρώτοι, τα πράγματα θα είναι δύσκολα αν βρέχει. Αυτοί που θέλουν τη βροχή γιατί σίγουρα θα ευνοηθούν από τη θέση που ξεκινούν είναι οι Γάλλοι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ogier ξέρει και διαλέγει τις σωστές γόμες. Και είναι και κάτι ακόμη. Έχει 8 παγκόσμιους τίτλους και πριν αποσυρθεί από το WRC θέλει να κάνει 9 τους τίτλους του.