Rally

25 Jun, 2018 Ώρα 14:35

Αναστάτωση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό επέφερε η ξαφνική απόφαση της Μινέρβα Ασφαλιστικής για διακοπή της πολύχρονης συνεργασίας

Thumbnail

Χωρίς προειδοποίηση μετά απο δεκάδες χρόνια, με ένα απλό email η ασφαλιστική εταιρεία ΜΙΝΕΡΒΑ, η οποία ασφάλιζε έναντι τρίτου όλους τους επίσημους αγώνες της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου ενημέρωσε ‘οτι διακόπτει την κάλυψη!

Close

Ως αποτέλεσμα, έχει ήδη αναβληθεί ο αγώνας ταχύτητας Λεμεσού που θα γινόταν στις 24 Ιουνίου ενώ στον αέρα βρίσκεται η Ανάβαση Άλασσας και άλλοι αγώνες που ακολουθούν σε 15 μέρες.

Αξίζει να πούμε ότι το ίδιο συνέβηκε με το διεθνή μας αγώνα, το Ράλι Κύπρος το οποίο για να μην ακυρωθεί βρήκε ασφάλιση στο εξωτερικό την τελευταία στιγμή με υπέρογκο κόστος...

Close

Η Ομοσπονδία (η οποία δεν είχε ενημερωθεί από τον ΚΣΑ για την στάση της ΜΙΝΕΡΒΑ...) έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να επιλύσει το θέμα μέσω στενών συνεργατών οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με ασφαλιστικές εταιρείες για να γίνει ο αγώνας της Κυριακής 1ης Ιουλίου (Ανάβαση Άλασσας) ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Car.com.cy η Ομοσπονδία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της Μινέρβα λόγω της μη ενημέρωσης αλλά και της λανθασμένης αντιμετώπισης στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, έκανε την πιο κάτω δήλωση :  

Close

Παρακαλούμε όλους τους υπεύθυνους να συνδράμουν στην άμεση λύση του προβλήματος

 

 

Η Πολιτεία οφείλει να βρει λύση στο θέμα ασφάλισης των παγκύπριων αγώνων πρωταθλήματος αυτοκινήτου

Με σημερινή ανακοίνωση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, Μάριος Πουλλίτας, δήλωσε ότι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αντιμετωπίζει από την Παρασκευή 22 Ιουνίου τεράστιο θέμα με την ασφάλιση των αγώνων ράλι, ταχύτητας, αναβάσεων drift και 4Χ4 λόγω της ξαφνικής, άνευ προειδοποίησης διακοπής της παροχής ασφάλισης των αγώνων από την Ασφαλιστική εταιρεία Μινέρβα.

Η εταιρεία, παραμονή του αγώνα Limassol Auto/Rally Sprint που ήταν προγραμματισμένος την περασμένη Κυριακή 24 Ιουνίου, με ένα απλό email και μετά από δεκάδες χρόνια συνεργασίας με ελάχιστα έως μηδαμινά claims, μας δήλωσε ότι «δεν είναι σε θέση να παρέχει κάλυψη σε αγώνες ταχύτητας οποιασδήποτε μορφής». Ως εκ τούτου, ο προγραμματισμένος αγώνας αναβλήθηκε ενώ σειρά παίρνει την επόμενη Κυριακή ο αγώνας Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων του Σωματείου Πάφου, ο οποίος αν δεν βρεθεί λύση θα αναβληθεί και αυτός ενώ σειρά παίρνει και ο αγώνας ταχύτητας που διοργανώνει το Σωματείο Παραλιμνίου. Σημειώστε ότι ήδη οι αθλητές και οι αγωνιστικές ομάδες και ο διοργανωτής, το Σωματείο Λεμεσού, έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από τις προετοιμασίες για τον αγώνα που αναβλήθηκε μόλις δυο μέρες πριν την πραγματοποίηση του.

Θεωρούμε την στάση της ασφαλιστικής εταιρείας απαράδεκτη μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας, ενώ οφείλουμε να επισημάνουμε ότι παρά τις επανειλημμένες μας αιτήσεις δεν έχουμε λάβει ποτέ συμβόλαιο συνεργασίας από την ασφαλιστική εταιρεία. Θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρξει μια εξάμηνη προειδοποίηση για αλλαγή πολιτικής και όχι μια τέτοια ενημέρωση, δύο μέρες πριν τον αγώνα.

Το μέλλον του μηχανοκίνητού αθλητισμού στην Κύπρο βρίσκεται στον αέρα λόγω αυτής της ξαφνικής απόφασης. Η Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου βρίσκεται σε διαβούλευση με άλλες ασφαλιστικές εταιρείες για να συνάψει μόνιμη συνεργασία αλλά τα Παγκύπρια πρωταθλήματα, δεν μπορούν να δεχθούν κι άλλες αναβολές γιατί δεν υπάρχουν ελεύθερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των αγώνων και ως εκ τούτου κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν.

Ζητάμε από την Πολιτεία, τον ΚΟΑ και τους υπεύθυνους φορείς να βρουν άμεσα λύση στα επόμενα 24ωρα ούτως ώστε να μην έχουμε κι άλλη αναβολή αγώνα ο οποίος είναι προγραμματισμένος της Κυριακή 1η Ιουλίου (Ανάβαση Άλασσας) καθώς και συνεχείς αναβολές επόμενων αγώνων με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρό θέμα με την διοργάνωση των πρωταθλημάτων.

Είναι απαράδεκτο ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στην Κύπρο να είναι έρμαιο των αποφάσεων μιας ασφαλιστικής εταιρείας. Σε όλο τον κόσμο, η Πολιτεία φροντίζει στηρίζοντας τις Ομοσπονδίες Αυτοκινήτου να διεξάγονται οι αγώνες με ασφάλεια και με το ελάχιστο δυνατό κόστος ασφάλισης. Σε πολλές χώρες δε η Πολιτεία αναλαμβάνει και το κόστος ασφάλισης (πχ Γαλλία) διευκολύνοντας την διεξαγωγή αγώνων.

Οι επίσημοι αγώνες των Παγκύπριων Πρωταθλημάτων έχουν και κοινωνικές προεκτάσεις μιας και ο πρώτιστος στόχος της Ομοσπονδίας μας είναι να αποθαρρύνουμε τους νεαρούς από το να τρέχουν στους δρόμους και να φέρνουμε όσους αρέσκονται στην ταχύτητα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, σε αγώνες που διεξάγονται με ασφάλεια και συγκεκριμένους κανόνες. 

Παρακαλούμε όλους τους υπεύθυνους να συνδράμουν στην άμεση λύση του προβλήματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, Μάριος Πουλλίτας.

12 Sep, 2025 Ώρα 11:48

WRC Rally Chile Bio Bío 2025: Τέσσερις διεκδικητές του φετινού παγκόσμιου τίτλου στο WRC ξεκινούν ένα δύσκολο αγώνα στη Λατινική Αμερική

Thumbnail

Σήμερα, Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου ξεκινάει ο 11ος από τους 14 γύρους του παγκοσμίου πρωταθλήματος WRC. Τα πληρώματα της πρώτης (WRC) και δεύτερης κατηγορίας (WRC2) μετά τον αγώνα στην Παραγουάη πέρασαν την οροσειρά των Άνδεων και μεταφέρθηκαν στη Χιλή όπου εκεί ξεκινάει σήμερα ο δεύτερος αγώνας που γίνεται στην Λατινική Αμερική.

Close

Οι δρόμοι στις ειδικές διαδρομές είναι βατοί και σε γενικές γραμμές καλύτεροι από όσο περίμεναν τα πληρώματα. Όμως υπάρχουν παγίδες και αρκετές δυσκολίες. Για παράδειγμα χθες έβρεχε οπότε αλλάζει η στρατηγική τόσο όσον αφορά τις γόμες όσο και οι σημειώσεις που έγιναν με στεγνό χώμα.

Υπάρχουν ακόμη σε κάποιες ειδικές δένδρα και ομίχλη. Ένα λάθος στο βρεγμένο χώμα αρκεί για να καταλήξει το αυτοκίνητο στην πυκνή βλάστηση. Στο Ράλλυ στη Χιλή υπάρχουν αρκετές τυφλές και «κυματιστές» στροφές.

Close

 

Close

 

Στη Χιλή γίνεται ο προτελευταίος χωμάτινος αγώνας. Υπάρχει ακόμη ένας – ο τελευταίος στο φετινό πρωτάθλημα στη Σαουδική Αραβία- και μεσολαβούν δύο ασφάλτινοι. Ένας στην Κεντρική Ευρώπη και ένας στην Ιαπωνία.

 

Να δούμε λίγο τη βαθμολογία.

Οι Elfyn Evans- Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally) προηγούνται με 198 βαθμούς. Ξεκινούν πρώτοι στη Χιλή και «ανοίγουν» το δρόμο στους υπόλοιπους.

Στην συνέχεια με 191 βαθμούς ακολουθούν οι Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally 1). Με διαφορά μόλις δύο βαθμών, 189 βαθμούς ακολουθούν οι Sebastien Ogier- Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally 1).

Οι τέταρτοι που μπορούν να διεκδικήσουν τίτλο είναι οι Ott Tanak- Martin Jarveoja Estonia (Hyundai i20 Rally1) με 180 βαθμούς.

Θα μπορούσαμε να εντάσσαμε στους διεκδικητές του φετινού τίτλου τους περσινούς παγκόσμιους Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Rally1) που έχουν 150 βαθμούς. Το γεγονός ότι βρίσκονται 48 βαθμούς πίσω από τους Elfyn Evans- Scott Martin θεωρείται αδύνατον να γίνει ανατροπή. Λάθη με τόσο έμπειρα πληρώματα δεν γίνονται. Και αυτό οι Βέλγοι το γνωρίζουν πολύ καλά.

Αντίθετα για τα τέσσερα πρώτα πληρώματα που οι διαφορές είναι μικρές, εύκολα γίνονται οι ανατροπές.

Χθες έγινε το shakedown μήκους 6.79 χλμ. Οι χρόνοι δεν μετρούν στον αγώνα. Όμως παίρνουμε μια γεύση. Πιο γρήγοροι με χρόνο 3.21.5 ήταν οι Εσθονοί Tanak-Jarveoja. Ένα δευτερόλεπτο πιο αργοί (3.21.6) ήταν οι Rovanpera-Halttunen και τρίτοι με χρόνο 3.21.8 ήταν οι Εvans-Martin. Οι Ogier-Landais έκαναν 3.22.9 και οι Andrien Fourmoux- Alefandre Coria (Hyundai i20 Rally1) «έγραψαν» 3.23.1

Η πραγματική μάχη όμως ξεκινάει σήμερα. Στον αγώνα έχουν δηλώσει 49 πληρώματα. Όμως στο shakedown, τέσσερα πληρώματα δεν εμφανίσθηκαν. Στον αγώνα όμως δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν.

Οι αγωνιζόμενοι από σήμερα μέχρι και την Κυριακή θα κάνουν 16 χωμάτινες ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 306.76 χλμ.

Στη Χιλή για τους Elfyn Evans- Scott Martin που ξεκινούν πρώτοι, τα πράγματα θα είναι δύσκολα αν βρέχει. Αυτοί που θέλουν τη βροχή γιατί σίγουρα θα ευνοηθούν από τη θέση που ξεκινούν είναι οι Γάλλοι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ogier ξέρει και διαλέγει τις σωστές γόμες. Και είναι και κάτι ακόμη. Έχει 8 παγκόσμιους τίτλους και πριν αποσυρθεί από το WRC θέλει να κάνει 9 τους τίτλους του.