30 Ιουλ., 2018 Ώρα 21:01

Ακτίνες Χ για τον έλεγχο των αυτοκινήτων της BMW

Thumbnail

Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, άψογη συναρμογή και λεπτομερής έλεγχος στην παραμικρή βίδα όλων των οχημάτων. Η βαυαρική φίρμα πρωτοπορεί για μία ακόμη φορά, χρησιμοποιώντας τις πιο προηγμένες μεθόδους για την ανάλυση κάθε αυτοκινήτου που βγαίνει από το εργοστάσιο.

Για πρώτη φορά στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ένας κατασκευαστής χρησιμοποιεί εκτός από ακτίνες Χ, υπολογιστική τομογραφία στην εξέλιξη, παραγωγή και ανάλυση οχημάτων. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας βοηθά στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, αναλύοντας το παραμικρό κομμάτι ενός πρωτότυπου χωρίς να απαιτείται η αποσυναρμολόγησή τους.

Μέχρι τώρα τα οχήματα έπρεπε να αποσυναρμολογούνται για να γίνεται ανάλυση, αλλά η τεχνολογία υπολογιστικής τομογραφίας επιτρέπει τη διεξαγωγή ελέγχων με το όχημα εντελώς ανέπαφο. Τέσσερα ρομπότ εκτελούν σαρώσεις ενώ κινούνται γύρω από το αυτοκίνητο, παράγοντας αρκετές χιλιάδες τομές απεικόνισης, για λεπτομερή εξέταση καινοτομιών, νέων υλικών και τεχνολογιών συγκόλλησης.

Συνεργαζόμενα ανά δύο, εκπέμπουν ακτίνες Χ και αποστέλλουν τις ακτινογραφίες που δημιουργούνται στον υπολογιστή για επεξεργασία. Στη συνέχεια, τα δεδομένα που συλλέγονται αναλύονται μέσω ενός ειδικού υπολογιστικού προγράμματος, που συνθέτει μία πολυστρωματική, πολυδιάστατη εικόνα. Αυτό αποτελεί τη βάση για ανάλυση της εσωτερικής δομής του οχήματος, παρέχοντας πληροφορίες για εξαρτήματα μικρά όσο 100 μικρόμετρα.

Αυτός ο τόσο λεπτομερής έλεγχος είναι απαραίτητος για τομείς όπως οι συγκολλήσεις και ηλεκτροπόντες, καθώς και για εξακρίβωση της κατάστασης του αμαξώματος πριν και μετά τη βαφή, όπου οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν τις δομικές κόλλες. Στη συνέχεια, ευρήματα από τη σάρωση αποτελούν τη βάση για στοχευμένες τροποποιήσεις στη μαζική παραγωγή. Το νέο σύστημα ακτίνων X είναι εγκατεστημένο στο Πιλοτικό Εργοστάσιο του BMW Group στο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας (FIZ) στο Μόναχο, εκεί όπου διασταυρώνεται η εξέλιξη με την παραγωγή.